גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקסטאר מרחובות תקים חממה ומרכז חדשנות בתחום הקנאביס

החברה, שכבר פיתחה פורמולציות לתרופות רבות, החלה לאחרונה לקחת גם אחוזים בחברות

קנאביס / צילום: שאטרסטוק
קנאביס / צילום: שאטרסטוק

חברת נקסטאר, אחת החברות המובילות בישראל בתחום של פיתוח פורמולציות לתרופות, מתרחבת לתחום פורמולציות הקנאביס. נקסטאר תשקיע בהקמת מרכז פיתוח ובחממה למוצרי קנאביס רפואי. החממה, שתיקרא נקסטייג', צפויה לקבל שש חברות בשנה, ולהשקיע בכל חברה 100-400 אלף דולר בתחילת הדרך, עם אופציה לגייס הון נוסף בהמשך. החממה תקבל מנקסטאר שירותים מגוונים כולל שירותי רוקח, מעבדת בדיקות אנליטיות, פיתוח עסקי וניהול ניסוים קליניים.

בנוסף לחברות שיוקמו בחממה, שיכולות להיות בתחום פורמולציות הקנאביס או המכשור הרפואי המתאים לצריכתו, נקסטאר תיתן שירותי פיתוח בתחום הקנאביס גם לחברות חיצוניות וגם לחברות מחו"ל, ותפתח מוצרי קנאביס עצמאיים. היא תשקיע במיזם כולו 5 מיליון דולר, ותגייס גם הון מגורמים חיצוניים. שיתוף פעולה ראשון כבר נחתם עם קרן אוסטרלית לתחום הקנאביס בשם Budding Tech.

נקסטאר הוקמה ומנוהלת על ידי ד"ר אורנה דריזין והיא פיתחה עד היום 70 פורמולציות של תרופות, עבור רוב חברות הפארמה הבולטות בישראל. הרעיון להיכנס לתחום הקנאביס נולד במפגש בין נקסטאר לבין ד"ר ירון פן, יזם בתחום הקנאביס בוגר מכון ויצמן, שחיפש חברת שירות, במטרה לקצר תהליכים בהגעה לשוק הקנאביס עם יוזמה עצמאית. במפגש הבינו הצדדים כי התהליך יכול להתאים לסטארט-אפים נוספים בתחום וכך נולדה החממה, ופן הצטרף לנקסטאר כמדען ראשי.

לאחרונה הותר לייצא קנאביס מישראל, והמוצרים המפותחים בחממת נקסטאר יוכלו בעיקרון להישלח לכל מדינה בעולם שאליה ניתן לייבא את החומר. היום ישנה רק חברה אחת בעולם שמשרתת את השוק הבינלאומי, חברה הולנדית, עם מרכז גדול בקנדה.

הרפורמה בשוק הקנאביס, שאמורה להיכנס לתוקף בקרוב, מחלקת היום את התחום לשני סוגי שחקנים. סוג אחד הוא המגדלים, וסוג שני הם היצרנים - אשר ממצים את החומר ואורזים אותו. במקביל החומר נשלח לבדיקות מעבדה. אברהם דרזין (בנה של דריזין), אשר ינהל את מרכז הפיתוח: "שבנו עם יק"ר (יחידת הקנאביס הרפואי במשרד הבריאות) והבנו יחד איתם שהם דילגו על קטגוריה - הפיתוח. המוצר עובר מהצמח לחולה אבל לא באמת עובר פיתוח כתרופה. מגיעות אלי יק"ר חברות שרוצות לפתח - יש חדשנות, יש רצון ואמביציה, אבל אלה סטארט-אפים שאין להם ידע כיצד לגשת לשוק רפואי".

לדברי אברהם דרזין "משרד הבריאות לא רוצה שכל מי שמכריז על עצמו כסטארט-אפ למחקר בתחום, יקבל רישיון לקנאביס רפואי. נוח להם שבין הסטארט-אפ לשוק נמצא עוד גורם, כמונו, כדי שהחדשנות לא תלך לאיבוד אבל שבכל זאת יהיה פיקוח. כל סטארט-אפ כזה עדיין יצטרך לקבל רישיון מחקר קנאביס עצמאי, אבל יהיה לו בית לבצע בו את המחקר. אנחנו מעריכים שכך יהיה ליק"ר קל יותר לתת את הרישיון".

פן: "כמי שעסק בחומרים מוגבלים כחוקר באקדמיה ובסטארט-אפים, אני יכול לומר שזה תיק. די מלחיץ לדעת שיש לך סם במעבדה, שאתה חתום עליו".

אורנה דרזין: "אנחנו יודעים לעבוד עם חומרים שהם מסוכנים או מוגבלים. עבדנו עם תרופות המבוססות על אופיאטים ועם ריטלין שכפוף לפקודת החומרים המסוכנים ואנחנו יודעים גם להתמודד עם חומרים רעילים, כמו כימותרפיה".

אורנה דריזין מדגישה כי כל המוצרים שיצאו מהחממה ומנקסטאר עצמה יהיו באיכות רפואית. "אנחנו לא אורזים עכשיו פרחים לתעשיית הפנאי", היא אומרת. "אנחנו באים מעולם האיכות והתרופות. אנחנו מעוניינים לייצר מוצר הדיר מבוקר". סוגיית ההדירות היא אחת הסוגיות החשובות היום בתחום הקנאביס. דריזין: "קנאביס הוא מיצוי בוטני, כלומר מיצוי של צמח. כדי להבין את המורכבות תחשבו שכל אחד מאיתנו עושה מיצוי בוטני כשהוא מכין תה, אבל אחד שופך מים רותחים, אחד פושרים, אחד מערבב ואחד לא. ואז יש הבדלים בתה".

כך גם בקנאביס. ידוע כי שתי מנות של קנאביס, אפילו מאותו הצמח, אינן זהות. הדבר מקשה על הרופאים לרשום את התרופה, מאחר שהם לא בטוחים ביכולת שלהם לתת מינון מדוייק. דריזין אומרת כי: "אנחנו רוצים לערוך להגיע לפחות לרשימה של המולקולות הכי חשובות עם טווח מינונים רצוי שלהן (מונוגרף). לכל תרופה יש מונוגרף. בתרופה כימית קלאסית יש בו חומר אחד, ובתרופות בוטניות יש יותר. בקנאביס יכולים להיות עד אלף חומרים".

נקסטאר הייתה שותפה חיונית לפיתוח רבות מן הפורמולציות של התרופות שפותחו בישראל. היא הייתה שותפה פעילה מאוד בפיתוח הפורמולציה של נוירודרם, שנרכשה ב-1.1 מיליארד דולר, בעיקר בזכות הפורמולציה הייחודית שלה לתרופה מוכרת לטיפול בפרקינסון.

דריזין: "פורמולציה זו אמנות. כשמתכננים פורמולציה צריך להיות מאוד יצירתיים ולקחת המון פרמטרים בחשבון: מה האפקט שרוצים להשיג, באיזה מינון לאיזה איבר. יש חומרים שאסור להכניס וחומרים שמותר להכניס. למשל עכשיו הגיע אלינו רופא ואמר 'את התרופה הזו למבוגרים, אני רוצה עכשיו לתת לפגים'. יש חומרים מייצבים או אנטי-בקטריאליים שאסור לתת לפגים. הגוף שלהם מפרק את החומרים אחרת. אז מה שמים במקום כדי לשמור על אותה הפעילות ולא לפגוע בה? ובאיזה מינון?". 

נקסטאר עבדה עד כה בעיקר במודל של ספקית שירות. "אבל כיום אנחנו לעיתים מבקשים גם אחזקה קטנה בחברות בהן אנחנו מאמינים במיוחד, כחלק מן ההסכם", אומרת אורנה דריזין . אלקוברה הייתה אחת מהן. "בחרתי בהם בגלל הניהול. ראיתי שהם יכולים להכניס מוצר לשוק, לגייס כספים. התחום של ה-ADHD, הוא תחום קשה". דריזין לא חושפת אם הרוויחה על המניות שקיבלה באלקוברה, אך יש אפשרות שכן, משום שהמניה הניבה תשואה יפה בנאסד"ק טרם קרסה לאחר שהמוצר נכשל בניסויים קליניים.

דריזין מגלה כי בחנה בעבר את האפשרות להנפיק את נקסטאר בבורסה בתל אביב. "יש לנו סיפור לספר ויש לנו גם יציבות עסקית, אבל החלטנו שנעשה זאת, אם בכלל, רק אחרי שיהיה לנו פורטפוליו יותר משמעותי. תלוי מאוד מי יכנס כמשקיע בתחום הקנאביס. יש משקיעים שפחות אוהבים להיות חלק מחברה ציבורית. כרגע אנחנו חברה משפחתית, שלי ושל אחי, ואנחנו מרוצים מהמצב הזה".

נקסטאר
תחום פעילות: פיתוח פורמולציות של תרופות
שנת הקמה: 2007 (כספין אוף של מעבדות אמינולאב)
מנכ"ל: ד"ר אורנה דריזין
גיוסי הון: מימון עצמי
עובדים: 40, ברחובות
עוד משהו: החברה הוקמה על בסיס המעבדה של פארמוס, מחלוצות תחום הקנאבינואידים בישראל

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי