גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה כל-כך הרבה פרויקטים של תמ"א 38 מחליפים יזם באמצע?

יזם שהתחייב אבל נעלם, קשיים הנדסיים, בעיות בהשגת מימון: פרויקטים רבים של תמ"א 38 מחליפים מסיבות שונות את היזם באמצע הבנייה

דירות תמ"א 38 מבוקשות בגלל המיקום במרכז הערים /   צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דירות תמ"א 38 מבוקשות בגלל המיקום במרכז הערים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"כל חודש מגיעים אלינו כמה פרויקטים שכשלו או נתקעו ומבקשים שנחלץ אותם מהבוץ אם זה מטעם היזם ואם מטעם הדיירים", כך מספר ל"גלובס" צורי בר, שותף ומנהל חברת אפגד בניין וסביבה.

מהצד של בעלי הדירות, רבים מספרים כי בשנים שבהן ניסו לקדם פרויקט במסגרת תמ"א 38 (התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה), הם החלו תהליך מול חברה אחת, ובסופו של דבר עברו לחברה אחרת או אפילו עברו בין כמה חברות עד שהפרויקט התחיל להתקדם. במקרים אחרים, אי הוודאות התכנונית, החלטות המדיניות או גם קשיים פיננסיים הובילו יזמים או קבלנים שקידמו פרויקט תמ"א להרים ידיים ולוותר.

בר: "אנחנו נתקלים בתופעה הזו לעתים קרובות. הפניות מיזמים מגיעות בשלבים שונים של התהליך, למשל לאחר קבלת היתר בנייה כשיש קושי להשיג מימון בנקאי, עם קשיים הנדסיים, קושי להשיג קבלן מבצע ובקשה להיכנס איתם כשותפים ולבצע את הפרויקט עבורם. בנוסף, אנו מקבלים פניות מעורכי דין המייצגים בעלי דירות או מדיירים עצמם שמגיעים למבוי סתום מול היזם ורוצים לסיים את ההתקשרות איתו. לאחרונה קיבלנו פנייה מכמה פרויקטים של חברה שפשטה רגל והתפרקה. הפרויקטים היו בשלבים שונים, משלבי החתימה ועד לפרויקטים לפני מסירת דירות".

בר מציין כי לא תמיד היזם בבעיה, ולפעמים מדובר ביוזמה של בעלי הדירות שעדיין נמצאים בהתחייבות חוזית מול החברה אבל מנסים להפעיל לחץ על היזם: "אנחנו נתקלים גם בתופעה נפוצה נוספת, שבעלי דירות המקושרים בהסכם עם יזם יוצרים איתנו קשר על מנת 'לשפר עמדות' מול היזם הקיים או עם בקשה להיכנס להוביל את הפרויקט במקום היזם הקיים. עמדתנו נחרצת וברורה ואנחנו לא נכנסים לתהליך כול עוד יש הסכם בתוקף מול היזם הקיים".

הוא מספר על מקרה ספציפי: "מדובר בבניין ברמת גן בו תשעה בעלי דירות, שמונה מהם חתמו מול יזם באמצעות עורך דין שייצג אותם ולאחר תקופה של כמעט שנתיים בו התקדמו, היזם נעלם, לא נפגש איתם ולא ענה לטלפונים". בר מספר כי במקרה הזה הסכימו להיכנס לנעלי אותו היזם למרות שעל פניו ההתקשרות בינו לבין בעלי הדירות עוד הייתה בתוקף: "במקרה הספציפי הזה, ההתקשרות עם היזם הסתיימה מאחר והוא לא עמד בתנאים המתלים של ההסכם, לבקשת בעלי הדירות ועורכי דינם התחייבנו לשפות את בעלי הדירות במקרה שהיזם הקודם יחליט לתבוע אותם".

לגבי התנהלות הדיירים במקרה של החלפת קבלן או יזם אומר בר כי הוא ממליץ לבעלי הדירות: "לפתוח 'דף חדש' במעבר מיזם אחד לשני ולא לגרור את 'המשקולות' וההבטחות-השווא שמנעו את הצלחת הפרויקט".

"תכנון לקוי וחוסר מקצועיות"

מנכ"ל קבוצת בכר, ליאור בכר, סבור כי היא צפויה רק להתרחב ככל שהתמ"א תופסת תאוצה. לדבריו, "בחלק מהמקרים מדובר ב'מעאכרים' שבשנים האחרונות עמלו על החתמות של דיירים וכעת, כשאין להם יכולת להרים את הפרויקט, הם מוכרים את הפרויקטים. בעיקרון, היזמים שמתעניינים בקנייה בוחנים את ההסכמים הקודמים עם הדיירים, מאמצים אותם או מציעים הסכמים חדשים".

ניר אבידן, הממונה על תחום התחדשות עירונית בקבוצת כתב, מסביר בהקשר זה כי לא תמיד כדאי ליזם להיכנס לנעלי יזם אחר בפרויקט: "בשוק יש לא מעט פרויקטים שמוצעים למכירה שנמצאים בדרך כלל בשלבים מתקדמים של הוצאת היתר בפרויקטים של תמ"א 38 או לקראת מתן תוקף בפרויקטים של פינוי-בינוי. תג המחיר של פרויקטים אלו הוא גבוה והבעיה העיקרית שלא ניתן לבצע בהם שינויים בתכנון כגון הוספת יחידות דיור, איחוד חלקות, חישובי שטחים, תכנון דירות, פתרונות חניה וכו'.

"כך נוצר מצב שמי שבוחר לרכוש פרויקט, גם שילם הרבה וגם קיבל מוצר שהיה ניתן לשפר אותו משמעותית. לפעמים פרויקט כזה עשוי גם להתגלות בסופו של דבר כלא כלכלי וזאת עקב תכנון לקוי וחוסר מקצועיות. מהסיבה הזו אנחנו מעדיפים להיכנס לפרויקטים בשלבים המוקדמים יותר שבהם אנחנו מביאים את הניסיון שלנו כדי להשפיע על התכנון מתי שעוד זה מתאפשר".

עומר גוגנהיים, מנהל אשדר בוטיק, מספר כי לפעמים יכול להיווצר מצב במסגרתו הדיירים מתחילים להתייאש מהעיכובים באישור הפרויקט, אבל היזם דווקא לא רוצה להרים ידיים: "יכול לקרות שעכשיו הוועדה המקומית קיבלה החלטה שלא מקובלת עליי. הדיירים אומרים שאותם זה לא מעניין כי הם רוצים להתקדם. אני חושב כיזם שיש בעיה ואני מבקש למצוא הפתרון. הדיירים לא רוצים להתעכב, ואומרים שיש להם עוד חברה. אבל אני השקעתי הרבה זמן וכסף, והחוזה בתוקף".

"שמענו גם על גורמים פליליים"

בכל הנוגע לקבלנים או ליזמים שמראש מקדמים פרויקט כדי למכור אותו מאוחר יותר אומר גוגנהיים שהוא לא מכיר מצב שכזה: "אני לא מכיר מצב שדיירים נתנו ליזם את האפשרות לספסר בהם. לא מכיר עורכי דין שיסכימו לחוזה כזה, שאומר בעצם שאני מקדם הפרויקט ואחר כך אמכור אותו.

"אני לא שולל מצב שבו יבוא יזם ויגיד שהוא נכנס למצוקה אם יעלה על הקרקע לא יצליח לסיים, הוא יכול להביא יזם אחר שיסכים לקחת הפרויקט, הדיירים היה להם הסכם עם יזם א' ועכשיו אותו הסכם עם יזם ב'. במקרה שיש אותם תנאים ואתן תמורות זה יכול לעבוד. אבל תמיד צריך לקחת בחשבון שאם חברה קטנה או יזם קטן יחסית מביא חברה מוכרת וגדולה זה יכול להיות פשוט יחסית, אבל אם מדובר במקרה הפוך, בו חברה גדולה מביאה יזם לא מוכר, זו עשויה להיות בעיה והדיירים לא יסכימו בכזו קלות".

בהמשך לדבריו של גוגנהיים, גם עו"ד ענת בירן מסבירה שבמקרה של החלפת יזם, בעלי הדירות צריכים לקחת כמה דברים חשובים בחשבון. ״התופעה שבה דיירים בפרויקטי תמ״א מתחילים תהליך עם יזם אחד, ובסופו של דבר מגלים שהם צריכים להמשיך את הפרויקט עם יזם אחר היא בעייתית", כך עו"ד בירן, "שמענו אף על מקרה בו פרויקט בבניין נמכר אף לגורמים פליליים.

"כדי למנוע מקרים כאלה אנחנו מקפידים בחוזים שלנו לקבוע שלא תהיה העברת בעלות של הפרויקט, לא במניות ולא בזכויות, אלא באישור באי הכוח של הדיירים. זהו תנאי חשוב להתחלת הפרויקט, אחרת מה הטעם במכרזי יזמים אם בסופו של דבר היזם שנבחר מוכר את הפרויקט לגורם אחר".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו