גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בעירייה יש מלך אחד - וזה ראש העיר. כל הסמכויות אצלו"

כ-20% מראשי הערים בישראל כבר השלימו 20 שנה בתפקיד - 4 קדנציות מלאות - ועוד היד נטויה ■ מי הם ראשי הרשויות הוותיקים בארץ, והאם הניסיון שלהם עובד לטובת התושבים בעיר?

בעוד שנה ייערכו הבחירות לרשויות המקומיות, ואף על פי שמתמודדים רבים עדיין לא הודיעו אם ירוצו או לא, כבר ברור כי בחלק מהערים יהיה קשה מאוד לנצח ראשי ערים מכהנים.

בדיקת "גלובס" מראה כי ב-17 ערים בארץ (כ-20%) ראשי הערים מכהנים כבר 4 קדנציות, ויש כאלה שאף יותר. 14 מהם מכהנים שנים ארוכות ברצף.

השיאן הוא ראש עיריית מעלות-תרשיחא שלמה בוחבוט, שמכהן מאז 1976. מעט אחריו ראש עיריית כפר יונה אפי דרעי, שמכהן מאז 1977. שניהם מתקרבים כבר לשיאו של אברהם קריניצי, שכיהן כראש עיריית רמת-גן במשך 43 שנים. רק כדי שנבין את סדרי הגודל, כשדרעי נכנס לתפקידו כראש מועצת כפר יונה חיו בה כ-3,000 בני אדם, ואילו כיום חיים בה כ-22 אלף. במעלות-תרשיחא היו כ-6,000 בני אדם, וכיום חיים בה כ-25 אלף.

במועצות האזוריות המצב דומה. מבין 54 מועצות אזוריות, בשש מכהנים ראשי מועצות במשך 4 קדנציות או יותר.

"נשארים מכוח האינרציה"

שר הפנים לשעבר אופיר פינס, ראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל-אביב, סבור כי יש לשקול ברצינות להגביל את מספר הכהונות של ראשי הרשויות המקומיות בישראל.

"יש ראשי ערים נפלאים שהם אנרג'ייזרים, שהאש בעיניהם לא נכבית והלהט והעשייה שלהם היא כאילו הם ביום הראשון לעבודה, גם אחרי הרבה שנים. אבל הם לא הרוב. רבים שנשארים פשוט כי הם מספיק חזקים, וכי אין להם משהו יותר טוב לעשות. זה תפקיד מרתק וחשוב עם כבוד והשפעה. אז יש אנשים שנשארים מתוקף האינרציה".

כמה קדנציות כראש רשות הן המקסימום לדעתך?

"המחמירים יגידו שתי קדנציות, היותר סובלניים יגידו שלוש".

זה הכל?

"זה תפקיד מיוחד במינו במובן הזה שזה התפקיד היחידי בסקטור הציבורי שהוא גם מקבל ההחלטות הראשי וגם המבצע שלהן. מבחינת העוצמה, ראש עירייה בעיר שלו יותר חזק מראש ממשלה במדינה שלו.

"כשהייתי שר פנים בממשלת אריאל שרון, שרון ז"ל היה מדבר איתי כדי שאני אפעיל את סמכויותי בתחום זה או אחר. כשהייתי נכנס לישיבת ממשלה הייתי כמו הכותל המערבי וכולם היו מדביקים עלי פתקים עם בקשות. זה לא המצב ברשות מקומית. בעירייה יש מלך אחד וזה ראש העיר. כל הסמכויות המוניציפליות הן אצלו".

בכל שבוע מתלונן אצלנו ראש עיר על כך שחסרות לו סמכויות. הם אומרים שהם אפילו לא יכולים להציב תמרור בלי אישור משרד התחבורה, לשנות סיווגי ארנונה.

"הם אוהבים להציג עצמם כמסכנים, אבל זה לא אומר שזה נכון. כולם בוכים, אבל יש להם הרבה סמכויות יחסית. ואגב, זה לא במקרה. עד סוף שנות ה-70 ראשי הערים היו החוליה החלשה, היו מדיחים אותם, לא הייתה משילות מוניציפלית. ברגע שיש בחירה ישירה לראש רשות, הוא נבחר לחמש שנים והמועצה לא יכולה להדיח אותו גם כשאין לו רוב, הוא יכול לעשות הרבה דברים.

"הטענה שלי היא שיש יותר מדי משילות. זה יוצר הרבה פעמים סיאוב ומינהל לא תקין. יש גם אנשים ישרים ונקיים, אבל קשה לעמוד בפיתוי. לראש עיר בגלל הכוח העצום שלו יש פיתויים וסכנות. יום יום ראש עיר יכול ליפול על משהו כזה".

בתחום של הנדל"ן הכול לוקח הרבה זמן. בשתי קדנציות בקושי תראה את פרי עמלך.

"נכון שבכהונות ארוכות יש יותר יכולת ביצוע, אבל השינוי שנעשה בשלטון המקומי שיפר דרמטית את כושר הביצוע שלו. הן עולות לאין שיעור על יכולת הביצוע ברמה הארצית. קחי למשל את הסכמי-גג: למה הממשלה בכלל עושה אותם? כי היא הגיעה למסקנה פשוטה שאם היא רוצה להתקדם בתחום הבנייה, להורדת המחירים והגדלת ההיצע, כדאי לה שהשלטון המקומי יהיה במשחק הזה. אבל צריך להיזהר מלגלוש לשחיתות".

איך אנחנו ביחס לעולם?

"אנחנו במקום רע באמצע. תראי את הסופרנוס ואת הסדרה 'בוס'. זה לא סיפור מקומי וישראלי. החיכוך של הכסף והכוח בלי באפרים ומחסומים כמו שיש בשלטון מרכזי".

"עניין דמוקרטי של רצון הציבור"

לעומת פינס-פז, ד"ר דורון נבות מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת חיפה סבור שאין כרגע צורך אמיתי להגביל את מספר הכהונות, וכי לראשי הרשויות הוותיקים יש דווקא יתרונות רבים.

"ראשית, ברמה העובדתית הרבה ראשי ערים שנחשבים טובים ואפילו מעולים הם ראשי ערים ותיקים שנהנים מאמון הציבור. עצם העובדה הזאת היא סיבה לא להגביל את הכהונה ולא לעשות רפורמה בתחום.

"שנית, יש עניין דמוקרטי של רצון הציבור. הגבלה על מספר קדנציות הוא הגבלה של רצון הציבור ובמדינה דמוקרטית צריך להימנע מזה.

"שלישית, יש יתרון לניסיון. להיות ראש עיר טוב זה דבר קשה. צריך ללמוד את התפקיד ולהתמודד עם האתגרים. ומי שמכהן יותר מכהונה אחת או שתיים צובר ניסיון.

"יתרון רביעי הוא שראשי רשויות כאלה לא צריכים לנהל קמפיינים יקרים, ואז הם פחות תלויים בתרומות, למשל בתרומות של קבלנים שזה פתח לצרות. יכול להיות שבעניין זה הוותק פותר אותנו מהבעיה הזו".

מצד שני, אולי יש להם מערכות מחויבות ויחסים עם בעלי עניין.

"בשורה התחתונה, אין כרגע מתאם בין מספר קדנציות למעורבות בשחיתות או לכישלונות. דווקא חלק מראשי הערים שעלו לכותרות בשנים האחרונות הם ראשי ערים שהסתבכו בשחיתות כבר בכהונה הראשונה או אפילו לפני שנכנסו לתפקיד, כמו לחיאני בבת ים וגפסו בנצרת עילית.

"יתרון משמעותי מאוד הוא האפשרות ללוות תהליכים ארוכים. אם ראש עיר פועל מתוך ביטחון שהוא בא כדי להישאר, או שלפחות יש אופציה שיישאר, זה יעודד אותו לעשות דברים ארוכי טווח. מי שידוע שזמנו קצוב עלול לפנות לדברים קצרי טווח, שזה בהגדרה פחות טוב לאזרחים".

נשמע נפלא. יש גם חסרונות לקדנציות ללא הגבלה?

"כן. זה נותן יתרון משמעותי למי שמכהן בתפקיד - קשה מאוד להתמודד מולו. ראש עיר ותיק ששולט במנגנון, שמכיר את העיר בצורה יוצאת דופן, השליטה שלו בעיר רבה מאוד, מה שאומר שהתהליך הדמוקרטי קצת נפגע. יש לו יתרון פוליטי.

"דבר שני, לראש עיר ותיק יש הרבה קשרים עם גורמים מקומיים, ולפעמים הוא יצר לעצמו מבנה כוח שקשה מאוד להביס אותו, עם בעלי עניין מקומיים. הוא מחלק טובות הנאה, משתף פעולה עם קבוצות מאורגנות וקשה מאוד לנצח אותו, לא כי הוא פופולרי אלא כי הוא יצר קואליציות חזקות מאוד. שחקן שרוצה להשקיע, לא ישחד מישהו שבעוד 4 שנים יעוף. אם את נכנסת לתהליך נדל"ני מורכב וארוך טווח, שצפוי להתנגדויות ועוד התנגדויות, אם את לא יודעת שראש העיר יהיה שם בעוד שנתיים-שלוש, לא בטוח שתרצי לשחד אותו. לעומת זאת אם זה בנאדם שנשאר לשנים, שווה להשקיע בו. אגב, זה לא חייב להיות בוטה כמו שוחד. אפשר גם לפתח הבנות לא פורמליות.

"ברמה הכללית והמופשטת יש יתרונות וחסרונות לשתי הגישות, ובמקרים כאלה - שאי-אפשר לקבוע בצורה ברורה מה עדיף, צריך להסתכל על העובדות, ואין כרגע סיבה לשנות".

ראשי הרשויות הוותיקים בארץ

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים