גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא על הדאקס לבד: שורה שנייה בגרמניה בהזדמנות

מדד המניות הבינוניות בגרמניה, MDAX, רשם בשנה האחרונה תשואה מרשימה של 30% ■ למרות הסיכונים הטמונים בה, השקעה בקרן העוקבת אחר מדד זה מציעה כיום חשיפה אטרקטיבית לשוק המניות הגרמני

בורסת פרנקפורט / צילום: .ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock
בורסת פרנקפורט / צילום: .ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock

שוק המניות הגרמני מסתמן כאחד מאפיקי ההשקעה המוצלחים של השנה האחרונה, ובעיקר של החודשים האחרונים. מדד DAX הציג בשנה האחרונה תשואה של כ-23%, כשבשלושת החודשים האחרונים רשם תשואה של יותר מ-9% - תשואת יתר של כ-3% מעל מדד MSCI ACWI הגלובלי.

הסיבות לתשואה המרשימה של מדד DAX מגוונות, וכוללות ביצועים משופרים של הכלכלה הגרמנית וגם של כלכלת האיחוד האירופי - שוק היעד המרכזי של היצוא הגרמני, יחד עם צמיחה יציבה ומתמשכת של רווחי החברות הגרמניות. כמו בהרבה מקרים אחרים, גם במקרה של שוק המניות הגרמני יש דרכים אחרות, ואולי עדיפות, להיחשף למגמות החיוביות האלה.

מדד MDAX הוא מדד המניות הבינוניות בגרמניה - כלומר, המניות הגדולות ביותר שאינן נכללות במדד DAX, המונה את 30 החברות הגדולות בגרמניה.

ההגדרה של מניות בינוניות עשויה להיות מטעה, כי בין החברות במדד ניתן לציין כמה חברות ענקיות ומובילות גלובליות בתחומן, כמו Airbus - אחת משתי יצרניות המטוסים הגדולות בעולם, חברת הביטוח Hannover Re - מבטחת המשנה השלישית בגודלה בעולם, וענקית התאורה Osram - חברה בעלת מחזור הכנסות של כמעט 4 מיליארד אירו.

תשואה עודפת של 7% על מדד DAX

באופן לא מפתיע, מדד MDAX הצליח להציג תשואה של כ-30% בשנה האחרונה - תשואה עודפת של כ-7% על מדד DAX, שכאמור, גם הוא הצטיין עם תשואות מרשימות. למה באופן לא מפתיע? כי אם מתחשבים בסיבות שדחפו את DAX למעלה בשנה האחרונה, הן אמורות לבוא לידי ביטוי באופן "נקי" יותר במניות השורה השנייה בגרמניה.

כך למשל, ניתן לבחון את נושא השיפור הכלכלי באירופה בכלל, ובגרמניה בפרט. כידוע, מתחילת השנה מצטברים נתונים כלכליים חיוביים באירופה, שמלמדים על שיפור אמיתי ומתמשך במצב הכלכלי ביבשת - שיפור שאף הוביל באחרונה את הבנק המרכזי האירופי להכריז על תוואי להקטנת תוכנית ההרחבה הכמותית.

מדד DAX מורכב אמנם מחברות איכותיות מאוד, אבל לרובן יש חשיפה גלובלית מהותית. במשך הרבה שנים אותה חשיפה גלובלית היוותה כרית ביטחון עבור חברות אלה, ודווקא סיבה להתמקד במדד DAX על פני מדדים אחרים.

לעומת זאת, בתקופה האחרונה, שבה אירופה מתחילה להתאושש, אנו מוצאים יותר הגיון להתמקד בחברות הקטנות יותר, שבאופן טבעי, גם חשופות יותר למגמות הכלכליות המקומיות.

אם מתבוננים על גרמניה ספציפית, חשוב לשים לב לנושא ההרחבה הפיסקאלית ה"שקטה" שמתרחשת במדינה. גרמניה היא המדינה היחידה ב-G7, ואחת המדינות המפותחות היחידות בעולם, שמחזיקה בעודף תקציבי.

במחצית הראשונה של 2017 נהנתה גרמניה מעודף תקציבי של 18.3 מיליארד אירו, או 1.1% תוצר. אט-אט, ולמרות הגישה השמרנית מאוד, הגרמנים מתחילים "לשחרר את הרסן": במחצית הראשונה של השנה עלו הוצאות הממשלה והסתכמו ב-705 מיליארד אירו - עלייה של 4.3% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2016.

גיוון בחשיפה למניות הגרמניות

גם במקרה זה, אנו מעריכים כי דרך טובה יותר להיחשף לשינוי הפיסקאלי בגרמניה היא דרך מניות השורה השנייה, שביניהן ניתן למצוא חברות תשתיות ונדל"ן עם חשיפה מקומית גבוהה. גם בהיבט תחזיות צמיחת הרווחים, מדד MDAX מפגין יתרון על מדד DAX, שהוא בעצמו מדד מצטיין בהיבט זה. מתחילת השנה עלו תחזיות הרווח למדד MDAX ב-2017 בכ-10% - העלאת תחזיות כפולה בעוצמתה משל מדד DAX.

אחרי כל מה שנאמר, נציין כי גם מדד DAX הוא אחד המדדים שהומלצו להשקעה על ידי מחלקת המחקר של אופנהיימר ישראל ב-2017, וגם בנקודה זו, אנו חושבים שהוא אטרקטיבי וראוי למשקל יתר מבין המדדים האירופיים. כמו כן, אין אנו ממליצים להחליף את החשיפה ל-DAX בחשיפה ל-MDAX, אלא רק לגוון את החשיפה למדד המניות הגרמני גם עם המניות הבינוניות, שכאמור, נהנות מכמה יתרונות בעת הנוכחית.

אפשרות אחת להיחשף למדד MDAX היא קרן הסל iShares MDAX UCITS ETF (סימול: DAXEX GY). הקרן עוקבת אחרי מדד MDAX - מדד מניות השורה השנייה בגרמניה. המניות הגדולות בקרן נסחרות בשווי של יותר מ-10 מיליארד אירו (כמו Airbus, החברה הגדולה במדד, שנסחרת בשווי של כ-65 מיליארד אירו), והמניות הקטנות בשווי של כמה מיליארדי אירו בודדים.

הקרן מנהלת נכסים בהיקף של כ-2.3 מיליארד אירו, והיא בעלת מחזור מסחר יומי ממוצע של כ-23 אלף מניות. דמי הניהול של הקרן הם 0.51% בשנה.

הקרן מחזיקה ב-50 החברות המרכיבות את מדד MDAX, כאשר ההחזקות הגדולות הן ביצרנית המטוסים Airbus (כ-11%), חברת הנדל"ן Deutche Wohnen (כ-6%), חברת הסחורות ויצרנית הפולימרים Covestro (כ-5%) וחברת הרהיטים והצריכה Steinhoff (כ-4%).

ברמה הסקטוריאלית, החשיפה הגדולה ביותר של הקרן היא למגזרי התעשייה (כ-35%), הסחורות (כ-21%) וצריכת המותרות (כ-18%).

אנו מעריכים כי גורמי הסיכון הרלוונטיים לקרן הם בעצם גורמי הסיכון של הכלכלה האירופית בכלל, והגרמנית בפרט. במקרה של האטה בכלכלות אלה, החברות במדד MDAX יתקשו יותר "לברוח" ולמקד משאבים באזורים אחרים.

כמו כן, מדד MDAX מתומחר בפרמיה בהשוואה למדד DAX, ברמה של 15%-20% במכפיל ההון - ולכן, במקרה של שינוי כיוון בשוק ותחילתו של גל ירידות, ייתכן שהשוק יהיה אגרסיבי יותר בנוגע לאפיקים היקרים יותר.

למרות גורמי סיכון אלה, אנו מאמינים כי השקעה במניות השורה השנייה בגרמניה היא אטרקטיבית בתקופה זו, ומאפשרת דרך מעניינת לגיוון חשיפת תיק המניות לאירופה ולגרמניה.

■ הכותב הוא אנליסט אירופה בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

קולעים סל

מדריך לקרנות סל

קרן הסל iShares MDAX UCITS ETF

סימול: DAXEX GY

המדד הנעקב: MDAX - מדד מניות "השורה השנייה" בגרמניה

היקף נכסים מנוהלים: כ-2.3 מיליארד אירו

מחזור מסחר יומי ממוצע: 23 אלף מניות

דמי הניהול: 0.51% בשנה

ההחזקות הגדולות בקרן: יצרנית המטוסים Airbus (כ-11%), חברת הנדל"ן Deutche Wohnen (כ-6%), חברת הסחורות ויצרנית הפולימרים Covestro (כ-5%) וחברת הרהיטים Steinhoff (כ-4%)

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק