גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן אמסלם: כך ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול

אני אולי לא מסכים עם ח"כ דודי אמסלם - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה

מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר
מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר

א. שני אירועים די מטורפים התרחשו השבוע בישראל: חמישה מפכ"לים, אחד נוכחי ועוד ארבעה לשעברים - רפי פלד, יהודה וילק, דודי כהן ומשה קראדי - התכנסו להם בתל-אביב כדי לטכס עצה, מה עושים עם חבר הכנסת דוד אמסלם מהליכוד, שהציע כמה הצעות חוק שלדעתם יכולות להפחית מכוחה, מעמדה וכושר ההרתעה של המשטרה, והכי נורא: קיצוץ בשכרו של המפכ"ל.

בין הרעיונות שעלו בפגישה, זירוז החקירות נגד הבוס של אמסלם. רעיון אחד היה מקסים במיוחד - פנייה ליועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, שיאשר חקירה פלילית נגד הח"כ בעבירת סחיטה באיומים, כי ככה ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול. יומיים אחר-כך התכנסה שורת קצינים בכירים לשעבר מהצבא, המשטרה, המוסד והשב"כ - היו שם ארבעת המפכ"לים, ארבעה רמטכ"לים לשעבר, שלושה ראשי מוסד לשעבר, ועשרות רבות של קצינים - ופרסמה קריאת תמיכה פומבית במפכ"ל ובמשטרה.

אז מה היה לנו? תלוי איך מסתכלים ובעיקר מאיפה. כשאני מסתכל, אני רואה חבורה של אנשים שלא נבחרו לתפקידם, שתפקדו במערכות לא אזרחיות, היררכיות עד לזרא ושקופות כמו הכעבה במכה, מערכות שנועדו לבצע את מדיניות הדרג הנבחר - וכולם ביחד מתייצבים נגד הכנסת והממשלה, כלומר נגד הדמוקרטיה. כלומר, נגדנו.

אז נכון, אם זה מתאים להשקפת עולמכם ולטעמכם האישי בפוליטיקאים, אתם יכולים לחשוב שמדובר באקט אמיץ של הגנה על הדמוקרטיה, ואם זה לא מתאים להשקפתכם תחשבו הפוך. אבל אם מנטרלים את ההעדפות האישיות ובוחנים את מה שאירע בעיניים קרות, נשארים עם חונטה. חונטה ביטחונית ששומרת על עצמה ועל כוחה. זו המדינה העמוקה בהתגלמותה (כתבתי על זה באפריל השנה).

ולכן אני בעד חבר הכנסת דוד אמסלם ומאבקו במשטרה. אני לא מסכים איתו, אני לא ליכודניק ולא בן של ליכודניק - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה.

ב. אכן, הצעות החוק וההצהרות של אמסלם בעייתיות עד מאוד בחלקן ובאות מכיוון פרסונלי, להגן על ראש הממשלה על חשבון המשטרה. זה ברור. יש שם דברים פסולים, כמו "החוק הצרפתי" (איסור על חקירת ראש ממשלה מכהן, למעט במקרים יוצאי דופן), דברים מטורללים כמו איסור על הקלטות, דברים חצי הגיוניים כמו "חוק ההמלצות" (למעשה, כבר היום המשטרה לא באמת ממליצה), הצהרות לוחמניות גרידא (שהשוטרים יאכלו כריכים ולא חמגשיות); וגם דברים שנשמעים לי הגיוניים, כמו בחינה מחודשת של בעלי השכר הגבוה בסקטור הציבורי, כולל המפכ"ל, כך שאלה לא ישתכרו יותר מראש הממשלה. זו הצעה בת שנתיים, אבל כשהרוחות התלהטו, התייחס אמסלם ישירות למפכ"ל והצהיר כי שכרו צריך לרדת בחצי.

חוקים פרסונליים זה דבר גרוע, כך גם חוקים טיפשיים. צריך להילחם בהם. מפריע לי גם שאמסלם וחבריו דואגים יותר לממשק של המשטרה עם הפוליטיקאים ופחות לממשק של המשטרה עם האזרחים (אף על-פי שגם בחזית הזו אמסלם עושה עבודה טובה). הכול נכון. אבל כשאני מדמיין מפכ"לים, קצינים ואנשי מודיעין יושבים יחד בחדר ומתכננים תוכניות, אני מתחיל להתגרד. זה מפחיד. זה מזכיר לי סרטי קונספירציות, וזה מפחיד אותי הרבה יותר מח"כ צייתן-יתר-על-המידה אחד.

אני לא מגן על מושחתים, כמובן, גם לא על נתניהו. אם הוא מושחת, שיילך לכלא. אבל גם חונטה שכזו היא בעיה: כשכולם חושבים אותו דבר, זה זמן טוב להתחיל לדאוג. נכון, יכול להיות שהם כולם צודקים, אבל גם יכול להיות שהם פשוט שומרים זה על מוקד כוחו של זה.

אז כן, מניעיו של אמסלם אולי אישיים, אבל אולי מתוך שלא לשמה יבוא לשמה - הגבלת כוחה של המשטרה מול כולנו. ונכון, גם התזמון לא מקרי - אבל אין דבר כזה תזמון מקרי, כל דבר קורה בזמן שלו.

אמסלם אף הודה שיש לו מניע אישי: בראיון אמר שיש לו טראומה מהחקירות שעבר (נחקר בחשד לזיוף טופסי התפקדות ליכוד) - ואתם יודעים מה? אני לגמרי מבין אותו. כמעט כל מי שפגש במשטרה נושא עמו טראומה.

ג. אני בעד כל מי שנלחם כדי להצר את כוחה של המשטרה למינימום ההכרחי, גם אם מניעיו אינם המניעים שלי. בעשור האחרון, סמכויותיה רק הורחבו והורחבו. לא שהיא גוף מרושע, המשטרה, ממש לא. זה פשוט כוח שצריך לרסן. הרי מותר להם לעצור אותך בלי סיבה, לחפש עליך בלי חשד, לפתוח בחקירה. מותר להם לפרסם הודעות חסרות אחריות, להרוס חיים של חפים מפשע, מותר להם כמעט הכול. האם אפשר להפריד בין הרחבת הסמכויות לאלימות המשטרתית? לא נראה לי.

וזה עוד לפני שדיברנו על התרבות הארגונית הרקובה במשטרה ועל הסרטים שעולים שוב ושוב לרשתות החברתיות ומתעדים אלימות משטרתית הולכת וגוברת. העיקר שאני שומע את כל אותם בכירים ודוברים חוזרים ואומרים ש"בתקופה האחרונה משטרת ישראל חווה התקפות חוזרות ונשנות". ממש. דברו עם אזרחים שמפגינים על התקפות חוזרות ונשנות. למה אני צריך להגן על המשטרה מפני ח"כ אמסלם? בסופו של דבר, סביר יותר שצריך להגן על ח"כ אמסלם מידי המשטרה. זה הגיע עד כדי כך שהשוטרת אושרה אסף, מ"הוועד של השוטרים, הגמלאים והסוהרים" הגישה תלונה במשטרה נגד אמסלם על סחיטה באיומים (מומלץ להריץ את השם בגוגל, לקריאה נוספת). האירוניה הכניסה את עצמה לצינוק. כשנשאלה בראיון למה הגישה תלונה, אמרה: "החלטתי שיש גבול לחופש הביטוי". אתם הבנתם את זה? אז בין המשטרה והליכוד - אני מעדיף את הליכוד.

ד. מצד שני, הפרדת רשויות זה אל"ף-בי"ת והתערבות היתר הבלתי פוסקת של הרשות המחוקקת (כלומר ח"כים מהליכוד) ברשות המבצעת זה דבר גרוע לאללה; כביש חד-סטרי ללא מוצא שמוביל רק ליעד אחד - דיקטטורה. משטרה עצמאית וחזקה (אבל לא חזקה ועצמאית מדי) זה דבר קריטי לדמוקרטיה. האיזון הזה הוא מה שמשאיר את המדינה בחיים, האיזון הזה הופר והנזק הבלתי נמנע יופיע בעתיד.

אז אני לגמרי בעד אמסלם כשהמשטרה וכל מיני לשעברים מתייצבים נגדו, אבל אני לגמרי נגדו כשהוא מנסה לפגוע בה רק כדי לשמור על שלטון מפלגתו. מה שנקרא, מאחוריי תהום ומולי אריה טורף. נראה שקצת אכלנו אותה.

ה. השבוע למדתי דבר שממש סובב לי את הראש: מתברר שאנחנו נמצאים בתקופה גיאולוגית חדשה ששמה "אנתרופוקן" - עידן האדם. את המונח טבע זוכה פרס נובל לכימיה פול קרוצן בשנת 2002. טענתו, בקצרה, היא שהשפעת האדם על כדור הארץ ועל הטבע גדולה כל-כך עד שניתן להשוות אותנו לכוח טבע, ממש כמו עידן קרח או אסטרואיד שבא מהחלל.

אין טבע - אנחנו הטבע. אנחנו משנים אותו, מעצבים אותו, הורסים ובונים אותו. ממלחמות ועד קידוחי נפט. ביבשה, באוויר ובים פיזרנו שלל חלקיקים, מקוטלי חרקים עד דאודורנטים, מפלסטיק עד לפצצת אטום. מאז שקראתי את זה, עוד מהדהדות באוזניי מילותיו של מקסימוס (ראסל קרואו, "גלדיאטור", 2000. בימאי: רידלי סקוט) - "מה שאנחנו עושים בחיינו יהדהד לנצח".

המעשים שלנו מהדהדים לנצח, הטובים והרעים, הפרטיים והציבוריים - וכן, גם המעשים של חבר הכנסת אמסלם. השאלה היחידה מה יהדהד רחוק יותר ומה יחלחל עמוק יותר - פגיעתה של משטרה חזקה מדי או צרתה של משטרה חלשה מדי. ימים יגידו מה יכאב יותר: הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של המשטרה או הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של הפוליטיקאים.

וכשאני אומר דמוקרטיה, אני מתכוון אלינו. כי לא בשמיים היא אלא ביומיום.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד