גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן אמסלם: כך ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול

אני אולי לא מסכים עם ח"כ דודי אמסלם - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה

מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר
מבחן אמסלם / איור: תמיר שפר

א. שני אירועים די מטורפים התרחשו השבוע בישראל: חמישה מפכ"לים, אחד נוכחי ועוד ארבעה לשעברים - רפי פלד, יהודה וילק, דודי כהן ומשה קראדי - התכנסו להם בתל-אביב כדי לטכס עצה, מה עושים עם חבר הכנסת דוד אמסלם מהליכוד, שהציע כמה הצעות חוק שלדעתם יכולות להפחית מכוחה, מעמדה וכושר ההרתעה של המשטרה, והכי נורא: קיצוץ בשכרו של המפכ"ל.

בין הרעיונות שעלו בפגישה, זירוז החקירות נגד הבוס של אמסלם. רעיון אחד היה מקסים במיוחד - פנייה ליועץ המשפטי אביחי מנדלבליט, שיאשר חקירה פלילית נגד הח"כ בעבירת סחיטה באיומים, כי ככה ייעשה לאיש שהעז להתעסק עם החברים בכחול. יומיים אחר-כך התכנסה שורת קצינים בכירים לשעבר מהצבא, המשטרה, המוסד והשב"כ - היו שם ארבעת המפכ"לים, ארבעה רמטכ"לים לשעבר, שלושה ראשי מוסד לשעבר, ועשרות רבות של קצינים - ופרסמה קריאת תמיכה פומבית במפכ"ל ובמשטרה.

אז מה היה לנו? תלוי איך מסתכלים ובעיקר מאיפה. כשאני מסתכל, אני רואה חבורה של אנשים שלא נבחרו לתפקידם, שתפקדו במערכות לא אזרחיות, היררכיות עד לזרא ושקופות כמו הכעבה במכה, מערכות שנועדו לבצע את מדיניות הדרג הנבחר - וכולם ביחד מתייצבים נגד הכנסת והממשלה, כלומר נגד הדמוקרטיה. כלומר, נגדנו.

אז נכון, אם זה מתאים להשקפת עולמכם ולטעמכם האישי בפוליטיקאים, אתם יכולים לחשוב שמדובר באקט אמיץ של הגנה על הדמוקרטיה, ואם זה לא מתאים להשקפתכם תחשבו הפוך. אבל אם מנטרלים את ההעדפות האישיות ובוחנים את מה שאירע בעיניים קרות, נשארים עם חונטה. חונטה ביטחונית ששומרת על עצמה ועל כוחה. זו המדינה העמוקה בהתגלמותה (כתבתי על זה באפריל השנה).

ולכן אני בעד חבר הכנסת דוד אמסלם ומאבקו במשטרה. אני לא מסכים איתו, אני לא ליכודניק ולא בן של ליכודניק - אבל אני אעדיף את הנבחר על פני הממונה ואת האזרח על פני לובש המדים בכל שעה משעות היום ובכל יום מימות השנה.

ב. אכן, הצעות החוק וההצהרות של אמסלם בעייתיות עד מאוד בחלקן ובאות מכיוון פרסונלי, להגן על ראש הממשלה על חשבון המשטרה. זה ברור. יש שם דברים פסולים, כמו "החוק הצרפתי" (איסור על חקירת ראש ממשלה מכהן, למעט במקרים יוצאי דופן), דברים מטורללים כמו איסור על הקלטות, דברים חצי הגיוניים כמו "חוק ההמלצות" (למעשה, כבר היום המשטרה לא באמת ממליצה), הצהרות לוחמניות גרידא (שהשוטרים יאכלו כריכים ולא חמגשיות); וגם דברים שנשמעים לי הגיוניים, כמו בחינה מחודשת של בעלי השכר הגבוה בסקטור הציבורי, כולל המפכ"ל, כך שאלה לא ישתכרו יותר מראש הממשלה. זו הצעה בת שנתיים, אבל כשהרוחות התלהטו, התייחס אמסלם ישירות למפכ"ל והצהיר כי שכרו צריך לרדת בחצי.

חוקים פרסונליים זה דבר גרוע, כך גם חוקים טיפשיים. צריך להילחם בהם. מפריע לי גם שאמסלם וחבריו דואגים יותר לממשק של המשטרה עם הפוליטיקאים ופחות לממשק של המשטרה עם האזרחים (אף על-פי שגם בחזית הזו אמסלם עושה עבודה טובה). הכול נכון. אבל כשאני מדמיין מפכ"לים, קצינים ואנשי מודיעין יושבים יחד בחדר ומתכננים תוכניות, אני מתחיל להתגרד. זה מפחיד. זה מזכיר לי סרטי קונספירציות, וזה מפחיד אותי הרבה יותר מח"כ צייתן-יתר-על-המידה אחד.

אני לא מגן על מושחתים, כמובן, גם לא על נתניהו. אם הוא מושחת, שיילך לכלא. אבל גם חונטה שכזו היא בעיה: כשכולם חושבים אותו דבר, זה זמן טוב להתחיל לדאוג. נכון, יכול להיות שהם כולם צודקים, אבל גם יכול להיות שהם פשוט שומרים זה על מוקד כוחו של זה.

אז כן, מניעיו של אמסלם אולי אישיים, אבל אולי מתוך שלא לשמה יבוא לשמה - הגבלת כוחה של המשטרה מול כולנו. ונכון, גם התזמון לא מקרי - אבל אין דבר כזה תזמון מקרי, כל דבר קורה בזמן שלו.

אמסלם אף הודה שיש לו מניע אישי: בראיון אמר שיש לו טראומה מהחקירות שעבר (נחקר בחשד לזיוף טופסי התפקדות ליכוד) - ואתם יודעים מה? אני לגמרי מבין אותו. כמעט כל מי שפגש במשטרה נושא עמו טראומה.

ג. אני בעד כל מי שנלחם כדי להצר את כוחה של המשטרה למינימום ההכרחי, גם אם מניעיו אינם המניעים שלי. בעשור האחרון, סמכויותיה רק הורחבו והורחבו. לא שהיא גוף מרושע, המשטרה, ממש לא. זה פשוט כוח שצריך לרסן. הרי מותר להם לעצור אותך בלי סיבה, לחפש עליך בלי חשד, לפתוח בחקירה. מותר להם לפרסם הודעות חסרות אחריות, להרוס חיים של חפים מפשע, מותר להם כמעט הכול. האם אפשר להפריד בין הרחבת הסמכויות לאלימות המשטרתית? לא נראה לי.

וזה עוד לפני שדיברנו על התרבות הארגונית הרקובה במשטרה ועל הסרטים שעולים שוב ושוב לרשתות החברתיות ומתעדים אלימות משטרתית הולכת וגוברת. העיקר שאני שומע את כל אותם בכירים ודוברים חוזרים ואומרים ש"בתקופה האחרונה משטרת ישראל חווה התקפות חוזרות ונשנות". ממש. דברו עם אזרחים שמפגינים על התקפות חוזרות ונשנות. למה אני צריך להגן על המשטרה מפני ח"כ אמסלם? בסופו של דבר, סביר יותר שצריך להגן על ח"כ אמסלם מידי המשטרה. זה הגיע עד כדי כך שהשוטרת אושרה אסף, מ"הוועד של השוטרים, הגמלאים והסוהרים" הגישה תלונה במשטרה נגד אמסלם על סחיטה באיומים (מומלץ להריץ את השם בגוגל, לקריאה נוספת). האירוניה הכניסה את עצמה לצינוק. כשנשאלה בראיון למה הגישה תלונה, אמרה: "החלטתי שיש גבול לחופש הביטוי". אתם הבנתם את זה? אז בין המשטרה והליכוד - אני מעדיף את הליכוד.

ד. מצד שני, הפרדת רשויות זה אל"ף-בי"ת והתערבות היתר הבלתי פוסקת של הרשות המחוקקת (כלומר ח"כים מהליכוד) ברשות המבצעת זה דבר גרוע לאללה; כביש חד-סטרי ללא מוצא שמוביל רק ליעד אחד - דיקטטורה. משטרה עצמאית וחזקה (אבל לא חזקה ועצמאית מדי) זה דבר קריטי לדמוקרטיה. האיזון הזה הוא מה שמשאיר את המדינה בחיים, האיזון הזה הופר והנזק הבלתי נמנע יופיע בעתיד.

אז אני לגמרי בעד אמסלם כשהמשטרה וכל מיני לשעברים מתייצבים נגדו, אבל אני לגמרי נגדו כשהוא מנסה לפגוע בה רק כדי לשמור על שלטון מפלגתו. מה שנקרא, מאחוריי תהום ומולי אריה טורף. נראה שקצת אכלנו אותה.

ה. השבוע למדתי דבר שממש סובב לי את הראש: מתברר שאנחנו נמצאים בתקופה גיאולוגית חדשה ששמה "אנתרופוקן" - עידן האדם. את המונח טבע זוכה פרס נובל לכימיה פול קרוצן בשנת 2002. טענתו, בקצרה, היא שהשפעת האדם על כדור הארץ ועל הטבע גדולה כל-כך עד שניתן להשוות אותנו לכוח טבע, ממש כמו עידן קרח או אסטרואיד שבא מהחלל.

אין טבע - אנחנו הטבע. אנחנו משנים אותו, מעצבים אותו, הורסים ובונים אותו. ממלחמות ועד קידוחי נפט. ביבשה, באוויר ובים פיזרנו שלל חלקיקים, מקוטלי חרקים עד דאודורנטים, מפלסטיק עד לפצצת אטום. מאז שקראתי את זה, עוד מהדהדות באוזניי מילותיו של מקסימוס (ראסל קרואו, "גלדיאטור", 2000. בימאי: רידלי סקוט) - "מה שאנחנו עושים בחיינו יהדהד לנצח".

המעשים שלנו מהדהדים לנצח, הטובים והרעים, הפרטיים והציבוריים - וכן, גם המעשים של חבר הכנסת אמסלם. השאלה היחידה מה יהדהד רחוק יותר ומה יחלחל עמוק יותר - פגיעתה של משטרה חזקה מדי או צרתה של משטרה חלשה מדי. ימים יגידו מה יכאב יותר: הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של המשטרה או הפגיעה בדמוקרטיה מהצד של הפוליטיקאים.

וכשאני אומר דמוקרטיה, אני מתכוון אלינו. כי לא בשמיים היא אלא ביומיום.

עוד כתבות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אילוסטרציה: shutterstock

מאה יועצי השקעות מעריכים: זה מה שיקרה בשווקים

מהסקר שערכה הבורסה לניירות ערך בתל אביב עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● רובם צופים עלייה של מעל 10% הן במדד תל אביב 125 והן במדד S&P 500, אבל מעריכים שהאינפלציה תעלה ● וגם: ממה מושפעות התחזיות הוורודות של היועצים המקומיים

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות