גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהל תופס לחץ כדבר חיובי? הוא יפספס עובדים שחוקים

מחקר באוניברסיטת ת"א בדק לראשונה איך עובדים ומנהלים תופסים לחץ של אחרים ■ פרופ' שרון טוקר, ממחברות המחקר: "אנו עלולים להניח שהחוויה שלנו היא החוויה של עובד אחר"

פרופסור שרון טוקר / צילום: איל יצהר
פרופסור שרון טוקר / צילום: איל יצהר

שאלה אחת שנשאלתי בראיון העבודה הראשון בחיי זכורה לי עד היום. המראיינת האמפתית לא הסתפקה בשאלה איך אני מתפקדת במצבי לחץ, ונידבה דוגמה פרטית משלה. "אני, למשל, פשוט קמה. ממשיכה לעבוד, אבל בעמידה", היא אמרה והוסיפה שמבחינתה זה בסדר גמור להיות לחוצה, לחץ הוא בלתי נמנע בעבודה, ולכל אחד ואחת יש דרך להתמודד. אני לא בטוחה שאמרתי איך אני נראית כשאני בלחץ, אבל הבטחתי לה שכשאהיה לחוצה, היא כבר תבין. השאלה מה היא תעשה עם הידע הזה נותרה פתוחה.

מחקר חדש, שתוצאותיו מתפרסמות בימים אלה ממש, דן לראשונה בהשפעת התפיסה האישית את הלחץ על הערכת הלחץ של עובדים אחרים. המחקר, שנעשה בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל-אביב, רלוונטי במיוחד לקשר שבין מנהלים לעובדים. ערכו אותו פרופ' שרון טוקר, מומחית לחקר לחץ ושחיקה בעבודה, פרופ' דני הלר, ראש התוכנית להתנהגות ארגונית בפקולטה לניהול, מומחה בתחומי אישיות וכוח, והדוקטורנטית נילי בן אבי.

"כל מי שנמצא בעמדת ניהול ואחריות על עובדים, מרצון או שלא מרצון פועל בהתאם למידת הלחץ שלו", מסבירה טוקר, "יש הרבה מאוד מחקרים על לחץ, ועד היום לא היה אף מחקר על איך אנשים תופסים לחץ של אחרים", היא אומרת.

המחקר מבוסס על מונח חדש יחסית, "סטרס מיינד סט", כלומר על תבניות חשיבה בנוגע ללחץ. "זה אומר שיש לנו קונספציה לגבי לחץ, אם הוא חיובי, עוזר ומקדם, או שהוא שלילי. מטבע הדברים, בדרך כלל תופסים לחץ כמצב מזיק".

- יש כאלה שעובדים ביעילות רק תחת לחץ.

"נכון. יש שתופסים אותו כחיובי. אבל יש להבדיל בין גורמי לחץ ללחץ. נכון שדד-ליין ועומס יכולים לתרום לביצוע, אבל האם לחוות לחץ זה דבר חיובי? לא בהכרח. בכל מקרה, השאלה היא איך אני תופס את הלחץ של האחר. לשם כך בדקנו אם תבנית החשיבה שלנו תגרום לנו לעשות השלכה על אחרים".

"אין תחליף לשיחה אישית"

במסגרת המחקר, בוצעו ארבעה מחקרים בקרב קבוצות עובדים אמריקאים וקבוצות ישראלים, כולם עובדים במשרה מלאה. "בהתחלה ניסינו לבדוק את תפיסת הלחץ שלהם. ביקשנו מהם לדרג עד כמה לחץ הוא דבר חיובי מבחינתם. אחר כך ביקשנו מהם לקרוא תיאור של עובד שחווה עומס, ללא אזכור של המילה "לחץ": עובד בן 45, שיום העבודה העמוס שלו כולל הרבה פגישות ואי-מיילים. ביקשנו מהנחקרים לדרג עד כמה לדעתם הוא חווה שחיקה, עד כמה הוא עמוס ועד כמה הם חושבים שהוא ראוי לקידום. ראינו שככל שתפיסת הלחץ של הנחקרים הייתה חיובית יותר, כך הם תפסו אותו כפחות שחוק, וכיוון שראו שהוא מתמודד הוא גם היה ראוי בעיניהם לקידום".

בשלושת המחקרים הבאים, שניים בקרב ישראלים ואחד בקרב אמריקאים, נבדקה השאלה אם שינוי התפיסה בנוגע ללחץ תשנה את אופן השיפוט של האחרים.

"חילקנו את האנשים רנדומלית לקבוצה שלילית וחיובית. בקבוצה החיובית ביקשנו מהמשתתפים במחקר לכתוב על מקרה שבו לחץ הועיל להם. אחר כך הם התבקשו להשלים משפטים על השפעת הלחץ עליהם. אחרי שהכנסנו אותם ל'מיינד סט' שלחץ הוא חיובי. בקבוצה השלילית עשינו בדיוק ההיפך. הם התבקשו להיזכר באירוע שבו הלחץ פגע בהם, ואחר כך הם מילאו שאלון על לחץ. על פי התשובות ראינו שזה עבד. באמת שינינו להם, לפחות לתקופת הניסוי, את ה'מיינד סט'.

"נתנו להם לקרוא את סיפור המקרה על העובד שחווה עומס וביקשנו מחברי קבוצה אחת לשפוט עד כמה ואם בכלל הוא חווה עומס. בקבוצה השנייה שאלנו אם הוא חווה תסמינים פסיכוסומטיים ועד כמה הוא ראוי לקידום. בקבוצה האמריקאית שאלנו אם הוא ראוי לקידום ואם הייתם עוזרים לאדם כזה.

"מצאנו שהמשתתפים שראו בלחץ דבר חיובי העריכו את העובד כסובל פחות מתסמינים פסיכוסומטיים וכראוי לקידום. בקבוצה האמריקאית, המשתתפים גם אמרו שלא יעזרו לו, בהנחה שהוא לא באמת זקוק לזה".

הצוות של טוקר הגיע למסקנה שכאשר מנהל חווה לחץ כחיובי, הוא נוטה פחות לראות את מה שחווה העובד שנמצא בלחץ. "הוא יתפוס אותו כפחות שחוק, לא ייזום מתן עזרה, וסביר להניח שירגיש נוח להטיל עליו עוד עומסים. המנהל לא יראה שהוא בלחץ".

- אבל לא תמיד רואים שחיקה. גם העובד עצמו לא תמיד מודע לכך שהוא נשחק.

"נכון, וזה לא סותר. אם לא נבדוק עד כמה העובד סובל מסימפטומים פסיכוסומטיים, לא נדע שהוא חווה שחיקה, אנו עלולים להמשיך להניח שהחוויה האישית שלנו היא גם החוויה של העובד. לכן, אין תחליף לשיחה אישית של המנהל עם העובד. בלעדיה המנהל לא יידע".

"ממצאי המחקר חשובים במיוחד לכל אדם העוסק במשרה ניהולית", נכתב בסיכום המחקר. "מנהלות ומנהלים מודעים לעתים קרובות לעומסים שהעובדים נתונים בהם, אך לא בהכרח יודעים להעריך נכונה איך עומסים אלה משפיעים על העובד. ההבנה שהתפיסה האישית שלנו מוטה וניסיון לדבר בפתיחות על לחץ ותוצאותיו יכולים להיטיב הן עם המנהל והן עם העובד".

הרוב חושבים שהעובד מתמודד

טוקר חושפת פרטים ממחקר נוסף שנמצא עדיין בעבודה, ובו ראיינה 46 זוגות של מנהלים ועובדים על לחץ. לדבריה, ב-60% מהמקרים העובד יתאר סימפטומים של שחיקה, אגרסיות, עצבנות ובעיות שינה, בעוד שהמנהלים באופן די גורף מניחים שהוא דווקא מצליח להתמודד עם הלחץ. "אם המנהל לא ינהל שיח עם העובד הוא יחסיר אינפורמציה. להערכתנו זה פספוס.

"מחקרים אחרים שאני עורכת עם שותפים במרכז הרפואי תל-אביב מראים שעובדים החווים שחיקה גבוהה נמצאים בסיכון גבוה ב-79% לקבלת התקף לב. זה אחרי שנטרלנו נתונים חיצוניים כגון היסטוריה משפחתית, עישון והשמנה".

- ואולי לפעמים מדובר רק במנהל לא אמפתי?

"כשמדברים על מצב לחץ, חשוב להתייחס לגורמים ולחוויה. לא צריך אמפתיה מהמנהל אלא הבנה מה העובד מרגיש שהוא מאבד. לפעמים זה דווקא לא העומס אלא רעש בעבודה או יותר מדי אחריות. אחר כך צריך להבין למה זה גורם לחץ, כלומר, על אילו משאבים העובד מרגיש שזה מאיים. האם כלכלית כי הוא לא מתוגמל ומתוסכל? האם זה איום על שעות הפנאי? אחר כך בודקים איך העובד מגיב. יש אנשים שעובדים רק עם דד-ליין, יש כאלה שיגידו שהם רוצים לנהל את הלו"ז שלהם ולכן הם חווים דד-ליין כאובדן עצמאות. לשחיקה יש ביטוי התנהגותי. יש עובדים שייקחו יותר הפסקות סיגריה ואוכל, ייעדרו או יאחרו. יש עובדים שיילחמו ויש שיברחו, ואז גם הארגון משלם מחיר. אם מפרקים את המילה 'לחץ' לתגובה ולגורמים, כל אחד יספק כלי. אפשר לתת לעובד יותר עצמאות או לאפשר תמיכה חברתית. מחקרים מראים שהיעילות דווקא יורדת ככל שמידת הלחץ עולה, גם כשהעובד יודע לעמוד בלחצים. גם אצני מרתון נשברים אחרי 42 קילומטר".

עד כמה העובד שחוק

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?