גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכספים מינתה צוות שיפקח על מכרז ים המלח

בישיבת הוועדה נמתחה ביקורת על ההתנהלות האיטית של האוצר והממשלה, שעשויה להביא להארכת הזיכיון של כיל לביצוע קציר המלח ■ יו"ר צוות המעקב, ח"כ מיקי רוזנטל, ל"גלובס": "המדינה דוחה את ההכרעות, ודחייה כמוה כנתינת המכרז והזיכיון לכיל במתנה"

"עננים מטילים צל ענק על מכרז ים המלח והופכים אותו כמעט למכרז מכור... הממשלה מייצרת יתרון מלאכותי אדיר למשפחת עופר", אמרו חברי ועדת הכספים בכנסת בהביעה אי אמון קשה ב"גמגום" של בכירי האוצר והממשלה בהתייחסות לים המלח, כיל, הזיכיון וביצוע קציר המלח. הוועדה החלה לדון בעניין לפני למעלה מחצי שנה, ולאחר שדרשה ולא קיבלה נתונים ודיווחים מהאוצר מינתה אתמול צוות פיקוח ומעקב משלה, בראשות ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני), שחברים בה נציגים מכל סיעה בקואליציה ובאופוזיציה: משה גפני (יהדות התורה), בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), מיקי זוהר (הליכוד), מוסי רז (מרצ), מיקי לוי (יש עתיד), אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), יצחק וקנין (ש"ס), עודד פורר (ישראל ביתנו) ורועי פולקמן (כולנו).

על פי ההודעה הרשמית של יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני, "כיל מערימה על המדינה קשיים באופן מכוון על מנת להביא להארכת הזיכיון שלה... והמדינה גוררת את עצמה למצב שבו תיאלץ לנקוט את הצעד הגרוע ביותר - והוא הארכת הזיכיון הקיים, היינו מתן עדיפות לעידן עופר ובעלי השליטה שלצדו, מתנה השווה מיליארדים רבים".

גפני הטיח ביקורת קשה בנציג האוצר יואל נווה, הכלכלן הראשי, שמונה על ידי שר האוצר משה כחלון לראש הצוות לעניין זיכיון ים המלח באוגוסט 2015. "אני מרוגז על כך שאין לנו את כל הנתונים לבחינת הסוגיה בצורה מסודרת, אף שהצוות של האוצר כבר היה אמור לסיים את מלאכת גיבוש ההמלצות ואף שכבר עבר מזמן המועד שבו המדינה הייתה צריכה להחליט לאיזה כיוון היא הולכת בנוגע למשאב הטבע החשוב ביותר שלה", אמר. נווה השיב: "לא מדובר בשאלה פשוטה. המורכבות של העניין צריכה עבודה יסודית", אבל גם הערכתו ש"תוך מספר חודשים" ניתן יהיה להגיש לוועדת הכספים את מסקנות הצוות, לא שכנעה.

על בעל השליטה בחברה לישראל-כיל-ים המלח, עידן עופר, אמר רוזנטל: "אתם לא מכירים את האיש. הוא לא פראייר. אנחנו הפראיירים". ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר: "אנחנו מתעסקים בשודדי ים, שודדי ים המלח בהיקף דרמטי. מדברים על הרס אחד האתרים היפים בעולם, הורסים אותו בצורה מטורפת. מדובר בהוצאת אוצרות טבע ועושר מהמדינה בהיקף אדיר".

"עברו מעל שנתיים - ואין כלום"

בשנים 2005-2008 עשה רוזנטל, אז עיתונאי ותחקירן, את הסרט הדוקומנטרי "שיטת השקשוקה" שהציג את קשרי ההון והשלטון של משפחת עופר

בבוא העת יאמרו לך אנשי עופר שהמעורבות שלך בעניין כיל לא אובייקטיבית, שאתה לא בא בתום לב ובנפש פתוחה.

"הם יכולים לומר מה שהם רוצים. אין לי שום בעיה", אומר רוזנטל. "חבר כנסת איננו במעמד של שופט בית משפט שבודקים זיקה שלו לעניין. חברי כנסת נבחרים מלכתחילה בגלל הנושאים שהם מטפלים בהם. ים המלח, כיל, הון שלטון ומכרזי המדינה היו ליבת העשייה הקודמת שלי, וזה גם התפקיד שלי היום. בנוסף, הצוות שבחרנו לא מונה לפקח על כיל אלא על פעולות הממשלה אל מול מה שקורה בים המלח עצמו. הקציר, סיום הזיכיון, המכרז, בולענים, התיישבות, תיירות, תעסוקה ומצבו הקשה של אחד מאתרי הטבע הנדירים בעולם".

"ים המוות" הולך ונסוג במהירות.

"צריך לבדוק את העמדות השונות בעניין. יש אומרים שבמכרז העתידי לזיכיון יש לצמצם את כמות השאיבה מהאגן הצפוני של ים המלח, כדי להאט את ירידת מפלס המים. חלק מייחסים את הבעיה לרמת השאיבה מהכינרת וסגירת הירדן. יש הצעות שונות לטפל בזה. אנחנו נבדוק".

הנטייה שעולה מדיוני ועדת הכספים היא העדפה להחזיר, לפחות זמנית, את כיל להיות חברה ממשלתית, וזה נראה גרוע נוכח מצבן הכולל של החברות הממשלתיות.

"זה הרבה יותר מדי מוקדם לדבר על דברים מוחלטים. אנחנו צריכים קודם כל להתגבר על שתי סוגיות מרכזיות: נושא זכות הסירוב שמופיעה בזיכיון המקורי - לזה יש כמה הצעות. להחזיר למדינה, ללכת לבית המשפט כבר עכשיו ולומר 'אנחנו המדינה חושבים שזכות הסירוב היא לא כפי שהחברה מפרשת אותה'. יש אומרים שהחברה הפרה את תנאי מניית הזהב, ולפיכך יש להפעיל את הסנקציות שיש במניית הזהב ולא לאפשר לה להשתתף במכרז (עניין ההפרות עומד בעתירה לבג"ץ שהגישה לפני כשנתיים התנועה לאיכות השלטון - סק"ל). יש דרכים להתמודד, וזה חייב להתבצע בהקדם כבר השנה. כי הדבר הכי חמור הוא שהמדינה דוחה את ההכרעות, ודחייה כמוה כנתינת המכרז והזיכיון לכיל במתנה".

- הדחייה מכוונת?

"בוודאי. האינטרס של כיל הוא שתמשיך לשרור אי בהירות, עמימות - והממשלה אכן גוררת רגליים, ואפשר שלא בכדי. אני מקווה מאוד שזו רק גרירה, ולא חלילה משהו אחר. בכל מקרה התוצאה ברורה: בלי הכרעה תוך שנה, המדינה תמצא את עצמה מאריכה את הזיכיון - וזה בטוח לא לטובת המדינה ולא לטובת הציבור. לכיל יש שיטה. הם קודם כל דוחים, ובמקביל הם לוחצים ולוחצים - וכששיטת לחץ אחת לא עובדת הם מחליפים אותה. ניר גלעד, היה יו"ר כיל תקיף וכוחני שלחץ בכוח על פקידים בכירים במשרדי הממשלה, אבל הוא לא הצליח להביא להארכת הזיכיון אז החליפו אותו והביאו את יוחנן לוקר, איש יותר עדין, שקט, אבל מקושר היטב. אני לא יודע עם מי הוא נפגש ואם הוא נפגש.

"באוצר הקימו ועדה מיוחדת לזיכיון, והנה עברו כבר מעל שנתיים - ואין כלום. וכולם כבר יודעים שרבים מ'נערי האוצר' איכשהו הולכים לעבוד אצל אלה שהם טיפלו בהם בעבודתם באוצר. ולא שחלילה יש לזה הבטחה מפורשת מראש, ולא שחלילה מדברים על זה במהלך התפקיד, אבל זה מרחף באוויר".

"מחדל הקציר הוא מחדל מכוון"

הצגת לוועדה סדרה של נתונים שמהם אתה מסיק שגם עניין קציר המלח הוא כלי בידי כיל להארכת הזיכיון.

"מחדל הקציר הוא מחדל מכוון והוא עומד בזיקה ישירה למכרז על הזיכיון. מפעלי ים המלח לא מתכוונים לבצע את מלוא הקציר, ואני אומר זאת באחריות, המשמעות היא שמדינת ישראל והציבור יפסידו כ-10 מיליארד שקל".

- איך?

"בתמצית, המדינה קיבלה החלטה שקציר המלח יבוצע על ידי כיל-מפעלי ים המלח, במימון 80% שלה ועוד 20% מתקציב המדינה. המידע לעניין הקציר מגיע מהמכרזים שהוציאה כיל והנתונים שלהם. זרוע הביצוע של המדינה היא חל"י, החברה הממשלתית להגנת ים המלח. ב-2010 הזמינה חל"י דוח מאחת החברות המובילות בעולם, MTI, שאמר שהקציר יעלה בערך 8 מיליארד שקל.

"אבל חל"י עצמה אמרה שכיל אומרת שזה יעלה 4.9 מיליארד שקל, אבל בסוף ההסכם כולו הוא על 3.8 מיליארד, וזה קורה כאשר ברור שמחיר הקציר הוא לפחות 10 מיליארד שקל כולל השינוע וההטמנה בצפון ים המלח, אז למה החברה מציגה הערכת חסר כאשר לפי ההסדר הם נושאים ברוב ההוצאה? פשוט מאוד, אין להם יכולת ואין להם כוונה לבצע את הקציר, אלא אם המדינה תאריך להם את הזיכיון. ובואו נדבר על עוד נתון: על פי המכרז שהוציאה כיל קצב העבודה הוא 580 מ"ר ב-4 חודשי עבודה. כלומר, בעשר שנים זה 17 קמ"ר. אלא שגודל בריכה 5 הוא 80 ק"מ מרובע. זה אומר שאם הם באמת מתכוונים והם באמת מתאמצים לעבוד על הקציר, זה ייקח עד 2030 - שזה בדיוק מועד פקיעת הזיכיון הנוכחי. המשמעות היא שהם לא מתכוונים לבצע קציר והם משתמשים בזה ללחוץ בעניין הזיכיון".

- ומשרד האוצר?

"משרד האוצר אישר להם להוריד את המחיר, משרד האוצר אישר שלא יהיה שיפוי - וכפי שכבר כתב על זה מבקר המדינה בדוח מלפני שנה, אישר את דרישת החברה שבהסכם הקציר לא יהיו סנקציות, כי הוא לא הבין את התרגיל. האוצר התייחס לזה שחלקו היחסי במימון קטן, ושאם החברה לא תבצע את הקציר המדינה תוכל לדרוש ממנה את הכסף. לפי כמה? לפי 3.8 מיליארד שקל בלבד, ולא לפי המחיר האמיתי של הקציר. בקיצור, כיל תמרנה את המדינה לחתוך כמה מיליארדים".

- הפקידות הבכירה באוצר נחשבת דווקא למתוחכמת בלהטיל את העלות על אחרים.

"אנחנו באמת לא מבינים מה היה שם. אדרבה, תשאלו אותם. אנחנו שאלנו את אנשי האוצר את השאלות המפורשות בוועדת כספים והם גמגמו. לא ענו. מסתבר שהמדינה עובדת על פי המספרים והנתונים של כיל, אין לה מומחים ויועצים אמיתים וראויים. חל"י הממשלתית היא שהזמינה את הדוח מ-MTI, אבל איכשהו, ולא ברור איך, מישהו הדליף את הדוח שלהם למפעלי ים המלח - בעוד שלאוצר, שהיה אמור לראות את המספרים ולתת חוות דעת עליהם, לא נתנו את הדוח. את כל זה, והרבה יותר מזה, אנחנו חייבים לבדוק".

בכיל ובמשרד האוצר לא נענו לבקשה להתייחס לעמדת ועדת הכספים ולמינוי הצוות מטעמה.

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים