גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושמצים לשווא

בניגוד לביקורת של שקד: בתי הדין לעבודה - היעילים ביותר

בתי הדין לעבודה נמצאים לאחרונה במוקד תשומת הלב הציבורית. הסכסוך בין עובדת מעון רה"מ, שירה רבן, לבין אשת רה"מ, שרה נתניהו, שנדון בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים; הסכסוך הקיבוצי בחברת החשמל שנדון בבית הדין האזורי בחיפה; דיונים עקרוניים בענייני עבודה שנדונים בבית הדין הארצי לעבודה - כל אלה זוכים לסיקור תקשורתי נרחב ולעניין. וכך, בפסקי דינם ובהחלטותיהם מעצבים בתי הדין לעבודה את יחסי העבודה בארץ.

לבתי הדין לעבודה, במידה מסוימת לפחות של צדק, יש דימוי ככאלה שעומדים לצד העובדים ופחות לצד המעסיקים. סקר שפורסם ב"גלובס" ביולי האחרון העלה כי 75.5% מתביעות העובדים שהוגשו לבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ בשנת 2016 התקבלו באופן מלא או חלקי.

בראיון שנתנה לאחרונה ל"גלובס", ביקרה שרת המשפטים, איילת שקד, את בתי הדין לעבודה ואמרה, בין היתר, כי בבתי הדין לעבודה ההליכים מתמשכים זמן רב מדי. "כשאספנו נתונים ממערכת המשפט, ראינו שהמצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. המצב שם לא טוב. יש גם סחבת וגם הרבה טענות כלפי בתי הדין לעבודה", אמרה שקד.

השבוע פרסמה הנהלת בתי המשפט את הדוח השנתי על פעילות בתי המשפט ברחבי הארץ. הדוח מאפשר להשוות את טענותיה של שרת המשפטים אל מול הסטטיסטיקות המעודכנות. מהדוח עולה כי בניגוד לדבריה של שקד - שלפיהם "המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט" - הרי ש-2016 הייתה השנה הגרועה ביותר ביעילותה של מערכת בתי המשפט מאז שהיא החלה לפרסם את הדוחות השנתיים שלה לפני 12 שנה. כמו כן, עולה מהדוח כי דווקא בבתי הדין לעבודה המצב מבחינת העומס ויעילות העבודה הוא באופן יחסי טוב. 

פעילות בתי המשפט ב-2016

המחוזי העמוס ביותר: בלוד

לפי הדוח, בעוד שמספר התיקים שנפתחו במערכת המשפט כולה ב-2016 עלה ב-6.4%, מספר התיקים שנסגרו עלה ב-1% בלבד. התוצאה היא שמלאי התיקים הכללי גדל ב-2.1%. לפי דוח הרשות השופטת, ב-2016 נפתחו כ-811 אלף תיקים בבתי המשפט ברחבי הארץ ונסגרו (הגיעו לסיום בפשרה, פסק דין, מחיקה, או דחייה) כ-793 אלף תיקים (מדובר בשיעור סגירה של 97.9%). המלאי הכללי של התיקים נכון לסוף 2016 עומד על כ-460 אלף תיקים.

הדוח מעלה כי המצב הגרוע ביותר ב-2016 מבחינת הפער בין כמות התיקים שנפתחו לכמות התיקים שנסגרו הוא בבתי המשפט המחוזיים. בעוד שב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים במחוזיים על 87.6%, ב-2016 שיעור הסגירה עמד על 82.3%.

בית המשפט המחוזי שנחשב לגדול ולעמוס בארץ הוא המחוזי בתל-אביב, אבל לפי הדוח, ב-2016 בית המשפט המחוזי שבו נפתח מספר התיקים הגדול ביותר היה בית המשפט המחוזי מרכז בלוד, שבו נפתחו כ-14.6 אלף תיקים. זאת, לעומת המחוזי בתל-אביב, שבו נפתחו כ-13.2 אלף תיקים.

בבתי משפט השלום המצב רע פחות ואף סביר. לפי הדוח, בתי המשפט השלום העמוסים מאוד בעבודה, כמעט שהצליחו אשתקד להגיע לאיזון בין כמות תיקים שנסגרו לכמות תיקים שנפתחו. שיעור סגירת התיקים בבתי משפט השלום עומד על 99.2%. למרות האופטימיות המסוימת, גם כאן מדובר עדיין בנתון שלילי (יותר תיקים נפתחו מנסגרו). בסך-הכול בבתי משפט השלום במחוז תל-אביב נפתחו אשתקד כ-148 אלף תיקים, ובבתי משפט השלום במחוז המרכז נפתחו כ-153 אלף תיקים.

אגב, למי מבין המשפטנים שחולם יום אחד לפנות לשיפוט, כדאי אולי לחשוב שוב. לפי הדוח, ב-2016 קיבל כל שופט של בית משפט שלום בממוצע 1,550 תיקים חדשים. (חלק מהתיקים, למשל תיקי תעבורה ומעצרים, ניתן ולפעמים גם צריך לסיים באותו יום שבו הם מוגשים).

הסיבה המרכזית לעלייה הכללית בעומס במערכת המשפט בשנת 2016 היא, אם כן, כמות התביעות וההליכים המשפטיים האחרים שנפתחים בכל יום. אמנם השרה שקד ונשיאת בית המשפט העליון בדימוס, מרים נאור, הצליחו למנות שופטים רבים בשנתיים האחרונות במאמץ ראוי לצמצם את העומס - הן הובילו בחירה של ארבעה שופטים לבית המשפט העליון, ומינו עוד 220 שופטים ושופטות לערכאות השונות - אבל בזמן הזה, נכנסו לעבודה במערכת המשפט עוד אלפי עורכי דין, לא פחות. השיטפון הנמשך בכמות עורכי הדין בארץ מגביר את מבול התיקים שנפתחים בבתי המשפט, שכן כל עורך דין חדש מייצר בעצמו תיקים, והפער בין כמות התיקים שנפתחים לאלה שנסגרים רק הולך וגדל.

שיעור סגירת תיקים חיובי

וכעת אנחנו מגיעים לבתי הדין האזוריים לעבודה - בתי הדין ששרת המשפטים טענה בראיון ל"גלובס" שהמצב בהם הוא הגרוע ביותר במערכת. לפי נתוני דוח הנהלת בתי המשפט, ב-2016 נפתחו כ-57.8 אלף תיקים - עלייה של 6% לעומת 2015. אולם, שיעור סגירת התיקים ב-2016 עמד על 100.6%.

כלומר לפי הדוח, בתי הדין לעבודה הם הערכאה היחידה ששמרה בשנת 2016 על שיעור חיובי של סגירת תיקים. רק במערכת בתי הדין לעבודה נסגרו ב-2016 יותר תיקים מאשר נפתחו. זאת, הפוך מטענתה של שרת המשפטים כי המצב מבחינת העומס הולך ומשתפר ברוב בתי המשפט, אבל לא בבתי הדין לעבודה. נציין לטובתה של שקד כי היא אמרה את הדברים ל"גלובס" לפני פרסום הדוח, כך שייתכן שהיא לא הייתה חשופה לנתונים המעודכנים בעת שמתחה ביקורת על מערכת בתי הדין לעבודה.

נציין בנוסף, כי שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה ב-2016 הוא אמנם טוב בהשוואה לשאר בתי המשפט, אבל כאשר מביטים על נתוני 2015 רואים כי אשתקד נרשמה למעשה ירידה בשיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה - ב-2015 עמד שיעור סגירת התיקים בבתי הדין לעבודה על 102.4%. (לעומת 100.6% ב-2016).

עוד עולה מהדוח כי בית הדין האזורי לעבודה העמוס ביותר ב-2016, אך גם היעיל ביותר בעבודתו, הוא בית הדין בתל-אביב. שיעור סגירת התיקים בבי"ד זה עמד אשתקד על 105.2% (כ-26.4 אלף תיקים נפתחו, לעומת כ-27.8 אלף תיקים שנסגרו). גם בית הדין האזור לעבודה בירושלים רשם שיעור חיובי של סגירת תיקים העומד על 104.6% (6,530 תיקים נפתחו לעומת 6,828 תיקים שנסגרו).

ביתר בתי הדין לעבודה נרשם אשתקד שיעור שלילי של סגירת תיקים - כלומר נפתחו יותר תיקים משנסגרו. בבית הדין בנצרת, הושג כמעט איזון בין מספר התיקים שנפתחו לאלה שנסגרו - ושיעור הסגירה עמד על 99.9% (4,988 תיקים נפתחו לעומת 4,981 שנסגרו); בבית הדין בבאר-שבע שיעור הסגירה עמד על 93.6% (8,098 נפתחו לעומת 7,577 שנסגרו); ובבית הדין האזורי לעבודה בחיפה נרשם שיעור סגירה של 92.9% (9,076 תיקים נפתחו לעומת 7,086 שנסגרו).

בערכאה העליונה של בתי הדין לעבודה - בית הדין הארצי לעבודה - שיעור סגירת התיקים עמד על 94.5% - כאשר 2,724 תיקים נפתחו אשתקד, לעומת 2,574 שנסגרו. אגב, בערכאה השיפוטית העליונה במערכת בתי המשפט - בית המשפט העליון - נרשם שיעור סגירה של 93.4% - מספר התיקים שנפתחו בשנה שעברה בעליון עמד על 2,279 - זאת, לעומת 2,120 תיקים שנסגרו.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד