גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: אנשי משהב"ט נתנו יד לעקיפת כללים ונהלים במכרזים

המחוזי דחה תביעה נגד משרד הביטחון וחיל האוויר שהגישה חברה שסיפקה שירותי עדכון הוראות תחזוקה למטוסי קרב, אך מתח ביקורת על האופן שבו הם התנהלו מול החברה בהקצאת העבודות, שפעם נעשו בהליך של פטור ממכרז לספק יחיד ■ משרד הביטחון: "לא ננזפנו"

מטוס F16 / צילום: דובר צה"ל
מטוס F16 / צילום: דובר צה"ל

האם חיל האוויר, שיוקרתו היא סימן ההיכר שלו, יוצר ערפול סביב התשלום לעבודות שמבצעים ספקים מן החוץ? משרד הביטחון רגיל לככב בפרשיות הנוגעות למכרזים בעייתיים. לפני שנה אף ביטל בית המשפט המחוזי מרכז בלוד את מכרז משרד הביטחון לאחזקת מתקני מים וביוב, בנימוק ש"הורתו ולידתו בחטא", כיוון שלא מוצדק היה לערוך עבור השירות מכרז סגור, וכיוון שהזוכה לא עמד בתנאי המכרז. אולם נדמה שהפעם, חריגה מאכיפה ברורה של נהלי מכרז (חריגה שאיננה פלילית, יצוין) נמצאה גם בהתנהלות נציגי חיל האוויר, ולא רק בזו של נציגי משרד הביטחון - שני גופים עימם עמדה התובעת בקשר.

פסק דין חדש שדחה תביעה נגד משרד הביטחון, סיפק הצצה להתנהלות מטרידה בעסקאות המשרד מול חברה המעדכנת את הוראות תחזוקת המטוסים והפעלתם. בגין ההתנהלות הזו ספג המשרד הערות חריפות מבית המשפט וחויב בהוצאות עבור צד ג'.

הלקח לא באמת הופנם

התביעה עוסקת בסכסוך כספי בין משרד הביטחון לבין "אשת כתיבה טכנית", חברה המתרגמת ומעדכנת את הספרות הטכנית של מטוסי 16-F של חיל האוויר (שמקורה בארה"ב). כיוון שישנה חשיבות קריטית לספרות טכנית של מטוסים וכלים כבדים, ויש לא מעט תאונות אימונים ותאונות מבצעיות, שלעיתים הגורם לכך הוא ההוראות הכתובות בספרות - הוראות אלו מתעדכנות מפעם לפעם באמצעות חברות פרטיות, שמתרגמות, מעדכנות ומחדשות את ספרי ההוראות.

תחקיר פנימי שבוצע לפני יותר מעשור (2004), גילה כי לאורך מספר שנים ביצעה חברת "איפוס" את עבודות עדכון הספרות הטכנית למטוסים, תוך חריגה של חיל האוויר מתוכנית העבודה וממסגרת התקציב השנתית - וזאת ללא שהייתה לחברה הזמנת עבודה פורמלית ממשהב"ט. החברה זכתה בעבודה שלא על דרך מכרז, אלא באמצעות פטור ממכרז הניתן ל"ספק יחיד". בעקבות התחקיר קבע משרד הביטחון נהלי מכרז לעבודות של ספק יחיד. בין היתר נקבע כי אין להזמין עבודה ללא הזמנה רשמית/פורמלית ממשרד הביטחון, המהווה את הגיבוי התקציבי לעבודה.

אולם מתברר כי הלקח שמשרד הביטחון טען שהופק מהתחקיר - לא באמת הופנם. הטענה המרכזית של התובעת, חברת "אשת כתיבה טכנית", הייתה כי במקביל להעסקת בעל החברה התובעת, יעקב נווה, בתפקיד של "תומך טכני סופה" (סיוע באיתור הליקויים, החסרים ואי-ההתאמות שנתגלו בספרות הטכנית המסדירה את הפעלת ואחזקת מטוסי "סופה"), הרי שניתנו ל"אשת כתיבה טכנית" עבודות נוספות של שירותי עדכון לספרות טכנית - במסגרת התקשרות בלתי-פורמלית שנכרתה עם נציגי משרד הביטחון, תוך כדי הארכת הפטור ממכרז (לספק יחיד) בו זכתה החברה בתחילה. זאת, על אף הלקחים מהתחקיר ב-2004 ונהלי המשרד שחודשו בעקבותיו. בגין עבודות אלו, טענה "אשת", המשרד לא שילם לה את כל התמורה המגיעה לה.

משרד הביטחון מצידו שלל מכל וכל התקשרות בלתי-פורמלית כזו, והשופט יעקב שיינמן קיבל את עמדתו, לפיה ההתקשרות הפורמלית היא זו היחידה שהיתה בין הצדדים, וכי "אשת" קיבלה ממהמשרד הזמנות עבודה מסודרות שכללו את כל העבודות שביצעה.

המשרד ניסה להעביר את האשמה לצד שלישי על-ידי מסירת הודעת צד ג' - לחברת "אושרת תעופה" - הודעה שמשמעותה היא שאם המשרד יפסיד בתביעה מול החברה הספקית, הרי שחברת "אושרת תעופה", ספקית העבודות החדשה שאף עמדה בקשר מול "אשת", תחויב לשפותו. אולם בית המשפט קיבל את העמדה שהודעה הזו לא הייתה מוצדקת, והוא חייב את משרד הביטחון בתשלום הוצאות בגינה.

במסגרת החלטתו על חיוב בהוצאות, ניצל בית המשפט את ההזדמנות כדי למתוח ביקורת על התנהלות משרד הביטחון. זאת, בגין "עקיפת הכללים והנהלים כדי לקדם מטרות חשובות של תחזוקה ותפעול מטוסי קרב" - כשכוונתו להתנהלות המשרד בשאלת הארכת פטור מחובת מכרז לספק יחיד.

בית המשפט מתח ביקורת על כך שמשרד הביטחון לא טרח להבהיר לחברה התובעת, "אשת", שכבר עבדה עמו כספק יחיד בעבר, מהו טיב יחסי העבודה ביניהם מכאן ואילך, לאור שינוי נהלי המכרז לספק יחיד. "התנהלות שכזו, גם אם נעשתה מתוך כוונה טובה, היא פסולה והיא תרמה לאי-בהירות ביחס לנהלים על פיהם פועל המשרד, וכן להגשת התביעה, קבע בית המשפט.

עקיפת כללים ונהלים

מסקנת בית המשפט, לפי העולה מהביקורת שבפסק הדין, היא כי כוונה טובה של משרד הביטחון, מתוך דאגה לזמינות ובטיחות הכלים אצל חיל האוויר, הובילה להתנהלות בלתי הולמת ביחס למצופה מגוף ציבורי. משרד הביטחון אמנם נדרש בדחיפות גבוהה ליצור ב-2004 את ההתקשרות עם חברת "אשת" בפטור ממכרז, כ"ספק יחיד", וזאת נוכח ליקויים שהתגלעו בספרות הטכנית ונוכח כישוריו הייחודים וזמינותו של בעל החברה, נווה. אולם, המשך ההתקשרות לא בוצע תוך הבהרת כלל העבודות הכלולות בהזמנת העבודה, ולא הובהר כי לאור התחקיר מ-2004 לא קיימת יותר "חיה" כזו של עבודות ללא הזמנת עבודה פורמלית.

אמנם, בית המשפט דחה את תביעת החברה, וקבע כי "בזמן אמת" נווה הבין כי כל העבודות שביצע כלולות במחיר, למרות חוסר הבהירות בעניין מצד משרד הביטחון וחיל האוויר. מתוקף תפקידיו, הוא ישב בחיל האוויר והכיר את מסקנות התחקיר מ-2004. למעשה, אומר בית המשפט, ידעת, נווה, שגם אם אומרים לך א', אז חיל האוויר לא יכול לעבוד לפי א', כי עובדים לפי ב' מאז "תחקיר 2004" - קרי, ניתן לבצע עבודות רק עם הזמנות עבודה מסודרות על כל צעד ושעל, כולל העבודות שלשיטת נווה לא נכללו בהזמנה המקורית.

ביקורתו של בית המשפט כלפי משרד הביטחון הייתה כי למרות האחריות בה נושא נווה, כמי שהיה מודע לנהלים החדשים מתוקף תפקידיו ונחשף ל"תחקיר 2004" ותוצאותיו - הרי שמשרד הביטחון, לא פעל כמצופה ממנו בתור גוף ציבורי, בכך שלא הבהיר לנווה מהן כלל העבודות עבורן הוא אמור לקבל את התמורה. בפועל משרד הביטחון פנה אל נווה וביקש ממנו עבודה מסויימת, כשלמעשה התברר בדיעבד שהמשרד רצה ממנו עבודה בהיקף גדול יותר, ולא עבד מולו עם נהלים ברורים.

השופט יעקב שיינמן - בביקורת שיכולה לשמש תמרור למשרדי ממשלה נוספים בעסקאותיהם שבפטור ממכרז - קבע כי "הגם שדחיתי את התביעה, התחושה הכללית היא שבתקופות מסוימות או לגבי אירועים מסוימים, אנשי משהב"ט אינם יכולים 'לרחוץ בניקיון כפיים', ממתן יד, במישרין או בעקיפין, לעקיפת הכללים והנהלים, כדי לקדם מטרות חשובות של תחזוקה ותפעול מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי בבעיות זמניות ובלתי צפויות שהתעוררו".

אמנם, הוסיף וכתב השופט, "לא מתעורר כל שמץ של חשד ולא הוכח לי, כי מי מאנשי המקצוע נטל חלק בפעילות בלתי כשרה בהיבט הפלילי (מצד משרד הביטחון וחיל האוויר - מ' ר'), אך ברור שהתנהלות שכזו, גם אם נעשתה מתוך כוונה טובה, לסייע לחיל האוויר, היא פסולה ולא ראויה והיה בה כדי לתרום לאי-הבהירות הנהלית שנוצרה בחלק מהמקרים".

המדינה יוצגהבידי עורכי הדין לימור חלד רון וארז שטיינברג מפרקליטות מחוז תל-אביב אזרחי; חברת "אשת כתיבה טכנית" יוצגה בידי עורכי הדין דורון קילשטיין וענבר אסיף ממשרד תדמור-לוי; וחברת "אושרת תעופה" יוצגה בידי עורכי הדין רפאל ליבא וגיא מוגילבסקי ממשרד איתן-מהולל-שדות.

תגובת משרד הביטחון: "ראשית יודגש כי משרד הביטחון מעולם לא ננזף בהקשר לתביעה המדוברת. משרד הביטחון, שזכה במשפט מול חברת אשת, נתבקש לשלם לצד ג' את אותו הסכום שחברת אשת נדרשה לשלם לו בגין הוצאות משפטיות, וכך נעשה. כפי שניתן לראות - תוצאות התביעה אכן הצדיקו צירופו של צד ג' לכתב ההגנה".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?