גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באב"ד: "התוצאות שרואים במשק הן הרבה בזכות משה אשר"

בפאנל הפתיחה של הכנס השנתי של לשכת יועצי המס חגגו למנהל רשות המסים מסיבת פרישה מעט מוקדמת, נוטפת מחמאות: "הוא מנהל רשות המסים הטוב ביותר שהיה לנו" ■ וחתן השמחה בשלו: "זו פרידה? יש לי ארבעה חודשים שלמים, ואפשר להשיג בהם המון-המון דברים. יש לי ים של תוכניות"

משה אשר עם מרב מיכאלי ורעייתו סיגל / צילום: ארן דולב
משה אשר עם מרב מיכאלי ורעייתו סיגל / צילום: ארן דולב

מנהל רשות המסים, משה אשר, לא ידע מה מצפה לו כאשר הגיע אתמול (א') בטיסת אחר-הצהריים לאילת, כדי להשתתף בפאנל הפתיחה של הכנס השנתי של לשכת יועצי המס. ערב הפתיחה הוקדש ל"מסיבת הפתעה", או מעין "מסיבת פרישה" לכבוד מנהל הרשות. כפי שנחשף ב"גלובס", אשר הודיע כי חרף בקשות כי יאריך את כהונתו, הוא עתיד לפרוש מתפקידו במארס הקרוב.

ההפתעה הראשונה המתינה לאשר כבר בכניסה ל"קוקטייל הפתיחה" של הכנס, כאשר אשתו, סיגל, המתינה לו בפתח האולם. משה התבלבל לרגע - כיוון שרעייתו אינה מצטרפת אליו למרבית הכנסים המקצועיים - אך חייך בלבביות. ניכר עליו שהוא נבוך, והסומק על פניו נלווה לחיוך במשך דקות ארוכות. אך כפי שהתברר לו במהרה, זה היה רק סימן הפתיחה לערב שכלל שלל הפתעות. ביניהן סרט אנימציה המסכם את ההצלחות שלו לאורך הקדנציה.

סרטון מיוחד

בעוד משה אשר מבקש לשדר "עסקים כרגיל" עד הרגע האחרון שבו הוא מאייש את כיסא מנהל רשות המסים, ומקדם יוזמות ותוכניות ארוכות טווח, וכן משלים תוכניות שבהן כבר התחיל, בלשכת יועצי המס כבר חגגו לו את הפרישה, ובגדול. אחרי הערב שנערך לכבודו, אשר כבר יכול (כמעט) לתלות את הנעליים.

בסרטון אנימציה מיוחד שהוכן לכבודו, הוצג משה אשר במדי סופרמן, וכונה "גיבור-על פיננסי". "זהו סרטון קצר, קצת עצוב, על גיבור-על פיננסי, המגן על קופת המדינה, ועומד לפרוש. אנחנו מזמינים אתכם לראות איך זה לחלוץ נעליים של גיבור", אומר הקריין בפתח הסרטון.

הסרטון סוקר בקצרה את ילדותו של משה אשר, האופניים הראשונים שקיבל בגיל 4 (אביזר שיהפוך במהרה לתחביב של מנהל רשות המסים). "אף אחד לא קרא למשה אשר להילחם אבל הוא נענה לזעקת הצדק שעלתה מהרחובות", המשיך סיפורו של גיבור-העל משה. ואז נסרקו בסרטון כל פעולותיו של אשר במהלך הקדנציה, ובהן שחרור הרווחים הכלואים, תוכנית גילוי מרצון, המאבק בהון השחור ועוד ועוד.

הקרנת הסרט הסתיימה ב-standing ovation (מחיאות-כפיים סוערות כשהקהל נעמד על רגליו) לאשר. כל הקהל נעמד על רגליו ומחא כפיים במשך רגעים ארוכים. בתום מחיאות-הכפיים הסוערות, התבקש מנהל רשות המסים לומר כמה מילים. חתן האירוע עלה נבוך לבמה ואמר במבוכה: "לדבר כזה לא הכנתי את עצמי. בחתונה שלי לא הסמקתי ככה. אני לא יודע מאיפה להתחיל. אני רוצה לומר תודה לאשתי קודם כול, וגם לעידית אשתו של ירון (ירון גינדי, יו"ר לשכת יועצי המס שארגן את ההפתעה לאשר)".

אבל המבוכה של אשר חלפה במהירות, והוא המשיך ונאם במשך דקות ארוכות. "מה, זו פרידה? יש לי ארבעה חודשים שלמים, ואפשר להשיג בהם המון-המון דברים, ויש לי ים של תוכניות. אבל נכון, ב-18 במארס אני אסיים את התפקיד ואעביר את המושכות למי שיחליף אותי".

עוד הוסיף מנהל רשות המסים, כי "להיות מנהל רשות המסים זה להיות בתוך מסע בזמן. זה לקחת ארגון ולפתח אותו ולהתאים אותו לצרכים של המשק והחברה הישראלית. אבל תדעו שרשות המסים זה לא המנהל, זה 6,000 עובדים של רשות המסים, המנהלים והסמנכ"לים והמישנים שדוחפים את העסק קדימה. בלי העשייה היומיומית, זה לא היה קורה. בלי שיתופי העבודה עם לשכת יועצי המס, רואי-החשבון, עורכי-הדין, התקשורת וועדי העובדים - אי אפשר להתקדם".

משה אשר התייחס גם להסכם השכר שעומד להיחתם בין עובדי הרשות לאוצר, ואמר: "לאחרונה השגנו הסכם יפה עם ועדי העובדים, וזה נותן תועלת למשק. הדברים האלה משתלמים למדינת ישראל".

אשר ציין, כי "בעוד ארבעה חודשים אני נפרד. הלב שלי תמיד יהיה. היום אנחנו יודעים לומר שמי שמעלים מסים ומתחמן מסים בסופו של דבר מתחמן אותנו. את הציבור, את אלה שמשלמים מסים".

על התזמורת הזאת - המסיבה - ניצח יו"ר לשכת יועצי המס, ירון גינדי, שאמר בין היתר, כי "משה הוא מנהל רשות המסים הטוב ביותר שהיה לנו". ואכן, הערב שפע מחמאות למנהל רשות המסים של כל הדוברים בפאנל הפתיחה.

בלי מורא

גם חברת-הכנסת מרב מיכאלי פרגנה למשה אשר בנאום שנשאה. מיכאלי התייחסה למאבק בהון השחור שמנהלת רשות המסים, בראשות אשר, ולמבצע "גילוי מרצון", שאיפשר לאזרחים לדווח על ההון השחור שלהם ללא חשיפה להליך פלילי. מיכאלי פנתה לאשר, ואמרה: "נדמה לי משה, שבאקט המאוד מרשים שעשית עם ההון השחור בשנים האחרונות, נתת לכל-כך הרבה אנשים הזדמנות לא לצאת עבריינים, ולשלם הרבה מאוד מס; ואני מקווה שבפעם הבאה הם יבינו שהם לא יצטרכו את המבצע הזה. זה היה מהלך חכם, לא תוקפני ועם זה משנה תודעה".

גם מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, החמיא לאשר באריכות, ואמר, בין היתר: "במשך השנתיים וחצי האחרונות שאנחנו עובדים יחד, גיליתי איש-מקצוע יוצא דופן, בן-אדם ישר ואמין כמו סרגל, שתמיד טובת המדינה לנגד עיניו. לעולם לא עם אגו. תמיד, בכל דבר שטיפלת ונגעת, באת מהמקום הכי ענייני והכי מקצועי, והיה תענוג לעבוד איתך". עוד סיפר באב"ד, כי ברגעים הקשים שבהם התמודד עם ביקורת מבית, כאשר התנהלו מאבקים ומלחמות פנימיים בתוך האוצר, הוא קיבל שיחות עידוד אישיות מאשר. "אנחנו מתמודדים עם מלחמות בתוך הבית, והמלחמות באוצר אף פעם לא נשארות בבית. תמיד יש איזה צורך להעביר את המלחמות לתקשורת, איזו בת-קול שמוציאה הכול החוצה, אבל אז מגיע טלפון מאשר שמתקשר אליי בשבת כדי לעודד אותי, כדי להרים את מצב-הרוח. והיו לי שתי שיחות כאלה איתך משה, כי היית חבר ובנאדם ועל זה אני רוצה לומר לך המון תודה".

באב"ד ציין כי "מדינת ישראל זכתה, גם בהיבטים המקצועיים ובכל החקיקה שקידמת, התוצאות שרואים היום במשק, הן הרבה בזכותך. יש לנו עוד עבודה אינטנסיבית יחד בארבעה חודשים, כולל חוק ההסדרים, אבל אין לי ספק, שלאן שתלך אתה תצליח".

עקיצה לשטייניץ שלא רצה את אשר

ח"כ ניסן סלומינסקי, שהיה יו"ר ועדת הכספים וכיום יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט, הילל ושיבח אף הוא את אשר במשך דקות ארוכות: "משה, בהתחלה שמעתי שיש שר אוצר, שלמרות שוועדת האיתור רצתה אותך, הוא לא רצה אותך; אז חשבתי אם הוא לא רוצה אז בטח יש דברים בגו. ואז היה בג"ץ, והנה אתה נמצא, התחלתי להכיר אותך, ומאז אני שואל את עצמי כל הזמן - מה עלה בראש של אותו שר אוצר, שהוא ניסה לעצור את המינוי. אני חושב שאתה נכס אדיר. גם למערכת וגם לציבור כולו".

נזכיר, כי סלומינסקי התייחס לשר האוצר לשעבר, יובל שטייניץ, שניסה למנוע את מינויו של משה אשר למנהל הרשות - אך נכשל.

סלומינסקי המשיך ואמר: "עברנו דרך ארוכה בהרבה מאוד תחומים, ואני יכול לציין בעצימת עיניים איזה 15 תחומים שבהם עשית מהפכות שלמות. חצי מחוק ההסדרים היה לתת לך את הכלים שרצית כדי להילחם בהון השחור. אמרת לנו '130 מיליארד הון שחור מסתובבים מתחת לרדאר', ואף מדינה נורמטיבית לא יכולה להרשות לעצמה הון שחור בהיקפים כאלה".

וסלומינסקי המשיך - "אם אני רואה את השכן נוסע ב'וולבו' - זה הרכב היוקרתי של פעם - ולא מדווח על הכנסות, זה יכול לשבור את האנשים הנורמטיביים שכן משלמים מס. היה צריך מאבק אדיר, משה הוביל את זה, ונתתי לו כלים. אמרתי לו, תוכיח את עצמך. בשנה הראשונה היה קצת, אבל במצטבר הגעת ל-40 מיליארד שקל מעבר לאומדן הגבייה של האוצר, גבייה יתרה. השנה בלבד זה יכול להגיע ל-17 עד 19 מיליארד שקל. עשית עוד הרבה דברים, אבל חלק גדול מההון הזה שהכנסת למדינה, זה מאבק בהון השחור; והדבר השני זה כל הנושא של תכנוני המס, שפעם היו מקבלים גושפנקא וחיסיון, ואתה אמרת ש'נגמר הסיפור הזה'. הגעת גם לאוכלוסיות שאף אחד לא העז לגעת בהן, ואתה נכנסת אליהן ללא מורא ואתה עדיין שם.

"אתה הגעת לכל מחוזות העולם. יצרת קשר עם כל הרשויות המקבילות בעולם. אתה מגיע לכל מקום ולכל מקלט-מס, ועושה את העבודה. וחוץ מכל זה, אתה גם הוגן. אתה בא ואומר לנו 'חבר'ה, בואו ניתן צ'אנס לאנשים, ואתה עושה מבצעים של 'גילוי מרצון', כשכולם אמרו לך 'עזוב, זה לא יעזור', ועשית את זה, והבאת תוצאות. אני מסיר את הכיפה בפניך על כל העבודה שאתה עושה".

עוד כתבות

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל