גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מטרת חדשות 2 היא שהמכרז ייפסל והם יפעילו הערוץ לנצח"

מעבודה כלכלית שנעשתה לערוץ 20 עולה כי בהצעות שהגישו חדשות 2 ו-RGE להפעלת ערוץ הכנסת מצויים לכאורה כשלים דומים לאלה שנטען על ידם שקיימים בהצעת ערוץ 20

הקרב על ערוץ הכנסת נמשך. אחרי שבשבוע שעבר אישר בג"ץ למועצת הכבלים דחייה אחרונה במתן תשובתה לעתירות שהגישו חדשות 2 ו-RGE, בעלת ערוץ 10, נגד זכיית ערוץ 20 במכרז להפעלת ערוץ הכנסת, כעת נחשף הניתוח הכלכלי שהגיש ערוץ 20 למועצה, שמוכיח, לשיטתו, כי הכשלים שלכאורה עלו בהצעתו, עולים גם - לעתים ביתר שאת - בשתי ההצעות המתחרות.

"אם ההצעה של ערוץ 20 תיפסל על בסיס הליקויים שכביכול נמצאו בה, שהם ליקויים מינוריים, אז בוודאי ובוודאי שההצעות של חדשות 2 ושל RGE ייפסלו, בעצם מה שיקרה זה שהמכרז כולו ייפסל וזו המטרה של חדשות 2", אומר ד"ר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר, שנשכר על ידי ערוץ 20 כדי לחוות את דעתו על ההצעות.

חוות דעתו של זליכה שהוגשה למועצה כבר פורסמה בעבר ב"גלובס", וכעת, מובא גם הניתוח של חברה כלכלית בשם MNS, שבראשה עומד שרון זאורבך, שהוגשה גם היא למועצה. החברה ניתחה בצורה מקיפה את הצעת RGE על בסיס המידע שהועבר לה, ובאופן מקיף פחות את הצעת חדשות 2, כי אין בידיה את מלוא החומרים הקשורים להצעה.

עיקרי הניתוח מעלים כי בהצעת RGE גלום הפסד שנתי של למעלה ממיליון שקל, בזמן שהמכרז דורש כי הערוץ יציג רווח שנתי של 5% מהתקציב, וכי ההצעה אינה עומדת בתנאי הסף של השקעה בתוכן מקומי בשיעור מינימלי של 84% מההכנסות. עוד טוענים בחברה כי נתגלו פערים בין פרק התוכן לפרק התוכנית העסקית. טענות אלה דומות, לפחות בחלקן, לטענות שהעלתה בדיקת TASC, שנשכרה על ידי חדשות 2, כלפי התוכנית של ערוץ 20.

מניתוח החברה של הצעת חדשות 2, שמבוסס על נתונים חלקיים, עולה כי יש "פערים מהותיים" בין פרק התוכן לפרק התוכנית העסקית, דבר המתבטא בחוסר תקצוב של כ-930 אלף שקל ומעמיד את רווחיות הערוץ בהצעה על 0.8% בלבד מהתקציב. "ניתן להניח כי בדיקה מעמיקה של קובץ האקסל שתמך בהצעת חדשות 2 יביא לידי מסקנה כי הצעת הערוץ כלל אינה רווחית", נכתב בדוח.

"חברי המועצה השתכנעו"

כאמור, לדברי ד"ר זליכה, שמשמש ראש ביה"ס לראיית חשבון בקריה האקדמית אונו, הליקויים שבהם מדובר בכלל ההצעות הם בסופו של דבר ליקויים שוליים יחסית. לשיטתו, התסבוכת הגדולה והסחרור הלא צפוי שאליו נקלע המכרז, שנערך על ידי מועצת הכבלים והלוויין ותוצאותיו פורסמו כבר לפני למעלה מחצי שנה, הם תולדה של כמה גורמים.

ד"ר זליכה, נזכיר שוב, מייצג את ערוץ 20 בתסבוכת הזאת, ובכל זאת בנקודות שהוא מעלה יש עניין, ויותר מכך - אמורה להיות להן חשיבות בהכרעה הסופית שאותה אמורה להגיש המועצה לבג"ץ עד 5 בדצמבר.

"בכל מכרז רגיל יכול להיות צד שמפסיד ומנסה לפסול את ההצעה הזוכה. זו התנהלות נורמלית", הוא אומר. "כאן, לשיטתנו, זה לא באמת אפשרי כי הליקויים שכביכול יש בהצעה הזוכה קיימים ביתר דגש בשתי ההצעות האחרות. ולכן אין כאן מקרה שבו המפסיד יכול לפסול את ההצעה הזוכה ולעבור למקום הראשון. יש אולי יכולת לפסול את כל המכרז. חדשות 2 הרי כבר עכשיו מפעילים את הערוץ בלי מכרז, אז המטרה שלהם היא שכל המכרז ייפסל ושהם ימשיכו לנצח. הרי זה בדיוק הדבר שהכנסת רצתה לשנות כשיצאו למכרז, וזה דבר שעורכי המכרז חייבים להביא בחשבון".

- במה עוד לשיטתכם הקרב המשפטי הנוכחי סביב המכרז שונה ממה שרואים בדרך כלל במכרזים?

"כשהמכרז הוא על מחיר ולך יש יתרון יחסי או יתרון מובנה אז גם אם פסלו את המכרז, היתרון המובנה נשאר שלך. פה זה מכרז על איכות ואתה נדרש לגלות את כל סודות האיכות שלך. אם יהיה מכרז חדש תהיה לך בעיה לגשת כי את כל הסודות שלך כבר חשפת.

"אז האינטרס של עורך המכרז הוא להימנע מלהגיע למצב שמקשה עליו לקיים מכרז נוסף. הוא גם חייב להביא בחשבון את האינטרסים הלגיטימיים של הזוכה, בפרט כשמדובר בעסק קטן וחדש. אני הייתי החשב הכללי באוצר, עשיתי אלפי מכרזים, מי כמוני יודע אילו אינטרסים אתה צריך להביא בחשבון, והאינטרסים האלה שונים מהותית ממכרז רגיל".

הטענה המרכזית של חדשות 2 ושל RGE היא שההצעה שהגיש ערוץ 20 הייתה "הצעה תכסיסנית". כלומר, כזאת שבה "הוקרב" הפרק שבו מתוארת התוכנית העסקית, שהניקוד שניתן לו במכרז היה נמוך יחסית (עד 100 נקודות מתוך 1,000), לטובת פרק התוכן, שהיווה את לב המכרז (עד 500 נקודות).

זליכה מנסה להפריך גם את הקו הזה: "תבין, כדי להוכיח 'הצעה תכסיסנית' צריך להראות פער של עשרות אחוזים (בין התוכנית לבין מה שקורה בפועל) וגם אז מאוד קשה להגן בבית משפט על טענה כזאת ולהוכיח פער כל כך גדול. גם לשיטת TASC אין כאן פער של עשרות אחוזים (לפי TASC, ההצעה של ערוץ 20 מגלמת הפסד שנתי של 7% אל מול רווח נדרש של 5%, י"כ), וחלק מהדברים בעבודה הזאת הם פשוט טעות. הראינו את זה למועצה וגם שכנענו אותה בזה".

- איך אתה יודע שהם השתכנעו?

"ישבנו בדיון בעצמנו וראינו את התגובות של חברי המועצה".

- אם הדברים כל כך מובהקים כפי שאתה מציג אותם, למה אנחנו שומעים על בעיות עם הפרקליטות שאמורה להגן על ההצעה בבג"ץ?

"נער הייתי וגם זקנתי ואני אומר לך חד-משמעית, אני לא מסתתר, לעתים לפרקליטות יש דעות שהן מקצועיות ולא משפטיות, ומכיוון שאין להם סמכות מקצועית הם לעתים מפעילים את הכוח המשפטי שלהם כדי לכפות על הפקידות המקצועית את הדעות המקצועיות שיש להם. אני מציע לפרקליטות לעשות את העבודה שלה, המשפטית, ולא לנסות לעשות את העבודה המקצועית של גורם אחר, אפילו אם ההחלטה של גורמי המקצוע אינה מוצאת חן בעיניהם.

"אני בהחלט נחשפתי בישיבת המועצה ללחצים המשפטיים האלה. הרי היועץ הכלכלי של המועצה כבר אישר את ההצעה. אז הפרקליטות היא ערכאת ערעור כלכלית על אומדנים כלכליים של יועץ כלכלי מקצועי? גם לזה אין תקדים".

- אתה חושב שיש משהו פוליטי בניסיון של הפרקליטות על רקע הזיהוי של הערוץ עם הימין?

"הפרקליטות - אני עבדתי איתם בעבר ואני יודע מה הם חושבים. יש להם דעות. דעות מקצועיות, אני לא אומר פוליטיות חס וחלילה. לא נרחיק לכת, לא נחשוד בכשרים. אבל יש כאן ועדת מכרזים והיא הסטטוטורית להביע את הדעה המקצועית. בצד המשפטי אין תקדים לפסול הצעה או מכרז על סמך פערים שוליים כאלה".

מחדשות 2 נמסר בתגובה: "לפי הפרסום, גם לשיטתו של המומחה ששכר ערוץ 20, ד"ר ירון זליכה, הליך המכרז כולו היה פגום, שכן לדבריו נפלו פגמים בכל ההצעות. אם מקבלים דברים אלה, ברור שיש לפסול את ההליך המכרזי כולו. כפי שהודענו לביהמ"ש, לא ניתן עוד לסמוך על ועדת המכרזים שתקיים - בפעם השלישית - דיון ענייני ונטול פניות ביחס לפגמים המהותיים שנפלו בהצעת ערוץ 20. ההתנהלות של ועדת המכרזים מוכיחה כי בדיקת כלל ההצעות לא נעשתה כראוי ולכן אין לתת אמון בהליך המכרז כולו. בנסיבות אלה, התוצאה המתחייבת היא ביטול ההליך המכרזי".

מ-RGE נמסר בתגובה: "ההצעה שהגשנו למכרז היא הטובה מכל ההצעות שהוגשו. היא מבטיחה ערוץ אמין, דינמי ומתקדם ומעבירה אותו לעידן הדיגיטלי. הצעתנו מבטיחה, בהתאם לדרישות המכרז, רווח של כ-5%, היא מאוזנת לחלוטין ועומדת בכל תנאי הסף - זאת בניגוד למתחרות האחרות".

הטענות שעלו מהעבודה של MNS עבור ערוץ 20

הצעת RGE

- חוסר התאמה בתוכנית העסקית שיוביל להפסד שנתי של כמיליון שקל

- אי עמידה בדרישת הסף של השקעה בתוכן מקומי

- חריגה בכמות תוכניות הרכש המותרות

הצעת חדשות 2

- פערים מהותיים בין פרק התוכן לתוכנית העסקית המתבטא בתקצוב חסר של כ-930 אלף שקל

- חוסר התקצוב יעביר את הערוץ לרווח שנתי של 0.8% בלבד

- חוסר תקצוב של עשרות פינות ומעברונים המתוארים בפרק התוכן

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

חמינאי נערך לחיסולו - והדיח בפועל את הנשיא פזשכיאן

מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● וויטקוף: טראמפ לא מבין למה האיראנים לא נכנעו תחת לחץ כזה ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"