גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מטרת חדשות 2 היא שהמכרז ייפסל והם יפעילו הערוץ לנצח"

מעבודה כלכלית שנעשתה לערוץ 20 עולה כי בהצעות שהגישו חדשות 2 ו-RGE להפעלת ערוץ הכנסת מצויים לכאורה כשלים דומים לאלה שנטען על ידם שקיימים בהצעת ערוץ 20

הקרב על ערוץ הכנסת נמשך. אחרי שבשבוע שעבר אישר בג"ץ למועצת הכבלים דחייה אחרונה במתן תשובתה לעתירות שהגישו חדשות 2 ו-RGE, בעלת ערוץ 10, נגד זכיית ערוץ 20 במכרז להפעלת ערוץ הכנסת, כעת נחשף הניתוח הכלכלי שהגיש ערוץ 20 למועצה, שמוכיח, לשיטתו, כי הכשלים שלכאורה עלו בהצעתו, עולים גם - לעתים ביתר שאת - בשתי ההצעות המתחרות.

"אם ההצעה של ערוץ 20 תיפסל על בסיס הליקויים שכביכול נמצאו בה, שהם ליקויים מינוריים, אז בוודאי ובוודאי שההצעות של חדשות 2 ושל RGE ייפסלו, בעצם מה שיקרה זה שהמכרז כולו ייפסל וזו המטרה של חדשות 2", אומר ד"ר ירון זליכה, לשעבר החשב הכללי באוצר, שנשכר על ידי ערוץ 20 כדי לחוות את דעתו על ההצעות.

חוות דעתו של זליכה שהוגשה למועצה כבר פורסמה בעבר ב"גלובס", וכעת, מובא גם הניתוח של חברה כלכלית בשם MNS, שבראשה עומד שרון זאורבך, שהוגשה גם היא למועצה. החברה ניתחה בצורה מקיפה את הצעת RGE על בסיס המידע שהועבר לה, ובאופן מקיף פחות את הצעת חדשות 2, כי אין בידיה את מלוא החומרים הקשורים להצעה.

עיקרי הניתוח מעלים כי בהצעת RGE גלום הפסד שנתי של למעלה ממיליון שקל, בזמן שהמכרז דורש כי הערוץ יציג רווח שנתי של 5% מהתקציב, וכי ההצעה אינה עומדת בתנאי הסף של השקעה בתוכן מקומי בשיעור מינימלי של 84% מההכנסות. עוד טוענים בחברה כי נתגלו פערים בין פרק התוכן לפרק התוכנית העסקית. טענות אלה דומות, לפחות בחלקן, לטענות שהעלתה בדיקת TASC, שנשכרה על ידי חדשות 2, כלפי התוכנית של ערוץ 20.

מניתוח החברה של הצעת חדשות 2, שמבוסס על נתונים חלקיים, עולה כי יש "פערים מהותיים" בין פרק התוכן לפרק התוכנית העסקית, דבר המתבטא בחוסר תקצוב של כ-930 אלף שקל ומעמיד את רווחיות הערוץ בהצעה על 0.8% בלבד מהתקציב. "ניתן להניח כי בדיקה מעמיקה של קובץ האקסל שתמך בהצעת חדשות 2 יביא לידי מסקנה כי הצעת הערוץ כלל אינה רווחית", נכתב בדוח.

"חברי המועצה השתכנעו"

כאמור, לדברי ד"ר זליכה, שמשמש ראש ביה"ס לראיית חשבון בקריה האקדמית אונו, הליקויים שבהם מדובר בכלל ההצעות הם בסופו של דבר ליקויים שוליים יחסית. לשיטתו, התסבוכת הגדולה והסחרור הלא צפוי שאליו נקלע המכרז, שנערך על ידי מועצת הכבלים והלוויין ותוצאותיו פורסמו כבר לפני למעלה מחצי שנה, הם תולדה של כמה גורמים.

ד"ר זליכה, נזכיר שוב, מייצג את ערוץ 20 בתסבוכת הזאת, ובכל זאת בנקודות שהוא מעלה יש עניין, ויותר מכך - אמורה להיות להן חשיבות בהכרעה הסופית שאותה אמורה להגיש המועצה לבג"ץ עד 5 בדצמבר.

"בכל מכרז רגיל יכול להיות צד שמפסיד ומנסה לפסול את ההצעה הזוכה. זו התנהלות נורמלית", הוא אומר. "כאן, לשיטתנו, זה לא באמת אפשרי כי הליקויים שכביכול יש בהצעה הזוכה קיימים ביתר דגש בשתי ההצעות האחרות. ולכן אין כאן מקרה שבו המפסיד יכול לפסול את ההצעה הזוכה ולעבור למקום הראשון. יש אולי יכולת לפסול את כל המכרז. חדשות 2 הרי כבר עכשיו מפעילים את הערוץ בלי מכרז, אז המטרה שלהם היא שכל המכרז ייפסל ושהם ימשיכו לנצח. הרי זה בדיוק הדבר שהכנסת רצתה לשנות כשיצאו למכרז, וזה דבר שעורכי המכרז חייבים להביא בחשבון".

- במה עוד לשיטתכם הקרב המשפטי הנוכחי סביב המכרז שונה ממה שרואים בדרך כלל במכרזים?

"כשהמכרז הוא על מחיר ולך יש יתרון יחסי או יתרון מובנה אז גם אם פסלו את המכרז, היתרון המובנה נשאר שלך. פה זה מכרז על איכות ואתה נדרש לגלות את כל סודות האיכות שלך. אם יהיה מכרז חדש תהיה לך בעיה לגשת כי את כל הסודות שלך כבר חשפת.

"אז האינטרס של עורך המכרז הוא להימנע מלהגיע למצב שמקשה עליו לקיים מכרז נוסף. הוא גם חייב להביא בחשבון את האינטרסים הלגיטימיים של הזוכה, בפרט כשמדובר בעסק קטן וחדש. אני הייתי החשב הכללי באוצר, עשיתי אלפי מכרזים, מי כמוני יודע אילו אינטרסים אתה צריך להביא בחשבון, והאינטרסים האלה שונים מהותית ממכרז רגיל".

הטענה המרכזית של חדשות 2 ושל RGE היא שההצעה שהגיש ערוץ 20 הייתה "הצעה תכסיסנית". כלומר, כזאת שבה "הוקרב" הפרק שבו מתוארת התוכנית העסקית, שהניקוד שניתן לו במכרז היה נמוך יחסית (עד 100 נקודות מתוך 1,000), לטובת פרק התוכן, שהיווה את לב המכרז (עד 500 נקודות).

זליכה מנסה להפריך גם את הקו הזה: "תבין, כדי להוכיח 'הצעה תכסיסנית' צריך להראות פער של עשרות אחוזים (בין התוכנית לבין מה שקורה בפועל) וגם אז מאוד קשה להגן בבית משפט על טענה כזאת ולהוכיח פער כל כך גדול. גם לשיטת TASC אין כאן פער של עשרות אחוזים (לפי TASC, ההצעה של ערוץ 20 מגלמת הפסד שנתי של 7% אל מול רווח נדרש של 5%, י"כ), וחלק מהדברים בעבודה הזאת הם פשוט טעות. הראינו את זה למועצה וגם שכנענו אותה בזה".

- איך אתה יודע שהם השתכנעו?

"ישבנו בדיון בעצמנו וראינו את התגובות של חברי המועצה".

- אם הדברים כל כך מובהקים כפי שאתה מציג אותם, למה אנחנו שומעים על בעיות עם הפרקליטות שאמורה להגן על ההצעה בבג"ץ?

"נער הייתי וגם זקנתי ואני אומר לך חד-משמעית, אני לא מסתתר, לעתים לפרקליטות יש דעות שהן מקצועיות ולא משפטיות, ומכיוון שאין להם סמכות מקצועית הם לעתים מפעילים את הכוח המשפטי שלהם כדי לכפות על הפקידות המקצועית את הדעות המקצועיות שיש להם. אני מציע לפרקליטות לעשות את העבודה שלה, המשפטית, ולא לנסות לעשות את העבודה המקצועית של גורם אחר, אפילו אם ההחלטה של גורמי המקצוע אינה מוצאת חן בעיניהם.

"אני בהחלט נחשפתי בישיבת המועצה ללחצים המשפטיים האלה. הרי היועץ הכלכלי של המועצה כבר אישר את ההצעה. אז הפרקליטות היא ערכאת ערעור כלכלית על אומדנים כלכליים של יועץ כלכלי מקצועי? גם לזה אין תקדים".

- אתה חושב שיש משהו פוליטי בניסיון של הפרקליטות על רקע הזיהוי של הערוץ עם הימין?

"הפרקליטות - אני עבדתי איתם בעבר ואני יודע מה הם חושבים. יש להם דעות. דעות מקצועיות, אני לא אומר פוליטיות חס וחלילה. לא נרחיק לכת, לא נחשוד בכשרים. אבל יש כאן ועדת מכרזים והיא הסטטוטורית להביע את הדעה המקצועית. בצד המשפטי אין תקדים לפסול הצעה או מכרז על סמך פערים שוליים כאלה".

מחדשות 2 נמסר בתגובה: "לפי הפרסום, גם לשיטתו של המומחה ששכר ערוץ 20, ד"ר ירון זליכה, הליך המכרז כולו היה פגום, שכן לדבריו נפלו פגמים בכל ההצעות. אם מקבלים דברים אלה, ברור שיש לפסול את ההליך המכרזי כולו. כפי שהודענו לביהמ"ש, לא ניתן עוד לסמוך על ועדת המכרזים שתקיים - בפעם השלישית - דיון ענייני ונטול פניות ביחס לפגמים המהותיים שנפלו בהצעת ערוץ 20. ההתנהלות של ועדת המכרזים מוכיחה כי בדיקת כלל ההצעות לא נעשתה כראוי ולכן אין לתת אמון בהליך המכרז כולו. בנסיבות אלה, התוצאה המתחייבת היא ביטול ההליך המכרזי".

מ-RGE נמסר בתגובה: "ההצעה שהגשנו למכרז היא הטובה מכל ההצעות שהוגשו. היא מבטיחה ערוץ אמין, דינמי ומתקדם ומעבירה אותו לעידן הדיגיטלי. הצעתנו מבטיחה, בהתאם לדרישות המכרז, רווח של כ-5%, היא מאוזנת לחלוטין ועומדת בכל תנאי הסף - זאת בניגוד למתחרות האחרות".

הטענות שעלו מהעבודה של MNS עבור ערוץ 20

הצעת RGE

- חוסר התאמה בתוכנית העסקית שיוביל להפסד שנתי של כמיליון שקל

- אי עמידה בדרישת הסף של השקעה בתוכן מקומי

- חריגה בכמות תוכניות הרכש המותרות

הצעת חדשות 2

- פערים מהותיים בין פרק התוכן לתוכנית העסקית המתבטא בתקצוב חסר של כ-930 אלף שקל

- חוסר התקצוב יעביר את הערוץ לרווח שנתי של 0.8% בלבד

- חוסר תקצוב של עשרות פינות ומעברונים המתוארים בפרק התוכן

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג״ץ ללוין: נמק מדוע לא יבוטל מינוי בן-חמו לחקירת הפצ״רית

השופטים קבעו כי החלטתו של שר המשפטים למנות את השופט המחוזי בדימוס למפקח על החקירה תעוכב עד להחלטה אחרת ● לשכת עוה״ד שעתרה לבג״ץ: המינוי הוא התערבות פוליטית שנועד להדיח את היועמ״שית

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

אל''מ במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

"שנתיים של סערת רגשות": האלוף ניצן אלון מדבר לראשונה על מפקדת השבויים והנעדרים

ראש מפקדת השבויים והנעדרים סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על מאמצי שחרור החטופים בשנתיים האחרונות, המתיחות מול הדרג המדיני והתוכניות שלו להתחלה החדשה באזרחות ● "למדינת ישראל יש אחריות לתקן את מה שאפשר. אנחנו נמצאים בתחילתו של ריפוי ושיקום שממנו אפשר לצמוח"

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

גדי קוניא ושירה ספיר / צילום: גלובס

מנכ"ל תנובה: "ישראל לא יכולה לוותר על ייצור מוצרי המזון הבסיסיים, בטח לא המפוקחים"

ענף החלב ידע לא מעט סערות בשנתיים האחרונות - החל מהמחסורים בתקופות החגים, דרך העלאות המחירים ועד התוכניות החדשות שהוצגו בשבוע שעבר במשרדי הממשלה ● בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, מנכ"ל קבוצת תנובה גדי קוניא פתח את הכול והסביר מהן הבעיות השורשיות של הענף ● וגם: האם בקרוב תנובה תצא להנפקה?

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד, וזו גם התמה של גלובס", אמרה

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

דירה במגדל המלך דוד בתל אביב / צילום: ניר וייס־ודררו

בכמה נמכרה דירה עם 7 חדרים במגדל המלך דוד בתל אביב?

הדירה במגדל המלך דוד בתל אביב, בת 7 חדרים, נמכרה במחיר נמוך מהמקובל בשוק ● מגדל המלך דוד צמוד למלון דן, ושייך למשפחת מגדלי יוקרה ראשונים שהוקמו בעיר - ביניהם גם גן העיר ובזל ● בעבר נרשמו במגדל עסקאות במחירים של 100 אלף שקל למ"ר ויותר

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

פרופ' יצחק קרייס בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שיבא: "זו המהפכה הכי גדולה בבריאות מאז ימי היפוקרטס"

במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס אמר פרופ' יצחק קרייס כי הבינה המלאכותית יכולה "לשנות את כל הדרך שבה תחום הבריאות פועל" • לדבריו, אחוזי הצלת החיים בבתי החולים בישראל עומדים על יותר מ־99% • על השת"פ עם אנבידיה אמר: "פרויקט שיאפשר לנו לפצח 98% מה־DNA"

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"