גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלעדי: שופרסל מטלטלת את מועדוני כרטיסי האשראי

הפרידה של שופרסל מלאומי קארד לטובת כאל החדירה מוטיבציה ברשתות מזון נוספות ■ בנקאי בכיר: "נראה תזוזות בחודשים הקרובים" ■ רמי לוי: "בוחנים את כל האופציות"

 איציק אברכהן, מנכל שופרסל / צלם: סיון פרג`
איציק אברכהן, מנכל שופרסל / צלם: סיון פרג`

המעבר הדרמטי של רשת שופרסל מלאומי קארד לכאל מביא לגלי הדף בענף רשתות המזון. ל"גלובס" נודע כי בעקבות ההסכם הנדיב שחילצה שופרסל מכאל, רשתות מזון נוספות בוחנות בימים אלה אפשרות לשפר את תנאיהן ואולי אף לעבור לחברת כרטיסי אשראי אחרת. "השוק עובר טלטלה, כולם מדברים עם כולם. להערכתי נראה תזוזות בענף בחודשים הקרובים", אומר בכיר במערכת הבנקאית. "כולם במו"מ עם כולם, הולך להיות רותח", הוסיף גורם בענף המזון.

במפה הנוכחית שתי רשתות עובדות עם ישראכרט - רמי לוי וויקטורי. לאחר המהלך של שופרסל, שתי רשתות עובדות עם חברת כאל- שופרסל ויינות ביתן, ולאומי קארד צפוי להפסיק בשנה הבאה את השותפות עם כאל ולהישאר ללא רשת מזון. לפי הערכות, משחק הכיסאות נמצא רק בתחילת הדרך ושינויים נוספים צפויים בהמשך. עם זאת, מדובר בתהליך ארוך וייתכן שיעברו עוד כמה חודשים עד שהתמונה תתבהר.

כזכור, לפני כמה שבועות הפתיעה שופרסל את השוק כשהודיעה שהיא מפסיקה את השותפות בת העשור עם לאומי קארד ועוברת לעבוד עם כאל. מדובר בהחלטה לא טריוויאלית. בקרב המועדונים החוץ-בנקאיים יש כלל לא כתוב - לא מחליפים חברת כרטיסי אשראי. התהליך הזה נחשב למורכב, יקר ובעל סיכון שכן הוא מצריך למעשה מכירה מחדש של המועדון לכל הלקוחות. כעת לא רק שנשבר מחסום פסיכולוגי, אלא שרשתות השיווק האחרות רואות ששופרסל הצליחה לשפר תנאים. בענף הקמעונאות רווי היצרים והתחרות, נראה כי הן לא יושבות בשקט ומנצלות את המומנטום לשיפור עמדות.

תחום המועדונים החוץ-בנקאיים נחשב למנוע צמיחה בענף כרטיסי אשראי, ובמיוחד המועדונים עם רשתות המזון. מועדון עם רשת מזון נחשב לנכס אסטרטגי חשוב שכן מדובר בהוצאה משמעותית של כ-18% מסך ההוצאות בכרטיסי אשראי, והבטחת הנחה קבועה ברשתות המזון, כפי שנהוג ברוב המועדונים, מגבירה את נטיית הלקוחות להשתמש בהם. כמו כן, לאומי קארד רעבה למועדון חדש שיחליף את שופרסל. עם זאת, לאור העובדה שהיא לא השוותה להצעה שקיבלה שופרסל לכאל, ניתן לראות כי החברה אינה ממהרת להציע הצעות שלא ישאירו לה שיעור רווחיות ראוי לטעמה.

כמו כן, בענף כרטיסי האשראי מעריכים כי סיכוי קלוש שמתחרותיה של שופרסל יצליחו להשוות לתנאים שהיא מקבלת. "שופרסל היא רשת המזון הגדולה בישראל, והמועדון שלה הוא אחד המועדונים החוץ-בנקאיים הגדולים ביותר. המועדונים של הרשתות האחרות קטנים יותר, ולכן כוח המיקוח שלהם קטן יותר", העריך גורם בענף כרטיסי האשראי.

אז מה המצב הנוכחי כיום בענף הכרטיסים החוץ בנקאיים בתחום רשתות המזון? קבוצת המשביר מחזיקה בכרטיס אשראי משותף עם קבוצת ביתן מועדון פיננסיים, "FAMILY 365", בו הם מחזיקים 50%-50%. קבוצת ביתן כוללת את הרשתות יינות ביתן, מגה בעיר ושוק מהדרין ומונה כ-188 סניפים עם מחזור מכירות של כ-5.8 מיליארד שקל בשנה.

השאלה המעניינת היא מה יקרה עם המועדון של יינות ביתן. כאל מתפעלת כיום את המועדון, ולאחרונה כאמור החלה לעבוד עם המתחרה הגדולה - שופרסל. בתקופה האחרונה ההסכם בין השתיים הוארך אמנם ל-8 שנים, אך זה לא אומר שנאמרה המילה האחרונה.

גורם בענף אמר היום ל"גלובס" כי "הכניסה של שופרסל לכאל היא משמעותית. המועדון של כאל עם המשביר ויינות ביתן לא יוכל להיות בתנאים פחות טובים ממה ששופרסל השיגה".

ההערכות בענף הן שקבוצת ביתן שוקלת את צעדיה ובוחנת אפשרות לשפר את תנאיה. כיום ליינות ביתן יש כ-250 אלף לקוחות בפעילות כרטיסי האשראי, מתוך כ-700 אלף בתי אב עם כרטיס מועדון.

לעומת זאת, קבוצת המשביר אינה מעוניינת לסיים את השותפות עם כאל. רמי שביט מסר ל"גלובס" כי "לא נעזוב ולא ננהל מו"מ על עזיבה. אנחנו מאמינים בכאל ובטוחים שהם יעשו הכל כדי שלא תהיה לנו סיבה לעזוב חוזית וכלכלית. מערכת היחסים שלנו מצוינת ויש לנו כרטיס אשראי משותף מצוין". לדברי שביט, 20% ממחזור המכירות של המשביר משולם באמצעות כרטיסי המועדון.

רשת רמי לוי מפעילה כרטיס אשראי משותף ביחד עם ישראכרט. בדוחותיה השנתיים ל-2016 דיווחה הרשת על 400 אלף חברי מועדון בכרטיס האשראי. הרשת מונה קרוב ל-50 סניפים ומחזור המכירות ב-2016 הסתכם בכ-4.5 מיליארד שקל.

לדברי רמי לוי, ההסכם המחייב של הרשת עם חברת ישראכרט צפוי להסתיים בעוד כחצי שנה, והוא בוחן את האפשרות להחליף חברת כרטיסי אשראי. "אנחנו בהחלט בוחנים את כל האופציות ומנהלים שיחות גם עם ישראכרט, גם עם לאומי קארד וגם עם אחרים. אנחנו נלך על מי שיציע לנו תנאים הכי טובים, כאלה שיטיבו עם הצרכן", אומר לוי ל"גלובס".

רשת ויקטורי שבשליטת אייל רביד, הקימה גם היא כרטיס אשראי משותף עם ישראכרט ב-2010. לפי דיווחים של החברה בדוחות השנתיים ל-2016, ההסכם בין השתיים הינו בתוקף עד יוני 2019 ומתחדש אוטומטית לשלוש שנים נוספות, אלא אם ניתנת הודעה מראש. כלומר כרגע, לכאורה, אופציית המעבר אינה מעשית באופק הקרוב. עם זאת, בענף כרטיסי האשראי מעריכים כי הדבר לא ימנע מויקטורי לשפר עמדות או לבדוק אופציות נוספות.

התכונה שיש היום בשוק המזון עשויה גם להביא להקמת מועדונים חדשים. אחת מהן היא רשת יוחננוף.

רשת יוחננוף, מונה כיום 21 סניפים וצפויה להתרחב לכ-28 סניפים בשנה הקרובה. ההערכות הן כי מחזור המכירות השנתי שלה עומד כיום על כ-1.5 מיליארד שקל. הרשת אינה מחזיקה כיום בפעילות של כרטיסי אשראי. בשיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ובעלי הרשת, הוא מציין כי עד כה הנושא לא עלה על הפרק עד כה, אך מוסיף כי "נשקול את האופציה הזו כל עוד נקבל תנאים שיתנו ערך מוסף לצרכן ויתרון עסקי עבורנו".

מועדון מרכזי נוסף שקיים היום בשוק ושאינו שייך לתחום המזון הוא של רשת סופר-פארם. מדובר במועדון לייף סטייל - מועדון חזק המופעל עם חברת ישראכרט. לדברי סופר פארם, אין כוונה לסיים את השותפות הזו.

מועדון כרטיסי האשראי של הרשת מונה כ550 אלף לקוחות. המחזור של סופר פארם ב-2016 עמד על 4.7 מיליארד שקל, והיא מפעילה כ-240 סניפים. בסופר-פארם מציינים כי הפעילות של לקוחות לייף סטייל מהווה כ-22% מהמחזור (כוללת בתוכה גם את מועדון הלקוחות וגם את כרטיסי האשראי). עוד אומרים בסופר-פארם כי יחסיה עם ישראכרט מצוינים והיא לא בוחנת מעבר בשלב זה.

מועדון לייף סטייל הוקם ב-1998 ע"ב כרטיס אשראי שניתן לשימוש רק ברשתות שהיו חברות בו. החל מאוקטובר 2009 הושק כרטיס לייף סטייל פלוס, שניתן לשימוש במאות אלפי בתי עסק בישראל ובחו"ל.

מתחרתה של סופר-פארם, רשת ניו פארם, צפויה לעבור שינוי בתחום מועדון כרטיסי האשראי, אבל זאת בשל העסקה למכירתה לשופרסל. היום הרשת משתייכת לקבוצת המשביר ומהווה חלק מהמועדון שמפעילה כאל עבור קבוצת המשביר.

כזכור, רשת שופרסל רכשה את ניו פארם ולאחר הטמעתה היא תהיה חלק מהמועדון החדש של שופרסל עם כאל, מה שאמור להוות עוד מנוע צמיחה למועדון של שופרסל.

ההסכם שהפך את השוק

האירוע המחולל שמזיז את ענף המזון אירע לפני כמה שבועות כאשר שופרסל הודיעה כי היא מסיימת אחרי עשור של פעילות משותפת את העבודה עם לאומי קארד ועוברת לעבוד עם כאל.

ישנן שמועות על יחסים מתוחים בין בעל השליטה בשופרסל, אדוארדו אלשטיין, למנכ"לית לאומי, רקפת רוסק עמינח, שהביאו להחלטה.

בכל אופן, לפי הערכות, שופרסל שיפרה את מצבה בכל הקשור לחלוקת ההכנסות מהפעילות המשותפת, אם כי לא ידוע בכמה. לפי פרטים שפורסמו מההסכם, כאל הסכימה להתחייב לשלם לשופרסל בשתי נקודות זמן (תום השנה הרביעית ותום השנה השמינית להסכם) בונוס שיכול להגיע ל-70 מיליון שקל בהינתן הגעה ליעדים מהותיים. מדובר בפוטנציאל לבונוס לא מבוטל שינגוס לכאל מרווחיות הפעלת המועדון המשותף. בנוסף, שופרסל גם מגדרת את הסיכון מול כאל. אם במהלך שלוש השנים הקרובות (שנות המעבר בין החברות בהן יפוגו כרטיסי לאומי קארד) הכנסות המועדון יפחתו מ-65 מיליון שקל בכל שנה, אז כאל תפצה את שופרסל בהפרש עד לתום הרבעון הראשון בשנה שאחרי.

לפי הערכות, הכנסות המועדון עומדות כיום על סדר גודל של כ-70 מיליון שקל, כלומר שופרסל "מגדרת" את אובדן ההכנסות לעד 10%.כרטיס האשראי המשותף של שופרסל ולאומי קארד נחשב לאחד מהכרטיסים החוץ-בנקאיים הגדולים. הרווח התפעולי של המועדון עמד אשתקד על 47 מיליון שקל, והוא מהווה כ-10%-15% מהרווח התפעולי השנתי של החברה.בסיכום 2016 החזיקה שופרסל 505 אלף כרטיסים פעילים של המועדון, כאשר 22% מהמכירות ברשת שופרסל מתבצעים באמצעות כרטיס זה.

היום (ד') פרסמה שופרסל את דוחותיה בהם הופיע שערוך לשווי האופציה לרכישת חלקן של פז ולאומי קארד בשופרסל פיננסים המפעילה את המועדון. שווי האופציה בדוחות עומד על 167 מיליון שקל ומשקף לשופרסל פיננסים שווי של כ-465 מיליון שקל, בדומה בערך להערכת שווי קודמת.

אלא שלא ברור האם שותפותיה של שופרסל יסכימו להערכה הזו לאור העובדה ששווי החברה אמור לגדול משמעותית לאחר שיפור התנאים עם כאל.

מפת המועדונים החוץ

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?