גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

טור אורח: הבנקים סוגרים צינור החמצן לעסקים קטנים

בעקבות הביקורת הציבורית על הבנקים שנתנו הלוואות עתק עם מעט ביטחונות לטייקונים שקרסו

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בשנה האחרונה קיימת ביקורת ציבורית נוקבת על הבנקים בישראל, בנוגע להענקת אשראי לא-אחראי לטייקונים שונים, שלימים התברר כי עסקיהם או הם עצמם נקלעו לחדלות-פירעון. הדבר אף הגיע לכדי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, בראשותו של ח"כ איתן כבל, בעקבות קריסת איש-העסקים, אליעזר פישמן, שחובותיו לבנקים נאמדים בכמה מיליארדי שקלים.

הקריסה של פישמן הייתה, כנראה, הקש ששבר את גב הגמל. הציבור הרחב, ובעיקר מעמד הביניים שנושא על גבו את עיקר נטל המס בעבודה יומיומית קשה, לא יכול היה לסבול יותר הפקרות שבה דווקא לטייקונים שנוטלים ומקבלים הלוואות ענק מהבנקים עם מעט מאוד ביטחונות, הבנקים מוחלים להם על חובם, בין היתר, על-ידי "תספורות" כאלו ואחרות, כאשר הם אינם יכולים לפרוע את חובם.

הציבור לא יכול להשלים עם הסיטואציה שבה אם הגברת כהן מחדרה חייבת לבנק כלשהו 50,000 שקל, היא תהיה יותר מפוחדת מאשר טייקון פלוני שנקלע לחובות של מיליארדי שקלים, אך דאג מבעוד מועד להתארגן ליום סגריר, בין היתר, על-ידי העברת חלק מרכושו הפרטי לקרובי משפחתו.

מבחינה משפטית, כבר נקבע לא אחת על-ידי בתי-המשפט בישראל, לרבות בית-המשפט העליון, שבנק משמש כנאמן על כספי ציבור והוא מופקד על יציבות המערכת הבנקאית ועל שמירת חוסנה הכלכלי. הנגזרת של אמירה זו היא, שמחובתם של הבנקים לבחון בקפידה את השקעותיהם ולהימנע ממתן אשראי לעסק שקיים חשש ממשי, שהוא לא יוכל לפרוע את חובותיו.

ברוח הביקורת הציבורית וקריסתם של טייקונים שונים, כאשר הבנקים שהלוו להם כספים נותרו בפני שוקת שבורה, נדמה כי בתי-המשפט מדגישים גם הם את חשיבות ההתנהלות האחראית של בנקים בעת העמדת אשראי. יתרה מכך, בתי-המשפט נותנים "רוח גבית" לבנקים אשר סירבו להמשיך להעמיד אשראי לעסקים שנראה כי עתידם (הכושל) נחרץ. זאת, גם אם משמעות הדבר הייתה הפרת הסכם העמדת האשראי לכאורה בין הבנק לבין אותו עסק, שהבנק סגר לו, באופן חד-צדדי, את "צינור החמצן", הלוא הוא קו האשראי.

"רוח גבית" כזו נמצאת בפסק-דין עקרוני ומקיף שניתן באחרונה על-ידי השופטת ד"ר דפנה אבניאלי מביהמ"ש המחוזי תל-אביב (ת"א 2684-0-12). במקרה זה, קבוצת משקיעים הכוללת אנשי-עסקים מוכרים, התאחדה במטרה לנסות להבריא חברה כושלת לשיווק מוצרי אופנה. כחלק מהתוכנית העסקית שהגו המשקיעים, הוסכם בינם לבין שני בנקים שהחברה הייתה חייבת להם כספים, כי הבנקים יעניקו לחברה אשראי בנקאי נוסף, כדי לסייע בהליך הבראתה. זאת, בנוסף להזרמת כסף אישי שלהם.

המשקיעים הזרימו לחברה 20 מיליון שקל בהלוואה קצרת טווח, ובכך קיימו, לטענתם, את חלקם בהסכם שעליו דובר עם הבנקים. כחלוף זמן התברר למשקיעים, כי הבנקים מסרבים להעניק לחברה את האשראי המובטח, בתואנה שנודע להם כי המשקיעים מכרו את כל נכסי החברה, ובכך סיכלו את סיכוייה להשתקם.

כלל שיקול-הדעת העסקי - גם בבנקים

בתביעת ענק שהוגשה לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב, נדרשו הבנקים לפצות את החברה ואת המשקיעים, בסך 25 מיליון שקל, בטענה כי הבנקים ביצעו תרגיל "עוקץ בנקאי", כאשר סירבו במפתיע להעניק לחברה את האשראי המובטח, על אף שהמשקיעים קיימו את חלקם בהסכם והשקיעו בחברה סכום עתק.

מפסק-הדין עולה, כי הבנקים אכן סירבו ליתן את האשראי לחברה, אך לטענתם אין להטיל דופי בהחלטתם, שהתקבלה משיקולים כלכליים נכונים, ונועדה למנוע מ"כסף טוב" ללכת אחר "כסף רע", בחברה שרוקנה מנכסיה והגיעה למצב של חדלות-פירעון, לאחר כניסת המשקיעים לתמונה.

השופטת אבניאלי קיבלה את כל טענות הבנקים, וקבעה קביעות עקרוניות וחשובות, שלטעמי יחלחלו היטב בוועדות האשראי בבנקים השונים, וייתנו לבנקים "רוח גבית" בסיטואציות שבהן הבנק, חרף מחויבות חוזית שלו להעמיד אשראי לחברות, מגיע למסקנה כי הוא הולך לתת "כסף טוב" שיהפוך ל"כסף רע".

כך, קובע בית-המשפט כי קבלת אשראי מהבנק אינה זכות מוקנית ללקוח, וכי לבנק מוקנה שיקול-דעת עסקי לגיטימי, המתבסס על נסיבות העניין ופרמטרים שונים (בהם מצבו הכלכלי של הלקוח, מטרות המימון וסיכויי ההשבה), אם להעניק אשראי אם לאו ובאיזה היקף. עד כאן מדובר בקביעה משפטית שאינה מחדשת דבר.

אולם, וכאן קיים חידוש משפטי בפסק-הדין, בית-המשפט מחיל על החלטות הבנק את "כלל שיקול-הדעת העסקי", כלל שהוא חלק בלתי נפרד מדיני החברות, ומשמש כטענת הגנה מרכזית לדירקטורים בתביעות שבהן תוקפים החלטות שבהן הם היו מעורבים. בית-המשפט קבע, כי אף שכלל שיקול-הדעת העסקי הוא מתחום דיני החברות הרי שהוא ישים, בהשאלה, גם לסוגיית שיקול-הדעת הבנקאי של בנקים.

כך, קובע בית-המשפט כי בנק, ככל תאגיד אחר, מוסמך לקבל החלטות עסקיות והחלטותיו חסינות מפני ביקורת שיפוטית בהתמלא התנאים הרלבנטיים הבאים: האחד, ההחלטה התקבלה בתום-לב; השני, ההחלטה התקבלה לאחר עיון בנתונים ושקילת השיקולים הרלבנטיים; ותנאי שלישי, ההחלטה התקבלה מתוך רצון להגן על אינטרס לגיטימי של הבנק ושל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתו.

בהתאם לדרך הילוכו של בית-המשפט בהפעלת "כלל שיקול-הדעת העסקי" על נושאי משרה בחברות ינהגו גם בבנקים. נזכיר, שהכלל הוא כי נושא משרה שקיבל החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הנ"ל, ייהנה מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה. בהשאלה, קובעת השופטת אבניאלי, ניתן לומר שנושאי משרה בבנק, שקיבלו החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הללו, ייהנו מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה.

בהתאם לכך, בית-המשפט מגיע למסקנה ומסכם את פסק-הדין, כי בסירובם של הבנקים להעמיד את האשראי, פעלו הבנקים לפי מיטב שיקול-הדעת העסקי, המוקנה להם כתאגיד מסחרי. כל התנהלות אחרת הייתה שקולה להתאבדות כלכלית, ולהמטת שואה עצמית על הבנקים ועל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתם.

ונחזור לדעתי בעניין - לא בכדי ציינתי בפתח מאמרי, כי בית-המשפט נותן "רוח גבית" לבנקים בעת סירובם להענקת אשראי בשל הביקורת הציבורית עליהם. זאת, מכיוון שבסיום פסק-הדין, בית-המשפט מעיר, כי בימים אלה, שבהם נחשפים מקרים של בנקים שפעלו בחוסר שיקול-דעת עסקי נאות, או העניקו אשראי לגורמים חסרי יכולת פירעון, בימים שבהם היקף הכישלון הבנקאי הוביל להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת הענקת אשראי חסר תקדים ללקוח חסר יכולת פירעון, משיקולים בלתי ברורים - יש לברך על החלטתם של שני בנקים (הנתבעים בתביעה), שסירבו ללכת בעיניים עצומות אחרי קבוצת משקיעים, ולהעניק לחברה חסרת יכולת החזר וריקה מתוכן, אשראי של עשרות-מיליוני שקלים.

אני משער שפסק-הדין הזה יילמד היטב על-ידי היועצים-המשפטיים בבנקים, ובעיקר על-ידי מקבלי ההחלטות בוועדות האשראי בבנקים, כאשר הם יצטרכו לקבל החלטה (קשה, יש לומר) אם "לסגור את קו החמצן" לחברה מסוימת, שנראה כי אין יותר תוחלת להמשך קיומה. כנראה, מקבלי ההחלטות הבכירים בבנקים יעדיפו להימנע מנטילת סיכונים, אשר לימים יובילו הן לאובדן של כספי הציבור, הן לביקורת ציבורית נוקבת, ולעיתים אף לתביעות אישיות נגד מקבלי ההחלטות בבנקים מטעם בעלי מניות, באמצעות תביעות נגזרות שונות.

* הכותב הוא ראש מחלקת ליטיגציה במשרד עוה"ד זיסמן אהרוני גייר (ZAG S&W)

עוד כתבות

דליה איציק / צילום: רמי זרנגר

לא צריך לרחם על הפוליטיקאים שמצאו את עצמם מחוץ לכנסת

מה עושה הגידור לשקל● חברת דן מג'נגלת ● והפתרון לח"כים שעוזבים את המשכן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דוכן של אייפון Duo בסניף של אושר עד / צילום: יח''צ

אושר עד יוצאת למבצע חדש ומאתגר מבעבר

אושר עד תמכור אייפון מתקפל בהנחה של 1,000 שקלים ● האם אסטרטגיית ה"האנטינג", שבמסגרתה הרשת מאתרת עסקאות נקודתיות לרכישת מוצרים מבוקשים בכמויות גדולות, תעבוד גם כאשר מדובר במוצר שעלותו גבוהה יחסית?

נמל התעופה בבולגריה / צילום: Shutterstock

גל התרעות שווא על פצצות משבש את התחבורה האווירית באירופה

גל התרעות השווא על פצצות בשדות תעופה ובטיסות ברחבי היבשת גורם לנחיתות חירום, שינויי נתיבים וסגירת נמלי תעופה ● בבריטניה מעריכים כי מדובר במבצע שיבוש רוסי, אך עד כה לא נמצאו מטעני חבלה באף אחד מהמקרים

ניטיה ראמאן / צילום: ap, Ethan Swope

תומכת ה-BDS ניצחה בלוס אנג'לס, והדיחה את ראשת העיר המכהנת

ניטיה ראמאן, המזוהה עם האגף הסוציאליסטי במפלגה הדמוקרטית, הדיחה את קארן באס מתפקידה ונבחרה לראשת העיר לוס אנג'לס ● עמדותיה של ראמאן כלפי ישראל הן אחד הדברים הכי מזוהים איתה והיא מעלה אותן רבות בנאומיה

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

S&P הוציאה דוח שגוי על בנק מזרחי טפחות - ונאלצה לתקן

אירוע חריג בשוק: דוח של חברת הדירוג S&P הציג תחזית שלפיה התשואה להון של מזרחי טפחות תצנח בשנים הקרובות, דבר שעורר תמיהה בקרב פעילים בשוק וגרם ללחץ שלילי על המניה ● בהמשך תוקן הדוח והמניה שבה לרדת בדומה ליתר המניות במדד

אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי 13 שנות קשר: בית המשפט קבע כי מדובר בניצול כלכלי - ולא בזוגיות

אישה בת 74 ניהלה מערכת יחסים עם גבר שעבר להתגורר בביתה, בודד אותה ממשפחתה ומחבריה והשתמש בכספה ● לאחר שמצבה הרפואי הידרדר, מונה לה אפוטרופוס ונחשפו טענות לניצול כלכלי ולהתנהלות כפייתית מצד האיש ● תביעתו לקבל מחצית מרכושה נדחתה, לאחר שבית המשפט קבע כי השניים לא היו ידועים בציבור

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

פז פורשת מהמרוץ לרכישת וולט מרקט. זה המועמד המוביל כרגע

פז, שהייתה מהמועמדות המובילות לרכישת וולט מרקט, הגישה הצעה בהיקף של כ-250 מיליון שקל, אך פרשה לאחר שהמשא ומתן הגיע למבוי סתום ● שלוש קבוצות נותרו במרוץ לרכישת הרשת, כאשר המובילה זו קבוצת תור רוזנברג וגבי טרבלסי ● וולט מרקט מפעילה כ-29 סניפים ברחבי הארץ, עם הכנסות שנתיות של יותר מ-650 מיליון שקל והפסדים של כ-50 מיליון שקל בשנה

ברמינגהאם / צילום: Shutterstock

העיר השנייה בגודלה בבריטניה שוקלת חרם על ישראל

כותרות העיתונים בעולם: יחסי ישראל וארה"ב יעברו מהפך אחרי בחירות האמצע, ברמינגהאם רוצה לבטל את היחסים הכלכליים עם ישראל, ותערוכה על היסטוריה יהודית מבוטלת בהולנד • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אלביט. רווח חריג בענף / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

ארבע עסקאות ענק בחודשיים: הרצף המנצח של אלביט מערכות

עם מודל של חברות בנות שמאפשר לה להיות מקומית במדינות שונות, גל עסקאות ברחבי העולם, בהיקף כולל של כ־1.1 מיליארד דולר, משקף לאלביט רווח חריג בענף

אילוסטרציה: Shutterstock

אדום בוהק בבורסה: ת"א 35 צנח בכמעט 4%; הדולר מזנק

ירידות חדות בבורסה המקומית: ת"א 35 צולל בהובלת מדדי הביטחוניות והטכנולוגיה, שסופגים לחץ עקב השלכות תוצאות בחירות האמצע בארה"ב ● מניות בזק ואדגר עולות בניגוד למגמה בעקבות חתימת מזכר הבנות להקמת חוות שרתים בפתח תקווה ●  אל על נופלת לאחר פרסום תוצאותיה הכספיות ● בשוק המט"ח, הדולר עולה ל-3.18 שקלים ● וגם: ענקית ההשקעות שמעריכה שהניצחון הדמוקרטי בבחירות יעניק לפד מקום לעוד ארבע העלאות ריבית

וול סטריט אדומה / צילום: Shutterstock

נאסד"ק צלל ביותר מ-5%: וול סטריט ביום הגרוע ביותר מאז אפריל 2025

נאסד"ק בטריטוריית תיקון, מדד השבבים נפל ב-11%, S&P 500 ביום הכי גרוע מאז אפריל 2025 ● מאז השיא באוקטובר, אנבידיה איבדה 1.4 טריליון בשווי שוק והיא נסחרת במכפיל עתידי של 13 בלבד ● תשואות האג"ח נפלו ● אפלובין ופלייטיקה זינקו בעקבות הדוחות ● קוואלקום נפלה בחדות בעקבות תחזית מאכזבת ● הביטקוין נפל ב-5% ל-76,000

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שופטי משפט נתניהו שוקלים לזמן את היועמ"שית לדיון

שופטי משפט נתניהו שוקלים לזמן את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה לדיון בדלתיים סגורות, על רקע טענות שעלו בעדותו של היועץ המשפטי הקודם פרופ' אביחי מנדלבליט ● נציגת הפרקליטות בדיון: מדובר במהלך חריג ● השופט שחם: "ההגנה אולי התפרצה לדלת פתוחה. אנו שקלנו מהלך כזה עוד לפני"

לוי הלוי, מנכ''ל אל על / צילום: ענבל מרמרי

ההכנסות גדלו, הרווח נחתך ואל על תחלק דיבידנד ענק

הכנסותיה של אל על צמחו ב-18% ונעמדו על שיא של 1.27 מיליארד דולר, אך הרווח נחתך בשיעור דו־ספרתי ● באל על ציינו כי קצב ההצטרפות למועדון הנוסע המתמיד FLY CARD עלה על התחזיות ● טרם פרסום הדוחות, הכריזה חברת התעופה על דיבידנד ענק נוסף בהיקף של 116.2 מיליון דולר

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסט הבכיר מוול סטריט מעריך: מה תהיה התחתית של מניות השבבים?

מאז ה-6 באוקטובר נמחקו כ-4 טריליון דולר משוויין של מניות השבבים הגדולות ● השאלה עכשיו היא אם זה סוף הירידה: דן אייבס צופה לשבבים עוד 10%-12% ירידה, וטום לי מ-Fundstrat רואה "תגובת יתר" וצופה ראלי של 20% בטכנולוגיה

הסערה המושלמת בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"סערה מושלמת בשווקים": מה עומד מאחורי הקריסה בוול סטריט והירידות החדות בת"א?

המסחר בוול סטריט התנהל בירידות חדות, לאחר שהמסחר בבורסה המקומית ננעל באדום בוהק ● מושיק יוספוביץ, מנהל מניות ישראל ב"מגדל ביטוח ופיננסים", מסביר מה עומד מאחורי הירידות ואיפה מסתתרת נקודת האור למשקיעים

במוקד: מחירי האוכל, הדלק והדיור. שילוט בצפון קרוליינה, השבוע / צילום: Reuters, Jonathan Drake

ישראל במוקד הבחירות בארה"ב. אבל האם היא באמת הכריעה אותן?

מהסרטונים שקשרו בין המחירים בסופר למיליארדים שמועברים לירושלים, ועד הוויכוחים הלוהטים בתוך הימין השמרני - הברית עם ישראל בלב העימות הפוליטי בארה"ב ● אלא שמול המסרים החריפים והשינוי החד בדעת הקהל, המציאות בקלפי מורכבת הרבה יותר ● המומחים משוכנעים: "אף אחד לא מצביע על בסיס מדיניות חוץ"

שילוט אורבני של חברת JCDecaux / צילום: עינב מורינו

מנתיבי איילון ועד לתחנת האוטובוס: המהלך החדש של חברת הפרסום

JCDecaux מרחיבה את פעילותה בישראל ומציעה למותגים פריסת פרסום חוצות רחבה יותר ● ערב הגאלה הראשון של ארגון הידידים של עמותת ש.ק.ל גייס כמיליון שקלים • פרטנר והמכללה האקדמית ספיר משיקות מיזם קולנועי בהובלת הבמאי דורון צברי ● אירועים ומינויים

דליה איציק / צילום: רמי זרנגר

דליה איציק מסיימת את תפקידה כיו"ר דירקטוריון הדסה

לאחר שש שנים, המרכז הרפואי הדסה הודיע כי יו"ר דירקטוריון המרכז, השרה לשעבר דליה איציק, תסיים את תפקידה ● בתקופה הקרובה יחל הליך איתור היו"ר החדש

בעולם מתפתחת תעשייה שלמה של ''נדגמים סינתטיים'' / צילום: Shutterstock

עליית "הנבדקים הסינתטיים": האם אפשר לשכפל אתכם לצורכי מחקר?

חברות שמפתחות נבדקים סינתטיים כבר גייסו מאות מיליוני דולרים, ומבטיחות לחזות למי נצביע, מה נקנה ואיך נתנהג ● אלא שמודל אחד כבר חזה ניצחון לקמלה האריס, ומחקרים מצאו כי בני האדם הווירטואליים נוטים להיות קיצוניים יותר מהאנשים האמיתיים ● האם אפשר לסמוך על אנשים שלא קיימים - כדי להבין את אלה שכן?

פורת בן דוד / צילום: צילום עצמי

הצעיר שהכפיל את סכום התיק ב-5 שנים ומתקשה לשחרר מניות "שהתאהב בהן"

פורת בן דוד (24), ספג מגיל צעיר מאביו תשוקה לתחום ההשקעות, אבל את ההשקעה הראשונה ביצע אחרי הצבא, במדדים ● עם הזמן גבר העניין שלו במניות, מגובה בקריאת דוחות ומחקר לעומק ● איזה שיעור הוא למד מהפסד במניה, ואיך ה–AI משמש אותו ● המשקיעים החדשים