גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

טור אורח: הבנקים סוגרים צינור החמצן לעסקים קטנים

בעקבות הביקורת הציבורית על הבנקים שנתנו הלוואות עתק עם מעט ביטחונות לטייקונים שקרסו

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בשנה האחרונה קיימת ביקורת ציבורית נוקבת על הבנקים בישראל, בנוגע להענקת אשראי לא-אחראי לטייקונים שונים, שלימים התברר כי עסקיהם או הם עצמם נקלעו לחדלות-פירעון. הדבר אף הגיע לכדי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, בראשותו של ח"כ איתן כבל, בעקבות קריסת איש-העסקים, אליעזר פישמן, שחובותיו לבנקים נאמדים בכמה מיליארדי שקלים.

הקריסה של פישמן הייתה, כנראה, הקש ששבר את גב הגמל. הציבור הרחב, ובעיקר מעמד הביניים שנושא על גבו את עיקר נטל המס בעבודה יומיומית קשה, לא יכול היה לסבול יותר הפקרות שבה דווקא לטייקונים שנוטלים ומקבלים הלוואות ענק מהבנקים עם מעט מאוד ביטחונות, הבנקים מוחלים להם על חובם, בין היתר, על-ידי "תספורות" כאלו ואחרות, כאשר הם אינם יכולים לפרוע את חובם.

הציבור לא יכול להשלים עם הסיטואציה שבה אם הגברת כהן מחדרה חייבת לבנק כלשהו 50,000 שקל, היא תהיה יותר מפוחדת מאשר טייקון פלוני שנקלע לחובות של מיליארדי שקלים, אך דאג מבעוד מועד להתארגן ליום סגריר, בין היתר, על-ידי העברת חלק מרכושו הפרטי לקרובי משפחתו.

מבחינה משפטית, כבר נקבע לא אחת על-ידי בתי-המשפט בישראל, לרבות בית-המשפט העליון, שבנק משמש כנאמן על כספי ציבור והוא מופקד על יציבות המערכת הבנקאית ועל שמירת חוסנה הכלכלי. הנגזרת של אמירה זו היא, שמחובתם של הבנקים לבחון בקפידה את השקעותיהם ולהימנע ממתן אשראי לעסק שקיים חשש ממשי, שהוא לא יוכל לפרוע את חובותיו.

ברוח הביקורת הציבורית וקריסתם של טייקונים שונים, כאשר הבנקים שהלוו להם כספים נותרו בפני שוקת שבורה, נדמה כי בתי-המשפט מדגישים גם הם את חשיבות ההתנהלות האחראית של בנקים בעת העמדת אשראי. יתרה מכך, בתי-המשפט נותנים "רוח גבית" לבנקים אשר סירבו להמשיך להעמיד אשראי לעסקים שנראה כי עתידם (הכושל) נחרץ. זאת, גם אם משמעות הדבר הייתה הפרת הסכם העמדת האשראי לכאורה בין הבנק לבין אותו עסק, שהבנק סגר לו, באופן חד-צדדי, את "צינור החמצן", הלוא הוא קו האשראי.

"רוח גבית" כזו נמצאת בפסק-דין עקרוני ומקיף שניתן באחרונה על-ידי השופטת ד"ר דפנה אבניאלי מביהמ"ש המחוזי תל-אביב (ת"א 2684-0-12). במקרה זה, קבוצת משקיעים הכוללת אנשי-עסקים מוכרים, התאחדה במטרה לנסות להבריא חברה כושלת לשיווק מוצרי אופנה. כחלק מהתוכנית העסקית שהגו המשקיעים, הוסכם בינם לבין שני בנקים שהחברה הייתה חייבת להם כספים, כי הבנקים יעניקו לחברה אשראי בנקאי נוסף, כדי לסייע בהליך הבראתה. זאת, בנוסף להזרמת כסף אישי שלהם.

המשקיעים הזרימו לחברה 20 מיליון שקל בהלוואה קצרת טווח, ובכך קיימו, לטענתם, את חלקם בהסכם שעליו דובר עם הבנקים. כחלוף זמן התברר למשקיעים, כי הבנקים מסרבים להעניק לחברה את האשראי המובטח, בתואנה שנודע להם כי המשקיעים מכרו את כל נכסי החברה, ובכך סיכלו את סיכוייה להשתקם.

כלל שיקול-הדעת העסקי - גם בבנקים

בתביעת ענק שהוגשה לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב, נדרשו הבנקים לפצות את החברה ואת המשקיעים, בסך 25 מיליון שקל, בטענה כי הבנקים ביצעו תרגיל "עוקץ בנקאי", כאשר סירבו במפתיע להעניק לחברה את האשראי המובטח, על אף שהמשקיעים קיימו את חלקם בהסכם והשקיעו בחברה סכום עתק.

מפסק-הדין עולה, כי הבנקים אכן סירבו ליתן את האשראי לחברה, אך לטענתם אין להטיל דופי בהחלטתם, שהתקבלה משיקולים כלכליים נכונים, ונועדה למנוע מ"כסף טוב" ללכת אחר "כסף רע", בחברה שרוקנה מנכסיה והגיעה למצב של חדלות-פירעון, לאחר כניסת המשקיעים לתמונה.

השופטת אבניאלי קיבלה את כל טענות הבנקים, וקבעה קביעות עקרוניות וחשובות, שלטעמי יחלחלו היטב בוועדות האשראי בבנקים השונים, וייתנו לבנקים "רוח גבית" בסיטואציות שבהן הבנק, חרף מחויבות חוזית שלו להעמיד אשראי לחברות, מגיע למסקנה כי הוא הולך לתת "כסף טוב" שיהפוך ל"כסף רע".

כך, קובע בית-המשפט כי קבלת אשראי מהבנק אינה זכות מוקנית ללקוח, וכי לבנק מוקנה שיקול-דעת עסקי לגיטימי, המתבסס על נסיבות העניין ופרמטרים שונים (בהם מצבו הכלכלי של הלקוח, מטרות המימון וסיכויי ההשבה), אם להעניק אשראי אם לאו ובאיזה היקף. עד כאן מדובר בקביעה משפטית שאינה מחדשת דבר.

אולם, וכאן קיים חידוש משפטי בפסק-הדין, בית-המשפט מחיל על החלטות הבנק את "כלל שיקול-הדעת העסקי", כלל שהוא חלק בלתי נפרד מדיני החברות, ומשמש כטענת הגנה מרכזית לדירקטורים בתביעות שבהן תוקפים החלטות שבהן הם היו מעורבים. בית-המשפט קבע, כי אף שכלל שיקול-הדעת העסקי הוא מתחום דיני החברות הרי שהוא ישים, בהשאלה, גם לסוגיית שיקול-הדעת הבנקאי של בנקים.

כך, קובע בית-המשפט כי בנק, ככל תאגיד אחר, מוסמך לקבל החלטות עסקיות והחלטותיו חסינות מפני ביקורת שיפוטית בהתמלא התנאים הרלבנטיים הבאים: האחד, ההחלטה התקבלה בתום-לב; השני, ההחלטה התקבלה לאחר עיון בנתונים ושקילת השיקולים הרלבנטיים; ותנאי שלישי, ההחלטה התקבלה מתוך רצון להגן על אינטרס לגיטימי של הבנק ושל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתו.

בהתאם לדרך הילוכו של בית-המשפט בהפעלת "כלל שיקול-הדעת העסקי" על נושאי משרה בחברות ינהגו גם בבנקים. נזכיר, שהכלל הוא כי נושא משרה שקיבל החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הנ"ל, ייהנה מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה. בהשאלה, קובעת השופטת אבניאלי, ניתן לומר שנושאי משרה בבנק, שקיבלו החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הללו, ייהנו מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה.

בהתאם לכך, בית-המשפט מגיע למסקנה ומסכם את פסק-הדין, כי בסירובם של הבנקים להעמיד את האשראי, פעלו הבנקים לפי מיטב שיקול-הדעת העסקי, המוקנה להם כתאגיד מסחרי. כל התנהלות אחרת הייתה שקולה להתאבדות כלכלית, ולהמטת שואה עצמית על הבנקים ועל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתם.

ונחזור לדעתי בעניין - לא בכדי ציינתי בפתח מאמרי, כי בית-המשפט נותן "רוח גבית" לבנקים בעת סירובם להענקת אשראי בשל הביקורת הציבורית עליהם. זאת, מכיוון שבסיום פסק-הדין, בית-המשפט מעיר, כי בימים אלה, שבהם נחשפים מקרים של בנקים שפעלו בחוסר שיקול-דעת עסקי נאות, או העניקו אשראי לגורמים חסרי יכולת פירעון, בימים שבהם היקף הכישלון הבנקאי הוביל להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת הענקת אשראי חסר תקדים ללקוח חסר יכולת פירעון, משיקולים בלתי ברורים - יש לברך על החלטתם של שני בנקים (הנתבעים בתביעה), שסירבו ללכת בעיניים עצומות אחרי קבוצת משקיעים, ולהעניק לחברה חסרת יכולת החזר וריקה מתוכן, אשראי של עשרות-מיליוני שקלים.

אני משער שפסק-הדין הזה יילמד היטב על-ידי היועצים-המשפטיים בבנקים, ובעיקר על-ידי מקבלי ההחלטות בוועדות האשראי בבנקים, כאשר הם יצטרכו לקבל החלטה (קשה, יש לומר) אם "לסגור את קו החמצן" לחברה מסוימת, שנראה כי אין יותר תוחלת להמשך קיומה. כנראה, מקבלי ההחלטות הבכירים בבנקים יעדיפו להימנע מנטילת סיכונים, אשר לימים יובילו הן לאובדן של כספי הציבור, הן לביקורת ציבורית נוקבת, ולעיתים אף לתביעות אישיות נגד מקבלי ההחלטות בבנקים מטעם בעלי מניות, באמצעות תביעות נגזרות שונות.

* הכותב הוא ראש מחלקת ליטיגציה במשרד עוה"ד זיסמן אהרוני גייר (ZAG S&W)

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנפט זינק, התשואות זינקו: וול סטריט ננעלה בירידות ביום הראשון של ספטמבר

נאסד"ק ירד בכ-1% ● שתי מכליות נפט נפגעו מקליעים במצר הורמוז ומחירי הנפט זינקו ● עידן חדש באפל: ג'ון טרנוס נכנס לתפקיד המנכ"ל ● תשואת האג"ח הממשלתית בארה"ב לעשר שנים בשיא מאז ינואר 2025 ● הלילה: הדוחות של דל ופאלו אלטו

ד''ר שמעון אקהויז וד''ר דולב רפאלי / צילום: תומר שלום, יחצ

רשות ני"ע הטילה עיצומים כספיים על אפיטומי מדיקל; החברה תערער

אפיטומי מדיקל ובכיריה נקנסו בעקבות קביעת רשות ני"ע כי דיווחי החברה מסוף 2023 כללו פרטים מטעים ברשלנות, הנוגעים להסכם הפצה עם נסטלה ● החברה מתכוונת כעת לשווק את התרופה שלה בארה"ב ובישראל באופן עצמאי

נשיא סין שי ג'ינפינג בסבב עולמי, השבוע / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidential Press Servic

מטוסי קרב על השולחן: האינטרסים בביקור נשיא סין במצרים

סבב הביקורים של נשיא סין שי ג'ינפינג ברחבי העולם ממשיך עם ביקור ראשון במצרים מזה עשור ● היחסים בין המדינות נמצאים בשיא, כשסין מחפשת לבסס את מעמדה במזרח התיכון, ומצרים זקוקה להשקעות ● ברקע הפגישה המדינות פתחו סדרה של תרגולים משותפים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock, Felix Tchvertkin

החזרה של יונייטד ודלתא לנתב"ג בסכנה? האזהרה החריגה של ארה"ב

יונייטד ודלתא צפויות לחזור לישראל בשבוע הבא, רגע לפני החגים, אך אזהרת השגרירות האמריקאית מפני הסלמה באזור וביטולי טיסות מעוררת סימני שאלה ● שתי החברות מציעות יחד 3 טיסות יומיות, וביטולן עלול להשאיר כ־1,000 נוסעים ביום ללא חלופה ● אם יעזבו שוב, ייתכן שלא ישובו לישראל עד 2027

יהודה ושומרון / צילום: Shutterstock, dominika zara

בכירים ביטחוניים לשעבר מזהירים: זה האיום שמדאיג יותר מאיראן

כותרות העיתונים בעולם: דיווח שמליציה סודאנית הגיעה לביקורים חסויים בישראל, בכירים במערכת הביטחון מזהירים מהאלימות של המתנחלים ביהודה ושומרון, וג'יי די ואנס מנסה להתקרב מחדש ליהדות ארה"ב ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון קנה מניות דלק רכב בכ־200 מיליון שקל. אלה המוכרים

אחרי הצניחה במניה, בעל השליטה ביבואנית הרכב רכש 10% ממניותיה מידי אלטשולר שחם, אנליסט ואחרים

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק צפויה להגדיל את ההימור על ישראל

לגלובס נודע כי ענקית ה־AI אנתרופיק, הצועדת לקראת הנפקה היסטורית לפי שווי של 2 טריליון דולר, עשויה להגדיל משמעותית את פעילות המכירות בישראל ● המהלך מגיע בנוסף לרכישה הצפויה של הסטארט־אפ הישראלי דקארט

מזכ''לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד. איפה הכסף, 103FM, 23.08.26 / צילום: איל יצהר

כמה מורים חסרים למערכת החינוך?

500 או 31 אלף? שנת הלימודים בפתח, ולאוויר נזרקים מספרים שונים על המחסור במורים ● בדקנו מה עומד מאחורי כל אחד מהם ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / צילום: איל יצהר

אחרי 15 שנה ברשות המסים: העו"ד שעובר לכסא הנאשם

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד עו"ד ורו"ח שמעון כהן, לשעבר בכיר ברשות המסים, ונגד איש העסקים דודי אפל, בגין עבירות מס, זיוף ועבירות על חוק חדלות פירעון וחוק איסור הלבנת הון ● עוד נאשמים בפרשה עו"ד אורלי טל, אף היא עובדת רשות המסים לשעבר שעבדה במשרדו של עו"ד כהן; צבי שפץ; חיים סלטר; ושלוש חברות שבשליטת כהן

איור: Shutterstock

העליון: היעדר שיתוף בנכס אחד עשוי להשליך על גורלו של נכס אחר בגירושים

דירת המגורים של בני הזוג הייתה רשומה על שם הבעל, אולם שני בני הזוג גרו בה והשקיעו בשיפוץ; לאישה הייתה דירה נוספת שירשה מאמה ● העליון הבהיר כי התנהלות בני הזוג מלמדת על כוונת שיתוף, ודחה את טענות הבעל לבעלות בלעדית בדירה

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פאלו אלטו עקפה את הצפיות ברבעון, מזנקת במסחר המאוחר

החברה עקפה את תחזיות האנליסטים הן השורת ההכנסות והן בשורת הרווח ● המניה זינקה ב-146% מאז כניסתה לת"א והיא החברה הגדולה בבורסה בשווי 920 מיליארד שקל ● מחיר היעד הממוצע של האנליסטים נמוך ממחיר השוק

גרג קייס. מנכ''ל AON / צילום: יחץ

עסקת ענק בשוק הביטוח העולמי בהיקף של 16.7 מיליארד דולר

סוכנות הביטוח הענקית AON רוכשת את אחת המתחרות, USI, בסכום עצום שמשקף את רצון ההתרחבות הגדול של סוכנויות הביטוח בשנים האחרונות ● המטרה של AON היא לחזק את המעמד שלה בשוק העסקים הבינוניים בארה"ב המוערך ב-40 מיליארד דולר

יואב גולן, מנכ''ל ובעל השליטה בקבוצת חמת / צילום: רמי זרנגר

סגירת הפעילות בטורקיה גבתה מחמת הפסד של 28 מיליון שקל

הכנסות חמת נותרו יציבות ברבעון השני, אך הפסקת הפעילות המפסידה בטורקיה הובילה להפסד של 11.2 מיליון שקל ● החברה מעריכה כי תמכור את נכסיה במדינה בכ־56.5 מיליון שקל

עדה יונת / צילום: Reuters, Baz Ratner

השאירה אחריה מחקר שנותן תקווה לעתיד: פרידה מפרופ' עדה יונת

זוכת פרס נובל לכימיה, שהייתה לאישה הראשונה שמקבלת את הפרס זה 45 שנה, הלכה לעולמה בגיל 87 ● פרידה מהמדענית שהחלה בגיל צעיר לבצע ניסויים בבית וגילתה את הסודות הבסיסיים של החיים והבנת תפקיד הריבוזום

מייק קוהאן, בעלי קוהאן פרופרטיס / איור: גיל ג'יבלי

"אירועים דומים לא יחזרו", טען הבעלים, ומיד חזר למשוך מיליונים מקופת החברה

אחרי שמייק קוהאן טען בפני מחזיקי האג"ח כי משיכות הכספים מקופת חברת הנדל"ן שבבעלותו לכיסו הפרטי נעשו בתום-לב, התברר השבוע כי הוא המשיך לעשות זאת גם לאחר מכן וצבר חוב של 4 מיליון דולר ● בעקבות אי-הסדרים הוא עזב את תפקיד המנכ"ל, אך יכהן כנשיא

רשת חללי העבודה ROOMS מבית פתאל רעננה / צילום: יח''צ

ללא מזומנים: הפניקס משקיעה במשרדים של פתאל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

רשת המלונות תאחד את פעילויות המשרדים שלה, פתאל וורקספייס (ROOMS) וסוויצ'אפ, לחברה אחת בה תשקיע הפניקס, בתמורה להעברת חלקה בבית הוורד בגבעתיים ● עבור פתאל העסקה מציפה ערך של כ-400 מיליון שקל

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הסכם שלום? רש"ת והעובדים בוחרים בינתיים במדיניות של סבבים

שבוע וחצי אחרי הכאוס בנתב"ג, ההסתדרות ורשות שדות התעופה משדרות פיוס והבטיחו לפעול יחד לקראת עומסי חגי תשרי ● אלא שההודעה שמכריזה על "יציאה לדרך משותפת" אינה פותרת את מצוקת כוח האדם או את שאלת האחריות למשבר ● בינתיים, נראה שהצדדים מעדיפים לדחות את הטיפול בבעיה

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

עד 2,500 שקל: ההפתעה שחיכתה בחשבון הבנק של משרתי המילואים

מענק "כלכלת הבית" החל להיות מופקד בחשבונותיהם של עשרות ומאות אלפי משרתי מילואים, כאשר הזכאים יכולים לקבל עד 2,500 שקל נטו בהתאם להיקף השירות ולסיווג היחידה ● התשלום מועבר אוטומטית ע"י צה"ל בשתי פעימות במהלך השנה, ללא צורך בהגשת בקשה מצד המשרתים

עמרי שינפלד / צילום: יח''צ וולט

המינוי החדש של וולט בישראל

עמרי שינפלד יוביל את מהלכי הצמיחה של וולט בישראל, בהם פיתוח Wolt+ והתרחבות לקהלים ומגזרים חדשים ● אלונית מנסה למשוך מתדלקים עם קפה קר בשקל אחד ● ורותם סלע משיקה את מותג תוספי התזונה Better בהשקעה של כ־8 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

משחק של מון אקטיב / צילום: Shutterstock, Koshiro K

פעם עמדו בתור למניות שלהן, היום בחברות הגיימינג מסובך יותר למצוא קונים

במשך שנים המשקיעים התקשו למצוא בעלי מניות שמוכנים להיפרד ממניות החברה הפרטית מון אקטיב, אך כעת התמונה התהפכה ● לגלובס נודע כי משקיעים מוקדמים פונים לשוק כדי למכור, אך מתקשים לייצר עסקאות ● ברקע: קשיים בחברות נוספות בענף משחקי המובייל