גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

טור אורח: הבנקים סוגרים צינור החמצן לעסקים קטנים

בעקבות הביקורת הציבורית על הבנקים שנתנו הלוואות עתק עם מעט ביטחונות לטייקונים שקרסו

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בשנה האחרונה קיימת ביקורת ציבורית נוקבת על הבנקים בישראל, בנוגע להענקת אשראי לא-אחראי לטייקונים שונים, שלימים התברר כי עסקיהם או הם עצמם נקלעו לחדלות-פירעון. הדבר אף הגיע לכדי הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית, בראשותו של ח"כ איתן כבל, בעקבות קריסת איש-העסקים, אליעזר פישמן, שחובותיו לבנקים נאמדים בכמה מיליארדי שקלים.

הקריסה של פישמן הייתה, כנראה, הקש ששבר את גב הגמל. הציבור הרחב, ובעיקר מעמד הביניים שנושא על גבו את עיקר נטל המס בעבודה יומיומית קשה, לא יכול היה לסבול יותר הפקרות שבה דווקא לטייקונים שנוטלים ומקבלים הלוואות ענק מהבנקים עם מעט מאוד ביטחונות, הבנקים מוחלים להם על חובם, בין היתר, על-ידי "תספורות" כאלו ואחרות, כאשר הם אינם יכולים לפרוע את חובם.

הציבור לא יכול להשלים עם הסיטואציה שבה אם הגברת כהן מחדרה חייבת לבנק כלשהו 50,000 שקל, היא תהיה יותר מפוחדת מאשר טייקון פלוני שנקלע לחובות של מיליארדי שקלים, אך דאג מבעוד מועד להתארגן ליום סגריר, בין היתר, על-ידי העברת חלק מרכושו הפרטי לקרובי משפחתו.

מבחינה משפטית, כבר נקבע לא אחת על-ידי בתי-המשפט בישראל, לרבות בית-המשפט העליון, שבנק משמש כנאמן על כספי ציבור והוא מופקד על יציבות המערכת הבנקאית ועל שמירת חוסנה הכלכלי. הנגזרת של אמירה זו היא, שמחובתם של הבנקים לבחון בקפידה את השקעותיהם ולהימנע ממתן אשראי לעסק שקיים חשש ממשי, שהוא לא יוכל לפרוע את חובותיו.

ברוח הביקורת הציבורית וקריסתם של טייקונים שונים, כאשר הבנקים שהלוו להם כספים נותרו בפני שוקת שבורה, נדמה כי בתי-המשפט מדגישים גם הם את חשיבות ההתנהלות האחראית של בנקים בעת העמדת אשראי. יתרה מכך, בתי-המשפט נותנים "רוח גבית" לבנקים אשר סירבו להמשיך להעמיד אשראי לעסקים שנראה כי עתידם (הכושל) נחרץ. זאת, גם אם משמעות הדבר הייתה הפרת הסכם העמדת האשראי לכאורה בין הבנק לבין אותו עסק, שהבנק סגר לו, באופן חד-צדדי, את "צינור החמצן", הלוא הוא קו האשראי.

"רוח גבית" כזו נמצאת בפסק-דין עקרוני ומקיף שניתן באחרונה על-ידי השופטת ד"ר דפנה אבניאלי מביהמ"ש המחוזי תל-אביב (ת"א 2684-0-12). במקרה זה, קבוצת משקיעים הכוללת אנשי-עסקים מוכרים, התאחדה במטרה לנסות להבריא חברה כושלת לשיווק מוצרי אופנה. כחלק מהתוכנית העסקית שהגו המשקיעים, הוסכם בינם לבין שני בנקים שהחברה הייתה חייבת להם כספים, כי הבנקים יעניקו לחברה אשראי בנקאי נוסף, כדי לסייע בהליך הבראתה. זאת, בנוסף להזרמת כסף אישי שלהם.

המשקיעים הזרימו לחברה 20 מיליון שקל בהלוואה קצרת טווח, ובכך קיימו, לטענתם, את חלקם בהסכם שעליו דובר עם הבנקים. כחלוף זמן התברר למשקיעים, כי הבנקים מסרבים להעניק לחברה את האשראי המובטח, בתואנה שנודע להם כי המשקיעים מכרו את כל נכסי החברה, ובכך סיכלו את סיכוייה להשתקם.

כלל שיקול-הדעת העסקי - גם בבנקים

בתביעת ענק שהוגשה לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב, נדרשו הבנקים לפצות את החברה ואת המשקיעים, בסך 25 מיליון שקל, בטענה כי הבנקים ביצעו תרגיל "עוקץ בנקאי", כאשר סירבו במפתיע להעניק לחברה את האשראי המובטח, על אף שהמשקיעים קיימו את חלקם בהסכם והשקיעו בחברה סכום עתק.

מפסק-הדין עולה, כי הבנקים אכן סירבו ליתן את האשראי לחברה, אך לטענתם אין להטיל דופי בהחלטתם, שהתקבלה משיקולים כלכליים נכונים, ונועדה למנוע מ"כסף טוב" ללכת אחר "כסף רע", בחברה שרוקנה מנכסיה והגיעה למצב של חדלות-פירעון, לאחר כניסת המשקיעים לתמונה.

השופטת אבניאלי קיבלה את כל טענות הבנקים, וקבעה קביעות עקרוניות וחשובות, שלטעמי יחלחלו היטב בוועדות האשראי בבנקים השונים, וייתנו לבנקים "רוח גבית" בסיטואציות שבהן הבנק, חרף מחויבות חוזית שלו להעמיד אשראי לחברות, מגיע למסקנה כי הוא הולך לתת "כסף טוב" שיהפוך ל"כסף רע".

כך, קובע בית-המשפט כי קבלת אשראי מהבנק אינה זכות מוקנית ללקוח, וכי לבנק מוקנה שיקול-דעת עסקי לגיטימי, המתבסס על נסיבות העניין ופרמטרים שונים (בהם מצבו הכלכלי של הלקוח, מטרות המימון וסיכויי ההשבה), אם להעניק אשראי אם לאו ובאיזה היקף. עד כאן מדובר בקביעה משפטית שאינה מחדשת דבר.

אולם, וכאן קיים חידוש משפטי בפסק-הדין, בית-המשפט מחיל על החלטות הבנק את "כלל שיקול-הדעת העסקי", כלל שהוא חלק בלתי נפרד מדיני החברות, ומשמש כטענת הגנה מרכזית לדירקטורים בתביעות שבהן תוקפים החלטות שבהן הם היו מעורבים. בית-המשפט קבע, כי אף שכלל שיקול-הדעת העסקי הוא מתחום דיני החברות הרי שהוא ישים, בהשאלה, גם לסוגיית שיקול-הדעת הבנקאי של בנקים.

כך, קובע בית-המשפט כי בנק, ככל תאגיד אחר, מוסמך לקבל החלטות עסקיות והחלטותיו חסינות מפני ביקורת שיפוטית בהתמלא התנאים הרלבנטיים הבאים: האחד, ההחלטה התקבלה בתום-לב; השני, ההחלטה התקבלה לאחר עיון בנתונים ושקילת השיקולים הרלבנטיים; ותנאי שלישי, ההחלטה התקבלה מתוך רצון להגן על אינטרס לגיטימי של הבנק ושל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתו.

בהתאם לדרך הילוכו של בית-המשפט בהפעלת "כלל שיקול-הדעת העסקי" על נושאי משרה בחברות ינהגו גם בבנקים. נזכיר, שהכלל הוא כי נושא משרה שקיבל החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הנ"ל, ייהנה מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה. בהשאלה, קובעת השופטת אבניאלי, ניתן לומר שנושאי משרה בבנק, שקיבלו החלטה תוך עמידה בשלושת התנאים הללו, ייהנו מ"חזקת תקינות", ובית-המשפט ימשוך ידיו מבחינת הפעולה העסקית לגופה.

בהתאם לכך, בית-המשפט מגיע למסקנה ומסכם את פסק-הדין, כי בסירובם של הבנקים להעמיד את האשראי, פעלו הבנקים לפי מיטב שיקול-הדעת העסקי, המוקנה להם כתאגיד מסחרי. כל התנהלות אחרת הייתה שקולה להתאבדות כלכלית, ולהמטת שואה עצמית על הבנקים ועל ציבור החוסכים, שהפקידו את כספם בחזקתם.

ונחזור לדעתי בעניין - לא בכדי ציינתי בפתח מאמרי, כי בית-המשפט נותן "רוח גבית" לבנקים בעת סירובם להענקת אשראי בשל הביקורת הציבורית עליהם. זאת, מכיוון שבסיום פסק-הדין, בית-המשפט מעיר, כי בימים אלה, שבהם נחשפים מקרים של בנקים שפעלו בחוסר שיקול-דעת עסקי נאות, או העניקו אשראי לגורמים חסרי יכולת פירעון, בימים שבהם היקף הכישלון הבנקאי הוביל להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבחינת הענקת אשראי חסר תקדים ללקוח חסר יכולת פירעון, משיקולים בלתי ברורים - יש לברך על החלטתם של שני בנקים (הנתבעים בתביעה), שסירבו ללכת בעיניים עצומות אחרי קבוצת משקיעים, ולהעניק לחברה חסרת יכולת החזר וריקה מתוכן, אשראי של עשרות-מיליוני שקלים.

אני משער שפסק-הדין הזה יילמד היטב על-ידי היועצים-המשפטיים בבנקים, ובעיקר על-ידי מקבלי ההחלטות בוועדות האשראי בבנקים, כאשר הם יצטרכו לקבל החלטה (קשה, יש לומר) אם "לסגור את קו החמצן" לחברה מסוימת, שנראה כי אין יותר תוחלת להמשך קיומה. כנראה, מקבלי ההחלטות הבכירים בבנקים יעדיפו להימנע מנטילת סיכונים, אשר לימים יובילו הן לאובדן של כספי הציבור, הן לביקורת ציבורית נוקבת, ולעיתים אף לתביעות אישיות נגד מקבלי ההחלטות בבנקים מטעם בעלי מניות, באמצעות תביעות נגזרות שונות.

* הכותב הוא ראש מחלקת ליטיגציה במשרד עוה"ד זיסמן אהרוני גייר (ZAG S&W)

עוד כתבות

לורנס וונג, ראש ממשלת סינגפור / צילום: ap

ראש הממשלה שמרוויח פי 7 מטראמפ - ובקרוב יקבל עוד יותר

שכרו השנתי של ראש ממשלת סינגפור לורנס וונג צפוי לזנק מ־2.2 מיליון ל־3.6 מיליון דולר סינגפורי - פי שבעה משכרו של נשיא ארה"ב ● העלאת השכר מגיעה לאחר 15 שנה ללא עדכון, ומתבססת על מודל שקושר בין שכר בכירי הממשל להכנסות בצמרת המגזר הפרטי ● וונג הודיע כי יתרום לצדקה את התוספת שיקבל בחמש השנים הקרובות

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מצב השווקים: בורסות אסיה באדום, והבכיר שמזהיר - "המשקיעים אדישים"

גלובס מגיש עדכון ראשון לגבי מצב השווקים מסביב לעולם ● והבוקר: בורסות אסיה יורדות, מחיר נפט מסוג ברנט נותר מעל 100 דולר לחבית ● תשואות האג"ח האמריקאיות הארוכות־טווח ממשיכות לטפס ● וגם: מנכ"ל ענק ההשקעות UBS מזהיר - "המשקיעים אדישים לסיכונים"

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

האם אלטשולר שחם לקראת מכירה? התגובה הרשמית של החברה

על רקע דיונים על מכירת השליטה באלטשולר שחם, מניית בית ההשקעות זינקה בקרוב ל-15% ● המייסדים גילעד אלטשולר וקלמן שחם מחזיקים ב-55% מהחברה, לאחר שנים של יציאת כספים מאסיבית וצלילה של יותר מ-60% במניה מאז השיא ב-2021 ● מטעם החברה נמסר: "בוחנים מעת לעת הצעות והזדמנויות שמגיעות אליהם ביחס לאחזקותיהם"

המחלף החדש בכביש החוף / הדמיה: אדר' עירית רז לוינסקי, י.ע.ל אדריכלות

מחלף חדש בכביש החוף יוצא לדרך. מי ירוויח?

המחלף, המוכר גם בשם "הרב מכר", צפוי ליצור חיבור תחבורתי חדש בין הרצליה לרמת השרון ולהפחית את עומסי התנועה באזור מחלף הסירה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Gerald Herbert

האזהרה החריגה של שר האוצר האמריקאי: אל תהמרו נגדי

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט לא מתכנן להפסיק להתערב בשווקים ● "יש לי מושג די טוב מה היפנים עומדים לעשות", אמר השבוע ● בחודש האחרון בסנט התערב בשוק המט"ח, כדי להגן על אגרות החוב הממשלתיות של ארה"ב

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

אוברולינג לשר: נתניהו הודיע - מנכ״ל רמ״י לא יפוטר

היחסים בין שר הבינוי והשיכון חיים כץ לבין מ"מ מנהל רמ"י יהודה אליהו עכורים מזה תקופה, אולם השר הצדיק את הפיטורים בעיקר בתלונות שהגיעו אליו מצד ועד עובדי רמ"י - ובהן גם תלונה על ביטול אירוע עובדים עקב שירת נשים ● מטעם הליכוד נמסר: ראש הממשלה נתניהו אישר את מינויו של יהודה אליהו, והוא לא יפוטר ● כץ: מכלול הדברים ייבחן במסגרת השימוע, שייערך בלב פתוח ובנפש חפצה ובהתאם לכללי המינהל התקין

שר הכלכלה ניר ברקת והממונה על התחרות מיכל כהן / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט, כדיה לוי

בג"ץ הכריע מתי שר יכול לפטר רגולטור. איך תושפע מיכל כהן?

שופטי בג"ץ קבעו כי בקשתו של שר הכלכלה ניר ברקת להדיח את הממונה על התחרות עו"ד מיכל כהן תידון בוועדת המינויים בהליך מקוצר, לאחר שנציב שירות המדינה הקודם דחה על הסף את בקשת השר להניע את הליך ההדחה ● לצד זאת, הובהר כי בעת הזו קידום הליך הפסקת הכהונה כפוף לכללים החלים בתקופת בחירות ● בשל תקופת הבחירות, לא ניתן לכנס את ועדת המינויים ● השופטים בדעת רוב הבהירו כי פיטורי שומר סף צריכים להיתמך בתשתית ראייתית אובייקטיבית ומוצקה ומשיקולים מקצועיים

תערוכת MSPO שנה שעברה / צילום: מתוך מצגת האירוע

צרפת לא רוצה? היעד החדש של החברות הביטחוניות באירופה

הזינוק הדרמטי בהוצאות הפנטגון הגיע לשיאים חדשים ● לא פחות מ־21 חברות ביטחוניות ישראליות מציגות השבוע בתערוכה גדולה בפולין ● דוח שפרסמה לאחרונה מזכירות ההגנה האמריקאית ממחיש את המשמעויות של רכישת ה-F-35 על ידי סינגפור ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חיילים בצבא יפן במהלך תרגיל / צילום: Reuters, IMAGO/Kento Nara

משלחות רכש מיפן מחפשות נשק ישראלי. תחום מועדף: הגנה אווירית

בטוקיו מתעניינים בין השאר בלייזר, תותחים וכלי שיט בלתי מאויישים ● לגלובס נודע שבכירים בתעשיות הביטחוניות היפניות הגבירו פעילותם בארץ ● בכיר ישראלי: "בקרוב נראה פריצת דרך"

המסלול בקרן ההשתלמות שמבלבל את החוסכים

הרפורמה במסלולי ההשקעה יצרה שם אחיד שאמור להקל על ההשוואה: "עוקב מדדי מניות" ● אלא שבדיקת הנכסים בפועל מגלה תמונה שונה לחלוטין בכל גוף: מהחשיפה למט"ח ועד פיזור ההשקעה ● המעקב אומנם פסיבי, אבל בחירת המדדים והמשקלות נשארת בידי הגופים ● המחשבון

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

מיהם הרופאים שעזבו את ישראל מאז 2023? / צילום: Shutterstock, Steve Cukrov

המוני רופאים ירדו מהארץ? בדקנו איפה הם למדו

מחקר על העזיבה של רופאים עורר סערה, כשהיו מי שביקשו לטעון שחלק גדול מהם ממילא לא התכוון להשתקע בארץ. האם זה נכון? ● המשרוקית מסבירה

סניף טיב טעם במערב ראשון לציון / צילום: עדי פלסקוביץ

טיב טעם וגרנות יקימו מיזם משותף לפירות וירקות

ישרקו, זרוע היבוא והסחר של טיב טעם, חתמה עם מרלו"ג חקלאי גרנות על מסמך עקרונות להקמת חברה משותפת לשיווק ואספקת פירות וירקות לשוק הקמעונאי בישראל ● בחברה מעריכים כי ההכנסות משיתוף-הפעולה יעמדו על כ-250 מיליון שקל בשנה ● המהלך מגיע ככל הנראה על רקע הכוונה להנפיק את ישרקו בנפרד מהחברה

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

נמל הדרום / צילום: דוברות ההסתדרות

שיפור שכר והטבות רווחה: הסכם קיבוצי חדש בענף הנמלים

ההסכם, שנחתם בין ההסתדרות, הנהלת נמל הדרום ונציגות העובדים, יחול על כ־400 עובדים וכולל שיפור בשכר ובתנאי ההעסקה, הרחבת הטבות הרווחה ומודל תגמול חדש המבוסס על תפוקה והכשרה מקצועית ● זהו ההסכם הקיבוצי הראשון בנמל מאז השלמת תקופת ההקמה וההרצה ב־2021

צבי סטפק, עידו קוק, לב שמואל, אלי לוי, גילעד אלטשולר, יאיר לפידות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק אלטשולר ומיטב: "קרנות זרות מסתובבות בשוק ומחפשות"

על רקע הגאות בשוק ההון, בחלק מבעלי בתי ההשקעות המקומיים בוחנים מכירה של מניותיהם ● בעוד שהאחים ברקת מקדמים מימוש מניותיהם במיטב לאחר זינוק של יותר מ–900%, באלטשולר שחם בחינת מכירת השליטה מגיעה לאחר קריסה של 60% במניה ● ברקע זה, לגלובס נודע כי מספר הצעות רכישה כבר הוגשו לשורת בתי השקעות מקומיים

קומפלקס Sea One. בעיגול: מנחם אורן, יו''ר ומנכ''ל אורנים על הים / צילום: מתוך מצגת החברה

"ריזורט למבוגרים" מגיע לבורסה: יגייס חוב של עד 600 מיליון שקל

יזם הנדל"ן מנחם אורן פועל לגייס חוב בבורסה עבור מתחם הדיור המוגן Sea One שעל חוף ראשון לציון ● חברת הפרויקט מגיעה להנפקה עם גירעון של 525 מיליון שקל בהון החוזר ● דיירים במתחם ישלמו פיקדון של מיליוני שקלים לצד דמי אחזקה

הבינה המלאכותית תהרוג את כולנו? / אילוסטרציה: Shutterstock

חוקר ה-AI התפטר במחאה: "עלולה להרוג אותנו עד סוף העשור"

ג'ייקוב קוקסון, מדען מאנתרופיק שלפני כן עבד גם ב־OpenAI, הודיע על התפטרותו מאנתרופיק וטען כי שתי החברות דוהרות לפיתוח בינה מלאכותית שתוכל לשפר את עצמה, בלי להבטיח שתישאר בשליטה אנושית ● לדבריו, גם מי שמפתחים את הטכנולוגיה חוששים מהשלכותיה, אך התחרות דוחפת אותם להמשיך קדימה ללא בקרה

הקמפיין החדש ל-''מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי'' / צילום: מתוך המודעה של פרשקובסקי

המכרז הגדול של פרשקובסקי הסתיים. כמה דירות נמכרו?

יותר מ־100 אלף איש נכנסו לאתר, הקמפיין עלה כ־15 מיליון שקל ומאות דירות הוצעו למכירה ● אלא שבסופו של "מכרז הדירות הגדול" של פרשקובסקי נמכרו 53 דירות בלבד ● עם זאת, מדובר בקצב מכירות יפה בהתחשב בהאטה בקצב העסקאות בשוק המגורים, אף שהיקף המכירות בפועל נמוך ממספר הדירות שהוצעו במסגרת המכרז

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק: מודלי קלוד פרצו למערכות של חברות אמיתיות במהלך מבחני סייבר

אנתרופיק פרסמה בדיקה של ארבע תקריות שבהן מודלים שלה השיגו גישה ללא אישור למערכות מחשוב של חברות אמיתיות במהלך מבחני סייבר ● החברה מודה כי כשלי ההתנהגות של המודלים היו חמורים מכפי שדווח בתחילה