גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלגנטיות קשוחה: ריינג'רובר VELAR - רכב פאר במחיר מאתגר

לנדרובר עובדת במרץ על רכבי כביש-שטח אוטונומיים, אבל בינתיים היא משגרת לשוק עוד דגם פאר אלגנטי ועמוס בטכנולוגיה, שאמור לפנק לא רק את הנוסעים אלא גם את הנהג האוחז בהגה

ריינג'רובר וולאר
ריינג'רובר וולאר

המותג לנדרובר נהנה באופן מסורתי מתדמית גברית וקשוחה. שורשיה בתקופה בה שירתו הכלים הבריטיים האלה צבאות ושימשו ככלי רכב חסרי פשרות לעבודה, שדורשים נהיגה "פיזית" ומיומנת. התדמית הקשוחה שרדה גם את המעבר הטכנולוגי-עסקי של החברה לטריטוריה של רכבי מיליונרים מפוארים ויוקרתיים.

אבל כעת ניצבת קבוצת יגואר-לנדרובר בפני איום, שבעקבותיו לא זו בלבד שהיא הודיעה על כוונתה "לחשמל" בשנים הבאות את כל היצע הדגמים, אלא שהיא מפתחת כיום במרץ שליטה אוטונומית שתהיה אפקטיבית גם בתנאי שטח קשים ובמזג אוויר בעייתי. דמיינו לעצמכם רכב כביש-שטח מפואר, שצולח את המעלים האימתניים של הנגב בלחיצת כפתור, בעת שהנהג עסוק בקריאה בטאבלט שלו במושב האחורי. לא בדיוק תואם את סלוגן "ההרפתקה הגדולה" של המותג.

למרבה המזל החזון הזה נמצא במרחק של כמה שנים בעתיד (ויש לו גם קשר הדוק לחברות היי-טק ישראליות, אבל זה כבר סיפור לפעם אחרת), ובינתיים אנחנו ממשיכים ליהנות מדגמים, שבהם עדיין נדרשת התערבות של הנהג. האחרון שבהם הוא ריינג'רובר VELAR, שמיועד לסגור את הפער הלא קטן בין "אווק" הקומפקטי לריינג' "ספורט" הגדול.

חיצונית, עשו מעצבי החברה מלאכת מחשבת בעיצוב ומיתוג. במצבו ה"טבעי", הוולאר נראה ארוך, שרירי ויושב נמוך על חישוקים ענקיים, כאשר קו המתאר הבולט ביותר הוא הגג, שמשתפל מטה בחלקו האחורי לעבר הזנב. זה לא עיצוב GT חד ובוטה, כמו ב-X6 ובמרצדס GLC, אלא יותר דרמה בריטית אלגנטית ומאופקת, שלא מותירה הרבה צופים אדישים ברחוב הישראלי. דרמה אלגנטית מאופקת? יש דבר כזה. תשאלו את סוכן הוד מלכותה ג'יימס בונד.

וחוץ מזה, תמיד ניתן להרים את מתלי האוויר למצבם הגבוה ואז נראה הרכב דומה מאוד לאחיו הגדולים ובעיקר לריינג' ספורט. ואם גם זה לא הספיק, נסו להקפיץ החוצה ופנימה את ידיות הפתיחה האלקטרו-מכאניות הסמויות בתוך הדלתות. אנחנו מכירים אנשים שהגימיק הזה יספיק כדי לשכנע אותם לרכוש את הרכב.

תא הנוסעים של הוולאר ממוקם בגובה סביר ונוח מאוד לכניסה ויציאה, עובדה שתתקבל בברכה על ידי נמוכי קומה ומאותגרי חוליות. גם הגג נמוך מהמקובל בז'אנר אם כי חלון גג עצום ממדים משדרג את תחושת הגובה. מרחב הרגליים והכתפיים שופע, כפי שניתן לצפות מרכב עם בסיס גלגלים נדיב ורוחב של כמעט 2 מטרים, ואין בעיה למקם מאחור שלושה מבוגרים בריאים. העיצוב עתיר הקימורים של המושבים דורש הסתגלות ועשוי להיות שלא לטעמו של כל אחד, אבל אפשר להתנחם במערכת מסאג' משוכללת מלפנים.

עיצוב הפנים מזכיר את מועדוני החברים היוקרתיים שצצים בשנים האחרונות ברובע מייפייר ובסוהו של לונדון. כלומר, מיזוג בין עור ועץ מסורתי של מועדון ג'נטלמנים בריטי לבין טכנולוגיה עתידנית מנצנצת. העברת ההילוכים עדיין נשלטת על ידי מתג סיבובי גדול ויש גם מתג לשליטה בעוצמת הקול אבל בזה, פחות או יותר, מסתיימת השליטה המכנית. כל מערך הפיקוד בנוי סביב שלושה מסכי מגע ענקיים ברזולוציה גבוהה, ביניהם לוח מחוונים וירטואלי רב תכליתי, שמדמה (לעתים) מחוונים אנלוגיים, מסך מולטימדיה גדול במרכז ומתחתיו עוד מסך שליטה רוחבי וממונע עם "מתגים וירטואליים" ששולטים בעשרות תפריטים שונים ומשנים את הגרפיקה של המסך ואת תצורת השליטה בהתאם לנחוץ.

יש גם מערך מתגים רב-כיוניים על ההגה, עם צגים זעירים מובנים בתוכם, והתוצאה הכוללת היא מפגן טכנולוגי מרהיב. אם נולדתם טרום העידן הדיגיטלי ואתם לא מתקשרים עם סביבתכם באמצעות אייקונים ואימוג'ים, יש להניח שתהליך ההסתגלות שלכם יהיה ממושך, אם בכלל. למרבה המזל, אפשר לעקוף את כל העסק ופשוט לנהוג, או להפעיל את מערכת השליטה הקולית היעילה והמרשימה (שפועלת באנגלית, כמובן).

הוולאר חולק חלק נכבד משלדת האלומיניום והרכיבים שלו עם יגואר F-PACE החדש, וזה כבר בסיס טוב. על הבסיס הזה הוסיפו אנשי ריינג' את מערכת מתלי האוויר המהוללת שלהם והתוצאה מרשימה. במצב הספורטיבי (או במהירויות גבוהות), המתלים מורידים את המרכב ואת מרכז הכובד מטה בשיעור לא מבוטל, ההגה מתקשח והכלי המגודל מגיב בזריזות ובצייתנות לפקודות היגוי נמרצות על כבישים מתפתלים.

במצב "נוחות" יש קצת יותר תנודות מרכב צדיות על כבישים מתפתלים וההגה "חופשי" יותר, אבל הבונוס הוא ספיגת זעזועים מרשימה מאוד, למעט מעבר מהיר על פסי הרעדה ישראליים, שעליהם דווקא המצב הספורטיבי מתפקד טוב יותר. כך או כך, זה רכב רגוע, מרגיע ונוח לא פחות מאחיו הגדולים למשפחת הריינג'.

בלנדרובר לא ויתרו גם על יכולות השטח המסורתיות וציידו את הרכב בתכנות למצבי עבירות שונים, הגבהה משמעותית של מרווח הגחון ועוד. סרטוני התדמית של החברה מראים כיצד הכלי צולח מעברי מים ובוץ וגורס סלעים, אבל אנחנו הסתפקנו בדילוג על מדרכות גבוהות ודרכי עפר בדרך אל מקומות חניה לא רשמיים ורחוקים מעינם של הפקחים. יש להניח שזה גם מבחן "השטח" הקיצוני ביותר שרוב הלקוחות יעמידו בפניו.

הוולאר מוצע עם מגוון רחב של מנועי בנזין ודיזל, ורכב ההדגמה שלנו הגיע עם מנוע טורבו-דיזל בנפח 2 ליטר, שמייצר 240 כ"ס. לא נשמע מרשים לרכב אולטרה-יוקרתי ומגודל, ששוקל יותר מ-1.8 טון, אבל המנוע הקטן הזה הפתיע לטובה. בסיוע 50 קג"מ של מומנט שזמין מסל"ד נמוך ותיבת הילוכים נמרצת, הוא מייצר דחף מסיבי ביציאה מהרמזור, שומר על קצב נאה בעליות תלולות עם חמישה נוסעים ומשייט בחרישיות במהירויות שמקובלות על כביש 6 (רמז: לא מה שכתוב בתמרורים). באופן מפתיע הוא גם די חסכוני במונחים של מגה-SUV.

טווח המחירים של הסדרה בארץ נע בין 535 אלף שקלים ל-700 אלף וצפונה; הטורבו-דיזל "שלנו" עולה 568 אלף שקלים. זהו רף מחיר די מאתגר מבחינה תחרותית, במיוחד לאור העובדה שחלק לא מבוטל מהשוק הזה נוטה כיום לרכוש דגמי פלאג-אין מפוארים, שנהנים מיתרון מס אסטרטגי. מנגד, הוולאר מציע חלק נכבד מאוד מהתדמית האריסטוקרטית, הפאר ויכולות הכביש-שטח של אחיו הגדולים, שעולים הרבה יותר. כך או כך, מדובר בדגם ייחודי ובעל נוכחות, ולא נופתע אם הוא יותיר חותם לא מבוטל על פלח היוקרה.

ריינג'רובר וולאר

ריינג'רובר וולאר

חלק מהמתחרות

מרצדס GLE350D קופה

במחיר שמתחיל ב-610 אלף שקל, גרסת הדיזל של GLE קופה מצוידת במנוע V6 בנפח 3 ליטר, שמייצר 256 כ"ס ומומנט של 62 קג"מ. הביצועים מעט זריזים יותר לעומת הוולאר והתחושה הכללית ספורטיבית יותר, אך מתלי אוויר הם אופציה ומגיעים בחבילת AMG שמוסיפה כמה עשרות אלפי שקלים

ב.מ.וו X6-30D

591 אלף שקל הוא מחיר גרסת הטורבו-דיזל, עם מנוע V6 בנפח 3 ליטר, של ה-X6 המחודש. ההספק 258 כ"ס, התאוצה ל-100 קמ"ש אורכת 8.5 שניות והכלי גדול יותר מהריינג' אם כי גם כבד יותר בכ-200 קילו. התנהגות הרכב ספורטיבית, המרחב נדיב אבל יכולת השטח מוגבלת ומתלי אוויר הם אופציה

פורשה קאיין

הכביש-שטח הספורטיבי של פורשה, שמבוסס על הטוארג, עולה 613 אלף שקל בגרסת הטורבו-דיזל, עם מנוע V6 בנפח 3 ליטר, שמייצר 262 כ"ס ו-60 קג"מ. למרות גודלו הוא מכויל להתנהגות כביש חדה ונמרצת. מעבר לפינה נמצא יורשו עם עיצוב חד יותר, שלדה ממוחשבת, תיבה אוטומטית חדשה ומשפחה חדשה של מנועים

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית: לוין מונע מינוי שופטים ואלפי תיקים מצטברים

בהרב-מיארה הגישה לבג"ץ את עמדתה בעתירה נגד סירובו של לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, והפנתה לנתונים של הנהלת בתי המשפט על מחסור כבד במערכת ● לדבריה, הציבור נפגע ואלפי תיקים "ממתינים על המדף"

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכבים הפופולריים

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

אמזון מגדילה את ההימור על AI, והמשקיעים מודאגים; המניה נופלת

אמזון רשמה שיא רבעוני בהכנסות של 213 מיליארד דולר, מעל התחזית ● הרווח למניה, 1.95 דולר, היה מעט מתחת לצפי ● הכנסות הענן היו 35.6 מיליארד דולר, מעל התחזיות, עם צמיחה שנתית של כ־21% ● המניה נופלת במסחר המאוחר בעיקר בשל תחזית השקעות חריגה של כ־200 מיליארד דולר לשנה הקרובה, שמעוררת חששות לגבי הלחץ על התזרים והרווחיות

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

יצחק תשובה / צילום: גדעון לוין

תשובה חושף את עסקיו בניו יורק ופלורידה לקראת גיוס אג״ח של 100 מיליון דולר

ארבע שנים אחרי שהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח, איש העסקים יצחק תשובה רוצה להחזיר את פעילות הנדל"ן שלו בארה"ב לבורסה המקומית ● החברה, המחזיקה בארבעה נכסי נדל"ן למגורים בהקמה, תבקש לגייס מהמוסדיים 100 מיליון דולר

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, וההסבר המפתיע

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עיוות מידע בויקיפדיה / עיצוב: אלישע נדב

מחקר מצא: 100 עורכים בכירים הפכו את ויקיפדיה לנשק נגד ישראל

מחקר מצא כי 100 עורכים בכירים בוויקיפדיה פועלים בנחישות כדי לייצר נרטיב אנטי־ישראלי מובהק - ומתנכלים למי שעומד בדרכם ●  הערך "ציונות", שעורר סערה בעבר ואף הוגבל לשינויים לפני שנה, ייפתח החודש שוב, והצדדים מתכוננים לחידוש הקרבות ● כשמודלי AI מסתמכים על האנציקלופדיה השיתופית - האיום הופך גדול הרבה יותר

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

סטיב וויטקוף / צילום: ap, Evelyn Hockstein

סבב השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיים; סבב נוסף יתקיים בימים הקרובים

בוול סטריט ג'ורנל מצטטים דיווחים בתקשורת באיראן על כך שהיא הבהירה בשיחות היום עם ארה"ב כי היא מסרבת להפסיק את העשרת האורניום ● דוברת הבית הלבן: "טראמפ רוצה עסקה עם איראן, אבל אני רוצה להזכיר לאיראנים שיש לנשיא גם אופציות אחרות" ● בלבנון מדווחים על תקיפה ישראלית בדרום המדינה ● עדכונים שוטפים