גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעיה העיקרית ברומן שמנהלים ראשי מדינה עם מיליארדרים

מה שמתחיל בנהנתנות גדולה נגמר בהטבות מס אדירות ■ נתניהו ובני משפחתו העלו את ההדוניזם לדרגה קיצונית, אבל אובדן הערכים והבושה הזה לא התחיל שם וכנראה גם לא ייגמר ■ פרשנות

יאיר נתניהו  שרה נתניהו ובנימין נתניהו  / צילום: חיים צח - לע"מ
יאיר נתניהו שרה נתניהו ובנימין נתניהו / צילום: חיים צח - לע"מ

 

בנימין נתניהו / איור: גיל ג'בלי
1. אומרים שתמונה שווה אלף מילים, ובמקרה של המסמך המצורף כאן, שנחשף השבוע באתר "השקפה", הוא שווה הרבה יותר. השנה: 1964. הכותב: מנחם בגין ז"ל. אז באופוזיציה, ולימים, עם המהפך של 1977, גם ראש הממשלה. הנמען: אזרח בשם יצחק אילון, ששלח לו מתנה לביתו. בגין מודה לאזרח במילים חמות אבל מוותר על המתנה בנועם ובנימוס. "אבקשך גם להבין כי בקשתי והחלטתי זו, איננה באה חס וחלילה לפגוע ברגשותיך ואני מעריך מאוד את טוב לבך כלפיי...", כותב לו בגין, ומסיים במשפט רלוונטי מאוד: "אבל בסופו של דבר, הערכת חבר לרעהו אינה זקוקה לתשורות מיוחדות".

2. אי-אפשר שלא לדלג מיד לפרשת המתנות של ראש הממשלה בנימין נתניהו מארנון מילצ'ן וממיליארדרים אחרים. ממרחק של יותר מ-50 שנה, הנורמות השתנו, היחס לכסף השתנה, הרדיפה אחריו התעצמה, והביאה איתה את אובדן הערכים והבושה. המשפט שבו סיים בגין את מכתבו לאזרח, "הערכת חבר לרעהו אינה זקוקה לתשורות מיוחדות", מדגיש זאת במיוחד, תהא התוצאה המשפטית בפרשת המתנות אשר תהא - עבירה על חוק המתנות, הפרת אמונים ואף שוחד.

נתניהו ובני משפחתו העלו את ההדוניזם לדרגה קיצונית. הם הגדילו לממדים חריגים את ההגדרה של הדוניזם, שלפיה התכלית והסיבה של כל מעשה אנושי הוא התשוקה להנאה. הרדיפה אחר הנאות ותשורות נעשתה כביכול בעיניים עצומות לרווחה, בלי טיפת בושה, בלי טיפה של ערכים, בלי טיפה של רגישות. אבל אובדן הערכים והבושה הזה לא התחיל בנתניהו וכנראה גם לא ייגמר בו. הוא התחיל אצל ראשי ממשלות קודמים כמו אהוד אולמרט, אהוד ברק ואפילו שמעון פרס - כל אלה אהבו מאוד את הכסף הגדול ואת החיים הטובים. כל אחד בסגנונו ובדרכו, אבל זו אותה תאוות הנאות חסרת גבולות. כשאתה אזרח פרטי, זה בהחלט מובן. כשאתה ראש ממשלה או נושא תפקיד ציבורי בכיר אחר, זה סיפור אחר לגמרי - סיפור שצריך להיות בו סט מינימלי של ערכים ביחס לכסף. הם נעלמו לגמרי.

3. עם הכסף הגדול באים המתווכים, ובמקרה הזה - עורכי דין. כל ראשי הממשלה האחרונים טיפחו סביבם משרדי עורכי דין פרטיים שטיפלו בענייניהם, ובמקביל הם פרחו ושגשגו. אצל נתניהו אלה היו דוד שמרון ויצחק מלכו; אצל שמעון פרס ז"ל זה היה עו"ד רם כספי. אצל אהוד ברק זה היה גיסו ושותפו לעסקיו דורון כהן, משרד הרצוג-פוקס הנאמן, ואפילו אלדד יניב, שהיום נלחם בכל התופעות שהוא ייצג בעבר; אצל אהוד אולמרט זה היה בעיקר אלי זהר ואורי מסר; אצל אריאל שרון ז"ל אלה היו דב ויסגלס ויורם ראב"ד. מדוע ראשי ממשלה צריכים ליווי צמוד של משרדי עורכי דין פרטיים? ראשית, כי החיכוך הצפוף עם כסף גדול תמיד מייצר בעיות ותמיד צריך את עזרתם של המתווכים בחילוץ מכל צרה שתבוא, ושנית - החיכוך עם כסף גדול מייצר פוטנציאל עסקים לעורכי הדין, החברים של ראשי הממשלה. כלומר, יש כאן מפגש אינטרסים.

4. החיבה של ראשי ממשלה לכסף הגדול, למיליארדרים, היא די טבעית. אנשים נוטים להעריץ אנשים שעשו הרבה כסף. הבעיה העיקרית בכך היא לא הפגנת החיבה היתרה, השאיפה להתחכך במיליארדרים או אימוץ גינוני המלכות והחיים הראוותניים שלהם, אלא אימוץ התפיסות שלהם. כשהחיכוך נעשה צפוף מדי, ראשי ממשלות נוטים לאמץ את התפיסות הכלכליות של המיליארדרים, את התפיסה שמקדשת הון הרבה יותר מעבודה, את התפיסה שמעדיפה מסים נמוכים על הון יותר מאשר מסים נמוכים על עבודה.

החיכוך הזה שווה הרבה מאוד כסף למיליארדרים, שלא אוהבים לשלם הרבה מסים. עורכי הדין ורואי החשבון שלהם יעשו הכול כדי שהם ישלמו כמה שפחות מס על ההון שלהם, כולל שיט ביאכטה במשך רוב ימות השנה. ארנון מילצ'ן מכיר ודאי את הפטנט הזה.

5. מי שחושב שמילצ'ן התחבר לנתניהו או ליאיר לפיד כדי לקבל עזרה עם הוויזה שלו או למען ערוץ 10 - כדי להשיג הקלות או לקבל עזרה במכירתו למיליארדר אחר, לן בלווטניק - אינו מכיר את ההיסטוריה במלואה. ראשי מדינה, לא רק בישראל, נמשכים לכסף הגדול של המיליארדרים והאחרונים נמשכים לראשי הממשלה בגלל הכוח השלטוני, שבתורו מייצר להם הטבות באמצעות אימוץ תפיסותיהם. היחסים בין מילצ'ן למדינת ישראל הם במישור הזה בדיוק. ה"רומן" הזה כולל שמפניות וסיגרים מצדו, והטבות מס במאות מיליונים, אם לא מיליארדים, מהצד האחר - והכול בחקיקה מוסדרת, שעוברת ברשויות המתאימות.

6. בתחילת השנה הרחבתי כאן על חוק הפטור ממס לתושבים חוזרים שנחקק לפני כעשור ("הפטריוט פיני רובין ומתנות המס הנדיבות ליהודי העולם העשירים, "גלובס", ינואר 2017). תזכורת: במסגרת חגיגות ה-60 למדינה וכחלק מהרצון לעודד עלייה ולהחזיר ישראלים ארצה, תוקנה פקודת מס הכנסה כך שהורחבו הפטורים ממס הניתנים לתושב ישראל לראשונה וחוזר ותיק. תושב חוזר שעמד בקריטריונים בתיקוני החוק, קיבל פטור ממס (אפס מס!) למשך 10 שנים על כל הכנסה שמקורה מחוץ לישראל. הפטור מקיף את מכלול ההכנסות, האקטיביות והפסיביות, שהיו לתושבים החוזרים. בקיצור, למיליארדרים ש"עשו עלייה", כביכול, הפטור הזה היה שווה זהב, הרבה זהב. אחד מהם היה מילצ'ן. בברנז'ה העסקית אף כינו את החוק הזה "חוק מילצ'ן". מליץ היושר של החוק, בנימוקים פטריוטיים, היה פיני רובין, פרקליט שמנה וסלתה. הטיעון המרכזי היה: עדיף שהכסף הגדול יהיה פה ולא בחו"ל. בקיצור, מדינת ישראל בנתה למיליארדרים מסוגו של מילצ'ן מעין מקלט מס לעשר שנים עם פטור גורף.

ראש הממשלה בתקופת החקיקה היה אהוד אולמרט. שרי האוצר בתקופת גיבוש החוק והחקיקה: אברהם הירשזון ורוני בר-און.

7. בסופו של דבר, זה מה שקורה כשכוח שלטוני פוגש את כוח הכסף הגדול, בין שהוא של כסף פרטי של מיליארדרים ובין שהוא כסף גדול של חברות עשירות - הטבות מס הולכות וגדלות. יש תחרות עולמית לא מידתית מי ייתן להם יותר הטבות מס כדי לזכות בהשקעות שלהן. היחסים האלה כוללים, בין היתר, "מתנות" לפוליטיקאים - בין שאלה סיגרים ושמפניות ובין שאלה תרומות לקמפיינים פוליטיים. כל התשורות הללו הן מעין "שלח לחמך על פני המים". המטרה הגדולה היא חוקי המס, בישראל כמו גם במדינות אחרות. לא פעם חוקי המס נכתבים לעשירים ומתוקנים למענם ולמען החברות העשירות. בדרך כלל, אלה יחסי תן-קח שמתנהלים במסגרות החוקיות, עם המתווכים (עורכי הדין) המתאימים. כל אחד גוזר את הקופון שלו.

למרבה הצער, אפשר רק להתגעגע לאנשים כמו מנחם בגין שהאמינו שהערכת חבר לרעהו אינה זקוקה לתשורות מיוחדות. היום הכול מתבסס על "תשורות". חוקיות ולא חוקיות.

מכתב

eli@globes.co.il

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים