גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תכרו לעצמכם בורות עמוקים מדי

רוצים להתפתח בעבודה? זהו את ההתנהגויות הבעייתיות שלכם לפני שהן הופכות לדפוס קבוע

קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קריירה לבוגרים אקדמאיים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

התנהגויות נפוצות ביותר שכמעט כולנו חוטאים בהן עלולות להיות הרסניות למדי ולפגוע בהצלחה בעבודה, בלי משים.

כמה אגו צריך?

אחד הגורמים המזיקים ביותר הוא אגו מנופח. מצד אחד, האגו חשוב - הוא מגן על הדימוי העצמי. בלי אגו, אדם יתפוס את עצמו ככישלון חסר יכולות, יהיה חרד לקראת כל עשייה, יתפוס כל הישג כתוצאה של פעולות אחרים, ולכן יימנע מניסיון או אף יכשיל עצמו ("בכל מקרה אין סיכוי שאצליח").

מצד שני, כשעובד פועל בעיקר מתוך אגו, הוא עסוק בעיקר בשמירה על תדמיתו, ופחות מדי במה שחשוב באמת.

קול האגו מתבטא ברצון העובד להיות צודק תמיד, גם כשאין הצדק עמו; בדחף לתקוף את מי שחולק עליו; בהכרח באמירת המילה האחרונה; בצורך לתקן אחרים רק כדי להישמע; בניסיון בלתי פוסק בהשגת ביטויי כבוד מהסובבים; בנטייה המוגזמת להבליט את מעלותיו ואת כוחו, אף תוך פגיעה באחרים.

התנהגויות הנובעות משיקולי אגו נתפסות כביטוי של שחצנות, אינטרסנטיות וכוחניות, ופוגעות ביחסי העובד עם עמיתיו. וגרוע מכך - התנהלות מבוססת אגו באה על חשבון התנהלות מושכלת ועניינית, וגורמת לעובד לקבל החלטות מוטות, הנשענות על שיקולים שאינם קריטיים לטובת המטרה, ובלבד ש"יוציאו אותו תותח". הוא עשוי, למשל, להתנגד לרעיון של קולגה לא משום שהוא באמת מאמין בעמדתו המנוגדת אלא רק כדי לבלוט בהתנגדותו, או רק משום שחישב לעצמו והסיק שלו יתנגד יגרוף אהדה רבה יותר מהסביבה.

כמה מציאות נחוצה?

דפוס מזיק אחר הוא התנהלות פנטזיונרית, שבמסגרתה מציבים עובדים מטרות אישיות בלתי ריאליות בשגרת יומם ובקריירה בכלל.

למשל, כשהם נוטלים אחריות רבה מדי, או מגדירים דד-ליינים לא הגיוניים למשימות, משום שקשה להם לסרב לעבודה ולהזדמנות לקדם את עצמם, או מפני שאינם משקללים נכונה את יכולותיהם האמיתיות. לעתים קרובות מוביל הדבר לכישלון - הם אינם משיגים את המטרה שהציבו לעצמם, או משיגים אותה אך קורסים פיזית ונפשית.

או למשל כשאנשים מחליטים החלטות נועזות ואף פנטזיונריות לגבי הקריירה שלהם: "נמאס לי מהעבודה הסיזיפית... אני פורש, ומתחיל לאמן אחרים", אומר לי עובד, מבלי לציין שמעולם לא התנסה בתחום האימון, או שאין לו תקציב ללמוד ולהתמחות בו. גם מקרה כזה מועד לכישלון, בהיעדר מחקר ומחשבה מעמיקה על האפשרויות הריאליות שברשותו, ובהיעדר תכנון מקדים, רב-שלבי והגיוני לדרך במלואה.

כמובן, אין כל בעיה עם הצבת מטרות גבוהות, ולהיפך - הכרחי להציבן כדי לחוש אתגר בעבודה. מטרה גבוהה היא אינה בלתי ריאלית. מטרה בלתי ריאלית היא פנטזיה. היא דורשת אנרגיה, מיומנות או זמן רבים יותר מכפי שיש לעובד או שביכולתו להשיג, והיא אינה הולמת את תכונותיו וכישרונותיו המולדים. לעומת זאת, מטרה גבוהה היא מטרה שדורשת מהעובד השקעה מרובה - אך במסגרת המשאבים שברשותו או שביכולתו להשיג (זמן שהוא יכול לפנות או להקריב, מיומנות שהוא יכול לרכוש, וכדומה).

כמה לתת וכמה לקחת?

כל מערכות היחסים משגשגות בצורתן ההדדית, אולם רצה הטבע האנושי-ההישרדותי, ורוב האנשים שומרים בעיקר על טובת הצד שלהם ושואפים לקבל יותר מאשר לתת.

הסדר היעיל ביחסי עבודה הוא קודם לתרום, לספק משאבים או תוצאות - ורק אז לצפות לתמורה. יש שיראו בגישה זו טקטיקה של פוליטיקה ארגונית, המבטיחה לעובד יתרון בהמשך, כשיצטרך בעצמו סיוע (למשל, קולגה שיכול לתת מזמנו ולהקל על העומס שלו) או כשירצה לנהל משא ומתן כשעילה בידיו (למשל, כשירצה להגמיש את הסכם העבודה מול המעסיק).

כמובן, יש להיזהר שלא להצטייר כאדם אינטרסנט שנותן רק כדי לקבל, וגם לא כמי שעוסק רק בנתינה (עלול לרמז על אדם חסר ערך עצמי המנדב את משאביו לכל החפץ רק כדי לזכות במעט כבוד או יחס). הרצוי הוא האמצע, המאוזן, יחסי "מסחר" שוויוניים. נוסף על כך, כדאי לתאם ציפיות לפי הצורך ("קח, יש לי מספיק מאלה. אל תדאג, כשאצטרך משהו, ארשה לעצמי לפנות אליך לעזרה").

כמה זמן לא יצאתם לקורס?

עובדים רבים נקלעים לשגרה המייגעת, לעתים אף חשים כישלון בעשייתם, ומעטים מהם עוצרים כדי להשקיע בעצמם מקצועית ברצינות ובמאורגן. "עכשיו זה לא זמן מתאים", הם מתרצים, "זו תקופה לחוצה מדי", "הקורס יקר מדי", "עכשיו זמן להשקיע בילדים".

ואז מגיע הכישלון הבא בתור; ממשיכה תחושת התקיעות, בלא שינוי; הזדמנויות מקצועיות ניתנות לקולגות האחרים שכן מקפידים להתפתח, לצמוח ולהתעדכן מקצועית; השכר לא עולה, שכן הערך המקצועי אינו עולה.

לא בכל ארגון המעסיק רואה לנכון לטפח את עובדיו מקצועית ולדאוג שיתקדמו. לא כל מעסיק משכיל לראות בטיפוח כזה את טובתו העסקית. במקרים רבים צריכים העובדים עצמם ליטול שליטה, ולדאוג לצמיחה שלהם. גם אם משמעות הדבר להשקיע זמן, כסף ומאמץ שיוכחו כמשתלמים רק בטווח הרחוק.

"למה לא אמרו לי שיש כאן בור?"

איש לא ידווח על "בורות". עובדים צריכים להסתכל סביבם לפני התקדמותם במסלול, ולזהות מכשולים בתוואי השטח. איך? איך שכל אדם הנופל לבור (או רואה אותו מתקרב) מזהה את המצב. בעזרת סימנים: כאב, עיכוב במסלול, חוסר התאמה בין מה שציפה לראות לבין מה שניכר בשטח.

בעבודה יכולים למשל לבלוט סימנים כהתרחקות לא מובנת של קולגות (במקרה ש"בור" העובד הוא חטא האגו), כהיעדר קידום (כאשר ה"בור" הוא חוסר השקעה בהתפתחות האישית) ועוד. במילים אחרות, הפידבק מגיע לרוב בצורת תוצאות הרסניות. אולם השאלה החשובה יותר היא - האם אפשר בכלל להשתנות? ובכן, מחקרים מראים שכן, כל עוד מתוודעים ל"בור" באמצעות פידבק כן מהסביבה (דרך ניהול שיחות פתוחות וכנות עם קולגות), ועובדים עליו במקביל לחיזוק נקודות החוזק.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב