גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": האם בכירי הפועלים יחזירו בונוסים וייחקרו?

למה לוקח לאמריקאים כ"כ הרבה זמן להגיע להסדר, מי הבכירים לשעבר בפועלים שנמצאים על הכוונת, ולמה ליועמ"ש לא תהיה ברירה אלא לפתוח בחקירה נגד בכירי הבנק?

אריק פינטו / צילום: איל יצהר
אריק פינטו / צילום: איל יצהר

השיטה האמריקאית, או הכסף הגדול של הקנסות

יש שיגידו שהאמריקאים נוקטים גישה בריונית כלפי הבנקים, בין היתר בחקירות נגד בנק לאומי, בנק הפועלים, מזרחי טפחות ושורה של בנקים זרים: הם מביאים אותם למצב שבו עליהם לבחור בין הודאה במעשים פליליים לכאורה ותשלום קנסות אדירים לבין פנייה לבית משפט, כאשר בינתיים הם חוטפים סנקציות כמו מגבלה על השימוש בדולרים, שמביאה בפועל לפשיטת רגל. לבנקים אין באמת ברירה, כמובן. הם ישלמו הרבה כסף כדי לסגור את התיקים.

אבל זו לא התמונה המלאה. הפעילות הבנקאית אכן מעלה, במקרה הטוב, שאלות כבדות משקל ובמקרה הרע מעלה חשדות לא פשוטים נגד הבנקים והבנקאים על פרקטיקת הסיוע שלהם ללקוחות להעלים מס.

איך התחילו פרשות העלמות המס של לאומי, פועלים ואחרים? הממשל בארה"ב, בתקופת הנשיאות של ברק אובמה, חרט על דגלו מלחמת חורמה בתופעת העלמות המס של אזרחיו - לא רק מסיבות חוקיות, אלא גם מסיבות מוסריות. בנוסף, הממשל הבין שזו גם דרך מאוד יעילה להגדיל את קופת המדינה, שהייתה זקוקה ל"זריקת מרץ" אחרי המשבר הפיננסי של 2008. המשבר, כזכור, חשף את הבנקים ואת התנהלותם במערומיהם והפך אותם מטרה נוחה לרגולטורים. המלחמה הזאת כללה צעדים מגוונים. אחד מהם היה "התלבשות" של הממשל האמריקאי על מעוז הסודיות הבנקאית - שווייץ.

בשנת 2011 החליטו הרשויות האמריקאיות לבדוק מה מסתתר מאחורי הסודיות הבנקאית השוויצרית והאם הבנקים במדינה סייעו לאזרחים אמריקאים להעלים מס בחסות הסודיות הבנקאית. הממצאים שנחשפו בפני הממשל גילו את מה שהיה ברור לכל בר בי רב: מכרה זהב, תרתי משמע, של העלמות מס. האמריקאים הבינו שמכרה הזהב הזה כולל גם פוטנציאל ענישה בקנסות אדירים, וכך אכן קרה.

פועלים, לאומי ומזרחי טפחות ב"צמרת" העבירות

האמריקאים הבינו שלא כל הבנקים עשויים מקשה אחת ויש דרגות שונות של חומרה בסיוע שלהם ללקוחות אמריקאים. לפיכך, הם החליטו לחלק את הבנקים לארבע קטגוריות: קטגוריה 3-4 נחשבות הקלות ביותר והבנקים הנכללים בהן משלמים קנס זניח, אם בכלל. קטגוריה 2 מציעה נוסחת פשרה לתשלום קנס, המסתמכת על היקף פעילות הלקוחות, ואילו קטגוריה 1 היא המחמירה ביותר וכוללת אופציה להאשמה פלילית.

במסגרת קטגוריה 1 הרשויות דורשות לקבל מסמכים פנימיים בצורה מקיפה ביותר, ועל בסיסה נקבע גובה הקנס. היא גם עשויה לכלול סנקציות נוספות, אך לבנקים אין באמת ברירה. אם יחליטו להתעמת ויסרבו לחתום על הסדר, הם יתמודדו עם סנקציות בלתי אפשריות כמו חסימת העבודה מול המערכת הבנקאית האמריקאית. בפועל, זהו גזר דין מוות לבנק. מתוך רשימה של יותר מ-100 בנקים בשווייץ, 14 נכללו בקטגוריה 1, המחמירה ביותר. לישראל נציגות מרשימה ברשימה המפוקפקת הזו: 3 מתוך 14 הבנקים הם ישראלים (לאומי, פועלים ומזרחי טפחות), ולכן הקנסות בהתאם.

ה"שלל" של האמריקאים הוא רק ההתחלה

ארבע שנים חלפו מאז חילקו האמריקאים את הבנקים לקטגוריות, וזה השלל שאספו עד כה: כ-5.7 מיליארד דולר, יותר מ-20 מיליארד שקל, נגבו מכ-70 בנקים. נשמע הרבה? ובכן, זו רק ההתחלה.

הנתונים מתייחסים רק לגובה הקנסות שמטיל משרד המשפטים האמריקאי. זהו אמנם הרגולטור המרכזי, אך הוא לא היחיד. הבנקים מתמודדים גם עם קנסות שמטילים הרגולטורים המקומיים במדינות ארה"ב שבהן הייתה לבנקים פעילות. כך, למשל, בנק לאומי קיבל קנס של 270 מיליון דולר ממשרד המשפטים האמריקאי, אבל גם קנס של 130 מיליון דולר מהרגולטור הפיננסי של מדינת ניו יורק (DFS).

יש סיבה נוספת לכך ש-20 מיליארד שקל הם רק ההתחלה: מבדיקת "גלובס" עולה כי האמריקאים לוקחים את עתותיהם בידיהם ומטפלים ביסודיות רבה בבנקים הנכללים בקטגוריה 1. למעשה, עד כה רק 3 בנקים (ובהם בנק לאומי) מתוך 14 הבנקים שבקטגוריה הגיעו להסדר. הבנקים עם העבירות הכי חמורות שילמו את הקנסות הכבדים ביותר למשרד המשפטים: קרדיט סוויס - 2.6 מיליארד דולר; יוליוס בר - 547 מיליון דולר; ולאומי - 270 מיליון דולר. ישנם עוד 11 בנקים ברשימה הזו (ובהם בנק הפועלים ומזרחי טפחות), שנמצאים עדיין בשלב העברת הנתונים וטרם שילמו קנסות, אבל הכיוון כבר ברור: הקנסות יהיו כבדים. אם נסתכל על הקנסות שחבריהם לקטגוריה שילמו, האמריקאים אמורים להפיק עוד כמה מיליארדי דולרים מהבאים בתור.

ה"העינוי הסיני": כל לקוח משנת 2000 נבדק

האמריקאים לא ממהרים להגיע להסדר, והם יודעים למה: ככל שמתיחת העצבים של הבנקים הנבדקים מתארכת, גם הפוטנציאל של הקנס גבוה יותר. האמריקאים עוברים ביסודיות (שלא לומר באובססיביות) על מסד נתונים אדיר שכולל ירידה לרזולוציה ברמת הפעולה הספציפית שביצע כל לקוח בעייתי מתחילת שנות ה-2000. הם עוברים על כל נתון, משכללים עם הזמן את הדרישות, וממצים כל דבר שניתן כדי לגבות את הקנס המקסימלי מכל בנק. לכן, לא נתפלא אם יחלפו עוד כמה שנים עד שיגובש הסדר עם כל הבנקים שנותרו בקבוצה הזאת.

לזכותו של לאומי ייאמר שהוא הצליח לשים את החקירה הזאת מאחוריו, הרבה לפני בנקים רבים. זה הישג מבחינתו, גם אם במחיר של קנס כבד. לזכותו ייאמר גם שבסביבת הבנק תמיד הדגישו שהוא לא לבד בכל העניין והבנקים הישראליים הנוספים ייאלצו להתמודד עם פרשות דומות והיקף קנסות דומה, כפי שאכן קורה עתה בפועלים, שכבר הפריש בגין החקירה 268 מיליון דולר, וככל הנראה יסיים את העניין עם הפרשות נוספות. הבנק יפרסם את דוחותיו הכספיים ביום שלישי, והם יכללו את ההפרשה האחרונה.

מלבד שלושת הבנקים שבקטגוריה 1 שהגיעו להסדר, גם UBS הצליח להגיע להסדר, כבר בשנת 2009, לפני שארה"ב העלתה הילוך במלחמתה בהעלמות המס. UBS שילם קנס עתק של 780 מיליון דולר, אך היום הוא נראה קנס סביר יחסית. אם UBS לא היה סוגר את הפרשה מוקדם, החקירה האינטנסיבית שמתנהלת כרגע נגד בנקים אחרים הייתה כנראה עולה לו בקנס גבוה יותר.

ברשימת הבנקים שהגיעו להסדר נמצאים בנקים מקטגוריה 2, שאף שהיא נחשבת קלה יותר היא כוללת קנסות לא מבוטלים של עשרות מיליוני דולרים ואף יותר. סך הכול 13 בנקים שוויצריים שילמו יותר מ-50 מיליון דולר כל אחד, ועוד כ-70 בנקים שילמו קנסות נמוכים שהגיעו יחד לחצי מיליארד דולר. ישנם עוד כמה עשרות בנקים בשווייץ שנכללים ברשימות של משרד המשפטים האמריקאי שעדיין לא שילמו קנסות - 11 מתוכם בקטגוריה 1.

לא רק הבנק, גם הבנקאים אחראים

החקירות של האמריקאים אמנם מתנהלות נגד הבנק והקנסות מוטלים עליו, אבל אין סמכות בלי אחריות. כלומר, מאחורי הפעולות לסיוע בהעלמות מס עומדים אנשים בשר ודם, כלומר הבנקאים, ובראשם מי שעמדו בראש הפירמידה בתקופה הרלוונטית לחקירות. בבנק לאומי היה קל יחסית לזהות את האנשים הללו, משום שהם כיהנו בתפקיד לאורך כל השנים שבהן נעשו העבירות. הכתובת והאצבע המאשימה הופנו בצדק למנכ"לית לשעבר גליה מאור וליו"ר הבנק לשעבר איתן רף.

בבנק הפועלים, צרת רבים חצי נחמה, ורשימת הבכירים המעורבת בפרשה הרבה יותר ארוכה: לאורך שנות האלפיים התחלפה לא אחת הנהלת הבנק, כך שאין כתובת אחת ברורה. עם זאת, הדמות שכיהנה במשך הזמן הרב ביותר בתפקיד בכיר הייתה שלמה נחמה, כיו"ר הבנק. נחמה נחשב האדם החזק בבנק בשנים 1998-2007, ועל רקע משקלו הרב אז, הוא ללא ספק אחת הכתובות המובהקות בכל הנוגע לפרשה הזאת.

אחרי נחמה כיהן כיו"ר הבנק דני דנקנר במשך כשנתיים, עד שהודח. מאז הוא הספיק לבלות בכלא. אחריו שימש בתפקיד יאיר סרוסי, שכיהן כיו"ר משנת 2007 עד לפני שנה. הוא נאלץ לעזוב על רקע פרשת ההטרדה המינית כביכול של ציון קינן והוחלף ע"י עודד ערן.

ולמנכ"לים האחראים: בתחילת שנות ה-2000 ניהל את הבנק עמירם סיון ז"ל. אחריו מילא את התפקיד אלי יונס, במשך כשנה בלבד, ואז עבר לנהל את מזרחי טפחות, שגם הוא נמצא תחת חקירה דומה, גם אם היקף הפעילות שלו היה קטן באופן משמעותי מזה של פועלים ולאומי. אחרי האפיזודה הקצרה של יונס, הגיע צבי זיו, שניהל את הבנק במשך 6 שנים, ואחריו, בשנת 2009, ציון קינן, שניהל את הבנק במשך שבע שנים. החקירה אמנם החלה בתקופתו של קינן, אבל היא בהחלט כוללת גם את המנכ"לים הקודמים. קינן הוחלף בשנה שעברה על ידי אריק פינטו, והוא כנראה יהיה זה שיחתום על ההסדר הסופי עם האמריקאים.

התסריט של מאור ורף בלאומי יחזור בפועלים

מה יעלה בגורלם של כל הבנקאים שהזכרנו? סביר להניח שגורלם יהיה דומה לזה של גליה מאור ואיתן רף בלאומי, הן מבחינה כספית והן מהבחינה החמורה יותר של חקירה בידי רשויות האכיפה הישראליות.

בכירי הפועלים, בדומה לבכירי לאומי, קיבלו חבילות שכר של עשרות מיליוני שקלים לאורך התקופה, כולל בונוסים נדיבים. בולטים במיוחד בהקשר זה הם נחמה וזיו, שנהנו מחגיגת שכר בבנק, בתקופה שבה הביקורת על שכר הבכירים עוד הייתה זניחה וחסרת השפעה.

במקרה של לאומי, מאור ורף ספגו את האש, אבל היא הייתה בעיקר אש תדמיתית. בסופו של דבר, בפשרה שהושגה בבית המשפט, הם היו צריכים להחזיר, יחד עם צבי איצקוביץ, ראש החטיבה הבינלאומית, בונוס של כ-5 מיליון שקל בלבד. זה הכסף הקטן, אלא שראשי לאומי ייחלו לרגע שזה יסתיים רק בכסף.

כזכור, לפני קרוב לשלוש שנים הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי יבדוק אם יש לפתוח בחקירה פלילית נגד לאומי ובכיריו בפרשה הזאת. יותר משנתיים וחצי חלפו, ובאחרונה הודיע סוף סוף היועץ כי אכן החליט לפתוח בחקירה, כך שמעל מאור ורף עדיין מרחפת העננה הפלילית, עד שהתיק ייסגר אם בכלל.

לאור גרירת הרגליים, סביר שהפרשה הזאת תיגרר עוד זמן רב עד שתתקבל החלטה. אלו לא בשורות טובות לבכירי הפועלים. מבחינתם, התסריט הטוב ביותר הוא שהיועץ יסגור את תיק לאומי בלא כלום עד שהם יסגרו עם האמריקאים את התיק שלהם.

כך, לא תהיה ליועץ לגיטימציה לפתוח נגדם בחקירה. בתסריט ההפוך, ההגיוני יותר (כי החקירה בישראל תמשיך להיגרר), ליועץ המשפטי לממשלה לא תהיה ברירה אלא לפתוח בחקירה גם נגד בכירי הפועלים ומזרחי טפחות אחרי שאלו יחתמו על הסדר עם הרשויות בארה"ב. אם לא יעשה כך, החקירה של בכירי לאומי תצטייר כאכיפה בררנית. מדוע לאומי כן והפועלים ומזרחי טפחות לא? הרי דרגת החומרה של המעשים דומה.

על אילו מעשים בעצם מדובר? הנה תזכורת: בהסדר עמו, לאומי הודה בפועל במעשים פליליים ובסיוע להעלמות מס ללקוחותיו האמריקאים במשך תקופה של כעשר שנים. הנה תקציר ההתנהלות: הבנק הודה שעובדיו נשלחו באופן חשאי מישראל וממקומות אחרים בעולם לארה"ב כדי להיפגש בחשאי עם לקוחות אמריקאים בבתי מלון, בפארקים ובבתי קפה כדי לדון בפעילות החשבונות החוץ-גבוליים שלהם. "אותם עובדים הצהירו עם כניסתם לארה"ב, שהמטרה הראשונית של מסעם איננה עסקית", נכתב בהסדר, "כאשר למעשה נסיעתם שולמה על ידי בנק לאומי ואושרה על ידי המנהלים הבכירים הרלוונטיים, שידעו כי המטרה הייתה לגייס ולשרת לקוחות אמריקאים".

הבנק הודה שסייע ללקוחות להקים תאגידים שנרשמו במדינות זרות, במקלטי מס כמו בליז ואיי הבתולה, במטרה להסתיר את חשבונותיהם הלא מוצהרים, וזאת באמצעות הסתרת הלקוח האמריקאי כבעלים האמיתי של החשבון; הבנק גם הודה שהשתמש בחברת הנאמנות שלו כדי להסתיר את שם הלקוח האמריקאי כבעלים של החשבון, ובכך שאפשר לפתוח חשבונות בחו"ל תחת שם בדוי או חשבונות ממוספרים במטרה להסתיר את זהות הלקוח.

עוד הודה הבנק שהעמיד ללקוחותיו האמריקאים מלאומי ארה"ב הלוואות שהבטוחות נגדן היו הנכסים המוחבאים בחשבונות בחו"ל של אותם לקוחות, כך שבפועל הלקוחות יוכלו למנף את נכסיהם המוסתרים בחו"ל ולהשתמש בהם בארה"ב בלי שממשלת ארה"ב תוכל להתחקות אחריהם. כדי לטשטש את זהות הלקוחות, לאומי איפשר שירות "אחזקת דואר" ל-2,450 לקוחות, שלא קיבלו דואר לכתובתם.

אם תיאורים בסגנון זה יחזרו גם במקרה של הפועלים ומזרחי טפחות (וקיים סיכוי לכך, מאחר שהם באותה קטגוריית חומרה של מעשים), ליועץ המשפטי לא תהיה ממש ברירה אלא לפתוח בחקירה גם נגד הבנקים והבנקאים שכיהנו באותה תקופה.

המתווכים גוזרים את הקופונים

כמובן, יש מי שגוזר קופונים מהתסבוכת המשפטית ארוכת הימים הזאת, ואלה כרגיל המתווכים - היועצים למיניהם, עורכי הדין ורואי החשבון שגוזרים עמלות יפות. התיקים הללו הם לחם חוקם ועמלת התיווך, אם אפשר לקרוא לה כך, מרקיעה שחקים.

הדרישות הכבדות והמפורטות של הרשויות בארה"ב, שבהן העברת מסד נתונים אדיר, מיילים ומידע רב נוסף, מחייבים את הבנקים, באופן טבעי, לשכור עורכי דין ומשרדי רואי חשבון. שכר הטרחה, כמובן, הוא לפי שעה, ויש הרבה מאוד שעות עבודה.

בבנק הפועלים, לפי הערכות, ההוצאות כבר חצו את רף ה-200 מיליון שקל. מי שמוביל את הייעוץ מישראל הוא עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי ושות', העובד בצמוד לבנק הפועלים וגם לבעלת השליטה שרי אריסון בנושאים רבים. בנוסף לכך, שכר הבנק את שירותיהם של עורכי דין אמריקאים ובאחרונה גם את משרד רואי החשבון דלויט, שיסייע ויעבור על המתודולוגיה ועל מהימנות הנתונים שנאספו.

בנק לאומי השתמש בעיקר בעורכי דין אמריקאים, מעט בישראלים ואותו משרד דלויט ניהל את הנתונים שלו. זה עלה לו כ-200 מיליון שקל, משהו כמו 13% מהיקף הקנס. מזרחי טפחות שכר את KPMG ואפשר להעריך שהוצאותיו יגיעו לעשרות מיליוני שקלים.

מיותר לציין שהעלויות הכבדות הללו הן מכיסו של הבנק. עוד מקרה שבו מנהלים, במקרה הזה בנקאים, לא משלמים מחיר ממשי. אין מחיר אישי להסתבכות או לכישלון. או.קיי, אז הבנקאים נאלצו להחזיר כמה גרושים (כן, זה גרושים בשבילם), והבנק נאלץ לשלם הון תועפות בקנסות והון תועפות ל"מתווכים", שהפכו למרוויחים הגדולים מכל הפרשות הללו.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה