גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה מינהלית נגד הסחבת באישור תוכנית הרבעים בת"א

העתירה הוגשה ע"י איגוד חברות תמ"א 38 בלשכת המסחר ויזמים בתחום על רקע אי-אישור תוכניות רובע 3 ורובע 4 בת"א-יפו ■ מעיריית ת"א נמסר כי היא מקדמת את התוכניות, אך מהוועדה המחוזית נמסר היום כי "הרשות המקומית ת"א טרם העבירה את המסמכים המתוקנים הדרושים"

עו"ד מיטל טויסטר / צילום: גיל הדני
עו"ד מיטל טויסטר / צילום: גיל הדני

איגוד חברות תמ"א 38 בלשכת המסחר תל-אביב ו-10 חברות הפועלות בתחום התמ"א 38 הגישו הבוקר (ב') עתירה מינהלית כנגד הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז תל-אביב וכנגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל-אביב-יפו. במסגרת העתירה דורשים חברי איגוד חברות התמ"א והיזמים כי תוכניות הרבעים תושלמנה ותפורסמנה בהקדם.

בעתירה שהוגשה באמצעות עו"ד עפר טויסטר ועו"ד מיטל טויסטר-רוזנטל, מבקשים היזמים מבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב להורות למוסדות התכנון להשלים את הליכי הכנת תוכניות הרבעים (רובע 3 ורובע 4) ולפרסמן למתן תוקף, בהקדם האפשרי ולכל היותר בתוך חודש.

נזכיר כי תוכניות רובע 3 ורובע 4 חלות על שטח של למעלה מ-5,000 דונם במרכז העיר תל-אביב. מטרת תוכניות הרבעים, היא עידוד התחדשות עירונית במרכז העיר על-ידי קביעת מסגרת זכויות בנייה מקסימליות לבנייני מגורים, הטמעת עקרונות הבנייה של הכרזת אונסק"ו, חיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בהתאם לעקרונות תמ"א 38 ופישוט הליכי רישוי על-ידי יצירת סל זכויות בנייה כולל לבנייה חדשה ולתוספות בנייה אשר יחליף תוכניות נושאיות.

לטענת העותרים, "תוכניות הרבעים הופקדו באוקטובר 2012, וממועד זה הכניסו את אחד האזורים הפעילים ביותר בשוק הנדל"ן בעיר, לסחרור של חוסר ודאות. אם באשר ל-3 השנים הראשונות, מדובר היה ב"סחרור" בלתי נמנע, שנבע מהליכי תכנון מתחייבים, הרי שבשנתיים האחרונות, ולמצער בחודשים האחרונים, נובע חוסר הוודאות האמור - על כל השלכותיו כבדות-המשקל - מלוחות זמנים בלתי סבירים בעליל בהכנתן של התוכניות לפרסום למתן תוקף", כך נכתב בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

עוד נכתב בעתירה כי למרות שבאוקטובר 2015 החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה על קידום התוכניות לקראת מתן תוקף התוכניות עדיין לא מאושרות: "אף על-פי שחלפו שנתיים ימים מאז ניתנה החלטתה של המועצה הארצית, תוכניות הרבעים טרם פורסמו למתן תוקף, כאשר לעניינה של תוכנית רובע 4, אף אין צפי לפרסומה כאמור. העיכוב המשמעותי בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף עומד בניגוד לדין, והוא חורג בכל קנה-מידה ממתחם הסבירות.  

יתרה מזאת, מזה למעלה משנה מאשרת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל-אביב היתרי בנייה בהתאם להוראות תוכניות הרבעים, כפי שאלה אושרו על-ידי הוועדה המחוזית והמועצה הארצית, תוך התניית הוצאתם של היתרי הבנייה בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף. משמעות הדבר היא כי ככלל, מזה למעלה משנה לא מוצאים היתרי בנייה ברבעים 3 ו-4 במרכז תל-אביב".

עוד טוענים היזמים בעתירתם כי העיכוב האמור בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף, וכפועל יוצא העיכוב בהוצאת היתרי בנייה ברבעים אלה, גורמים מחד לאי חיזוק מבנים ישנים הזקוקים לחיזוק ומנגד לנזקים "כבדי-משקל" ליזמים הפועלים בשוק התמ"א בתל-אביב, ולבעלי הנכסים ברבעים אלה.

"העיכוב בפרסום התוכניות אף גורם לכך שפרויקטים רבים, אשר ההליכים בעניינם כבר נמצאים בשלבים סופיים לקראת הוצאת היתר, תלויים ועומדים בחוסר ודאות מזה חודשים רבים, באופן המונע הן מהיזמים והן מהדיירים להיערך לתחילת העבודות. עיכוב זה אף עלול להביא בסופו של יום לפקיעתם של ההסכמים בין העותרים לדיירים, באופן שיוריד לטמיון את השקעתם הרבה של העותרים בפרויקטים אלה. על כל אלה מתווסף העול הכבד של מימון הליווי הבנקאי בו נושאים העותרים ברבים מן הפרויקטים, ואשר משקלו הולך וכבד ככל שחולף הזמן", כך בעתירה.

"ככל שהעיכוב הבלתי סביר בפרסומן של התוכניות למתן תוקף יביא לפקיעת ההחלטות המאשרות את הבקשות להיתר, הדבר עלול לחייב את העותרים להתחיל את ההליכים מבראשית, תוך גרימת נזקים עצומים לעותרים. קושי נוסף בהקפאה הנמשכת של היתרי הבנייה בתחום רבעים 3 ו-4, היא העובדה שהקפאה זו גורמת לכך שהיתרים רבים ממתינים "על קו הזינוק", לקראת שחרור ה"הקפאה", כך שכאשר ייכנסו תוכניות הרבעים לתוקפן, ישוחררו בבת אחת היתרים רבים מאד בשטח מצומצם יחסית, עובדה שעלולה לגרום לקשיים רבים, בין היתר לאור העובדה שאזורים שלמים יהפכו באחת לאתרי בנייה, תוך פגיעה באיכות חייהם של תושבי האזור".

כאמור, העותרים מבקשים מבית המשפט לשים סוף לסחבת התכנונית: "לאור חוסר סבירותו המובהק של משך הזמן שחלף מאז ניתנה החלטת המועצה הארצית, ולאור הנזקים כבדי-המשקל הנגרמים בשל העיכוב בכניסתן של תוכניות הרבעים לתוקף, מתבקש בית המשפט הנכבד לקבל את העתירה ולקצוב למשיבות לוחות זמנים קצרים להשלמת הטיפול בתוכניות ופרסומן למתן תוקף". במקביל, העותרים מבקשים מבית המשפט לקבוע כי פרק זמן סביר לאישור התוכניות יהיה לא יותר מ-30 יום.

מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה כי "תוכנית רובע 3 נמצאת בישורת האחרונה ותפורסם עד סוף השנה הנוכחית; תוכנית רובע 4 נמצאת בהליכי אישור מתקדמים. העתירה טרם התקבלה בעירייה, ולכשתתקבל היא תילמד, והעירייה תגיב לטענות בבית המשפט". במקביל, מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל-אביב נמסר היום כי "הרשות המקומית תל-אביב טרם העבירה את המסמכים המתוקנים הדרושים לצורך מתן תוקף לתוכניות. חשוב לציין כי הוועדה המחוזית טיפלה בעשרות היתרים שהוגשו אליה מאז שהוחלט לתת תוקף לתוכניות, וכך תמשיך לעשות עד הפרסום למתן תוקף".

עוד כתבות

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

אור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמנייה נפלה בכ-13% במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המנייה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?