גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל משרד החקלאות: "איבדתי אמון במועצת הלול"

מאות אלפי ביצים שבורות מסכנות את הציבור בנימוק של ייעוד לתעשייה, והתקנות נופלות בין הכיסאות: מועצת הלול מאשרת, והשירותים הווטרינריים אוסרים ■ תעשייני הביצים שפוסלים ביצים פגומות וולונטרית מגיעים לקשיים כלכליים כבדים בשל המחסור: "אנחנו על סף פשיטת רגל"

שלמה בן אליהו / צילום: תמר מצפי
שלמה בן אליהו / צילום: תמר מצפי

תכתובות ומסמכים פנימיים של גורמים במשרד החקלאות ושל בכירים בתעשיית הביצים מציירים תמונה מדאיגה של מצב התעשייה בישראל. התחושה העולה מן הדברים היא של חוסר אמון מוחלט בין משרד החקלאות לגורמים האחראים לאכיפה, בהם מועצת הלול, וכתוצאה מכך של הרמת ידיים של הגורמים המקצועיים במשרד שמבקשים לעזוב את תפקידם, ומתריעים שוב ושוב על מה שהם מגדירים כפרקטיקה חמורה ובעייתית בתעשיית הביצים.

כיום האחריות מתחלקת בין גורמים שונים: מועצת הלול אחראית לתכנון, למכסות ולאסדרת השיווק והשירותים למגדלים. המחלקה לפיקוח מוצרים מן החי בשירותים הווטרינריים אחראית לתחנות המיון, והיא זו שמחליטה אילו ביצים להביא. הביצים המאושרות לשיווק מתחלקות לשתי קטגוריות: ביצים מסוג א' משווקות לרשתות הקמעונאות, וביצים מסוג ב', שיש בהן פגמים שנחשבים לקטנים, למשל "סדק אור", כזה שלא ניתן לראות בעין בלתי מזוינת, משווקות לתעשייה, שם הן עוברות תהליך של פיסטור.

ענף הביצים הינו ענף מתוכנן, כלומר מגדלי הביצים מתנהלים לפי מכסות שנתיות שמחלקת המועצה לענף הלול. כל מגדל צריך לעמוד במכסת הייצור שניתנה לו, מה שעלול לייצר מוטיבציה אצל המגדלים לשלוח גם ביצים שאינן עומדות בתקנות. ביצים כאלה שמגיעות לתחנות המיון, אומרים הגורמים המקצועיים, יכולות לזהם גם ביצים שמגיעות במצב תקין.

ואולם, מתברר שהמוטיבציה לא מגיעה רק המגדלים, אלא גם מהדרגים המנהלים. כך למשל, במסמך פנימי שמיועד לחברי מועצת הלול שנשלח ב-21 באוגוסט נכתב: "האם ביצים שבורות עלולות להפיץ מחלות בעלי חיים? לדעתנו אין כל קשר. האם החוק אוסר העברת ביצים שבורות לתחנות המיון? ממש לא! ההפך הוא הנכון!", עוד נכתב כי "ביצים שפוכות, סדוקות או מלוכלכות, תתקבלנה בתחנת המיון כשהן מצויות על מגשים נפרדים".

אחד התעשיינים בענף אמר היום בשיחה עם "גלובס" בנוגע לכך כי "התעשייה כבר שנים תלויה באופן מוחלט במועצת הלול ובחסדיה. מועצת הלול בראש ובראשונה ראתה לנגד עיניה את המגדלים, והזניחה את צורכי התעשייה. התעשייה בפועל לא מסונכרנת ברמות הייצור שלה לפי ההיצעים שיש בשוק. המדיניות שננקטה עד היום במועצת הלול לא אפשרה לייצר בצורה יעילה, להצטייד במלאים ולספק באופן שוטף את דרישות השוק התעשייתי".

במסמך פנימי שהגיע לידי "גלובס" מפנה מנכ"ל משרד החקלאות, שלמה בן-אליהו, אצבע מאשימה אל מועצת הלול, הגוף שאחראי למגדלי הביצים, וטוען כי איבד אמון במנכ"ל המועצה, מולי לויט. במכתבו מזכיר בן-אליהו את פסק הדין שבו הואשם לאחרונה רכז המודיעין והפיקוח במועצת הלול, שי משה, בכך שנתן חסינות לכנופיית מבריחי ביצים משטחי הרשות הפלסטינית לתחומי הקו הירוק תמורת אלפי שקלים בחודש, ותוקף את המועצה בטענה כי "המעשים נעשו לאורך שנים ובאופן שיטתי תוך מעורבות של עוד אנשים העוסקים בענף". לפי בן-אליהו, עובדה זו מצביעה על כשל ניהולי של המועצה ושל שומרי הסף אשר "כשלו בתפקידם כאשר מתחת לאפם התרחש מחדל כה קיצוני אשר הביא לחשיפה וסיכון של עשרות אלפי אזרחים".

מנכ"ל משרד החקלאות גם טוען במכתבו כי המועצה מתעלמת מדרישת המשרד להחלפת "שומר הסף" בכל מועצות הייצור והחברות הממשלתיות הקשורות למשרד, ומוסיף כי גורמי המקצוע במשרד טוענים כי הנהלת המועצה מסתירה מהם נתונים. נציגת המשרד בוועדת המכסות אף ביקשה להתפטר לאחר שטענה כי מוסתר ממנה מידע, בין היתר גם הפרוטוקולים של הדיונים.

משיחות "גלובס" עם גורמים בענף עולה בעיה חמורה עוד יותר - מאז תחילת הקדנציה מנכ"ל משרד החקלאות לא נפגש עם מנכ"ל מועצת הלול.בן-אליהו מבקש להעביר את האכיפה לגורמים מחוץ למועצה - כלומר שלילת וצמצום סמכויותיה - והתניית הסבסוד לשדרוג הלולים בתיקוני חקיקה ובהתנהלות המועצה.

גורם בכיר במשרד החקלאות אמר ל"גלובס" בעקבות חשיפת המסמכים כי "אין לנו אמון במועצת הלול, ויש קושי להתמודד איתה משום שיש לה לובי חזק, לכן כמעט בלתי אפשרי לשנות את הדברים באמצעות חקיקה. הכלי היחיד שנותר לנו הוא למנוע את הגדלת מכסות ההטלה בתחילת השנה, דבר שישבש את משטר המכסות".

אין נוהל מחייב

בישראל שוק הביצים לתעשייה הוא שוק נגזר משוק הביצים למאכל. כ-12% מכלל הביצים המיוצרות מופנות לתעשייה, בהם עודפי ייצור הביצים. שוק הביצים לתעשייה צורך כ-200 מיליון ביצים בשנה, ומחירי הביצים לתעשייה אינם מפוקחים. כיום קיימים חמישה מפעלים לייצור מוצרי ביצים, כמו נוזלי ביצים, אבקות, ביצים קשות, חביתות ופשטידות עבור לקוחות מוסדיים גדולים. כך, בתי חולים, בתי מלון, צה"ל, ותעשיות מזון משתמשים באופן קבוע בנוזלי הביצים המפוסטרות המיוצרים על ידי המפעלים.

כיום לא קיים נוהל מחייב בכל הקשור לפיקוח ובקרה על איכות הביצים המגיעות לתעשיות הביצים. לפי גורמים בענף, איכותן ירודה מאוד ואף מסכנת את בריאות הציבור. מתוך חמשת המפעלים רק שניים מפוקחים באופן וולונטרי: חברת ביצי הכפר וחברת צ'אם, המעסיקות מפקחת וטרינרית מטעם משרד החקלאות, הבודקת באופן קבוע את משלוחי הביצים מיד עם הגעתם למפעלים מהמשווקים.

"אנחנו מחכים שייצא סט תקנות אחיד שבו הן ירוכזו, זה נמצא כבר ארבע שנים בעבודות בין משרד החקלאות למשרד הבריאות", אומר גורם בכיר בענף. לדבריו, כיום אין תקנות ברורות שמסדירות את הקשר בין הגורמים השונים בשרשרת האספקה של הביצים: מועצת ענף הלול אחראית על שלב הגידול עד תחנות מיון, אחר כך עוברת האחריות לשירותים הווטרינריים תחת משרד החקלאות, ובהמשך עוברת האחריות למשרד הבריאות.

עוד הוסיף הגורם בדבר הביצים השבורות המגיעות לתעשייה כי "התעשייה שבויה בידיים שלהם. אין לתעשייה מקור אחר לביצים, והיא תלויה בסחטנות של המגדלים. היום מדובר ביותר מ-10% מתעשיית הביצים, ואם הן לא הולכות לתעשייה, המגדלים מפסידים כסף על הביצים השבורות".

היעדר התקנות וסימון ביצים מביאים לאי בהירות, ובעיקר, לפרצה בתקנות בהקשר של מה מותר ומה מסוכן לשיווק. בחודשים האחרונים הפיצו הגורמים המקצועיים כמה מכתבים האוסרים מפורשות על שיווק ביצים שבורות. האחרונים שבהם נכתבו על ידי ד"ר שלמה גראזי, מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות שנשלח ב-16 באוגוסט, ולאחריו ב-24 בספטמבר, מכתבו של ד"ר ינון יוני, מנהל היחידה הווטרינרית. כיום הנפגע העיקרי מאי הבהירות הזו הם משווקי ביצי המאכל.

ממסמך שחיבר מנכ"ל חברת צ'אם, אבי אלטוויל, והגיע לידי "גלובס" עולה כי למרות הנחיות של משרד הבריאות והשירותים הווטרינריים האוסרים על העברת ביצים שבורות ממשקי הגידול לתחנות המיון, מועצת הלול יצאה במכתב למגדלים שבו הבהירה כי על פי התקנות הקיימות אין בעיה לשלוח ביצים שבורות לתעשייה. כלומר, ההנחיות של המועצה סותרות את הנחיות משרדי החקלאות והבריאות.

במפעל של צ'אם ב-2016 נפסלו 241 אלף ביצים שבורות, בעוד שבשנה הנוכחית נפסלו עד כה כבר 600 אלף ביצים, שמגיע מהידוק הפיקוח של השירותים הווטריניים. הביצים נפסלות בשל היותן פסולות למאכל אדם כלומר, שבורות, עם עובש או תולעים, והן מושמדות במקום.

במכתב שהועבר לשר החקלאות אורי אריאל והגיע לידי "גלובס", טוען מנכ"ל צ'אם כי "נכון לחודש אוקטובר, המשווקים ממשיכים להעביר ביצים שבורות, סדוקות ופגומות באיכות ירודה אל מפעלי תעשיות הביצים". לדבריו, כתוצאה מכך, נוצר "מצב אבסורדי שלפיו תעשיות ביצים שבחרו לאמץ באופן וולנטרי פיקוח צמוד סובלות ממחסור חמור של ביצים". זאת, בזמן ש"מפעלים אחרים ממשיכים לקבל את משלוחי הביצים הכוללים ביצים שבורות ופסולות למאכל אדם". לטענתו, "הדבר מוביל לתחרות בלתי הוגנת עקב המחיר הנמוך משמעותית של הביצים הסדוקות ולמחסור חמור בביצים אצל התעשיות המפוקחות".

תגובת מועצת הלול לגבי הצורך של המגדלים לעמוד במכסות: "לעניין הטענה שהמגדלים נבחנים בהיקף השיווק, המועצה מודעת לנושא הפחת שהינו כ-13% ואינה באה בטענות בנושא למגדלים בטווח הנורמה".

עוד כתבות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים בפעם השנייה הערב • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי f-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט; דרופבוקס מתרוממת בכ-1.8%

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר