גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבני תעשייה מציגה: מימוש נכסים ושיפור במצב הפיננסי

בעקבות הנפקת זכויות בחברה - גידול בהון העצמי ■ מימוש נכסים בהיקף של 428 מיליון שקל ■ שיפור ברמת המינוף של החברה

דוד זבידה / צילום: תמר מצפי
דוד זבידה / צילום: תמר מצפי

חברת מבני תעשייה  עוסקת בתחום הנדל"ן המניב והנדל"ן היזמי בישראל ובחו"ל. החברה הציבורית נסחרת בבורסת תל-אביב בשווי שוק של כ-2.3 מיליארד שקל, סביב ההון העצמי החשבונאי.

לחברה פרויקטים מניבים, המשתרעים על שטח של כ-1.4 מיליון מ"ר ורשומים בספרים בשווי של כ-5.8 מיליארד שקל - כ-90% מהם בישראל, והשאר פזורים בקנדה, בגרמניה, בארה"ב, בצרפת, בשווייץ ובהולנד. נכסים אלה מניבים לחברה NOI (הכנסה תפעולית נטו) שנתית של כ-430 מיליון שקל, ומשקפים תשואה של כ-7.5% על הנכסים.

נכסי החברה מושכרים בשיעורי תפוסה בינוניים של 86%, כאשר לחברה פיזור שוכרים רחב ואין תלות בשוכר ספציפי. נוסף על כך, לחברה קרקעות בשווי של יותר מ-290 מיליון שקל ונדל"ן להשקעה בהקמה בהיקף של 59 מיליון שקל. כמו כן, למבני תעשייה זכויות בנייה נוספות בלתי מנוצלות בהיקף משמעותי, של כ-0.5 מיליון מ"ר.

בתחום הנדל"ן היזמי, לחברה פרויקט אחד בפיתוח ביישוב הקהילתי צור יצחק, "מרום השרון", הכולל 690 יחידות דיור ונבנה בשלבים.

למבני תעשייה יש החזקה של כ-32% בחברת סוויטלנד והחזקה של כ-3% במניות החברה האם כלכלית ירושלים. נוסף על כך, לחברה החזקה של כ-6.2% בחברת מירלנד, שאותה היא רושמת כנכס פיננסי במאזן.

דירוג חוב A עם תחזית יציבה

מבני תעשייה נשלטת על ידי חברת כלכלית ירושלים  (68.3%). בעקבות הנפקת הזכויות שביצעה החברה האם בפברואר 2016, בהיקף של 753 מיליון שקל, החברה עברה משליטתו של אליעזר פישמן לחברה ללא גרעין שליטה, כשבעלי המניות הגדולים בה הם דוד פורר (24%) וחברת סאמיט שבשליטת זוהר לוי (7%).

לחברה הנהלה איכותית ובעלת ניסיון רב בתחום הפעילות. מנכ"ל החברה, דוד זבידה, ביצע מהלכים משמעותיים בשנים האחרונות לחיזוק הנזילות, לשיפור מבנה החוב, לטיוב תיק הנכסים ולהתייעלות תפעולית, הכוללת איחוד מטות החברות בקבוצה.

החברה פועלת בשנים האחרונות בהתאם לאסטרטגיה ברורה למקד את פעילות הנדל"ן המניב בישראל, באזור שבו יש לחברה יתרון יחסי, ובמקביל לממש נכסים בעיקר באזורי הפעילות מחוץ לישראל.

מתחילת 2017 מימשה החברה נכסים בהיקף של 428 מיליון שקל, מתוכם 348 מיליון שקל בחו"ל. מאז 2015 מימשה החברה נכסים בהיקף של כמיליארד שקל, ומתוכם כ-780 מיליון שקל נכסים בחו"ל. יתרת הנכסים המוחזקים למכירה במאזן מסתכמת ב-246 מיליון שקל.

נוסף על כך, מבני תעשייה פועלת בשנים האחרונות לשיפור משמעותי של הסיכון הפיננסי שלה. צעדיה בתחום זה כוללים הארכת מח"מ התחייבויות, השטחת לוח סילוקין, החלפת חוב יקר בחוב זול וצמצום עלויות מימון. בעקבות זאת, קיים שיפור מתמשך בפרופיל הפיננסי בחברה, הכולל חיזוק בסיס ההון, ירידה בהיקף החוב הפיננסי ושיפור משמעותי ברמת המינוף.

לאחר הנפקת הזכויות בחברה, שבעקבותיה עברה להיות ללא גרעין שליטה, חל גידול מתמשך בהון העצמי, שמסתכם לכמעט 2 מיליארד שקל. נוסף על כך, בעקבות הנפקת הון שביצעה החברה ביולי השנה (כ-280 מיליון שקל), ההון העצמי צפוי לעלות לכיוון של 2.2 מיליארד שקל.

החוב הפיננסי של מבני תעשייה הצטמצם לכ-4.65 מיליארד שקל, לעומת רמות של 5.7-7.8 מיליארד שקל בשנים 2012-2015. הרוב המוחלט של החוב הוא למחזיקי איגרות החוב.

בעקבות זאת, רמת המינוף של החברה השתפרה משמעותית בשנים האחרונות, כשיחס החוב ל-CAP נטו הצטמצם לכ-68%, לעומת כ-71% בשנת 2016 ו-75%-78% בשנים 2012-2015. יחס זה יצטמצם לכ-63% בדוחות הרבעון השלישי בעקבות הנפקת ההון שביצעה החברה ביולי.

נוסף על כך, רמת הגמישות הפיננסית של החברה טובה, עם נגישות גבוהה לשוק ההון והיקף נכסים משמעותי בסך כ-1.5 מיליארד שקל, שאינו משועבד.

צפויה לחלק דיבידנד בשנים הבאות

בעקבות מימוש נכסים וטיוב התיק, חלה בשנים האחרונות ירידה ב-NOI של מבני תעשייה. במחצית הראשונה של 2017 היקף ה-NOI הצטמצם בכ-2% בעקבות מימוש נכסים בגרמניה ובצרפת, והסתכם ב-217 מיליון שקל - מתוכם כ-85% בישראל והשאר בחו"ל.

בשורה התחתונה, רשמה החברה גידול ברווח הנקי, שהסתכם במחצית הראשונה של השנה בכ-178 מיליון שקל, לעומת כ-153 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הגידול נבע מהכנסות מס בגין הכרה בהפסדים צבורים בהיקף של כ-114 מיליון שקל, שקוזז מהפסד בגין פדיון מוקדם של אג"ח בסך 34 מיליון שקל.

למרות הירידה בהכנסות התפעוליות, ה-FFO (רווח מפעולות, המדד המקובל למדידת תוצאות של חברת נדל"ן מניב) של החברה הסתכם במחצית הראשונה בכ-95 מיליון שקל, לעומת כ-81 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

כמו כן, החברה העלתה את תחזית ה-FFO לשנת 2017 לכ-190 מיליון שקל, לעומת כ-180 מיליון שקל בתחזית המקורית. השינוי נבע ממימוש נכסים, מיחזור חוב ושיפור ברמה התפעולית.

בעקבות חיזוק בסיס ההון עם השלמת הנפקת ההון ביולי בהיקף של כ-279 מיליון שקל, העלתה חברת הדירוג מעלות את דירוג החוב של החברה ל-A עם תחזית יציבה. חברת הדירוג ציינה לחיוב את חיזוק רמת הנזילות, שיפור המינוף הפיננסי, ירידה בעומס הפירעונות בעקבות מיחזורי חוב ומיקוד הפעילות בישראל במקביל למימוש נכסים בחו"ל.

למבני תעשייה אין מדיניות דיבידנד, והיא לא חילקה דיבידנד בשנים 2015-2017. עם זאת, בשנים קודמות נהגה החברה לחלק דיבידנד בהיקף ממוצע של כ-115 מיליון שקל בשנה (ממוצע על פני חמש שנים). לחברת יתרת עודפים של כ-682 מיליון שקל, ואנו מעריכים כי היא תשוב לחלק דיבידנדים בשנים הבאות.

לסיכום, תוצאותיה הכספיות של מבני תעשייה משקפות את צעדי החברה בשלוש השנים האחרונות לצמצום המינוף וחיזוק הפרופיל הפיננסי. בעקבות המהלכים שנקטה החברה, הכוללים המשך מימוש נכסים, הנפקת הון והנפקת אג"ח, קיים שיפור משמעותי בפרופיל הפיננסי שלה.

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה בקבוצת אקסלנס ואנליסטית בכירה במחלקת המחקר בקבוצת אקסלנס. הנתונים מבוססים על דיווחים פומביים של החברה. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה ו/או להעניק שירותים פיננסיים לחברות הנזכרות בכתבה. 

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?