גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים סבן מופסד על פרטנר חצי מיליארד שקל

5 שנים לרכישת השליטה בפרטנר: חיים סבן מופסד כחצי מיליארד שקל "על הנייר" ■ דוברי סבן מכחישים כי בכוונתו לממש ההפסד ולצאת מההשקעה בחברה

חיים סבן / צילומים: רויטרס
חיים סבן / צילומים: רויטרס

בדיוק לפני 5 שנים, בסוף נובמבר 2012, נחתמה העסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת פרטנר לידי איש העסקים חיים סבן. העסקה הושלמה בינואר 2013, וקשה לומר שהייתה זו עסקה מוצלחת מבחינת סבן, שעבורו היה זה סיבוב שני בשוק התקשורת בישראל.

3 שנים קודם לכן מכר סבן (לצד קרן אייפקס ומורי ארקין) את מניות השליטה בקבוצת בזק לידי שאול אלוביץ', בעסקה שהניבה להם, במהלך תקופה דומה של 5 שנים, תשואה פנומנלית של מאות אחוזים ורווח של מיליארדי שקלים.

את השליטה בפרטנר   רכש סבן מידי איש העסקים אילן בן-דב, שהחברות שבשליטתו נקלעו באותה תקופה לקשיים פיננסיים, ובהמשך קרסו תחת חובות הענק שרבצו עליהן. במסגרת העסקה, רכש סבן 30.7% ממניות פרטנר שהיו בידי חברת ההחזקות סקיילקס של בן-דב, תמורת 250 מיליון שקל (לפי מחיר של כ-32 שקל למניית פרטנר) ועוד כ-2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי, תמורת 83 מיליון שקל נוספים (לפי מחיר של 26 שקל למניה).

סבן מכחיש את השמועות

נוסף על כך, סבן קיבל על עצמו את החוב של סקיילקס לחברת האצ'יסון מהונג-קונג, בהיקף של 300 מיליון דולר. מדובר בהלוואה שנטל בן-דב, כשרכש את השליטה בפרטנר מידי האצ'יסון, שנמצאת בשליטת המיליארדר לי קה-שינג, בשנת 2009.

ההלוואה היתה אמורה להיפרע בתשלום אחד באפריל 2014. היא נשאה ריבית של 2%, והבטוחה להלוואה היתה מניות פרטנר הנרכשות. ההלוואה הוארכה מאז, ולא ידוע מועד פירעונה החדש.

במועד העסקה נסחרה מניית פרטנר סביב 24 שקל למניה, והיום המחיר נמוך מכך בכ-15% ועומד על 20.3 שקל (משקף לחברה שווי של 3.4 מיליארד שקל). בניגוד לתקופת בן-דב, בתקופת סבן פרטנר לא חילקה לבעלי המניות דיבידנדים.

שווי השוק הנוכחי של החזקת סבן בפרטנר (29.4%) הוא קצת מעל מיליארד שקל - נמוך מהיקף ההלוואה שהוא נדרש להחזיר להאצ'יסון. מכאן שסבן מופסד כיום כחצי מיליארד שקל "על הנייר" בגין השקעתו בפרטנר.

באחרונה נפוצו בשוק שמועות, שלפיהן העמיד סבן את מניות השליטה בפרטנר למכירה, אבל דוברו הכחיש את הדברים מכל וכל, וממילא קשה לראות כיום ריבוי מתעניינים בעסקה כזו.

באשר להלוואה מהאצ'יסון - סבן צפוי לפעול, על פי ההערכות, להאריך את מועד הפירעון שלה, בתקווה שבעתיד ישתפר מצבה של פרטנר וניתן יהיה למכור אותה במחיר גבוה יותר.

הפרידה מאורנג' עזרה לפרטנר

פרטנר של היום שונה מהחברה שהייתה, כשהשליטה בה נמכרה לסבן, וגם השוק שבו היא פועלת שונה. ב-2012 חל "המפץ הגדול" בשוק הסלולר הישראלי, כששתי מתחרות חדשות נכנסו לשוק - הוט מובייל וגולן טלקום - ש"חתכו" את המחירים והציתו תחרות עזה בשוק המנומנם.

ההשפעה נמשכה גם זמן רב לאחר מכן. כך למשל, בדוח האחרון שפרסמה פרטנר לפני מכירתה לסבן (רבעון שלישי של 2012), היא הציגה הכנסה חודשית ממוצעת ממנוי (ARPU) של 97 שקל, לעומת 64 שקל ברבעון השלישי של 2017. ה-EBITDA והרווח הנקי של פרטנר ברבעון השלישי של 2012 היו 401 מיליון שקל ו-110 מיליון שקל, בהתאמה, לעומת 239 מיליון שקל ו-54 ברבעון השלישי של 2017 (בין לבין, גם היו רבעונים שבהם פרטנר רשמה הפסד נקי).

ב-2015 עלתה לכותרות מערכת היחסים העסקית שהיתה אז בין פרטנר הישראלית למותג העולמי אורנג'. מנכ"ל אורנג' העולמית אמר במסיבת עיתונאים במצרים "הייתי מוכן לצאת מהשוק הישראלי כבר מחר" - ועורר סערה. זמן קצר לאחר מכן, הודיעה אורנג' רשמית על סיום ההתקשרות עם פרטנר.

פרטנר שילמה לאורנג', לפי הערכות, 15 מיליון שקל בשנה עבור שימוש במותג, ונאלצה לבצע מהלך של מיתוג מחדש, עם לוגו וצבעים שונים.

עם זאת, היא גם הרוויחה מהמהלך הכנסות, כתוצאה מההסדר החדש עם אורנג' לאורך כמה רבעונים, שסייעו לה "להחזיק את הראש מעל למים".

במהלך השנה האחרונה, נכנסה פרטנר לשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, באיחור של כמעט 3 שנים אחרי המתחרה סלקום, והגבירה את התחרות בשוק המקומי. בכך מתכננת החברה לבסס את מעמדה כחברת תקשורת כוללת. במקביל, עדכנה החברה באחרונה בדבר יציאה לשלב המסחרי בפרויקט תשתית הסיבים האופטיים שלה.

בשבוע שעבר פורסמו דוחות פרטנר לרבעון השלישי. החברה, המנוהלת על ידי איציק בנבנישתי, הציגה אמנם שחיקה בהכנסות כצפוי - אבל צעדי ההתייעלות שנקטה תרמו לעלייה ברווח התפעולי שלה.

בחודשים ינואר-ספטמבר 2017, פרטנר רשמה הכנסות של 2.4 מיליארד שקל - ירידה של 10.5% לעומת התקופה המקבילה, לצד קפיצה של 70% ברווח התפעולי, שהגיע ל-315 מיליון שקל וזינוק של 177% ברווח הנקי, ל-164 מיליון שקל.

דווקא לוקסי "קרא את המפה"

בעקבות חתימת העסקה להעברת השליטה בפרטנר לידי סבן, אמר בזמנו המוכר, אילן בן-דב, ל"גלובס": "הפסדתי על פרטנר מיליארד שקל. אני לא בוכה על שום דבר, פעם מרוויחים ופעם מפסידים, הכל בסדר. עם זאת, אני חושב שעשינו עסקה מצוינת לבעלי המניות של סקיילקס, והצלחנו להוריד חוב של 1.6 מיליארד שקל".

סבן, כאמור, לא רווה נחת בפרטנר, ובן-דב כבר מזמן אינו בעל השליטה בסקיילקס. אבל מי שלבטח עשה עסקה טובה, הוא בעל השליטה הנוכחי בסקיילקס (ששינתה את שמה לסאני תקשורת) - יעקב לוקסנבורג (לוקסי), שזיהה מבעוד מועד את הפוטנציאל הטמון בפעילותה המסורתית - שיווק מכשירי הסמארטפון של סמסונג - פעילות שהפכה למשנית, מאז שנרכשה השליטה בפרטנר.

לוקסי, שהפך באמצעות חברת לפידות לבעל החוב הגדול של סקיילקס בשלהי תקופת בן-דב בחברה, הוביל ב-2015 הסדר חוב בהיקף של כ-1 מיליארד שקל בחברה, שכלל "תספורת" משמעותית, והפך אותו לבעל השליטה בחברה. בהמשך, הצליח להפיח רוח חיים בפעילות הטלפונים הסלולריים.

שוק המניות לא נותר אדיש למהפך שעברה החברה, ומניית סאני תקשורת   הניבה תשואה של 1,500% בשנתיים האחרונות, שהגדילה את שווי החברה לכ-450 מיליון שקל.

מהתוצאות שפרסמה החברה באחרונה, עולה כי הפופולריות של מכשירי סמסונג גלקסי מסדרת S8, שהושקו בחודשים האחרונים, ממשיכה לתמוך בעסקיה של סאני תקשורת. רווחיה לרבעון השלישי של 2017 זינקו ל-15 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

בסיכום רבעוני, נהנתה סאני משיפור של 17% בהכנסותיה, שהסתכמו ב-268 מיליון שקל. מחירי המכירה של סמסונג S8, מדווחת סאני, "שיקפו את הפחתת מסי הקנייה, ולפיכך נמכרו לציבור במחירים נמוכים ביחס למכשירי הפרמיום בשנים קודמות". הפחתת המסים, כחלק מהחלטתו של שר האוצר, משה כחלון, מאפריל האחרון, תמכה בעלייה במכירות של החברה.

בסיכום שלושת הרבעונים האחרונים, רווחיה של סאני תקשורת עלו ב-185% ל-38 מיליון שקל, אחרי עלייה של 20% בהכנסות, שהצטברו ל-828 מיליון שקל. הונה העצמי מסתכם כיום ב-154 מיליון שקל, ובקופתה מזומנים בהיקף של 57 מיליון שקל.

מניית פרטנר

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי