גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חקלאות היא מסלול מירוץ לחברות הטכנולוגיה, וישראל חלק ממנו"

אראי מאגי שפר, "מלך הסויה של ברזיל" ומהחקלאים המובילים בעולם, מחפש בישראל חברות שייקחו את העסקים שלו עוד צעד קדימה ■ "עבור הטכנולוגיות שלכם - השוק שלנו יכול להיות ענק"

סויה, סחורות / צלם: רויטרס
סויה, סחורות / צלם: רויטרס

"מלך הסויה של ברזיל" הוא אחד מהכינויים להם זכה אראי מאגי שפר - מהחקלאים המובילים בעולם. מאגי נהנה מהמהפיכה החקלאית האדירה שעברה על ברזיל והזניקה את כלכלתה. בבעלותו שדות בהיקף שהוא כמחצית משטחה של מדינת ישראל, וחברת Bom Futuro השייכת לו ולמשפחתו היא היצרנית הגדולה ביותר של סויה בעולם. על כן הכינוי - מלך הסויה, אבל לא, רק זכה מאגי למעמד כמעט מלכותי בברזיל.

מאגי אינו חושף את היקף הפעילות של הקבוצה במונחים כספיים, אולם מגזין "פורבס" הגדיר אותו ואת משפחתו כמיליארדרים בדולרים. עסקי החקלאות שלו מעסיקים מעל 5,000 איש ב-110 חוות ענק. בעוד שתרומתו לכלכלה הברזילאית מוכרת, הרי שנטען נגדו כי החקלאות הריכוזית שלו דוחקת חקלאים קטנים יותר מן האדמות הפוריות ביותר, כך שאין להם ברירה אלא לפלוש לתוך אזורים מוגנים, תוך הריסתם. ברזיל ידועה במאבק האלים במתרחש בה, בין גורמים סביבתיים לבין גורמים עסקיים, משום שהמאבק על יערות הגשם מגיע במדינה זו למימושו הפיזי.

במפגש עם "גלובס" מאגי מתגלה כפתוח מאוד לשיתוף-פעולה עם ישראל, ובעיקר עם חברת אדמה, איתה יש לה שיתוף-פעולה אסטרטגי סביב מוצרי ההדברה של אדמה. "החקלאות היא המנוע של המדינה", אומר מאגי בראיון. "זהו התחום היחיד שבו התעסוקה עולה. כשכלכלת ברזיל צומחת, הצמיחה לרוב מבוססת על חקלאות. 90% מעודף הייצוא הוא בזכות החקלאות. 40% מהתמ"ג תלוי בחקלאות".

מאגי רואה את שיתוף-הפעולה בין ישראל לברזיל כצימוד מתבקש בין הפכים. "מזג האוויר האיר פניו אלינו, ואילו אתם למדתם להסתדר במזג אוויר יבש וכך פיתחתם יכולות ייחודיות. אתם עושים דברים מדהימים עם מה שהטבע נתן לכם. הסתכלתי על עצי הפרי וראיתי שהענפים כמעט נשברים מעומס הפרי, והיבול של החיטה אצלכם הוא פי שלושה מהממוצע בברזיל.

"כל מדינה והיתרון שלה. אולם, הטכנולוגיות שלכם יכולות להיות יישימות גם לשוק שלנו, כי גם את התוצר של מזג אוויר טוב אפשר לשפר, ואילו עבור הטכנולוגיות שלכם - השוק שלנו יכול להיות שוק ענק". מאגי נפגש בביקורו כאן עם הסטארט-אפים Field in מתחום הניהול הממוחשב של ההדברה ו-AWL, המייצר מערכת ממוחשבת המאפשרת ניצול מלא של מעט מים בחקלאות, וכן נפגש עם רשות החדשנות.

- גורמים רבים בעולם רוצים ליהנות, מן הסתם, ממזג האוויר והקרקעות הפוריות של ברזיל.

"בוודאי, אבל חקלאות זה עסק שלא עובד אם הלב שלך לא שם. בברזיל קמות היום קבוצות חקלאיות במימון הון סיכון, אבל מקימיהן לא באמת מבינים מה קורה ברמת החווה ואין להם את הרגליים על האדמה. חקלאות תלויה באמון. כשפיתחתי את העסק, הבאתי קודם כל אנשים שבאו מהעיר שבה גדלתי, חצי מחברי לכיתה. עזרתי להם לבנות את החיים שלהם יחד איתנו, כי הייתי צריך אנשים שאני סומך עליהם".

העובדים החקלאיים מתגוררים בחוות בעונות החקלאות, ומאגי מתגאה בכך שהוא בונה כנסיות לכל זרם של מאמינים. חן ליכטנשטיין, מנכ"ל אדמה מציין כי "כל חווה של מאגי היא כמו קיבוץ, כפר קטן שבו האנשים חיים. יש חדר אוכל, יש קולנוע. ויש כנסיות".

מאגי אומר כי "בעיקר במדינה כמו ברזיל צריך לכבוש את הלב של האנשים שעובדים בשבילך ואיתך. עבור קרן פיננסית - אם אמא של עובד חולה זו בעיה שלו. זה ההבדל ביניהם לבינינו. אצלנו אם אמא של עובד חולה אך הוא נתמך על ידי קהילת העובדים שיצרנו ויכול להגיע לעבודה, הוא עושה מאמץ ואנחנו לא נאבד את התזמון של העבודה החקלאית, כי בחקלאות תזמון זה הכל. אם איבדת את התזמון אתה עלול לאבד את הילד (את היבול)".

- נטען כלפיכם שבעוד שאתם מתרחבים לאדמות נוספות, החקלאים הקטנים נדחקים אחורה אל אזורים שעד כה לא שימשו לחקלאות, והדבר פוגע ביערות הגשם.

"הבעיה הזו לא קיימת. החקלאים בכלל לא יכולים מבחינה חוקית להיכנס לשטחים האלה".

- לברזיל יש חוקים נהדרים, ואכיפה קצת פחות - קצת כמו ישראל.

"זה לא נכון במקרה הזה. מוצבים שם פקחים שמשתכרים מעמלות על הקנסות. מלבד זאת, אם שריפה פורצת בחווה של חקלאי ופוגעת בטבע, הוא אחראי לכך גם אם לא הצית את השריפה. כך נוצר מצב שבו החקלאים הם המגינים הכי טובים של הטבע".

- כמה מהסחורה שלכם היא לייצוא?

"תלוי באיזה גידול. כותנה זה 60% מקומי ו-40% ייצוא. בסויה זה 30% מקומי, בעיקר כמזון לבעלי חיים. ברזיל מחזקת היום את תעשיית הבשר המקומית, וכן תפוזים, סוכר, קפה. אנחנו מתקדמים במורד שרשרת הערך, אל מוצרים עם כמה שיותר ערך מוסף. שר החקלאות הברזילאי, שהוא בן דוד שלי, עובד בכיוון של מערכות יחסים עם מדינות אחרות, כדי להגביר עוד יותר את הייצוא. היסטורית, ברזיל לא הייתה חזקה בשיווק".

בחודשים האחרונים מדד הסחורות נוסק, אחרי תקופה פחות חזקה. "לנו טוב גם במחירי סחורות נמוכים וגם בגבוהים", אומר מאגי. "ברזיל מאוד תחרותית בייצור סחורות. אנשים בכל זאת צריכים לאכול שלוש פעמים ביום לפחות, אז לקנות את הסחורה הם יקנו. בתקופות בהן התחרות היא על מחיר, ברזיל יכולה לכבוש חלק גדול יותר מהשוק, כי יש לנו את מזג האוויר הכי יציב, גשם יורד כשהוא אמור לרדת וגם מאוד התמקצענו בלוגיסטיקה. לעומת זאת כשהמחירים גבוהים, אנחנו נהנים מהמחיר, אך במקביל עוזרים למנוע רעב משום שהשפע שאנחנו מייצרים מונע עליית מחירים מוגזמת".

- המוצרים שלכם מהונדסים גנטית?

"השימוש במוצרים מהונדסים גנטית מגדיל את היבול ומפחית את השימוש בחומרי הדברה. אנחנו מאמינים שיש צורך הן במוצרים מהונדסים והן במוצרים לא מהונדסים, והחקלאי מחליט לפי האינטרס העסקי. אם השוק רוצה מזון לא מהונדס ומוכן לשלם עליו כ-20% יותר, אז זה מה שהחקלאי יגדל. אם השוק לא מוכן לשלם, הוא יגדל את המזון המהונדס. החקלאים בדרך כלל לא חושבים שיש הבדל, אלא הולכים עם השוק".

- מהם החידושים המלהיבים ביותר בתחום החקלאות?

"החקלאות היא מסלול המירוץ החדש של חברות הטכנולוגיה. אני חושב שזה מביא ערך מוסף אדיר, כי אפשר בשיטות של חקלאות מנוטרת ומדויקת לזהות אזורים שבהם היבול יכול להגיע עד פי 5, אבל כיום הידע הזה לא מגיע אלינו. הכלים האלה מאפשרים להתאים אישית את הטיפול הנכון לכל חווה, לכל חלק בשדה, ולהביא כל מטר רבוע למיצוי שלו. זו התחרות החדשה בעולם החקלאות - וזו הזירה שבה ישראל יכולה לעשות הבדל גדול".

ליכטנשטיין: "אנחנו רוצים לפתח את הקשר בין החקלאים הברזילאים לבין חברות הסטארט אפ הישראליות שעוסקות בטכנולוגיה חקלאית. הישראלים חייבים להציע את החדשנות הזו לשוק החקלאי הגדול ביותר בעולם. הפוטנציאל עצום".

מאגי: ברזיל לא רוצה להיות רק בידיים של חברות אמריקאיות ואירופאיות. גם לישראל יש חלק בעתיד שלנו".

אראי מאגי

גיל: 57

תפקיד: מנהל קבוצת Bom Futuro

פעילות הקבוצה: קבוצת חקלאות רב-תחומית והגדולה בעולם בתחום ייצור הסויה

היקף הפעילות: 110 חוות המעסיקות מעל 5000 איש

שווי: מאגי ומשפחתו הוגדרו על ידי מגזין "פורבס" כמיליארדרים בדולרים

עוד משהו: בן דודו בליירו מאגי, שהיה "מלך הסויה" לפניו, הותיר לו את התואר כשמונה לתפקיד שר החקלאות של ברזיל

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע