גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקר מוח גילה: זה מה שמשפיע על היכולות המוחיות שלנו

מה מכתיב את היכולות הביצועיות והקוגניטיביות שלנו? זה מה שגילה חוקר המוח ד"ר אסף הורוביץ, שמתמחה במחלות מוחיות כמו אלצהיימר וטרשת נפוצה ופיתח כלי חדש שיאפשר גילוי מוקדם של "פצצות מתקתקות" ■ ראיון ל"ליידי גלובס"

גם בעידן שבו הטכנולוגיה נוסקת לשיאים חדשים, נותרו מקומות שבהם אנחנו עדיין מגששים באפלה, וביניהם המוח האנושי. בע תיד הלא רחוק ניסע במכוניות אוטונומיות, נרכוש מוצרים בכסף וירטואלי ונעסיק רובוטים, אך האם נצליח למגר מחלות כמו אלצהיימר, ALS, טרשת נפוצה, סכיזופרניה ואוטיזם?

הקושי המרכזי של רופאים בזיהוי מוקדם של מחלות מוחיות, הוא היכולת לאבחן שינויים פתולוגיים שמתרחשים ברמת התא, בשל מגבלת הרזולוציה של מכשור ההדמיה הרפואי. צמד חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הקימו לאחרונה סטארט-אפ שמבקש לשנות את פני הרפואה בתחום המוח, ולאפשר אבחון מוקדם של מחלות וכתוצאה מכך לאפשר טיפול ממוקד.

"מאז שנות ה-90 המאוחרות לא הייתה מהפכה רצינית בתחום הדמיית המוח", אומר ד"ר אסף הורוביץ, שהקים יחד עם המנחה שלו, פרופ' יניב אסף, את חברת 'בריינביבו' (Brainvivo), המפתחת שיטות מתקדמות לאבחון בתהודה מגנטית (MRI). "זה צריך להטריד את כולנו, משום ששליש מאוכלוסיית העולם חולה במחלות או בהפרעות מוחיות. רוב החולים מאובחנים בשלב מאוחר, מה שמגביל את אפקטיביות הטיפול בהם. השילוב בין המצב הקיים לתוחלת החיים הארוכה וגידול האוכלוסין, הופך את המחלות המוחיות למגפה של העשורים הקרובים".

החומר הלבן

למילת המפתח בסיפור של הורוביץ ואסף קוראים 'אקסון'. זהו צינור המחובר לגוף תא העצב (הנוירון) ומעביר מידע בין אזורים שונים במוח. האקסון, כמו כל כבל להעברת מידע, עטוף במעטפת בידוד הנקראת מיאלין ומהווה את מה שאנו מגדירים כ'חומר הלבן' במוח.

- כיצד פועל האקסון?

"יש לנו עשרות ביליוני אקסונים שמחווטים את המוח ואחראים על העברת מידע בין אזוריו השונים. כשאני מדבר אלייך ואת מקשיבה, יש בינינו החלפה של אינפורמציה ויזואלית, אודיטורית ושלל מערכות סנסוריות שפועלות במקביל. המידע עובר עיבוד בתחנות שונות במוח, וכל האזורים האלה מתקשרים בינם לבין עצמם, בעיקר באמצעות האקסונים. בניסויים שנעשו ברקמות ובבע"ח, נמצא קשר בין קוטר צינור האקסון למהירות העברת המידע. ככל שקוטר האקסון גדול יותר, מהירות העברת המידע גבוהה יותר.

"הראינו קשר ישיר בין קוטר האקסון לבין מהירות העברת המידע אצל אדם בריא. אצל אנשים בריאים יהיה שוני בקוטר האקסון - במטלות שבהן הם טובים יותר, קוטר האקסון גדול יותר מאשר במטלות שהם פחות טובים בהן. זה חלק ממה שיוצר את השוני בין אנשים".

"נוירון בודד אחד יכול להפעיל מיליונים של נוירונים אחרים, כתוצאה מגירויים סביב האקסון. האקסון יכול להיות מאוד ארוך ברמת המטרים, והוא לא נמצא רק במערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט השדרה), אלא גם במערכת העצבים הפריפריאלית שמתחברת לשאר האיברים, לידיים ולרגליים. המוח מפעיל את כל הגוף בעזרת האקסונים.

- איך זה משפיע על בריאותנו?

"כשהמוח חולה, יש סדרה של אירועים שמתרחשת במערכת העצבים, כל מחלה והפגיעה שלה. ישנן עדויות בספרות על שינוי בקוטר ובמבנה האקסון בעקבות מחלות מסוימות. זה מוביל לכך שהאינפורמציה במוח עוברת בצורה לא טובה".

כלומר, גודל האקסון יכול להצביע על היתכנותה של מחלה.

"אם הקוטר שונה מהנורמה, ייתכן ומדובר בתהליך פתולוגי. במחקר שערכנו בטרשת נפוצה היינו הראשונים שהבחינו בירידה בקוטר האקסון. במחלות אחרות, כמו אלצהיימר, יש עדויות להתרחבות האקסון. השינוי המורפולוגי מייצר שינוי במהירות העברת המידע".

- איך הטכנולוגיה שלכם פועלת?

"בעזרת סריקה חדשנית שפיתחנו, אנחנו יודעים לבודד את מולקולות המים שנעות בתוך האקסונים ובעזרתן לכמת את קוטר הצינור שבו הן נמצאות. השיטה הזו מהפכנית, מכיוון שאפשר להטמיע אותה בכל מכשיר MRI קיים בעולם, ולא צריך להכניס אדם למכשיר MRI בשדה מגנטי הגדול פי 10 מהמותר, או להוציא חתיכה מהמוח למיקרוסקופ אלקטרוני כדי לחלץ את המידע הזה. בעזרת כלים מבוססי למידה חישובית, אנחנו יודעים לחלץ את המידע המיקרוסקופי הקיים בכל פיקסל בתמונה ולזהות פתולוגיות בשלב מאוד מוקדם".

אסף הורוביץ / צילום רמי זרנגר

לשקם את ההריסות

הגילוי של הורוביץ ואסף מאפשר לראות את מה שעד היום היה סמוי מן העין. כשרדיולוג מסתכל היום על תמונת MRI, הרזולוציה הקיימת מאפשרת לו להבחין בשינויים רק ברמת הרקמה, ושינוי ברקמה לוקח שנים רבות. כלומר, אם המחלה החלה בגיל מסוים, יהיה ניתן לראות שינויים באמצעות סריקת MRI רק לאחר שנים רבות, מה שיגביל את יכולת הרפואה להגיש לחולה את העזרה הנחוצה בזמן.

"היום, כשאתה מסתכל על מוחו של חולה אלצהיימר ומבחין בשינוי, זה מאוחר מדי מכיוון שרוב הנוירונים כבר אבדו", מסביר אסף.

- איך יודעים שיש שינוי?

"במחלות נוירודגנרטיביות, למשל, אנחנו יודעים שהאקסון נפגע, נוצרת בעיה בהעברת אינפורמציה בין האזורים השונים במוח ובין המוח לשאר האיברים בגוף. האקסון צריך להיות בטווח ובגודל תקין. בסריקת MRI קצרה של כ-4 דקות, אנחנו יכולים לבצע הערכה של המצב האקסונאלי של הנבדק. במשך 13 שנה פיתחנו את הטכנולוגיה באקדמיה, ורק עכשיו, לאחר שהקמנו את החברה, אנחנו מתחילים להביא להכרה בכוחה של מדידת קוטר האקסונים בניטור המחלה".

- מה תוכלו לעשות עם המידע שתזקקו באמצעות השיטה החדשה?

"נוכל לסייע באבחון מוקדם, להקדים טיפול, לעקוב אחר השפעות הטיפול ברמת התא, ולהמליץ על טיפול תרופתי מותאם אישית. אחת הבעיות הגדולות שקיימות היום בעולם פיתוח התרופות היא שחלק מהתרופות נותנות מענה רק לשלבים המאוחרים של המחלה, ורק מעכבות את התהליך הנוירודגנרטיבי המתקדם ממילא".

- אילו מחלות תוכלו לזהות?

"קחי, לדוגמה, טרשת נפוצה, מחלה של של בני 20-40, שמתפרצת כשמערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין, מפרקת את הבידוד וחושפת את האקסון. ההערכה היא שהמחלה מתחילה בגיל ההתבגרות, אך מאובחנת רק כעשור וחצי מאוחר יותר, בגילאי ה-30. במחקר שערכנו הצלחנו להדגים ירידה בקוטר האקסונים אצל חולים במחלה, לעומת בריאים. כלומר, לא רק שהמיאלין נפגע, אלא שהאקסון מתכווץ כתוצאה מהמחלה. במחקר נוסף, הצלחנו לזהות חולים במחלה כשנה לפני האבחון הקליני".

- אז איך מתבצע גילוי מוקדם למקרים הללו?

"אנחנו רוצים, למשל, להסתכל על מוח של אדם בן 40 שנראה תקין לחלוטין, ולהגיד לו: 'אנחנו מבחינים אצלך בתהליך של אלצהיימר בשלב מוקדם. אתה אמנם עוד לא רואה או מרגיש את זה, כי לא אבדה כמות גדולה של תאים'. היינו גם רוצים להראות לחברות התרופות איך נראה מוח של חולה במחלה מוחית בשלבים הראשונים, כדי שיצליחו לפתח תרופות מונעות.

"הגילוי המוקדם מתבצע בדיוק כמו שמטפלים בבעיות לב. אנחנו עוקבים אחרי רמות כולסטרול ולחץ דם, ובמידת הצורך ניתנים לחולה הפוטנציאלי כדורים והוא מתבקש לבצע שינוי באורח החיים, למרות שכרגע הוא בסדר. זה בדיוק מה שאנחנו מכוונים אליו - ניהול בריאות המוח שלנו והטמעת רפואה מונעת למחלות מוחיות, אם זה באמצעות טיפול תרופתי, תזונתי או שינוי אורח חיים".

- אתה יכול לתת דוגמה לטיפול מונע יעיל?

"המחקרים מראים שאם מתחילים לטפל בשלב מוקדם במחלה כמו טרשת, אפשר לדחות את ההישנות של ההתקפים בעשור לפחות. ככל שניהול המחלה יהיה נכון יותר וההתקפים יהיו מרווחים יותר, החולה במחלה הכרונית הזו כמעט ולא ירגיש את המחלה בחיי היומיום".

- כל התקף עושה נזק למוח?

"כן. כל התקף פוגע בחלק אחר של המוח והורס זמנית את הפעילות שלו. המוח יודע לשקם את עצמו, אבל ככל שההתקפים חוזרים ונשנים, יכולת השיקום פוחתת. טרשת היא מחלה מאוד מיוחדת. חולים בה יותר מ-2.5 מיליון אנשים בעולם, אבל חשודים במחלה כ-10 מיליון. המחלה תוקפת פי 2 יותר נשים מגברים, והשכיחות למחלה עולה ככל שאתה מתקרב לקטבים, בייחוד הקוטב הצפוני של כדור הארץ. אם אתה חי בקנדה, אז יש לך סיכוי של פי עשרה לחלות במחלה.

"מצאנו באחד המחקרים שאנחנו יכולים כעת להגיד אחרי ההתקף הראשון שאדם חווה, אם הוא חולה או לא חולה בטרשת, בדיוק של 92%. זאת, בניגוד למצב הנתון, שבו אנשים חיים עם הרגשה של 'מתי זה יתפרץ', וצריך להמתין להישנות של התקף כדי לבסס ודאות שמדובר בטרשת".

- 92% זה נתון די מדהים.

"כן, זה קצת משוגע. אפילו אותנו זה הפתיע. ואמנם, מדובר במחקר על חולים בארץ. אנחנו משתפים פעולה עם מוסדות מחקר ובתי חולים בקנדה ובארה"ב כדי להגדיל את הקבוצה ולבחון את הכלים שלנו על אוכלוסייה מגוונת.

"אנחנו נוקטים בגישה שדומה מאוד לזאת שעוזרת באיתור מתכות. בשביל לאתר זהב או מתכת נדירה אחרת, לא יחפרו מאות קילומטרים אלא יעשו הדמיה באמצעות לוויינים וידגמו את הקרקע. הטכנולוגיה שלנו דומה: אנחנו לא יכולים לראות את האקסון הבודד, אבל אנחנו יכולים להסתכל מחוץ למוח ולקבל הערכה מאוד טובה למה שקורה להם".

- איך זה עובד?

"אנחנו לוקחים מכשיר MRI וגורמים לו להיות רגיש מאוד לתנועה של מולקולות מים. אנחנו יודעים לעקוב אחרי תנועה של המולקולה בתוך האקסונים. היא יודעת לצייר לנו היכן היא תחומה על ידי התנועה שלה בתוך המוח. אנחנו לוקחים את המידע ובעזרת אנליזה שפיתחנו, מקבלים את המידע של קוטר האקסונים לצורך האבחון".

דור האקסון

הורוביץ בטוח שהפיתוח שלו יפתח צוהר לפריצות דרך אחרות בתחום הרפואה. "התחלנו בטרשת, מחלה מאוד דינאמית שהקשר בינה לבין קוטר האקסון היה מרומז בספרות, אבל אנחנו מקווים שהשיטה תעבוד גם באבחון מוקדם של ALS ושל מחלות נוספות. יש המון שאלות שאנחנו רק מתחילים לחשוף בעזרת הכלי הזה. לא רק מחלות ודיאגנוזה, אלא בכלל חקר המוח והבנה בסיסית של איך הוא עובד. אנחנו מעריכים שבעוד עשור סרטן, למשל, כבר תהיה מחלה שנדע להתמודד איתה הרבה יותר טוב, ושנבין עד כמה תזונה וגנטיקה, למשל, משפיעות על קוטר האקסונים".

- מחלות המוח הן עדיין המפחידות ביותר.

"נכון, כי המוח זה אתה. וכשאתה משתנה בעקבות מחלה, אתה בעצם מאבד שליטה על מי שאתה. כל מחלה של המוח, מדיכאון ועד אלצהיימר, קשורה לחומר האפור או הלבן במוח, או לשניהם. בעוד עשור מהיום, כשמכשירי MRI יהיו זמינים לכל אחד, אנחנו צריכים להיות מוכנים עם כלים שיאפשרו להוציא את המידע המיקרו-אנטומי מתוך התמונה. היום, 80% מהמידע בתמונת ה-MRI נזרק לפח".

- איך הגעת דווקא לחקר המוח?

"אמא שלי מורה לביולוגיה ומגיל אפס אני זוכר את עצמי עם ספרי אנטומיה פתוחים. זה תחום שהיה לי תמיד ברור שאעסוק בו. לגבי מוח, ספציפית, כנער מתבגר הוא היה תמיד חידה בעיניי. משהו לא מושג, שלא הצלחתי לרדת לעומקו. זה מאוד תסכל אותי. הבנתי את מערכת הדם, הלב, הריאות - אבל לא את המוח. אמרתי לעצמי שאני חייב לדעת איך זה עובד. זה תמיד בער בי".

- איך אתם מוצאים אנשים שייקחו חלק בניסוי שלכם?

"כל אדם שירצה להיות חלק מהניסוי שלנו מוזמן לבדוק את קוטר האקסונים לטובת המדע. הוא יוכל לקבל את הדיסק עם תמונות המוח שלו. אנשים צריכים להתחיל לעקוב אחר האיבר החשוב ביותר בגוף שלהם ולפתח מודעות סביב הנושא".

לברוא את התפקיד הבא שלך

- מדוע החלטת להקים חברה מחוץ לאקדמיה?

"ההחלטה להקים את החברה היתה משותפת לי וליניב, לאור תוצאות המחקרים שערכנו. שנינו הבנו את הפוטנציאל העצום של התגלית שלנו - יניב בצד המדעי ואני בצד המסחרי. כשראיתי את ההתלהבות של יניב, שנמצא בתחום שנים רבות והקדיש את חייו לחקר המוח ושימוש בתהודה מגנטית, ידעתי שעלינו על משהו משמעותי"

- מתוך כל התחומים בחקר המוח, למה בחרת להתמקד דווקא ב-MRI?

"אני יזם בנשמתי ותמיד מחפש משהו שהוא גם אפליקטיבי. לעשות הדמיה של מוח האדם זה משהו מדהים בעיניי. אתה לוקח אדם, מסתכל עליו, רואה את הפנים שלו, מדבר איתו, ואז אתה מכניס אותו למכשיר MRI וממש מסתכל על המורכבות שלו ברמת האזורים והחיבורים במוח".

- איך תשתנה הרפואה בעשור הקרוב?

"מערכת הרפואה כבר עומדת לפני שינוי מאוד גדול עם שימוש בטכנולוגיות מבוססות למידת מכונה ובינה מלאכותית. עם מכשירים לבישים ויכולת לקשר כל דבר לענן, יכולת הניטור שלנו תגבר ונוכל להציע רפואה טובה יותר. אבל למרות כל האפליקציות והחידושים בתחום, אני חושב שעל מנת לקבל אשרור מדעי ורפואי לטכנולוגיה ולמרקרים החדשים בתחום, נצטרך כלים כמו MRI".

- יום יבוא ובכל קופת חולים זה יקרה?

"אנחנו במקום שלישי או רביעי מהסוף במספר MRI לנפש במדינות ה-OECD. מי שמובילה היא יפן, ובמקום השני ארה"ב. בעתיד, מכשירי MRI יהיו מאוד נגישים, ניידים ואולי יוכלו להיות מונגשים ברמת קופות חולים או אפילו אצל רופא המשפחה".

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס