גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלישה בימי כולרה; השפעת ההתחממות על אתרי סקי

ההתחממות הגלובלית יוצרת מחסור בשלג ■ המחסור מקצר את העונה ומייקר את עלויות התפעול של אתרי הסקי ■ כדי לנהל נכון את המשבר, נדרשים אלה לגלות יצירתיות ולהמציא את עצמם מחדש, והתחום כולו עובר שינוי

אתר סקי / צילום: רויטרס
אתר סקי / צילום: רויטרס

כדור הארץ מתחמם, וזאת עובדה. מדענים מעריכים כי במאה השנים האחרונות עלתה הטמפרטורה הממוצעת בכדור הארץ ב-0.6 עד 1 מעלות צלזיוס, ועד 2100 היא עתידה לעלות בעוד 1.4 עד 5.8 מעלות. להתחממות הגלובלית ולשינויים באקלים יש השפעה לא פשוטה על תעשיית תיירות הסקי והשלג. תוצאות ההתחממות כבר מורגשות, בין השאר, בעונות חורף מרובות שבהן כיום רק כ-%15 מאתרי הסקי במדינה מוגדרים "לא אמינים לסקי".

שווייץ, המשופעת באתרי סקי, היא אחת הנפגעות העיקריות מהמגמה הזאת. בעתיד יעמוד שיעור האתרים הלא אמינים במדינה על 37% עד 56%. אתר סקי "אמין" הוא כזה שהשלג בו מובטח בשבע מתוך כל עשר שנים, ובמשך מאה ימים לפחות גובה השלג מגיע ל-30 עד 50 סנטימטר. מתברר שדווקא הרי האלפים מתחממים בקצב כפול מהממוצע בעולם. לפי נתונים שפרסם המשרד השווייצרי להגנת הסביבה, הקרחונים הקטנים והבינוניים ייעלמו מאירופה עד 2050.

באוסטריה, שמדרונות השלג באתרי הסקי שלה נמוכים יותר, וגובהם הממוצע פחות מאלף מטר, צפוי קו השלג לעלות בכ-200 עד 300 מטר, דבר העלול לפגוע קשות בפרנסת כפרים המספקים שירותים הקשורים לספורט החורף. גם באיטליה, שבה מחצית מהכפרים התלויים בענף הסקי שוכנים בגובה של פחות מ-1,300 מטרים, צפויים בעתיד רק מעט חורפים שיאפשרו תנאים מתאימים לקיום הפעילות. באזור הסקי סורנברג (Sorenberg) שבמרכז שווייץ הכשירו אתר חדש עם מעליות סקי המעלות את הגולשים למורדות גבוהים יותר, שבהם מדרך הטבע יש יותר שלג.

שימור השלג דאשתקד

באזור הרי האלפים מתגוררים כ-14 מיליון בני אדם בשבע מדינות - סלובניה, איטליה, אוסטריה, גרמניה, ליכטשנשטין, שווייץ וצרפת. ענף התיירות בכלל והסקי בפרט משמשים עוגן חשוב בכלכלת האזור. באלפים מבקרים מעל 60 מיליון תיירים בשנה, המספקים כ-10%-12% מהתעסוקה באזור.

המחסור בשלג גורם להתקצרות עונת הגלישה ולסערות קשות ולמפולות שלגים בלתי צפויות מצד שני, כמו גם לעלייה בהוצאות התפעול. כדי למזער ככל האפשר את הנזקים ולנהל נכון את המשבר, אתרים מובילים באירופה וגם בארצות הברית ובקנדה נזקקים למידה לא מבוטלת של יצירתיות, החל מהשימוש השגור בתותחי שלג ועד שימור של שלג דאשתקד, וזאת לא בדיחה. באתרי סקי רבים משתמשים בשיטה חדשנית המאפשרת שימוש בשלג מהעונה הקודמת שנשמר בקירור כל הקיץ.

כדאי לאתרים להשקיע בשלג מלאכותי, שכן בגלל צמצום כמות השלג הטבעי, עונת הסקי הולכת ומתקצרת. תוספת השלג המלאכותית עשויה להקדים את פתיחת המסלולים ולהאריך את העונה ובכך גם להגדיל את רווחי האתרים. תהליך הפקת שלג מלאכותי הפך לעסק משתלם. שוק מכונות השלג העולמי מוערך בכמיליארד דולר בשנה, ויותר חברות נכנסות לתחום, בהן אפילו חברה ישראלית, איי.די.אי. טכנולוגיות, המתמחה באופן אירוני במתקני התפלה דווקא.

החברה הצליחה להמיר טכנולוגיית קירור מכרות לצורכי ייצור שלג. המתקנים מבוססים על טכנולוגיית ייצור קרח בוואקום הידועה בישראל גם בשם "תהליך זרחין" - טכנולוגיה שפותחה בישראל בשנות ה-60 לצורכי התפלת מי ים והותקנה לראשונה באילת. היתרון בשיטה הוא שהיא מאפשרת הפקת כמויות גדולות של שלג גם בתחילת העונה, שבה הטמפרטורה גבוהה מדי לייצור שלג בטכנולוגיות אחרות, שכן בניגוד לתותחי השלג, היא לא תלויה בטמפרטורה, בלחות וברוח. גם צריכת האנרגיה שלה נמוכה מזו הדרושה בשיטות אחרות, ולכן זולה יותר.

סקי באתרים סגורים

עוד שינוי המסתמן בתיירות הוא בנייה והפעלה של אתרי סקי במתחמים סגורים, שאינם תלויים במצב השלג. המפורסם שבהם הוא זה שהוקם ב-2005 בדובאי המדברית, אך הוא בהחלט אינו היחיד. התוספת הטרייה ביותר היא האתר הסיני צ'אנגשה (ראו מסגרת), אך גם בארזים נפלה שלהבת: גם באתר הסקי הצרפתי טיניה (Tignes) שאיבד בשנים האחרונות שליש משטחו, מוקם אתר סקי מקורה וממוזג - שיאפשר שליטה בטמפרטורות ובכמות השלג.

גולש בדובאי / צילום: רויטרס Ahmed-Jadallah

גם מיקומם של אתרי סקי מתחיל להשתנות. האתרים החדשים נבנים דווקא בגבהים נמוכים יותר, מה שנראה במבט ראשון כסתירה, שהרי שם יש פחות שלג. אבל כשהר לבן הופך לירוק עוד לפני סיום העונה עקב הפשרת השלגים בטרם עת, צריך לשווק אותו אחרת.

"אתרי הסקי הופכים בלית ברירה לאתרי שעשועים ונופש, כך באירופה וכך גם בארצות הברית ובקנדה", אומר ד"ר אלון גלבמן, ראש החוג לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "כך למשל, אתרי סקי במדינת ורמונט שבארצות הברית החלו להציע בקיץ האחרון אטרקציות אקסטרים כמו רכבות הרים, מסלולי אופניים דאונהיל, אומגות, גשרי חבלים בגובה, גלישת מצוקים (סנפלינג), טיפוס צוקים, ועד טרקים מודרכים ובאנג'י. ורמונט היא רק דוגמה למגמה המתרחבת של המאמצים להפיכת הבעיה למקור פרנסה ולניהול נכון של משבר תיירות השלג בעולם".

בשנות ה-50 נטו למקם אתרי סקי גבוה ככל האפשר, כדי שהשלג יחזיק מעמד כמה שיותר, והעונה תהיה ארוכה ככל האפשר. הבעיה היא שאם האתרים גבוהים, בסביבות האלפיים מטר, אולי יש שלג בחורף, אבל הנוף והסביבה משעממים בקיץ. בגלל שינויי האקלים, הנטייה כיום היא להקים אתרים נמוכים, בגובה 1,400 מטר, ולשלב טיולים ביערות ושחייה באגם בפעילויות הקיץ.

באופן אבסורדי, מחירי הטיסות ההולכים ונעשים זולים, יוצרים דווקא עבור האירופאים וגולשים מסורתיים מארצות השלג נגישות אל ארצות החום ברמה שבעבר יכלו רק לחלום עליה. "אירופאים רבים יכולים לעלות היום לטיסה ולהגיע בתוך כמה שעות למקום של קיץ, ליעדים שבהם עלויות הנופש במונחים אירופיים זולות יחסית, מטורקיה ויוון ועד האיים המלדיביים", אומר גלבמן. "כך, בהפוך על הפוך, אתרי הסקי מפסידים אולי קהל גולשים מקומי שנוסע אל השמש, ומרוויחים קהל כמונו - הצמא לשלג ולאירופה המסורתית מהסיפורים". 

אתר סקי מלאכותי בסין/ צילום: רויטרס

גולשים הצידה (2)

סקי Indoor. שלושה ניחושים באיזה אתר סקי צולמו הפינגווינים החמודים האלה: אלסקה? אנטארקטיקה? דרום אפריקה? לא ולא. הפינגווינים חיים באתר הסקי דובאי, שנחשב עד לאחרונה לאתר הסקי המקורה הגדול בעולם. האתר משתרע על שטח של 22,500 מטר רבוע ומכיל 600 טונות שלג, והוא נמצא בקניון האמירויות בעיר. באתר הר בגובה 85 מטר, חמישה מסלולים ברמות קושי שונות, מעלית סקי, פארק קרח של 3,000 מטר רבוע, הכולל מקום משחקים למזחלות ומגלשות ואפילו מערת קרח מלאכותית. בימים אלה שוקדים בנסיכות על הקמתו של אתר סקי גדול עוד יותר.

גולשים הצידה (3)

סקי בעירום. אחד הטרנדים החדשים באתרי סקי, בעיקר לקראת סוף העונה, כשמתחמם קצת, תרתי משמע, הוא גלישה בעירום או בחצי-עירום, כלומר בביקיני או בחוטיני. באתר הסקי האוסטרי Steinach am Brenner מתקיימת תחרות Naked Slalom Skirace (בתמונה), ובספר השיאים של גיניס אף נרשם מספר האנשים הגדול ביותר שגלשו בבגדי ים בו זמנית (כאלפיים, ברוסיה. השיא הקודם עמד על כאלף). אף שהנפילה בשלג בלי הגנה של חליפת סקי הוא עניין מכאיב למדי, הסכנה הגדולה יותר היא דווקא כוויות שמש, שכן השלג הבוהק מחזיר אור ומכפיל את עוצמת הקרינה. מומלץ להתמרח בתכשיר בעל מקדם ההגנה הגבוה ביותר שניתן להשיג.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"