גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונת הסקי בפתח: מה צריך לפני שעולים על המגלשיים

האם סקי זה כמו לרכוב על אופניים, או שצריך לרענן את יכולות הסקי אחרי קיץ ארוך וחם? האם גולש מתחיל ילמד טוב יותר אם יתרגל טכניקה "על יבש"? האם הכנה מוקדמת עוזרת למנוע פציעות? ואיך הכי כדאי להתכונן?

אתר סקי / צילום: רויטרס
אתר סקי / צילום: רויטרס

סימני החורף שבאוויר הם בשורה טובה לחובבי הסקי, לא רק אלה המדשדשים שכאן אלא גם ובעיקר אלה שמגיעים מאירופה, שם נפתחים אתרי הסקי בזה אחר זה, עם ירידת הטמפרטורות וצניחת השלגים. עבור לא מעט אנשים, ההכנות לעונת הסקי הבאה עלינו לטובה צוברות תאוצה ועולות לשלב הבא.

השאלה הגדולה עבור רבים היא אם בכלל צריך להתכונן לסקי, ואם כן, אז איך? ובהיבט הזה יש שתי גישות מנוגדות והפוכות. האחת טוענת שאין סיבה. שגולשים מתחילים מקבלים במהלך חופשת הסקי הדרכה וליווי צמודים מאפס, והמתקדמים שמגיעים עם ידע קדום, מרעננים אותו די מהר, כי השרירים זוכרים את הפעילות (בדיוק כפי שזוכרים איך לרכוב על אופניים) ולכן אין צורך בהכנה מוקדמת.

הגישה השנייה גורסת שאפשר להכין את הגוף - הן מבחינת סיבולת לב-ריאה והן מבחינת טכניקה, דבר שישפר את יכולות הגולש, וכשהוא יגיע לאתר הסקי, הוא ימקסם את יכולותיו ואת ההנאה המופקת מהגלישה, וזאת כשלעצמה סיבה מספיק טובה להכנה כלשהי. גם עניין ההכנה נע על הסקאלה שבין הכנה גופנית בסיסית לבין פעילות אינטנסיבית שמדמה סקי - דהיינו, סקימולטור.

כדי למנוע אי הבנות, אניח כאן את העובדה שאני לא עושה סקי. אף שגדלתי למרגלות החרמון, עם אחות שהלכה לחוג סקי והפכה בהמשך למדריכת סקי, הקור היה בעוכריי. אני לא סובלת קור, וכל החוויות שלי מהחרמון היו כרוכות בזיכרון של קור מקפיא עצמות ואצבעות שכמעט נשרו ממקומן. אולי בעקבות כך, החלטתי להתמקד בסוגי ספורט אקסטרימי אחרים, ובחרתי במודע שלא להתחיל עם סקי, כנראה גם בשל המורכבות שהוא דורש. לכן, המשימה להתנסות בסקימולטור הייתה מאתגרת, ואם להודות, לוותה בחשש-מה.

הירכיים עובדות שעות נוספות

בשטח נראה שהחששות היו מוגזמים. קיבלתי נעליים על-פי מידה, וכדי להגיע למשטח הגלישה, צעדתי במעין הליכה אסטרונאוטית ירחית ומתוך תחושה מצחיקה שכל רגל נושאת עליה משקל של עולם ומלואו. על המסלול המשופע התחברתי למגלשיים שהותאמו לי ואחזתי במוט הקבוע בתחתית המסלול בלי להרפות, כמקדם היסטריה.

שלא כמו גולש מהשורה זכיתי להדרכה של מנכ"ל הרשת, עצמון מלצר, שהפיג קצת מהמתח. מלצר התגלה כמורה וכמדריך מצוין, וכשהבין שזו התנסות נחשונית, זרם איתי יד ביד, והתקדמנו בקצב שלי, עקב בצד אגודל.

התחלנו בעמידה הבסיסית, למדתי מה להרפות ומה להדגיש, איך לעצור, איך לפנות ואיך לגלוש במתינות. המסלול עצמו משופע והבסיס הוא פרוות ניילון רטובה, שמדמה לא רע משטח של שלג. כשהמסלול נכנס לפעולה, הוא "נוסע" כלפי מעלה, ולכן אפשר לגלוש "מטה". המהירות נשלטת בידי המדריך, וזה חיוני, כי בנקודה מסוימת הרגשתי למשל שאני עפה, ומלצר פשוט עצר את התנועה ומנע התרסקות מביכה.

בנוסף, יש אפשרות לשנות את השיפוע לזווית שנעה בין 13 ל-24 מעלות ובכך לדמות מדרון תלול יותר או פחות. די מהר (הכול יחסי) הצלחתי להיפרד ממוט האחיזה, צוברת עוד ועוד ביטחון. בהתחלה נאחזת ביד של המדריך, ואחר כך בחבל.

האימון אורך שעה, והוא נחלק ליחידות של 10 דקות עבודה ו-10 דקות מנוחה, ולכן על כל מסלול (ויש שניים) מתאמנים שני זוגות - לסירוגין. למה צריך הפוגות? כי אין ברירה. כשלומדים תנועות מוטוריות חדשות, מפעילים שרירים חדשים לא מוכרים. לעיתים כאבו לי הברכיים, ובשלב של לימוד העצירה, הירכיים שלי עבדו שעות נוספות, כך שההפסקות הן הכרחיות.

יש כאלה שמתנגדים לשיטה הזו, בעיקר מטעמים צרכניים. ע', שהגיע למקום עם ילדו בן השש ולפני שנים אחדות ליווה כאן גם את הבן הבכור, טוען שההפסקות האלה אכן חשובות מאוד בשיעור הראשון, אבל כבר מהפעם השנייה הגוף התרגל, והילדים לא היו זקוקים להן עוד, אבל השיעור נפסק בכל זאת לטובת המתאמן השני, שאיתו חולקים את המסלול ואת המדריך.

"אתה משלם כל-כך הרבה כסף, וזה מוצג כשיעור פרטי של שעה, אבל בפועל זה רק חצי שעה", הוא מתלונן, "מה גם שמדיניות הביטולים קשוחה מאוד, ואם תנסה לבטל שיעור בהתראה של פחות מ-36 שעות מראש, תשלם גם אם לא הגעת".

בתגובה אומר מלצר: "הגלישה בסקימולטור יותר אינטנסיבית מאשר בשלג, ומתאמנים בעיקר על סיבובים ופניות. עושים 400-700 פניות באימון, שזה מה שעושים בשטח ביום סקי מלא, לכן גולשים בכל הרמות חייבים מנוחה. בנוסף, גם בשלג לא גולשים יותר מ-10-15 דקות רצוף, כי אחרי שגולשים למטה עולים שוב, וזו ההפסקה.

"לגבי מדיניות הביטולים - כל לקוח מקבל את המידע בכתב וחותם עליו. במקרים חריגים שבהם לקוח נאלץ לבטל פחות מ-36 שעות לפני שיעור, אנחנו מנסים 'להציל' את השיעור ויש לנו רשימת המתנה, אז ננסה להכניס מתאמן אחר. אם גם זה לא מצליח ובהנחה שלא מדובר בהתנהלות 'כרונית' אז אנחנו מאפשרים השלמה על בסיס מקום פנוי ואין אדם שניסה להשלים שיעור ולא הצליח.

עם זאת, מדגיש ע' שהביקורת היא ברמה הצרכנית בלבד, לא מבחינה מקצועית. "לקחתי את הילד לסימולטור לפני חופשת הסקי, משום שלא היה לו ניסיון בגלישה וידעתי שהקואורדינציה שלו לא כל-כך טובה. חששתי שיתקשה באתר הסקי בחו"ל. אבל בשטח לילד לא היה שום קושי, והוא השתלב ונהנה. אני מאמין שהתרגול המוקדם תרם לזה".

ליצור זיכרון שרירי

מלצר גורס שכדי לתרגל את הבסיס, צריך לחזור על התנועות 5,000-15,000 פעם, ורק אז יוצרים זיכרון שרירי כשהשאיפה היא שהגוף יפנים את התנועות ויעבוד על אוטומט. גם למי שיודע לא יזיק לתרגל. "זו שפה מוטורית, ולכן לא שוכחים את התנועות, אבל צריך לתחזק את השרירים ולפתוח מחדש את הקשר הבין-שרירי".

רמת הלמידה תלויה מן הסתם בגיל, בקואורדינציה, ביכולת השרירית, בניסיון ואפילו בפציעות, אם היו כאלה. בכל שיעור שכזה גומאים חמישה עד שבעה קילומטרים של גלישה - נתון מפתיע כשלעצמו - ומתרגלים 700-500 פניות.

קורס היסודות מקביל לשבוע הסקי הראשון שבו מתחילים מאפס, והיתרון הוא שיש מעין תנאי מעבדה מבוקרים והתייחסות אישית לכל גולש. מי שכבר גלש ומכיר את המאטריה, מוזמן להתנסות בקורס מתקדמים ולשפר טכניקה.

לשאלה אם ההכנה הזו באמת נדרשת, עונה מלצר: "כשמתאמנים ומכינים את הגוף, מורידים סיכון לפציעות, אבל גם מתקדמים ברמת הטכניקה. ככל שרמת המיומנות עולה, יכולים לגלוש מרחקים ארוכים יותר בפחות מאמץ". סקימולטור הוא כמובן לא הדרך היחידה (ראו להלן "הכן גופך לסקי"), והעיקר לבצע הכנה כלשהי, ומומלץ לא להשאיר אותה לשבוע האחרון.

גם ליריב אטיאש, מנהל ההדרכה באתר החרמון, יש עצות בנושא, אף שהוא דוגל יותר בגרסת ההכנה ה"רזה". גם הוא מסכים שסקי הוא ספורט שהשליטה בו מפעילה שרירים לא מוכרים מצד אחד, ומנגד גם מפעילה את כל חלקי הגוף, כמו בשחייה. הכנה בסיסית מסייעת לדבריו למנוע שרירים תפוסים, בעיקר לכאלה שלא עוסקים בספורט משנה לשנה, ואז משקיעים בבת אחת מאמץ גדול. כשהגוף לא עושה את התנועות באופן טבעי, השרירים מתאמצים יותר ונתפסים.

"בסקי, בניגוד להליכה, יש הרבה תנועות מצד לצד, לכן השרירים החיצוניים עובדים חזק יותר וגם בישבן יש מה לעשות (ראו "הכן גופך לסקי"). גולשים מנוסים שמכירים את התנועות משקיעים פחות כוח בפעולה עצמה, למתחילים זה יותר קשה והם משקיעים יותר כוח. אז חשוב להגיע מוכנים מבחינת כושר ולתרגל גמישות".

רשת סקימולטור מונה שלושה סניפים, ובהם גם חיפה ועמק חפר, והיא מציעה שיעורים פרטיים ושיעורים בזוגות. המחיר נע בין 142 שקל בקיץ ל-245 בשיא העונה. ניתן להתחיל מגיל 3. בכל סניף יש גם חנות ציוד. לפרטים: www.skimulator.co.il

אירועים

תחרות קפוץ וקפא. מדי שנה מקיימת חברת המשקאות רדבול תחרות קפיצה למי קרח בשם Jump & Freeze. התחרות מתקיימת ברחבי העולם, מניו זילנד ואסטוניה ועד לגיאורגיה ולבנון, לקראת סוף עונת הסקי, כשחלק מהשלגים מתחילים כבר להפשיר. כ-25 צוותים מתחרים בגלישה וקפיצה אל מי הפשרת השלגים, כשהם לבושים בשלל תחפושות מגוחכות ומצחיקות. רעיונות יצירתיים ויוצאי דופן מקבלים נקודות בונוס. המטרה היא לחגוג את סיום העונה, ולהזכיר לאנשים לא לקחת את הסקי יותר מדי ברצינות.

מירוץ חגי האורות. מירוץ מיוחד לציון חגי האורות, חנוכה וחג המולד, הנערך זו השנה השלישית בכפר הנוצרי הגלילי מעיליא, תוך שילוב בין פעילויות ספורט למטרות חברתיות ותרבותיות. המירוץ מהווה הזדמנות לחבר אנשים מכל המגזרים בפאזל האנושי החי בגליל המערבי - נוצרים, מוסלמים, דרוזים ויהודים, מכל הגילאים ומכל המינים - לריצה משותפת לציון החגים ולמען שכנות טובה וקירוב לבבות. 22.12, טל' 077-9975414 www.ozrothagalil.org.il

עוד כתבות

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

בחירות אמצע בארה''ב / עיצוב: אלישע נדב

בחירות אמצע בארה"ב: העיניים נשואות ליום שאחרי טראמפ

יוקר המחיה המשתולל והכאוס השלטוני הותירו את הציבור מאוכזב, ומציבים את הדמוקרטים בנקודת פתיחה מצוינת בניסיון להשתלט על בית הנבחרים ● התוצאה בבחירות בנובמבר עשויה לעצב מחדש את מאזן הכוחות בוושינגטון לשנים ארוכות, וגם לקבוע את עתיד יחסיה עם העולם - ובמיוחד עם ישראל ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

הבנק הבינלאומי שממליץ: הגדילו חשיפה למניות וחפשו הזדמנויות בסין

ב־UBS מעריכים המשך תנופה בשוקי המניות הסיניים בשנה הקרובה ● בדויטשה בנק דווקא סבורים כי סין עלולה לאבד מומנטום בגלל משבר הנדל"ן וצופים קאמבק של הדולר; ולמרות האופטימיות בג'יי.פי מורגן לגבי הצמיחה הגלובלית, הם מזהים גם סכנת מיתון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן בטוחים: ישראל וארה"ב יכולות להפיל את המשטר

בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

תחזית מנהלי ההשקעות ל-2026 / צילום: Shutterstock

ת"א תעלה ב־13% והשקל יגיע לשיא חדש: שאלנו 9 גופי השקעה מה הם מעריכים שיקרה בשנת 2026

לאחר שנה יוצאת דופן בבורסה בת"א, והתרסקות של הדולר מול השקל - מעריכים בגופים הפיננסיים המקומיים כי המגמות הללו יימשכו גם ב–2026 ● בדיסקונט צופים עלייה של 16% במדד הדגל המקומי, בעוד שבמזרחי מעריכים מחצית מכך ● ומי הגוף שמהמר כי הדולר יצנח אל מתחת ל-3 שקלים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

מכרה הזהב פואבלו וייחו של תאגיד בריק גולד. לחברות הגדולות יש גישה למימון זול יותר / צילום: Reuters, Ricardo Rojas

אחת משיטות הזיוף העתיקות בהיסטוריה משתכללת ומאיימת על ההשקעה הלוהטת

זהב פיזי הוא נכס פופולרי בקרב משקיעים המבקשים להגן על עצמם מסיכונים מערכתיים, כולל ממשלתיים וטכנולוגיים ● מניות החברות שכורות זהב סובלות היסטורית מתנודות חריפות, אך בעת שוק שורי במתכת הזו הן מייצרות הזדמנויות חריגות ● כתבה שנייה בסדרה

יאנה גור בקולקציית עונת הנדודים 2016. השראות מקומיות / צילום: פרטי

"זה מאוד לא כלכלי לייצר אופנה בארץ, אבל רציתי לייצר רק פה"

מעצבת האופנה דורין פרנקפורט הקפידה תמיד על ייצור ועל מקורות השראה מקומיים, שנפרשים בתערוכה מרהיבה לציון 50 שנות עשייה ● זו אינה עוד רטרוספקטיבה, אלא צלילה לרעיונות שמרכיבים את יצירתה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

בוררות בפרויקטי התחדשות עירונית / איור: עומר הופמן

ניהול תביעה בבית משפט או במסגרת בוררות - מה נכון יותר בפרויקטי התחדשות עירונית?

בעלי דירה בפרויקט התחדשות עירונית תבעו את היזמית בטענה כי עבודות הבנייה שעשתה פגעו באיטום של דירתם ● החברה טענה כי בהתאם להסכם התמ"א, על התביעה להתברר בפני בוררות ולא בבית המשפט ● מה החליט בית המשפט?

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

32 אלף חביות ביום: החברה הישראלית שמצאה נפט באוקיינוס האטלנטי

15 שנה עברו מאז התגלה נפט באיי פוקלנד שבאוקיינוס האטלנטי ● אלא שמאז המאגר עבר בין חברות, שנקלעו לקשיים, ונשאר על הנייר ● בחודש שעבר נאוויטס הישראלית רשמה פריצת דרך - והחל מ־2028 תפיק ממנו 32 אלף חביות ביום ● המהלך צפוי להזרים מיליארדי דולרים לטריטוריה הקטנה, שעד היום התבססה בעיקר על דיג ● איך היא תשרוד את הצמיחה הדרמטית?

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

נפט, והרבה: המניע הכלכלי של טראמפ בוונצואלה והסיבה שטהרן יכולה בינתיים להירגע

נשיא ארה"ב ינמק את לכידתו של נשיא ונצואלה בהיותו מנהיג קרטל סמים, בדיכוי עמו, ובידידותו עם האויבות או היריבות של העולם המערבי - אך מדורו אינו היחיד שעושה זאת ● על כן, המניע המרכזי בפעולה שכזו הוא America First, ופוטנציאל הנפט האדיר, וההכנסות הפוטנציאליות לענקיות האנרגיה האמריקאיות

מה עושים כשהמנהל מביא תוצאות, אבל פוגע בעובדים? / צילום: Shutterstock

מה עושים כשהמנהל מביא תוצאות, אבל פוגע בעובדים? זה הרגע שבו נבחנת מנהיגות אמיתית בארגון

איך נכון לנהוג כשעובד מגויס למילואים, וערך הנאמנות מתנגש בצורך להמשיך בביצועים גבוהים? או כשהמשקיעים דורשים דיסקרטיות והעובדים שקיפות? ● ערכים מתנגשים בצרכים עסקיים מדי יום בארגון - אבל סגנון המנהיגות החדש מכוון אותנו דווקא לא להכריע ● איך עושים את זה?

חסן עבאסי / צילום: כפיר זיו

הדוקטור למחשבים שטיפח קריירה מבטיחה בענקיות הטכנולוגיה - ואז החליט לשנות כיוון

חסן עבאסי הקים את אפליקציית HAAT כדי שלתושבים הערבים בצפון יהיה שירות משלוחי מזון ראוי ונוח ● אלא שמאז היא לא מפסיקה להתרחב - והשבוע נכנסה לראשונה לגוש דן ● עם מחירים אטרקטיביים וממשק נגיש היא מבטיחה לתת פייט אפילו לוולט ● ראיון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי יום תנודתי: וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת

יום המסחר הראשון של 2026 בוול סטריט התאפיין בתנודתיות, כאשר מניות טכנולוגיה ובמיוחד שבבים תמכו בשווקים, אך המדדים הרחבים נסוגו מהשיאים שלהם ● פוטסי חצה היום לראשונה את רף 10,000 הנקודות ● טסלה דיווחה על ירידה של 16% במסירות רכבים חשמליים ברבעון הרביעי של 2026

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית