גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפרדה בין מדעים מדויקים למדעי הרוח כבר לא עובדת

מסלולי התואר האקדמי הקיימים לא עונים על דרישות עולם העבודה ■ פיוז'ן וגמישות הן מילות המפתח

סטודנטים באוניברסיטה / צילום: איל יצהר
סטודנטים באוניברסיטה / צילום: איל יצהר

לפני 20 שנה ניצחה לראשונה המכונה את האדם במשחק שח, אבל מאז דווקא הוכפל מספר האנשים המדורגים כמאסטרים במשחק דווקא בזכות היכולת לצחצח חרבות אל מול המכונה ולשפר את יכולתם. חשוב לזכור את זה בזמן שאנחנו מתמודדים עם האפשרות שהטכנולוגיה תביא לאובדן תפקידים ומקצועות. יש סיכוי שדווקא המידע שנאסף והיכולת לעבד אותו יעזרו לזהות יכולות ותחומי עניין חדשים. קולה של האקדמיה חסר בשיח הזה, אף שהיא חייבת להיות שותפה פעילה בשינויים בעולם העבודה.

האקדמיה מציעה כיום הכשרה בחבילות מוגדרות של שלוש או ארבע שנים במוסד יחיד. בעולם של מקצועות משתנים, סביר שהחבילות האלה יתפרקו. חישבו על מה שקרה בעולם המוזיקה: כבר לא צריך לרכוש דיסק שלם כדי לשמוע כמה שירים אהובים. ייתכן שאותו תהליך יקרה גם באקדמיה ונראה השכלה במתכונת גמישה יותר, שיש בה הכשרות נקודתיות בהתאם לצרכים החדשים.

יכולות "קרוא וכתוב" חדשות

עצם הרעיון של מסלולי תואר צריך לעמוד למבחן. האם יש להפוך אותם לרב-תחומיים? הסטודנטים היום זקוקים, ועוד מעט גם יידרשו ללמידה ולחשיבה לרוחב עולמות מדעיים, הנדסיים, טכנולוגיים וגם חברתיים והומניים. בעולם העבודה, לדוגמה, אנחנו רואים את הצורך הזה מתבטא בפריחה של מקומות פיזיים המפגישים אנשים מעולמות שונים בתוך ומחוץ לארגון. הצורך לערב בין עולמות החשיבה והיצירה לא יכול להישאר מחוץ לאקדמיה.

סביר להניח שבכל מערכת השכלה עתידית יהיה רובד של לימודי יסוד, הנדרשים בתחומי לימוד רבים, אבל ההפרדה הקיימת היום בין מסלולים, ובוודאי בין מדעים והנדסה למדעי החברה והרוח - היא לא תוכל להחזיק מעמד.

בספר Robot-Proof: Higher Education in the Age of Artificial Intelligence, טוען המחבר יוסף אאון, נשיא אוניברסיטת נורת'איסטרן, שצורכי ההשכלה בעולם החדש כוללים שלוש יכולות בסיסיות, שהן מבחינתו יכולות "קרוא וכתוב" החדשות: הבנת הטכנולוגיה, היכולת להבין ולפעול בהתאם להשפעת הטכנולוגיה והמידע על הסביבה הרלוונטית לנו, והתמקדות במה שהופך בני אדם לייחודיים.

אאון מציע לבטל את הדיכוטומיה הנהוגה היום בין מסלולים מדעיים למדעי החברה והרוח, וליצור גישה משולבת שהוא קורא לה "הומאניקס", משהו בנוסח "מדעי האנוש". הרעיון הוא לבנות מסלול לימודים משולב שילמד גם יכולות טכנולוגיות כמו כתיבת קוד ועיבוד מידע וגם יתמקד ביכולות חברתיות ואנושיות ייחודיות שאין למכונה, כמו יצירתיות, יזמות, אתיקה, גמישות תרבותית והיכולת לעבוד בצוותים מגוונים. חיזוק היכולות האלה צריך להיעשות מבחינתו באמצעות שינויים באופן הלמידה.

הפיוז'ן מגיע לאקדמיה

אאון מסמן את המגבלה המשמעותית ביותר של הטכנולוגיה, לפחות בשנים הקרובות: הבנת ההקשר. כדי לחזק את היכולת הזאת אצל בני אדם, הוא מציע לעבור ללמידה חווייתית, המאפשרת ללומד הזדמנות להסיט למידה מתחום אחד לאחר. לשם כך עלינו להיחשף לנקודות מבט שונות ולהרחיב את הלמידה מעבר לקמפוס עצמו - לפעילויות כמו התמחות, מחקר ולמידה בכמה מוסדות, אפילו בחו"ל, כמו גם שילוב עבודה ולימודים. ההתנסויות האלה מקדמות עצמאות, פתרון בעיות, עבודת צוות, משלבות את הקניית הידע בכיתה עם הכשרה תוך כדי עבודה. הדגש עובר מ"מה לומדים" ל"בשביל מה לומדים". שילובים כאלה מאפשרים ללומדים לעמת את הלמידה עם הניסיון בשטח - חיכוך שאינו תמיד נוח למי שמורגל לשהות במגדל השן האקדמי, אבל יאפשר ללומדים להפוך לעובדים שמסוגלים לעבור בקלות בין תפקידים ועבודות.

כמו בעולמות אחרים, נכנס למערכת השיקולים האקדמית מרכיב חדש, חוויית הלומד. באוניברסיטת יוטה, לדוגמה, נפתחה ההרשמה לפרויקט חדש שנקרא לסונד סטודיו, המאפשר לסטודנטים מכל המסלולים לגור, ליצור ואפילו להתחיל פעילות עסקית. הרעיון הוא לחבר סטודנטים מכל העולמות במתכונת פיוז'ן, באופן שמלמד אותם לייצר עבודה, לא לחפש עבודה.

ואי-אפשר לפסוח בדיון הזה על השילוב בין למידה פיזית לווירטואלית. כבר היום מתקיים הדיון על למידה מתוקשבת, קורסי וידיאו ולמידה מרחוק. בהקשר הזה כדאי לאקדמיה לחשוב על שילוב וגמישות במקום לנסות לבחור מסלול. אנחנו מכירים את זה כבר היום במערכות ההכשרה בארגונים. יש מי שעבורו קורס זה חדר עם מרצה ובורקס, בעוד שמישהו אחר רוצה גישה ללמידה בווידאו במקום ובזמן שנוח לו. גם באקדמיה אנחנו כבר רואים סטודנטים שמשלבים בין קורסי וידיאו ללמידה פרונטלית ואחרים שאינם עושים זאת.

חישבו על עולם שבו טכנולוגיית המציאות המדומה תאפשר להשתתף בשיעור גם בלי לצאת מהמיטה. בעולם כזה, יש סיכוי שהלומד יבחר את הקורס לא על פי מיקומו הגיאוגרפי או המוסד שמעביר אותו, אלא בהתאם לתוכן, לרמה, לעניין וליכולות הקנייה. האקדמיה צריכה לחשוב איך היא תתמוך בלמידה 7/24 מעבר לכיתה ולקמפוס ולאפשר שילובים שונים בין הפיזי לווירטואלי.

מוסד לימודים צריך לשאול מה הערך של הכיתה הפיזית ואיך עושים בה שימוש באופן שמצדיק את הבחירה בה על פני הכיתה הווירטואליץ; איך בונים את חוויית הלמידה והיחסים בין המרצה לסטודנט ולמתרגל בכך הפלטפורמות; וגם מה הערך של מוסד אקדמי אם אפשר לצרוך למידה מהגורם המתאים ביותר בלי מגבלות פיזיות.

סטודנטים לכל החיים

בעידן הזה, השכלה היא משימה מתמשכת, מאחר שהידע הנדרש להצלחה בעבודה מתיישן ומתחדש בקצב גבוה מבעבר. מכון המחקר Pew פרסם כבר ב-2016 ש-90% מהעובדים מבינים שהם חייבים להמשיך ללמוד כדי להישאר רלוונטיים. ועם זאת, השאלה מה תפקיד ההשכלה הגבוהה בלמידה לאורך כל החיים נותרה פתוחה. יש אמנם תארים שניים ויחידות ללימודי חוץ, אבל לרוב אין אפשרות אמיתית לקחת קורס או כמה קורסים כדי להשלים התמחות מסוימת, הנדרשת מתוקף התפקיד. השיח הזה כבר מתקיים בכמה מקומות. באוניברסיטת נורת'איסטרן, לדוגמה, מאפשרים לבוגרים להוסיף קורסים לתארים מתקדמים תוך כדי או אחרי הלימודים.

עבודה של אונסק"ו בנושא מסמנת גם היא את הצורך של האקדמיה לעבור למודל פתוח יותר, במתכונת שאינה תואר. הועדה גם מציעה לחשוב על מודל של שיתוף פעולה בין האקדמיה למעסיקים, גורמי הכשרה וחברה כדי להרחיב את ההשתתפות והגישה של אוכלוסיות מבוגרות ליכולות עדכניות, וגם להוסיף ממד של גמישות, הן בזמן והן במקום, כדי לאפשר גישה לידע. אבל גישה לבדה אינה מספיקה. בשנים הקרובות נידרש להתייחס לשאלות הנוגעות לסף כניסה, לאמצעי הערכה וגם להגדרות מומחיות - תעודה, תואר וכדומה.

עם הזמן, יתברר לנו איך תיראה השכלה המתאימה לעולם החדש. מה שבטוח, האקדמיה חייבת להאיץ את קצב ההתפתחות שלה ולאפשר גמישות רבה יותר כדי להישאר במשחק. אם לא תעשה כן, היא תגלה במהרה שהפכה ללא רלוונטית ושהפתרונות מגיעים ממקומות חדשים.

רוב העובדים רואים

*** הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד