גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפרדה בין מדעים מדויקים למדעי הרוח כבר לא עובדת

מסלולי התואר האקדמי הקיימים לא עונים על דרישות עולם העבודה * פיוז'ן וגמישות הן מילות המפתח

לפני 20 שנה ניצחה לראשונה המכונה את האדם במשחק שח, אבל מאז דווקא הוכפל מספר האנשים המדורגים כמאסטרים במשחק דווקא בזכות היכולת לצחצח חרבות אל מול המכונה ולשפר את יכולתם. חשוב לזכור את זה בזמן שאנחנו מתמודדים עם האפשרות שהטכנולוגיה תביא לאובדן תפקידים ומקצועות. יש סיכוי שדווקא המידע שנאסף והיכולת לעבד אותו יעזרו לזהות יכולות ותחומי עניין חדשים. קולה של האקדמיה חסר בשיח הזה, אף שהיא חייבת להיות שותפה פעילה בשינויים בעולם העבודה.

האקדמיה מציעה כיום הכשרה בחבילות מוגדרות של שלוש או ארבע שנים במוסד יחיד. בעולם של מקצועות משתנים, סביר שהחבילות האלה יתפרקו. חישבו על מה שקרה בעולם המוזיקה: כבר לא צריך לרכוש דיסק שלם כדי לשמוע כמה שירים אהובים. ייתכן שאותו תהליך יקרה גם באקדמיה ונראה השכלה במתכונת גמישה יותר, שיש בה הכשרות נקודתיות בהתאם לצרכים החדשים.

יכולות "קרוא וכתוב" חדשות

עצם הרעיון של מסלולי תואר צריך לעמוד למבחן. האם יש להפוך אותם לרב-תחומיים? הסטודנטים היום זקוקים, ועוד מעט גם יידרשו ללמידה ולחשיבה לרוחב עולמות מדעיים, הנדסיים, טכנולוגיים וגם חברתיים והומניים. בעולם העבודה, לדוגמה, אנחנו רואים את הצורך הזה מתבטא בפריחה של מקומות פיזיים המפגישים אנשים מעולמות שונים בתוך ומחוץ לארגון. הצורך לערב בין עולמות החשיבה והיצירה לא יכול להישאר מחוץ לאקדמיה.

סביר להניח שבכל מערכת השכלה עתידית יהיה רובד של לימודי יסוד, הנדרשים בתחומי לימוד רבים, אבל ההפרדה הקיימת היום בין מסלולים, ובוודאי בין מדעים והנדסה למדעי החברה והרוח - היא לא תוכל להחזיק מעמד.

בספר Robot-Proof: Higher Education in the Age of Artificial Intelligence, טוען המחבר יוסף אאון, נשיא אוניברסיטת נורת'איסטרן, שצורכי ההשכלה בעולם החדש כוללים שלוש יכולות בסיסיות, שהן מבחינתו יכולות "קרוא וכתוב" החדשות: הבנת הטכנולוגיה, היכולת להבין ולפעול בהתאם להשפעת הטכנולוגיה והמידע על הסביבה הרלוונטית לנו, והתמקדות במה שהופך בני אדם לייחודיים.

אאון מציע לבטל את הדיכוטומיה הנהוגה היום בין מסלולים מדעיים למדעי החברה והרוח, וליצור גישה משולבת שהוא קורא לה "הומאניקס", משהו בנוסח "מדעי האנוש". הרעיון הוא לבנות מסלול לימודים משולב שילמד גם יכולות טכנולוגיות כמו כתיבת קוד ועיבוד מידע וגם יתמקד ביכולות חברתיות ואנושיות ייחודיות שאין למכונה, כמו יצירתיות, יזמות, אתיקה, גמישות תרבותית והיכולת לעבוד בצוותים מגוונים. חיזוק היכולות האלה צריך להיעשות מבחינתו באמצעות שינויים באופן הלמידה.

הפיוז'ן מגיע לאקדמיה

אאון מסמן את המגבלה המשמעותית ביותר של הטכנולוגיה, לפחות בשנים הקרובות: הבנת ההקשר. כדי לחזק את היכולת הזאת אצל בני אדם, הוא מציע לעבור ללמידה חווייתית, המאפשרת ללומד הזדמנות להסיט למידה מתחום אחד לאחר. לשם כך עלינו להיחשף לנקודות מבט שונות ולהרחיב את הלמידה מעבר לקמפוס עצמו - לפעילויות כמו התמחות, מחקר ולמידה בכמה מוסדות, אפילו בחו"ל, כמו גם שילוב עבודה ולימודים. ההתנסויות האלה מקדמות עצמאות, פתרון בעיות, עבודת צוות, משלבות את הקניית הידע בכיתה עם הכשרה תוך כדי עבודה. הדגש עובר מ"מה לומדים" ל"בשביל מה לומדים". שילובים כאלה מאפשרים ללומדים לעמת את הלמידה עם הניסיון בשטח - חיכוך שאינו תמיד נוח למי שמורגל לשהות במגדל השן האקדמי, אבל יאפשר ללומדים להפוך לעובדים שמסוגלים לעבור בקלות בין תפקידים ועבודות.

כמו בעולמות אחרים, נכנס למערכת השיקולים האקדמית מרכיב חדש, חוויית הלומד. באוניברסיטת יוטה, לדוגמה, נפתחה ההרשמה לפרויקט חדש שנקרא לסונד סטודיו, המאפשר לסטודנטים מכל המסלולים לגור, ליצור ואפילו להתחיל פעילות עסקית. הרעיון הוא לחבר סטודנטים מכל העולמות במתכונת פיוז'ן, באופן שמלמד אותם לייצר עבודה, לא לחפש עבודה.

ואי-אפשר לפסוח בדיון הזה על השילוב בין למידה פיזית לווירטואלית. כבר היום מתקיים הדיון על למידה מתוקשבת, קורסי וידיאו ולמידה מרחוק. בהקשר הזה כדאי לאקדמיה לחשוב על שילוב וגמישות במקום לנסות לבחור מסלול. אנחנו מכירים את זה כבר היום במערכות ההכשרה בארגונים. יש מי שעבורו קורס זה חדר עם מרצה ובורקס, בעוד שמישהו אחר רוצה גישה ללמידה בווידאו במקום ובזמן שנוח לו. גם באקדמיה אנחנו כבר רואים סטודנטים שמשלבים בין קורסי וידיאו ללמידה פרונטלית ואחרים שאינם עושים זאת.

חישבו על עולם שבו טכנולוגיית המציאות המדומה תאפשר להשתתף בשיעור גם בלי לצאת מהמיטה. בעולם כזה, יש סיכוי שהלומד יבחר את הקורס לא על פי מיקומו הגיאוגרפי או המוסד שמעביר אותו, אלא בהתאם לתוכן, לרמה, לעניין וליכולות הקנייה. האקדמיה צריכה לחשוב איך היא תתמוך בלמידה 7/24 מעבר לכיתה ולקמפוס ולאפשר שילובים שונים בין הפיזי לווירטואלי.

מוסד לימודים צריך לשאול מה הערך של הכיתה הפיזית ואיך עושים בה שימוש באופן שמצדיק את הבחירה בה על פני הכיתה הווירטואליץ; איך בונים את חוויית הלמידה והיחסים בין המרצה לסטודנט ולמתרגל בכך הפלטפורמות; וגם מה הערך של מוסד אקדמי אם אפשר לצרוך למידה מהגורם המתאים ביותר בלי מגבלות פיזיות.

סטודנטים לכל החיים

בעידן הזה, השכלה היא משימה מתמשכת, מאחר שהידע הנדרש להצלחה בעבודה מתיישן ומתחדש בקצב גבוה מבעבר. מכון המחקר Pew פרסם כבר ב-2016 ש-90% מהעובדים מבינים שהם חייבים להמשיך ללמוד כדי להישאר רלוונטיים. ועם זאת, השאלה מה תפקיד ההשכלה הגבוהה בלמידה לאורך כל החיים נותרה פתוחה. יש אמנם תארים שניים ויחידות ללימודי חוץ, אבל לרוב אין אפשרות אמיתית לקחת קורס או כמה קורסים כדי להשלים התמחות מסוימת, הנדרשת מתוקף התפקיד. השיח הזה כבר מתקיים בכמה מקומות. באוניברסיטת נורת'איסטרן, לדוגמה, מאפשרים לבוגרים להוסיף קורסים לתארים מתקדמים תוך כדי או אחרי הלימודים.

עבודה של אונסק"ו בנושא מסמנת גם היא את הצורך של האקדמיה לעבור למודל פתוח יותר, במתכונת שאינה תואר. הועדה גם מציעה לחשוב על מודל של שיתוף פעולה בין האקדמיה למעסיקים, גורמי הכשרה וחברה כדי להרחיב את ההשתתפות והגישה של אוכלוסיות מבוגרות ליכולות עדכניות, וגם להוסיף ממד של גמישות, הן בזמן והן במקום, כדי לאפשר גישה לידע. אבל גישה לבדה אינה מספיקה. בשנים הקרובות נידרש להתייחס לשאלות הנוגעות לסף כניסה, לאמצעי הערכה וגם להגדרות מומחיות - תעודה, תואר וכדומה.

עם הזמן, יתברר לנו איך תיראה השכלה המתאימה לעולם החדש. מה שבטוח, האקדמיה חייבת להאיץ את קצב ההתפתחות שלה ולאפשר גמישות רבה יותר כדי להישאר במשחק. אם לא תעשה כן, היא תגלה במהרה שהפכה ללא רלוונטית ושהפתרונות מגיעים ממקומות חדשים.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי