גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו בתפוצת נאט"ו; האם תיפתח לישראל הדלת לאירופה?

האם יצליח משרד החוץ להכניס את ישראל לרשימת הספקים הרשמית של נאט"ו ולהעניק לה תו-תקן, תעודת הכשר אם תרצו, מגוף הרכש הביטחוני החשוב ביותר באירופה? ■ הפלוג+

רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס
רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: רויטרס

בקיץ האחרון פרסמה סוכנות הידיעות הטורקית "אנדולו" (המנוהלת על-ידי הממשל הטורקי) כתבה על הגברת הנוכחות הצבאית האמריקאית במוצבי צבא התומכים בפעילות גורמים כורדים בסוריה (PKK/PYD). הדיווח, שיצא כאמור מגורמים רשמיים, חשף מידע חשוב לגבי מיקום הכוחות האמריקאים ומספרם של חיילים צרפתים ואמריקאים באזור, במסגרת המאבק בשטח לחסל את דאעש. הכתבה כללה גם מפה מפורטת ופורסמה הן בטורקית והן באנגלית.

קולנול ג'ו סקרוקה, דובר כוחות מבצע "נחישות טבועה" (השם הרשמי "Inherent Resolve" שהוענק ב-2014 למבצע הצבאי בהובלת ארה"ב נגד דאעש), ביקש מאתר האינטרנט האמריקאי ה"דיילי ביסט" שלא לפרסם את המידע, וכתב: "הדיון הציבורי במיקום ובמספר הכוחות הספציפי יספק מידע רגיש וטקטי לאויב - דבר שעשוי לסכן את כוחות הקואליציה ושותפותיהן". כמה ימים לאחר מכן הכחיש דוברו של הנשיא הטורקי ארדואן מעורבות בפרסום המידע הרגיש, ולאחר מכן הכתבה באנגלית באתר אנדולו הוסרה.

הסקרנות גברה, במיוחד בשל היחסים המסובכים בין ארה"ב וטורקיה כיום. שתי המדינות יושבות יחדיו כמדינות עמיתות בנאט"ו, הברית הצפון-אטלנטית, אך הן בעלות אינטרסים מנוגדים בנוגע למתרחש בסוריה. מהיכן זרם המידע? ארה"ב פעלה לספק ציוד צבאי ותחמושת והדרכה ובסיסים צבאיים לקבוצות הכורדים ה-PKK וה-PYD, והיא עשתה זאת בניגוד לעמדתה המפורשת של טורקיה נגד קבוצות אלה המוגדרות אצלה כטרוריסטים.

הסיפור הזה מדגים את היחסים העדינים שמתקיימים כיום בגופים רב-לאומיים, ביניהם כאלה שישראל חברה בהם.

ישראל, יצוין, אינה אחת מן המדינות החברות בנאט"ו. המעמד הזה מוקנה ל-29 מדינות בלבד, כאשר ארה"ב היא המשמעותית, המממנת, הקובעת והמנווטת; בעוד שישראל זכתה במהלך השנים למעמד של "בעלת ברית עיקרית שאינה בנאט"ו" (אך בכל שנות המשבר עם טורקיה מעמדה זה הוקפא לחלוטין). במשרד החוץ שוקדים בשנים האחרונות על שיפור וקידום מעמדה של ישראל בתוך נאט"ו, ואחרי שב-2016 הגיעה ישראל להסכם פשרה עם הטורקים בנוגע להסדרי הפיצויים עם משפחות משתתפי משט המרמרה - ורק בזכות ההסכם הזה - הסירו הטורקים את הווטו שהטילו על פעילות ישראל בתוך נאט"ו. בשבוע הבא צפוי נתניהו להגיע לביקור באיחוד האירופי. ראש ממשלה ישראלי לא ביקר בבריסל בביקור רשמי מזה 22 שנים. אז הוא גם יגיע למפקדת נאט"ו וייפגש עם המזכ"ל ג'נס סטולטנברג.

נאט"ו, שהייתה תחת איום הנשיא טראמפ לפירוק בהיותה גוף ש"פג תוקפו" (או בלשונו של הנשיא האמריקאי במהלך הקמפיין: 'Obsolete'), קיבלה אורך נשימה אחרי שהוא הגיע שם לביקור במאי 2017. הוא אמנם לא הביע את המחויבות האמריקאית לנאט"ו באמצעות המשפט האלמותי החקוק באמנת הברית - 'אחד בשביל כולם, כולם בשביל אחד' - אך לכל הפחות הפסיק להשתלח בגוף הרב-לאומי.

בנאט"ו, נציין, התמקדו בשנים האחרונות בבלימת המוערבות הרוסית בתוך אוקראינה, אך גם שם מבינים שהפוקוס הביטחוני הגלובלי נע ממאבק אל מול מדינות למאבק אל מול ארגוני טרור. ארגוני הטרור שנמצאים בצפון אפריקה, בסיני, בסוריה, בעיראק ובלבנון מסכנים (ממש) גם את אזרחי המדינות החברות בנאט"ו, בעיקר האירופאיות. כך שהמידע והניסיון הישראלי רלבנטיים להם מאוד.

תשתול דיסאינפורמציה?

מהלך החתימה על אותו הסכם פשרה עם טורקיה זכה בישראל לקיתונות של ביקורת, בעיקר ממי שמכהן כיום כשר הביטחון, אביגדור ליברמן. הוא, שגם כיהן כשר החוץ, היה אמור להבין את החשיבות של הפשרה, אך התעקש לדבוק במסרים תוקפניים בנושא הטורקי, ללמדנו על ההבנה הדיפלומטית שאין ולא הייתה לו.

אבל, כאמור, אותה פשרה שחררה עבור ישראל חסמים רבים, ובאמצעות עבודה מאומצת של הדיפלומטים הישראליים - ישראל מתקדמת עקב בצד אגודל בתוך מפקדת נאט"ו. אחד ההישגים הוא הסכם שיתוף הפעולה המודיעיני שנחתם השבוע בין ישראל לבין נאט"ו, שעליו דיווחנו לראשונה ב"גלובס" אתמול (ד'). מן הצד הישראלי חתם על ההסכם הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב), ניר בן משה; מן הצד של נאט"ו חתמה על ההסכם וונדי באשמן, ראשת משרד הביטחון של נאט"ו. ההודעה הלקונית שפרסמו ממטה נאט"ו - "הסכם להגנה על העברת מידע סודי בין הצדדים" - מגלמת בתוכה מעמד משופר עבור מדינת ישראל. בנוסף, לפני כשנה שודרג מעמדו של שגריר ישראל באיחוד האירופי, אהרון (רוני) לשנו-יער, לתפקיד נוסף של השגריר הישראלי בנאט"ו; וכן, ישראל הורשתה לראשונה לפתוח לשכה פיזית בתוך המטה הראשי של נאט"ו בבריסל, ואנשי צוות ישראליים נוספים (משרד החוץ, משרד הביטחון) נשלחו לבריסל.

חתימת אותו הסכם שיתוף פעולה מודיעיני מעלה כמובן את השאלה מה יקרה למודיעין שיסופק על-ידי ישראל בפורומים רחבים של נאט"ו בהם יושבת גם טורקיה. מי שמוטרד מכך כדאי לו שיתפקס על הציר המתגבש בין פוטין-ארדואן-אסד, כפי שבא לידי ביטוי בפגישה המלבבת בסוצ'י בין פוטין, ארדואן ורוחאני בשבוע שעבר, פגישה שקדמה לה פגישה בארבע עיניים עם אסד כמה ימים קודם לכן.

האם ישראל תתקמצן במודיעין שתחלוק בפורומים בנאט"ו, או שמא היא דווקא תוכל להשתמש בשיתוף המודיעיני הזה כדי לשתול דיסאינפורמציה והטעיות, כמיטב הקונספירציות-המודיעיניות-המודרניות? אנחנו מהמרים שאופציה ב' היא המעניינת והרלבנטית יותר.

היבט אחר, מעניין וחשוב למגזר העסקי הישראלי, הוא הפעילות שמוביל כיום משרד החוץ באמצעות השגריר לשנו-יער, להכניס את ישראל לרשימת הספקים הרשמית של נאט"ו לפי כללי ה-Nato Support & Procurement Agency (ה-NSPA). המשמעות של התקדמות לפרק הבא הספציפי הזה ביחסי ישראל-נאט"ו הוא קבלת תו-תקן, תעודת הכשר אם תרצו, מגוף הרכש הביטחוני החשוב ביותר באירופה. מדוע חשוב? כי תו-התקן של נאט"ו פותח לחברות ישראליות את הדלתות מול מדינות אירופאיות רבות.

השלב הזה, אשרור של ה-NSPA, קרוב מאוד, כך אומרים לנו. עניין של עוד כמה חודשים. חברות תוכנה ישראליות, חברות סייבר, פיתוחים בתחומי תקשורת, טלקום, מודיעין, אשר יקבלו את תו-התקן של ה-NSPA, יצליחו לפתוח דלתות נוספות. נציגי שגרירות ישראל שיושבים כיום בתוך נאט"ו וגם אל"מ אריק חן, הנספח הצבאי הישראלי המוצב כיום בהאג ומגיע מדי שבוע למשרדי נאט"ו, מקבלים הרבה פניות בנושא הזה.

עוד תוצאה של הסכם שיתוף הפעולה המודיעיני הוא דיונים בין קבוצות משפטנים של נאט"ו למשפטנים ישראליים בנושא התמודדות עם הטרור הגלובלי; וגם הגעתם לישראל של כ-40 קצינים מן המדינות החברות בנאט"ו במסגרת סיור של מכון ה-"Atlantic Treaty Association". הסמינר עסק בלוחמה בשטח בנוי ואורבני, והקבוצה נפגשה עם בכירי משרד החוץ והביטחון, וגם עם מומחים מן המרכזי הבינתחומי. משלחות מקבילות יצאו בהמשך גם לבריסל.

במציאות של שיתוף-הפעולה עם נאט"ו, הביקורים הללו והסמינרים ההדדיים פתוחים גם לטורקים - כמדינה חברה בארגון.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד