גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברק תוקף בארה"ב את "פתרון המדינה האחת" של ממשלת נתניהו

במאמר ב"ניו-יורק טיימס" ובשיחה פומבית בפורום סבן, אומר ברק כי האג'נדה של ממשלת הימין היא "איום קיומי למפעל הציוני כולו" ■ על ממשלת נתניהו: "אי-רציונלית, גובלת במשיחיות" ■ "אבי גבאי? אני תומך בו בכל לב"

במאמר אופ-אד ב"ניו-יורק טיימס" ובשיחה פומבית בפורום סבן, שנפתח אמש (ו') בוושינגטון, אומר אהוד ברק, כי "פתרון המדינה האחת" של ממשלת נתניהו הוא "איום קיומי למפעל הציוני כולו". כדבריו: "אנו חייבים להציל את ישראל מממשלתה".

בהתקפה חריפה ביותר על הממשלה הנוכחית בישראל, כותב ראש הממשלה לשעבר במאמר: "כל מי שישראל יקרה לו, אינו יכול לעסוק עתה בהתייפייפויות. אנו זקוקים עתה להתבטאויות ישירות, אפילו מכאיבות - ולפעולות. עם כל הישגיה הגדולים בשבעת העשורים שחלפו, ארצנו מוצאת עתה את עצמה במצב שבו נשקפת סכנה חמורה לעתידה, לזהותה ולבטחונה מהמאוויים והאשליות של הממשלה האולטרה-לאומנית בראשות בנימין נתניהו".

"בתקופת שלטונה - יותר משלוש שנים - הממשלה הזו הראתה שהיא בלתי רציונלית, גובלת במשיחיות", ממשיך ברק. "עתה נעשה ברור יותר ויותר אנה מועדות פניה: סיפוח זוחל של הגדה המערבית; היא מתעתדת להוציא מכלל אפשרות הפרדת קבע מהפלסטינים".

בשיחה עם ג'פרי גולדברג, עורך "אטלנטיק", בפורום סבן אמר ברק דברים דומים והוסיף: "70% מהישראלים תומכים בפתרון שתי מדינות; 80% מצדדים בהפרדה ו-85% - בגירושים... הממשלה הימנית מקדמת אג'נדה ימנית שמהווה איום קיומי על ישראל בטווח הארוך. האיום הקיומי אינו בא מכיוון איראן או חיזבאללה אלא מהעדר יציבות פנימית... מדינה אחת לשני עמים תהיה טרגדיה".

ובמאמר "בטיימס" מדגיש ברק, כי "פתרון של מדינה אחת", שאליו מכוונת הממשלה את ישראל אינו פתרון כלל ועיקר: "פתרון כזה יהפוך את ישראל למדינה או יהודית או דמוקרטית (וקרוב לוודאי לא זו ולא זו). זו מדינה שתהיה שקועה באלימות מתמדת. הסיכוי לעתיד כזה הוא איום קיומי על המפעל הציוני כולו".

"ממשלת ישראל מבינה, שבמימושה של תוכנית מדינה אחת כרוכים צעדים ונהלים שאינם עולים בהכרח עם עם חוקי ישראל או החוק הבינלאומי", מוסיף ראש הממשלה לשעבר. "לכן הממשלה הזו הכריזה למעשה מלחמה על בית-המשפט העליון, על העיתונות החופשית ועל החברה האזרחית, וגם על ההתנהלות המוסרית של צה"ל".

"הבוז לשלטון החוק מחלחל גם להיבטים אחרים של פעילות הממשלה הזו", כותב ברק. "הוא מסייע לסוכך על ראש הממשלה, על משפחתו ועל עוזריו מחקירות של מעשי שחיתות. מפלגת הליכוד הציגה באחרונה יזמת חקיקה שתאסור במפורש על המשטרה להמליץ על הגשת כתבי אישום בסיום חקירות של אישים ידועים. ואם למישהו יש ספק לגבי כוונות החוק הזה, נוסחו מראה שהוא יחול אפילו על חקירות שכבר החלו - כמו אלה שעוסקות ברה"מ".

ברק מותח גם ביקורת על "כניעת" נתניהו למפלגות החרדיות בנושאים דתיים, כניעה שמזיקה, לדבריו, ליחסים המכריעים בין ישראל ליהודי ארה"ב.

"למרות פעולותיה של ממשלת הימין הזו, קיים קונסנסוס רחב בקרב הישראלים והוא נשען על שלושה יסודות: הראשון, והחשוב ביותר, הוא ביטחון מעל לכל. כל ישראלי מבין זאת. השני הוא, שאחדות, סולידריות ושלמות העם חשובים יותר משלמות הארץ, כלומר השאיפה להשתלט על כל ארץ ישראל ההיסטורית. והיסוד השלישי הוא, שמגילת העצמאות היא הבסיס לחוקה דה-פקטו של ישראל".

על שלושת היסודות הללו, מתווה ברק את חזון השלום שלו: "השכונות היהודיות במזרח ירושלים וגושי ההתנחלויות בסמוך לקו הירוק, שכוללים 80% מאוכלוסיית המתנחלים יישארו בידי ישראל, יהיה מה שיהיה. בכל הסכם שלום עתידי, יהיה אפשר להחליף שטחים אלה בשטחים אחרים של ישראל שיימסרו לפלסטינים. האחריות הביטחונית הכוללת בגדה המערבית תישאר בידי ישראל לאורך כל זמן שיידרש".

ברק אומר שפחות מ-100 התנחלויות מבודדות, עמוק בתוך הגדה, משמשות בית לכ-100 אלף מתנחלים. "אפילו אם אי-אפשר ליישב עתה את הסכסוך הישראלי-פלסטיני - וקרוב לוודאי שאי-אפשר - ברור שהמשך הבנייה של אותן התנחלויות מבודדות פוגע במישרין באינטרסים החיוניים של ישראל. ההתנחלויות האלה הן נטל ביטחוני, לא נכס ביטחוני. הן נועדו לחסום את אופציית ה"גירושים" מהפלסטינים, אופציה שרוב מכריע של הישראליים תומך בה".

ממשלת הקואליציה של נתניהו טוענת, כי היא תומכת בשלושת היסודות האלה של הקונסנסוס הישראלי", מוסיף ברק. "האמת היא שהממשלה הזו חותרת תחת שלושתם. ראש הממשלה מערער את בטחוננו במקום לחזק אותו. הוא מעדיף את ישראל השלמה עם רוב ערבי, אלימות ופלגנות על פני ישראל מאוחדת, בטוחה בעצמה ובעלת רוב יהודי מוצק. הוא מקדש את ארץ ישראל במקום את עם ישראל. והוא שוחק באופן מתמיד את הדמוקרטיה בישראל ואת נורמות המשילות הליברליות שלה".

"כדי לקדם את האג'נדה שלו, רומם נתניהו לדרגה של אמנות פייק ניוז, עובדות אלטרנטיביות והעלאת נושאים שלא ממין העניין בכל דיון, זמן רב לפני שמושגים אלה הכו שורש בשפה האנגלית", מציין ברק במאמרו. "ממשלתו מסכנת את עצם קיומה של ישראל , מפלגת את אזרחיה ומסיתה אותם אלה נגד אלה, ומשליכה רפש על ידידיה בחו"ל, ידידים שישראל יקרה לליבם".

בשיחתו הפומבית בפורום סבן הסביר ברק מה, לדעתו, ההבדל בין ימין לשמאל בישראל. הימין מנתנהל כמו מועדון כדורגל, הוא אמר. אנשיו ממעטים להחליף את הצוות גם אם אין הישגים ומעדיפים להתנפל על השופט ולהזכיר לו מה עשתה אמו כשהייתה צעירה. השמאלנים יושבים ומדברים על תיקון עולם - איך העולם צריך להיות. השמאל פסיבי. הוא חייב להתעורר. השמאל שם דגש בחשיבות הפרט. הימין מבין את חשיבות ערכי הפרט, אך הוא נותן קדימות לערכי הקהילה. מנהיגי השמאל לא הפנימו שיש ציבור שהקהילה חשובה בעיניו, ציבור שמכבד סמכות.

בתשובה על שאלה האם בדעתו לחזור לפוליטיקה, אמר ברק, כי הפוליטיקה לימדה אותנו לעולם לא להגיד לעולם לא. ובכל זאת, "אני לא יכול לחשוב על מצב שיניע אותי לחזור. הייתי מעדיף לא לחזור. "אני סומך על אבי גבאי", הוא הוסיף. "הוא הוכיח את יכולתו לנצח. אני תומך בו בכל לב".

על ההסכם עם איראן אמר ברק, כי יש לו רגשות מעורבים לגבי המסמך: התחושה שיש לך כאשר החותנת לוקחת את ה-BMW ונופלת עם האוטו מצוק גבוה. הוא נשאל מדוע לא תקפה ישראל את איראן בעבר. ברק השיב שהוא - ונתניהו - לא הצליחו לשכנע את הקבינט המדיני-ביטחוני לאשר התקפה כזו. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט