גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזם ההייטק פיטר ת'יל נכנס לתחום הביומד בישראל

ת'יל מוביל יחד עם קרן אורבימד השקעה של 10 מיליון דולר ב-Chemomab ■ החברה פיתחה מוצר אנטי-דלקתי ואנטי-צלקתי שמיועד תחילה לטיפול בכבד שומני

פיטר ת'יל / צילום: רויטרס
פיטר ת'יל / צילום: רויטרס

פיטר ת'יל, בין היתר מייסד פייפאל והמשקיע החיצוני הראשון בפייסבוק, והיום שותף בקרן הון הסיכון Founders Fund, נכנס להשקעה פומבית ראשונה בתחום הביומד בישראל. ת'יל מוביל יחד עם קרן אורבימד ישראל, סבב גיוס בחברת ChemoMab שבה השקיעה כבר אורבימד בעבר. כמומאב פיתחה תרופות למחלות דלקתיות ומחלות פיברוטיות (המאופיינות בצלקת) והמוצר הראשון שהיא מפתחת מיועד להצטלקות בכבד בעקבות דלקת הנוצרת בשל כבד שומני (NASH). משקיעים נוספים שהשתתפו בסבב הם קרן ההשקעות ישראל-יפן של חברת SBI , וכן קרן מיילסטון קפיטל.

ת'יל השקיע בעבר דרך קרן פאונדרס פאנד בחברת קומפאס של אורי אלון, המיועדת לתמיכה בקבלת החלטות בתחום הנדל"ן ובחברת Appcard של יאיר גולדפינגר (בעבר ממייסדי ICQ), אולם כאמור לא פעל עד כה בתחום הביומד בישראל. עם זאת הוא כבר פעיל בסקטור הזה בעולם כבר כמה שנים, ואף תיאר ב-2015 את משנתו בתחום. לדבריו, התחום מאופיין בהסתברויות נמוכות להצלחה בסדרה של ניסויים, ולכן הסיכון בהן רב. מטרתו היא להשקיע באותן חברות, שבהן נראה כי המוצר מובן והניסויים מבוצעים בדייקנות כזו, שהסיכויים להצלחה אינם באמת כה אקראיים ולא ידועים. יצויין כי רוב הגורמים בשוק הביומד אינם מאמינים כי נסויים וחברות כאלה קיימים אלא רואים את האקראיות כחלק מן התחום, ולכן קרא לעצמו ת'יל בכתבה מ-2015, "טיפוס לעומתי (A contrarian) בתחום הביוטק".

בין השנים 2012-2015 השקיע ת'יל רך קרן פאונדרס כ-300 מיליון דולר בחברת Stemcentrx אשר מפתחת תרופה נגד תאי גזע סרטניים. קרן Founders של ת'יל הפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה, לפני שזו נמכרה לחברת התרופות הגדולה Abbvie , תמורת 5.8 מיליארד דולר מקדמה ופוטנציאל לעסקה שתגיע עד 10.2 מיליארד דולר, וזאת למרות שהחברה עדיין בשלבי פיתוח ראשונים. עסקה זו הניבה לת'יל קרדיט משמעותי גם בתחום הביוטק, אף שאינו בעל רקע מדעי או עסקי בתחום.

היום מבצע ת'יל את רוב השקעותיו בתחום הביומד דרך ה-Theil Foundation אשר השקיע עשרות חברות צעירות המבוססות על מדע פורץ דרך, בעל פוטנציאל לעשות שינוי אמיתי. את שיעורי ההצלחה של הפרוטוליו השלם ניתן יהיה לדעת רק בעוד שנים רבות.

את ההשקעה הנוכחית ביצע ת'יל דרך גוף שלישי, ת'יל קפיטל, קרן למטרות רווח שעד כה ביצעה, מלבד ההשקעה בכימומאב, עוד שלוש השקעות בחברות ביוטק בסבבי A ו-B.

כמומאב הוקמה על ידי ד"ר עדי מור, אשר התמחתה בדוקטורט שלה בתחום מערכת החיסון בסרטן ומחלות אוטו-אימוניות. הטכנולוגיה הומצאה במעבדתו של פרופ' קובי ג'ורג' בבית החולים איכילוב. מור: "החברה הוקמה ב-2011 ואני מעורבת מה מהיום הראשון. לא היו לי מחשבות הלקים חברה, אני מגיעה יותר מן הצד המדעי, אבל כשראיתי את הטכנולוגיה הזו חשתי שזה משהו שלא הכרתי כמוהו בעבר ושהמוצר חייב להגיע לפיתוח, אסור לתת לו להתמסמס. התקשרתי בעצמי מול בית החולים איכילוב לקבלת הסכם רישיון עיקרי.

"בשנים הראשונות היינו ממומנים על ידי משקיעים פרטיים, שלא מגיעים מהתחום אבל יש להם ניסיון בהשקעות ביומד. בהמשך אורבימד השקיעה בחברה אחרית בדיקה מקיפה. זו הייתה החברה הראשונה שאורבימד ישראל השקיעה בה כשהייתה עדיין לפני השלב הקליני, והם הנחו אותנו כיצד ללכת לפי כל הפרוטוקולים ולפתח את המוצר בתהליך האיכותי והמוקפד ביותר. אורבימד הם שייצרו גם את הקשר הראשון שלנו עם ת'יל.

"והנה, לפני מספר חודשים נכנסנו לניסוי ראשון, ניסוי בטיחות במתנדבים. אנחנו ממתינית לתוצאות של ניסוי הבטיחות, כי במוצר חדשני, בטיחות היא לא עניין טריוויאלי".

- כיצד פועל המוצר?

"פרופ' ג'ורג' גילה חלבון שלא היה ידוע בתחום המחלות הדלקתיות והצלקתיות, אך הסתבר לו בהדרגה כי חלבון זה מתבטא באופן אינטנסיבי ומעורבת בהתקדמות של מחלות דלקתיות כרוניות. פיתחנו נוגדן אשר משפיע על הקולטן לאותו חלבון.

"כשנתנו את התרופה לבעלי חיים שסבלו מדלקת מפרקים שמקורה בפעילות של מערכת החיסון נגד המפרקים, ראינו את החיות קמות ומתחילות לרוץ. אלה חיות שקודם ישבו בצד הכלוב ולא יכלו לזוז. כשבחנו מחלות שמאופיינות בהצטלקות, כמו שחמת הכבד שנגרמת מדלקת בכבד, גילינו כי התרופה יעילה במיוחד במחלות המשולבות בין הפן הדלקתי לפן הצלקתי".

- לאור תוצאות כה מוצלחות בדלקת מפרקים, מדוע בחרתם בשוק ה-NASH, הכבד המאופיין בדלקת על רקע היותו שומני? השוק הזה ידוע כענק אבל קשה, אין לו עדיין תרופה.

"הן בשל השילוב שהזכרתי בין שתי פני המחלה, הדלקתי והצלקתי, כאשר בדלקת מפרקים מדובר במחלה דלקתית בעיקר, והן משום שבדלקת מפרקים כבר יש תרופות מועילות, ואילו ב-NASH אמנם יש תרופותב פיתוח, אך אין תרופות בשוק. אנחנו בוחנים גם את היתכנות המוצר לכמה מחלות יתום, שבהן נגרם נזק לכבד אך לא כתוצאה משומן אלא מסיבות אחרות. המחלות יותר נדירות, ולכן ייתכן שתהליך הפיתוח לתרופה להן יהיה יותר קצר".

ד"ר ניסים דרוויש, שותף מנהל באורבימד, אמר כי: "אני מאמין כי היעילות והחדשנות של המוצר יחד עם היכולת המדעית של הצוות המקצועי יאפשרו לה לממש את הפוטנציאל שלה כחברה פורצת דרך".

כמומאב - תעודת זהות

שנת הקמה: 2011

תחום פעילות: תרופה לטיפול במחלות דלקתיות וצלקתיות

מייסדת ומנכ"ל: ד"ר עדי מור

עובדים: שמונה ברמת החייל

גיוסי הון כולל גיוס זה: 15 מיליון דולר

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט