גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת גרמניה שועטת קדימה - ולא מראה סימני עצירה

ההרחבה הכמותית באירופה צפויה להימשך עמוק אל תוך 2018, והריבית כנראה לא תעלה עוד זמן רב ■ הכלכלה הגרמנית, לפיכך, צפויה להמשיך להתחזק - והדבר יבוא לידי ביטוי גם במדדי המניות

אנגלה מרקל / צילום: רויטרס
אנגלה מרקל / צילום: רויטרס

הרפובליקה הפדרלית של גרמניה היא אחת המדינות הגדולות והחשובות באירופה, הגובלת בתשע מדינות. גרמניה היא למעשה פדרציה, המורכבת מ-16 מדינות, שלכל אחת מהן עיר בירה ומוסדות שלטון משלה. הערים המרכזיות במדינה הן ברלין, מינכן, המבורג ופרנקפורט.

האוכלוסייה הגרמנית היא הגדולה ביבשת אירופה, ומונה 80.6 מיליון תושבים. עם זאת, קצב הגידול של האוכלוסייה הגרמנית מצוי בעשירון התחתון מבין מדינות העולם, והיא מתכווצת בשיעור שנתי של 0.16% - מה שעשוי להצדיק את מדיניות פתיחת השערים למהגרים, שיש ביכולתם לספק ידיים עובדות שיסייעו בהתמודדות עם האתגר הדמוגרפי.

היצואנית השלישית בגודלה בעולם

עם תוצר של כ-4 טריליון דולר נכון לסוף 2016, ניצבת הכלכלה הגרמנית כחמישית בגודלה בעולם והגדולה ביבשת אירופה. את התואר "מנוע הצמיחה של היבשת הישנה" קיבלה גרמניה הודות לכך שהיא אחראית לבדה לחמישית מהתוצר של האיחוד האירופי. בשנים האחרונות, בזמן שמדינות רבות בגוש האירו התמודדו עם אתגרים משמעותיים, שהתבטאו, בין השאר, בחוסר ודאות כלכלית, ניצבת הכלכלה הגרמנית כמודל של יציבות לגוש כולו.

גרמניה תפקדה כ"מבוגרת האחראית", שלקחה על עצמה את ההובלה בקבלת כל ההחלטות הקריטיות, ובראשן משברי החוב בשנים 2011-2012. בהחלטות אלה גרמניה הערימה קשיים על מדינות אירופה וכפתה עליהן משטרי צנע ורפורמות מרחיקות לכת.

אחת מנקודות החוזק המרכזיות של הכלכלה הגרמנית היא שמדובר באחת המדינות הפתוחות ביותר לסחר בינלאומי - היצואנית השלישית בגודלה בעולם. עם הסחורות המרכזיות שמיוצאות מגרמניה, ניתן למנות מכונות, רכבים, כימיקלים, ציוד לבית ועוד, כאשר שותפות הסחר המרכזיות של המדינה הן ארה"ב, צרפת, הולנד, סין ובריטניה.

ההתאוששות בביקוש העולמי בשנים האחרונות, בעיקר מצד סין וארה"ב, סייעה באופן טבעי להגדלת הביקושים ליצוא הגרמני. למעשה, חלקו של היצוא הגרמני מכלל היצוא של מדינות האיחוד הגיע ב-2017 לרמה של כ-70%, ובמבט על נתוני החשבון השוטף של הגרמנים ניתן גם לקבל מושג מדוע המטבע האירופי, שבו כמובן משתמשים הגרמנים, חזק לאורך השנים.

העודף בחשבון השוטף ב-2016 הסתכם ב-294 מיליארד דולר - העודף הגבוה בעולם, כ-100 מיליארד דולר מעל הכלכלה השנייה ברשימה, סין. גם באחוזי תוצר, העודף בחשבון השוטף של גרמניה הוא בלתי רגיל בכל קנה מידה, והגיע אשתקד לרמה של 8.3%.

מדד_DAX

הצמיחה הגיעה לקצב המהיר ביותר מאז 2011

שנת 2017 היא שנה נוספת שבה הכלכלה הגרמנית ממשיכה להפגין עוצמה, כאשר הצמיחה לרבעון השלישי של השנה עמדה על 3.2% במונחים שנתיים - הקצב המהיר ביותר מאז 2011. נתון זה לא אמור להפתיע, לאור הסביבה הכלכלית החזקה במדינה, שמקבלת ביטוי הן במדדי הסנטימנט - למשל, מדד ביטחון הצרכנים, השוהה סביב רמתו הגבוהה מאז המשבר הפיננסי העולמי, והן באינדיקטורים המאקרו-כלכליים, כמו שיעור האבטלה, שנמצא ברמת שפל היסטורית של 3.6%, והאינפלציה שטיפסה לרמה של 1.6% - שתי עשיריות מעל האינפלציה הממוצעת ב-20 השנים האחרונות.

כל אלה מלמדים אותנו כי הסביבה המאקרו-כלכלית בגרמניה שונה באופן מהותי משאר מדינות גוש האירו, וכאן באה לידי ביטוי הבעיה העיקרית של אירופה - שיש בה איחוד מוניטרי יחד עם עצמאות פיסקאלית של המדינות השונות.

עם נתונים מאקרו-כלכליים כמו שיש לגרמניה, סביבת הריבית בה היתה אמורה להיות כיום שונה באופן מהותי, ודומה הרבה יותר לארה"ב. עם זאת, המדיניות המוניטרית השוררת כיום באירופה, היא כזו שהרבה יותר מתאימה למדינות כמו יוון, פורטוגל ואיטליה.

למעשה, נטיית המדיניות המוניטרית היא לכיוון החוליות החלשות באיחוד. מאחר וההרחבה הכמותית באירופה צפויה להימשך עמוק אל תוך 2018, והריבית לא תעלה עוד זמן רב, נראה כי הכלכלה הגרמנית רק תמשיך להתחמם בשנה הקרובה.

התחממות שוק הנדל"ן כרוכה בסיכונים

השאלה המרכזית בהקשר הזה היא האם הכלכלה הגרמנית עשויה להתחמם יתר על המידה כתוצאה מהעיוות שנוצר, במסגרתו הבנק המרכזי האירופי (ECB) נאלץ להתאים את מדיניותו למדינות הפחות חזקות בגוש האירו. הנתונים מלמדים כי שוק הנדל"ן הגרמני, למשל, התחיל להתחמם מאוד בשנתיים האחרונות, כשקצב הגידול במחירי הבתים החדשים כמעט הכפיל את עצמו בהשוואה לשנים שקדמו להרחבה הכמותית והריבית האפסית.

בסביבה של משק "חם", שבו הלחצים האינפלציוניים מתחילים להתהוות, אבל הריבית נותרת אפסית (שלא לומר שלילית), הסיכון הפיננסי מתחיל לעלות - ובמיוחד בשוק הנדל"ן. ראיה לכך ניתן למצוא בתחזית האחרונה שפרסמו כלכלני OECD, שציינה כי על הרגולטור הגרמני לבחון הטלת מגבלות נוקשות יותר במקרה שבו קצב מחירי הבתים וקצב נטילת המשכנתאות ימשיכו להאיץ.

נראה כי רק הזמן יגיד אם הכלכלה הגדולה והיציבה באירופה עלולה להיגרר למשבר, לאור הסיכון שמייצר שוק הנדל"ן. זאת, כתוצאה מהמדיניות המוניטרית האולטרה-מרחיבה, שאינה מתאימה כלל לביצועי הכלכלה.

מה כל זה אומר על שוק המניות הגרמני? לאורך השנים, מדד DAX נוטה להניב תשואת יתר ביחס לשאר אירופה באופן עקבי, וזאת הודות לבריאות הכלכלה הגרמנית ועצם העובדה שגרמניה נחשבת להרבה יותר תחרותית בשווקים הגלובליים בהשוואה למדינות אירופה האחרות. במציאות הנוכחית, שבה הכלכלה הגרמנית מתחממת, אבל המדיניות המוניטרית נשארת מרחיבה מאוד, אנו מצפים שביצוע היתר של הכלכלה הגרמנית רק יימשך.

הכותבים הם אנליסט מערך מחקר ואסטרטגיה בבית ההשקעות פסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מניה מומלצת: מרצדס

הכלכלה הגרמנית נשענת על תעשייה, ועל תעשייה כבדה בעיקר. עם התחומים שבהם בולטת גרמניה בייצור, נמנים מכניקה כבדה, מכשירי חשמל ותעשיית הרכב. אחת החברות המזוהות ביותר עם תעשיית הרכב הגרמנית היא מרצדס (Daimler AG, שסמל המניה שלה DAI GY).

מרצדס, שנוסדה בשנת 1926, מוכרת בעיקר מתחום רכבי היוקרה. ואולם, נוסף על ייצור רכבי יוקרה, מייצרת החברה גם אוטובוסים, משאיות וכלי רכב כבדים אחרים, והיא גם מספקת שירותי מימון ואשראי ללקוחותיה.

לאחר ששנים רבות הסתפקה החברה בנתח שוק עולמי בטווח שבין 2.5% ל-2.8%, בשנת 2015 חלה תפנית חיובית - ונתח השוק שלה עלה ליותר מ-3%, במקביל לעלייה שנרשמה בכלל בהיקף מכירות כלי הרכב בעולם.

מגמות אלה הובילו את המכירות בשנה שעברה לשיא כל הזמנים, וגם את הרווחים שייצרה החברה. ב-2016, הרווח התפעולי רשם עלייה של 12.5% והרווח הנקי צמח ב-16.5%, אף שבמכירות נרשמה צמיחה מתונה של 2.6%.

אחת הסיבות לעלייה החדה ברווחיות היא השינוי בתמהיל המכירות והעלייה המתונה יותר בהוצאות בהשוואה לצמיחה בהכנסות.

הרווח הגולמי שומר על יציבות בשנים האחרונות, אבל הרווח התפעולי של הקבוצה צמח ב-2015 ב-34% בהשוואה ל-2014, ושיעור הרווח הגיע לכדי 8.5% בהשוואה ל-7.2% ו-6.5%, בהתאמה, בשנתיים שלפני כן. ב-2016 נשמר שיעור הרווח הגבוה, והוא צפוי להישמר גם בשנים הבאות, לצד צמיחה מתונה בהיקף המכירות של החברה - צמיחה בשיעור חד-ספרתי בטווח הנמוך.

מרצדס מדווחת על חמישה מגזרי פעילות שונים, ובכולם, להוציא את תחום האוטובוסים, נרשמה צמיחה במכירות בחמש השנים האחרונות. בתחום כלי הרכב הפרטיים רשמה החברה צמיחה מצטברת של 55%; בתחום המשאיות צמיחה של 14%; בתחום כךח הרכב המסחריים צמיחה של 39%; באוטובוסים נרשמה ירידה קלה של 4.5%; ובתחום הפיננסי נרשמה עלייה חדה של 71%.

הסגמנט הבולט ביותר של החברה, המהווה 58% מפעילותה, הוא מגזר כלי הרכב, שצמח ב-6% ב-2016, לאחר צמיחה של יותר מ-13% בשנה שקדמה לה. הצמיחה הנאה שרושמת החברה, נשענת על צמיחה אורגנית, אבל גם על רכישות שהיא מבצעת. המגמה החיובית, שנמשכה במרבית הסגמנטים אל תוך 2016, צפויה להמשיך גם ב-2017, אם כי תחום הרכבים הכבדים עשוי להכביד מעט, ולקזז חלק מהצמיחה נוכח חולשה מסוימת שנרשמת בתחום זה בעולם.

השיפור שנרשם בתוצאות החברה בשנים האחרונות, עדיין לא בא לידי ביטוי בתמחור המניה. מניית החברה נסחרת במכפיל רווח נקי של 9 על הרווח ההיסטורי ו-7.5 על הרווח הצפוי לשנת 2017. המכפיל על היקף המכירות עומד על פחות מ-0.5 והמכפיל על התזרים התפעולי הוא 4. החברה מחלקת דיבידנדים מדי שנה, ובשנה החולפת תשואת הדיבידנד עמדה על כ-5%.

אחת הסיבות לתמחור הנמוך של המניה הוא המינוף הגבוה, שמעלה את הסיכון הטמון בהשקעה במניה, לצד פוטנציאל הצמיחה הנמוך במכירות וברווח. מנגד, קיים פוטנציאל להמשך גידול בהשקעות. בעיקרון, המלצה על חברה מסוג זה אינה טומנת בחובה עלייה חדה במניה, והיא נשענת בעיקר על תשואת דיבידנד נאה ויציבה לאורך זמן.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם