גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך מכון ויצמן למוסד האקדמי העשיר ביותר בישראל

8.5 מיליארד שקל ב-6 שנים מתמלוגי פיתוח תרופות, 9.5 מיליארד שקל בתיק השקעות בחו"ל ■ האימפריה הכלכלית של מכון ויצמן - וסכומי העתק שצברו חוקריו ■ חשיפת "גלובס"

מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר
מכון ויצמן למדע / צילום: איל יצהר

1. קרוב ל-8.5 מיליארד שקל תמלוגים ב-6 שנים ממסחר תרופות, כאשר מתוכם הגיע לכיסם של המדענים הרלוונטיים קרוב ל-3.5 מיליארד שקל באותה תקופת זמן. אלו המספרים המדהימים שחושף היום "גלובס" מתוך הדוחות הכספיים המלאים של מכון ויצמן בחמש השנים האחרונות, שהתקבלו בעקבות דרישתי על-פי חוק חופש המידע. מדובר באחד הסודות הכמוסים של תעשיית התרופות ושל המוסדות האקדמיים - התמלוגים שחברות המסחור שלהם מקבלות מחברות התרופות ומעבירים למוסד האקדמי ולחוקרים.

הרגולטור של המוסדות האקדמיים - הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה - אינו דורש מהמוסדות האקדמיים לפרסם דוחות מלאים, ולכן המידע על פעילות המוסדות הללו די מצומצם וכולל בעיקר את ההקצבות השנתיות מתוך תקציב ההשכלה הגבוהה, העומד על יותר מ-10 מיליארד שקל בשנה.

הנתונים שחושף "גלובס" משקפים את ההצלחה הענקית של מכון ויצמן בפיתוח ובמכירת פטנטים על תרופות, את העושר הרב של המדענים - אבל מהצד השני גם את הכישלון הגדול של מדינת ישראל. אפשר להגיד שהתשתית המדעית במכון ויצמן הוכיחה את עצמה פעם אחר פעם לאורך עשרות השנים האחרונות, אבל מדינת ישראל לא ממש ידעה למנף את התשתית המדעית הזו ולחבר אותה לתעשיית תרופות צומחת בישראל, לבד מהמקרה של הקופקסון, תרופה לטרשת נפוצה שמוסחרה על-ידי טבע והפכה ללהיט שמוכר ביותר מ-4 מיליארד דולר בשנה (עד לפקיעת הפטנט).

התוצאה שהיא שהמכון נהנה מתמלוגים אדירים, וגם קבוצה מצומצמת מאוד של מדענים (ראו בנפרד) שכל אחד מהם מחזיק בהון של עשרות מיליוני שקלים ואף מאות מיליוני שקלים כתוצאה מהצלחת התרופות. ממה נהנתה מדינת ישראל? בעיקר ממסים על התמלוגים שקיבלו המדענים ומהקצבות נמוכות יחסית למכון ויצמן, כתוצאה מהצלחתו. לעומת זאת, תעשיית התרופות הישראלית, לבד מטבע כאמור - שנמצא כעת במשבר ענק - לא השכילה למנף את התשתית המדעית במכון ויצמן כדי להקים בארץ תעשיית תרופות גדולה.

2. איך עובד מודל מסחור התרופות באוניברסיטאות? כל אוניברסיטה הקימה חברה-בת פרטית למעשה, שאיננה כפופה לרגולטור. מדובר בחברות יישום כדי לנהל את הקניין הרוחני שנוצר במסגרת המוסדות האקדמיים, להגן עליו ולמסחר אותו. חברת ידע היא חברת היישום של מכון ויצמן והיא חברת היישום והמסחור הגדולה ביותר בישראל, בגלל ההצלחות של המכון. הדוחות של ידע אינם חשופים כמובן, אם כי מאוחדים יחד עם הדוחות של המכון, ופרטים על המודל של החברות הללו אפשר היה למצוא בדוח מחקר של מרכז המחקר והמידע עוד בשנת 2012.

עובדי חברת היישום של האוניברסיטאות אינם מוגדרים כאמור כעובדי מדינה, והתנהלות האוניברסיטאות בתחום מימוש זכויות הקניין הרוחני שלהן היא אוטונומית. על-פי דוח המחקר של הכנסת, בניגוד למערכת הבריאות ולמכון וולקני, ההסדרים באוניברסיטאות אינם מקנים תמלוגים כלשהם למדינה (דבר שמעורר ביקורת על המודל הזה).

חברות היישום, על-פי דוח המחקר, עוסקות ברישום הפטנטים, ודרכן מוענקות לתעשייה ולמגזר העסקי זכויות קניין על הידע שנוצר. החברות מתקשרות עם גופים מסחריים וגם גופים מממנים (ממשלתיים או פרטיים - במקרה של מכון ויצמן זה בעיקר תאגידי הפארמה העולמיים) ונקבעים כללים למימון הפעילות. נוסף על כך, חברות היישום מעגנות בהסכמים את חלוקת הזכויות וההכנסות בין מוסד המחקר לחוקר (ראו טבלה של חלוקת התמלוגים).

בכל אוניברסיטה יש תקנוני קניין רוחני המגדירים את המותר והאסור בקשרי המדענים עם התעשייה ואת הסדרי הטיפול בקניין רוחני. יש הבדלים מסוימים ביניהן אשר לנושאים שהתקנונים עוסקים בהם ומידת הפירוט שלהם לעניין המדיניות שמכתיבה כל אוניברסיטה בהיבטים שונים, למשל נוהלי פרסום, הבעלות על פטנט המפותח בעת שבתון, יחס התגמולים בין החוקר ומוסדות האוניברסיטה, ניגוד העניינים ועוד.

כבר בשנת 2005 ועדה לעניין הקשר בין האוניברסיטה לתעשייה שבראשה עמד פרופ' חנוך גוטפרוינד, לשעבר נשיא האוניברסיטה העברית, המליצה, בין היתר, להבטיח העברה יעילה של ידע שיש לו פוטנציאל יישומי מן האוניברסיטאות לתעשייה הישראלית, אבל המלצות הוועדה הזו, כמו ועדות רבות בתחומים רבים, נותרו על המדף. לאחרונה מקיים שוב הות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב) דיונים בנושא.

בכל מקרה, זרימת הכסף היא פשוטה: חברת היישום גובה תמלוגים על מכירות תרופה שהיא מכרה את הפטנט עליה (מדובר באחוזים בודדים, אבל כשהתרופה מוכרת במיליארדים בשנה מדובר בזרם הכנסות אדיר), ומכאן חברת היישום מעבירה את הכסף למוסד האקדמי ולמדענים.

3. עד כמה מכון ויצמן הוא מוסד אקדמי מוצלח אפשר להבין מנתון אחד מדהים: מתברר שלמכון ויצמן יש תיק השקעות אדיר שעומד על כ-9.5 מיליארד שקל(!). ההשקעות נעשות באמצעות W-GEM TRUST, שהיא נאמנות הרשומה בארה"ב המשמשת כשותף כללי בשותפות מוגבלת - Weizmann Global Endownent Fund. השותפות, על-פי הדוחות, מקבצת ומנהלת את האמצעים הנזילים של המכון ושל אגודות ידידים של המכון בחו"ל. למכון ולאגודות הידידים ישנו ייצוג בשותפות לפי מפתח שאינו מאפשר השתלטות כלשהי על כספי השותפות ואינו מאפשר שליטה חד-צדדית בשותפות. כמו כן, למכון ולכל אגודה הזכות למשוך את הכספים שהעבירו לשותפות בכל עת ובהודעה מראש וזאת בכפוף למספר תנאים. שימו לב להרכב תיק ההשקעות האדיר הזה: מזומנים (כ-332 מיליון שקל), אגרות חוב (כ-1.6 מיליארד שקל), מניות (כ-980 מיליון שקל), בטוחות לא סחירות (קרוב ל-6 מיליארד שקל) וקרנות נאמנות וזהב (כ-597 מיליון שקל).

מכון ויצמן

אין ספק, בזכות הנתון הזה מכון ויצמן הוא המוסד האקדמי העשיר ביותר בישראל. איזה עוד מוסד, או איזה עוד תאגיד כלשהו, מחזיק תיק השקעות שמתקרב ל-10 מיליארד שקל?

המיליונרים-מיליארדרים של המכון: מפרופ' סלע, דרך פרופ' ארנון ועד פרופ' רבל / גלי וינרב ואלי ציפורי

שורת הפיתוחים שנולדו במכון ויצמן על-ידי חוקרי המכון הפכו, כאמור, קבוצה מאוד מצומצמת של מדענים לעשירים. לא מדובר בעושר של כמה מיליונים, אלא בעושר של עשרות מיליונים לפחות, אם לא מאות מיליונים שנצבר לאורך שנים. צריך לזכור שהחוקרים מקבלים בדרך כלל כ-40% מהתמלוגים שמקבלת חברת היישום, כך שאם התרופה הופכת ללהיט, התגמולים ממנה (אחוזים ספורים בדרך כלל) המגיעים לחוקרים גדלים בהתאמה. דוחות המכון חושפים שב-6 השנים האחרונות זרם למדענים סכום אדיר של כ-3.5 מיליארד שקל, והסכום הזה כמובן גדל לאורך העשור האחרון ואף יותר. במי מדובר ובאילו פיתוחים מדובר? הנה הם בקצרה.

התמלוגים שהגיעו לכיסם של המדענים

קופקסון של טבע, תרופה לטיפול במחלת הטרשת הנפוצה, שעד השנה מכרה בכ-4 מיליארד דולר מדי שנה והניבה תמלוגים אדירים למכון ולחוקריו. מי שנהנה הם פרופ' מיכאל סלע, פרופ' רות ארנון וד"ר דבורה טייטלבוים. על-פי קצב מכירות התרופה, כל אחד מהחוקרים צבר כבר מאות מיליוני שקלים.

רביף של סרונו, גם תרופה לטיפול בטרשת נפוצה, שמכרה בשיאה בהיקף של כ-3 מיליארד דולר בשנה. רביף היתה שייכת לאינטרפארם הישראלית שאף ייצרה אותו בפארק תעשייה הקרוב למכון ויצמן, אך למעשה הוצא מישראל על-ידי סרונו. החוקרים שזוכים בתמלוגים: פרופ' מישל רבל ושותפיו למחקר פרופ' מנחם רובינשטיין, ד"ר יהודה שבת וד"ר דניאלה נוביק.

ארביטוקס, טיפול לסרטן, של אימקלון וסאנופי-אוונטיס. מכון ויצמן זכה בתביעה נגד שתי החברות בטענה שגנבו את הפטנט וזכה במאות מיליוני דולרים - בתשלום חד-פעמי של כ-120 מיליון דולר ובתמלוגים שנתיים. החוקרים הזוכים: פרופ' מיכאל סלע, ד"ר אתי פיראק וד"ר אסתר הורוביץ.

אנברל ויומירה - לטיפול במחלות דלקתיות. למכון חלק מן הפטנט בכל אחת מן התרופות שכל אחת מהן מוכרת במיליארדי דולרים. המכון מקבל על-פי הערכות כעשרות מיליוני דולרים מדי שנה מכל אחת תרופה. החוקרים הזוכים: פרופ' דוד וולך, פרופ' דני אדרקה, ד"ר הלמוט הולטמן וד"ר טליה האן.

קייט פארמה: מכון ויצמן התפשר בעבר על חלק קטן בחברה וכנראה קיבל כמה מיליוני דולרים עד עשרות מיליונים בלבד מאקזיט הענק. החוקר הזוכה: פרופ' זליג אשחר.

NDS, פיתוח קידוד להצפנת שידורי לוויינים ששימש את הבסיס הטכנולוגי של חברת NDS. החוקרים הזוכים: פרופ' עדי שמיר ושותפו עמוס פיאט.

מוצרים חדשים שנמצאים על סף פריצה: טכנולוגיית DayTwo להתאמת תזונה על בסיס הרכב חיידקי המעי. החוקרים שצפויים לזכות: פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב; תוקד - תרופה משולבת באופטיקה לטיפול בסרטן הערמונית שאושרה לאחרונה לשיווק באירופה. החוקרים הזוכים: פרופ' אביגדור שרץ ופרופ' יורם סלומון.

מיליארדי שקלים בנדל"ן כולל 106 דירות ברחובות וקרקעות בפארקים תעשייתיים

בדומה לאוניברסיטה העברית שמחזיקה תיק נדל"ן בשווי של מיליארדי שקלים, גם מכון ויצמן מחזיק שורה ארוכה של נכסים מגוונים ששוויים מוערך במיליארדי שקלים. זה מתחיל, כמובן, בקרקעות ובמבנים שמשמשים את המכון להוראה ומחקר הכוללים קרוב ל-1,000 דונם (ראו טבלה מצורפת). הפרט הפיקנטי הוא שהמכון מחזיק 106 דירות בעיר רחובות למגורי מדענים וסטודנטים. תיק הנדל"ן שבשימוש המכון לא הוערך בדוחות, אך אפשר להניח ששוויו עומד על כמה מיליארדי שקלים. אם לוקחים שווי ממוצע של דירה ברחובות שנע בין 1.5 ל-1.8 מיליון שקל (לדירת 4 חדרים בעיר) רק תיק הדירות של המכון מוערך בסביבות ה-150-200 מיליון שקל.

למכון ויצמן גם שורה של נכסים שאינם בשימוש, בראשם קרקעות באזורי תעשייה סמוך לקמפוס המכון - ומסתבר שהמכון עושה עסקאות לא רעות בכלל. שווי התיק מוערך בדוחות בכחצי מיליארד שקל, אך בדוחות מצויין כי המכון שיערך את המבנים והקרקעות לסוף 2009 על-ידי מעריכי שווי חיצוניים בלתי תלויים. בהתחשב בסחרור במחירי הנדל"ן מאז 2009, זו לא תהיה הנחה מוגזמת אם אעריך שתיק הנדל"ן שלא בשימוש שווה הרבה יותר מחצי מיליארד שקל.

בנוגע לנכס המרכזי בתיק שלא בשימוש - פארק המדע קריית ויצמן - מציין המכון בדוחות כי בחודש דצמבר התקשר מכון ויצמן עם קבוצת אפריקה ישראל (השותפה לפרויקט) במערכת הסכמים שלפיהם תבוטל יתרת תקופת החכירה של קבוצת אפריקה ישראל ביחס למגרשים מסוימים בפארק המדע קריית ויצמן בנס ציונה, שאותם החכיר המכון לקבוצת אפריקה (למעט שני בניינים המוחכרים על-ידי קבוצת אפריקה ישראל בחכירת משנה לצדדים שלישיים). כמו כן, מציין המכון, יבוצע איחוד מקרקעין ביחס לזכויותיהם של המכון ואפריקה ישראל בקרקע של הפארק. לאחר ביצוע האיחוד, חלקו של המכון בפארק המשותף יעמוד על שיעור של 40% וחלקה של קבוצת אפריקה ישראל יעמוד על שיעור של 60%. סך תשלומי המכון לקבוצת אפריקה ישראל, כולל הפרשי הצמדה וריבית ממועד חתימת ההסכם ועד מועד ביצוע התשלום ובקיזוז סכומים המגיעים למכון, מסתכם לכ-190 מיליון שקל.

ועוד בענייני נדל"ן: באוקטובר 2012 קיבל מכון ויצמן דרישות בסכום כולל של 84 מיליון שקל לתשלום אגרות והיטלי פיתוח מעיריית רחובות. המכון טען כי הדרישות מתעלמות מן ההסכמים שבין המכון לבין העיירה שנחתמו בשנים 95' ו-97'. עם זאת, בהסתמך על חוות דעת היועצים המשפטיים של המכון, קיימת סבירות גבוהה שתתקבלנה חלק מהתביעות ולכן בדוחות נכללו "הפרשות נאותות". כמו כן קיבל המכון דרישה מעיריית רחובות לעדכן את סכום הארנונה השנתי ובמהלך השנה שעברה גובשה פשרה בעניין.

וזה לא הסוף, כי מרבה נכסים גם מרבה דרישות: בסוף 2015 קיבל המכון דרישה לתשלום היטל שטחים ציבוריים פתוחים בסך של 34 מיליון שקל. המכון מעריך כי קיים סיכון נמוך עד בינוני ביחס לרוב סכום הדרישה.

הדוחות מציינים כי בבעלות המכון נכסים נוספים שלא הוצגו במסגרת הדוחות מאחר שאין מידע ביחס לערכם. זו הערה מוזרה למדי. כנראה שמדובר בנכסים שהגיעו כתוצאה מתרומות-ירושות ברחבי העולם, לא דווקא בישראל. אם כך הוא, ואם יש נכס אי-שם בעולם, תמיד אפשר להעריך אותו - בשביל זה יש הרי שמאים שבהם משתמש המכון להערכת נכסיו בארץ.

מכון ויצמן נדלן

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"