גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי את ענת גואטה, המועמדת של כחלון ליו"ר רשות ני"ע?

מצד אחד: "הייתי רוצה לראות מישהו עם רקע יותר משמעותי" ■ מצד שני: "היא יותר מראויה" ■ על דבר אחד מסכימים כולם: המינוי תפס את שוק ההון בהפתעה גמורה ■ פרופיל G

ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי
ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי

הדבר הראשון שעשתה ענת גואטה, המועמדת של שר האוצר משה כחלון לתפקיד יו"ר רשות ניירות ערך, כאשר שמעה על המינוי המסתמן, היה לנסוע לסוף השבוע לצפון, להירגע. רק באוגוסט היא פרשה מניהול חברת הייעוץ אנטרופי, לאחר שבע שנים סוערות שבהן ספגה פעילותה שבחים וגם לא מעט ביקורת - והנה טלטלה נוספת בחייה. כיוון שגואטה ידועה כאישה רגועה מטבעה, לעיתים עד כדי להביא את בן שיחה לרתיחה, ומתרגלת יוגה מזה שנים ארוכות, היא מן הסתם הצליחה במשימתה. ודאי ניצלה גם את הזמן לקריאה: בשעות הפנאי שלה היא קוראת הרבה, ולאחרונה גם מדע בדיוני, בעיקר אייזיק אסימוב. מי שפחות נרגע היה שוק ההון הישראלי, שקיבל את הידיעה בהפתעה רבה, תוך שהוא תמה אם גואטה היא האדם המתאים למלא את נעליו הגדולות של היו"ר היוצא פרופ' שמואל האוזר, מדוע בחר כחלון למהר ולצרף להודעת הפרישה את שמה של המועמדת שלו, ומה בכלל הקשר בין השניים.

על השאלה האחרונה משיב אדם המכיר אותה היטב: "הם הכירו באוגוסט 2014, כאשר התפרסם שכחלון עומד בראש המרכז לרפורמות ומנהיגות במכללת נתניה. ענת חשבה שמדובר במכון אקדמי ורצתה, כבוגרת המכללה (MBA עם התמחות במימון), וגם כי זה קרוב לה הביתה, להרצות שם, ושלחה לכחלון קורות חיים. הוא זימן אותה לפגישה, שבה הסביר לה שלא מדובר במכון אקדמי". במהלך אותה פגישה גואטה סיפרה לכחלון על עצמה, והוא סיפר לה על התהליך של הקמת "כולנו".

אחרי הפגישה ההיא, כחלון החל לעקוב אחרי הפעילות של אנטרופי והעקרונות שייצגה, וכמה פעמים גם התייעץ עם גואטה בנושאים הקשורים לרגולציה של שוק ההון. עד שהגיע הרגע שבו פנה אליה והציע לה, במפתיע מבחינתה, את התפקיד הכה מרכזי במשק. זמן לא רב לפני כן, ב-14 בנובמבר, מונתה לחברת מליאת רשות ניירות ערך - צעד שבדיעבד, אפשר לפרש כהכנת הקרקע למינוי המתבשל.

באשר לשאלה הראשונה, של מידת התאמתה לתפקיד, הדעות חלוקות ומעוררות לא מעט אמוציות. "עצם המחשבה על מינוי כזה", אומר בכיר במשק, "עושה עוול גדול ליו"ר הרשות הנוכחי האוזר, שהוא איש בעל שיעור קומה מרשים. אפילו לעשות את ההשוואה קשה". אחרים מתארים את גואטה כאפרורית ולא מרשימה. "הייתי רוצה לראות בתפקיד הזה מישהו או מישהי עם רקע יותר משמעותי", אומר מנהל בכיר במשק. "אפילו במונחים של השוק הישראלי, אנטרופי זה גוף איזוטרי".

"כולם מאוד מופתעים מהמינוי", אומר גורם אחר, "גם ראשי בתי ההשקעות הגדולים. אישית לא נפלתי מהכיסא מהידע וההבנה שלה, וגם לא שמעתי אף אחד אחר שאומר שמדובר באדם מבריק. לא זו התיזה המקובלת בשוק, וההפתעה היא די קונצנזוס. אני לא יודע מי 'מכר' אותה לכחלון. הוא חיפש אישה עם שם משפחה מזרחי וזה עשה לו טוב. גם הלהיטות הזאת - מיד כשהאוזר מודיע על פרישה, כבר כחלון מודיע על המועמדת שלו - היא מאוד נדירה. גם אם לשר יש מועמד, הוא מחכה עם ההודעה ונותן לשוק לבוא עם רעיונות חדשים ולמועמדים פוטנציאליים להציע את עצמם. אבל הוא אפילו לא נתן לזה צ'אנס".

גורם אחר מציין שלפחות לפי תפיסתו, יו"ר רשות צריך להיות בעל רקע רחב ועמוק יותר בניירות ערך, כולל בהיבטים המשפטיים שלהם. "נכון שאין לה השכלה משפטית פורמלית", מתייחס לכך גורם בשוק ההון, "אבל בשבע השנים באנטרופי, כגוף הפועל כזרועה הארוכה של הרגולציה מול שוק ההון, היא טיפלה בנושאים כמו ממשל תאגידי, חקיקת ניירות ערך וכדומה. לצד זה, חשוב לציין שהיא לא מגיעה מצדם של בעלי ההון , שזה יתרון משמעותי, וגם ככל הנראה מסביר חלק מהביקורת נגד המינוי שלה".

יאיר המבורגר, מבעלי חברת הביטוח הראל, דווקא מצדד בגואטה. "עבדתי עם ענת כשהייתה מנכ"לית של אנטרופי והיה לנו קשר טוב. היא בחורה אינטליגנטית, צנועה - וזו תכונה חשובה מאוד בימים אלה - וגם לא קלה. הרבה פעמים היו לנו שיחות על המלצות - איך להצביע בחברות שאנחנו מושקעים בהן. היו ויכוחים וחילוקי דעות, אבל הכול נעשה בצורה הגונה בלי אגו ותמיד הגענו איתה להבנות. מאוד שמחתי על המינוי הזה. אני חושב שזה מינוי טוב בגלל השינוי. אני חושב שהשקט והצורה שהיא מתנהלת ירגיעו קצת את הרוחות".

"היא מאוד ישרה והגונה, ואין לה סמלי מעמד", אומרת ענת לוין, משנה למנכ"ל כלל ביטוח ומנהלת חטיבת ההשקעות. "היא קשובה, חכמה וצנועה. היא יודעת גם להיות עקשנית מאוד כשצריך, ויודעת לתת פייט. יש דברים שבהם אני לא מסכימה איתה, אבל היא יודעת להקשיב וללמוד.

"התקרבנו כאשר עשינו ביחד כמה מהלכים. כאשר כלל כגוף מוסדי החליטה להרים את הכפפה והתחילה במהלך שבו בעלי מניות המיעוט יוכלו להשפיע יותר על בחירת דירקטורים, קיבלנו תמיכה מאוד יפה מאנטרופי, זה היה חשוב לענת אישית בהקשר של שיפור תהליכים בשוק ההון. ומדובר במהלך לא פשוט, רצון להשפיע על העיצוב של שולחן הדירקטוריון, האפקטיבי ביומיום ומשפיע על הצמיחה של החברה. המהלך נועד להחזיר את האמון שאבד בדח"צים, כי היום התפיסה היא שהם לא אפקטיביים וזו אולי חלק מהסיבה שנושאים רבים, שחלקם שוליים מדי, עולים לאספת בעלי מניות".

יום לאחר ההודעה על העזיבה של האוזר, הודיע גם מוטי ימין, מנהל מחלקת תאגידים ברשות, על פרישתו, ורבים סברו כי הדבר קשור למינוי של גואטה, אולם הגרסה הרשמית אומרת כי ימין התכוון לפרוש ללא קשר לא לעזיבתו של האוזר ולא למינויה המוצע של גואטה, ורק צירוף המקרים גרם לכל ההודעות האלה לצאת במקביל.

"הרבה מאוד היבריס"

גואטה, 49, אם לשניים וכבר סבתא לשלושה, היא בת להורים שהגיעו מלוב למעברת פרדסיה. סבתה מצד אמה ניקתה בתים של עולים ותיקים יותר, כך סיפרה בעבר לליאת רון במדור הפורטפוליו של G. משפחתו של אביה עברה, אחרי המעברה, לגור בשכונת מצוקה בנתניה, שיכון סלע. שני ההורים היו מורים, ולאחר נישואיהם התיישבו בנתניה, שם גדלה גואטה. ההורים היו מסורתיים וגואטה הייתה בבני עקיבא ולאחר מכן עשתה שירות לאומי. היא למדה כלכלה ומדע המדינה באוניברסיטת בר אילן ותוך כדי הלימודים עבדה בקו-אופ בקניון בנתניה.

בתום הלימודים התקבלה לעבוד בסניף נתניה של בנק מזרחי, בתחילה כעוזרת טלר, ולאחר מכן התקדמה בתפקידים שונים. בבנק הכירה את בעלי ארקו אחזקות, שעסקה בפעילות השקעות ומימון ליזמי נדל"ן בארצות הברית ובגרמניה, והם הציעו לה לנהל את החברה. לאחר המשבר של 2008 עזבה. מאוחר יותר קיבלה הצעה להקים אשראי לעסקים בחברת כאל, וכאשר בעלי אנטרופי רכשו את פועלים סהר, פעילות המחקר של בנק הפועלים, היא קיבלה הצעה לנהל את החברה.

אנטרופי הוקמה בסוף 2010 בעקבות המלצות ועדת חמדני להגברת המעורבות של גופים מוסדיים בשוק ההון. המלצות הוועדה נתנו בסיס לקיומו של יועץ חיצוני למשקיעים מוסדיים בכל הנוגע להצבעותיהם באספות בעלי מניות, מתוך מטרה לטפל באינטרסים הסותרים של בעלי השליטה ובעלי מניות המיעוט. רבים רואים במודל העסקי של אנטרופי בעיה מובנית, הן בשל הכוח הרב שיש לה בשל מעמדה הייחודי שיש הטוענים שהוא מונופוליסטי והן בשל חשש לניגוד עניינים. "הם פועלים עם הרבה מאוד היבריס", אומר בכיר במשק, "ולא תמיד עם היגיון".

"הם גם מונופול, וגם יש להם ניגודי עניינים מעצם ההגדרה", הוא מוסיף, "כי המוסדיים מממנים את אנטרופי ומצד שני תלויים בהמלצות שלה בעניינים שלהם כחברות ציבוריות. אני לא מבין איך מתירים לחברה כזאת לפעול בניגוד עניינים גלוי לעין. אבל אם הייתה תקווה שרשות ניירות ערך תשים לזה קץ, התקווה הזאת נגוזה. בלי ספק המינוי הזה יחליש עוד יותר את הבורסה".

גורם בשוק ההון מזכיר כי כאשר מונתה גואטה לחברת מליאת רשות ניירות ערך היא נדרשה לחתום על הסדר למניעת חשש לניגוד עניינים, כלומר כיו"ר הרשות לא תוכל לעסוק בענייני אנטרופי, וכמו כן הוא אומר ש"סיפור המונופול עלה בשנים הראשונות לפעולת אנטרופי, וזה הופרך. עובדה שהאוזר לא יזם בדיקה בעניין, אז כנראה שהוא שינה את דעתו. יש גופים גדולים שמגבשים בעצמם את ההמלצות שלהם ויש לאנטרופי גם מתחרים".

"אני מצאתי את הגישה שלהם מאוד קיצונית", אומר בכיר אחר. "הם יצרו לעצמם סט של עקרונות. שאלתי את ענת יותר מפעם אחת מי מינה אתכם לסוג של מחוקק שקובע את סט העקרונות הנכון. לעיתים ראיתי אצלם נוקשות, צדקנות וחוסר רצון לשמוע. הם מעולם לא ויתרו. גם כשהיה מדובר על דברים די מינוריים, ובאמת, אספת בעלי המניות הצביעה לא פעם בניגוד לדעתם".

גורם בשוק ההון מתקומם: "הם לא פעם הפגינו דווקא פרגמטיות לצד הנוקשות. למשל, כאשר עלו קולות בתחילת 2016 להגבלת שכר הבכירים באופן קשיח, אנטרופי הקפידה לא לקבוע שום כלל גורף במדיניות שלה, למרות דעתם של חלק מהגופים המוסדיים שאצלם השכר כן הוגבל (בעקבות ההנחיה להגבלת שכר במגזר הפיננסי), והייתה נאמנה לקשר ההדוק בין שכר לביצועים. נוקשות באה מהמתבונן. כאשר אנטרופי לא הצליחה להגיע לעמק השווה עם חברה מסוימת, אמרו שהם נוקשים, וכשכן הגיעה לעמק השווה, אמרו שהם רכים. קשה לרצות את כולם בשוק המוסדיים".

דן פרופר עדיין כועס

אכן קרה לא אחת שהמוסדיים חשבו שאנטרופי רכה מדי. דוגמה מקרית: עלות שכרה של ליאורה עופר כיו"ר מליסרון. אנטרופי המליצה, ב-2014, לאשר והמוסדיים התנגדו. דווקא כלב השמירה החליט ללקק במקום לנשוך? "לפעמים אומרים שידם קלה על ההגה", אומר גורם בשוק ההון, "אבל זה נובע מחוסר הבנה. אנטרופי מפגינה נקודת מבט חדה במקומות שבהם יש חשש לניצול מבנה ההון על-ידי בעל השליטה, ונגד האינטרסים של הציבור, בעלי המניות האחרים. במקרים שבהם אין חשש כזה, אין צורך בהגנה רבה מדי או בחשדנות".

בכיר בגוף מוסדי אומר שלא תמיד הם עומדים בלחצים גם כאשר מדובר בעסקת בעלי עניין. למשל, בכל הנוגע לבזק. "לעסקת בזק יס (רכישת יס על-ידי בזק) הם התנגדו, אבל בעסקת יס חלל (רכישת שירותי לוויין של חלל עבור יס, שתיהן בשליטת שאול אלוביץ') שהיו עליהם לחצים גבוהים, הם אישרו, אבל הוסיפו הרבה מאוד הסתייגויות. אני הבנתי אותם. הם נתנו מספיק רקע למוסדי שרוצה להחליט להתנגד לעסקה".

"הם ללא ספק יצרו משהו חדש שלא היה קיים", אומר גורם בשוק ההון. "היה להם קו ברור ועקבי, הם עמדו על שלהם בעקשנות גם כאשר היו צריכים להפגין יותר פתיחות. הם הלכו ושיפרו לאורך זמן את האנליזה שלהם, אבל זהו אחד המקומות שבהם הייתה עוד דרך לעשות, והייתה תמיד השאלה של הרלוונטיות של מה שקורה בעולם בשוק ההון הישראלי בוודאי ביחס לחברות דואליות (ראו מסגרת משמאל). גם אלה שאהבו אותם יותר וגם אלה שאהבו אותם פחות יודו שהם יצרו אימפקט בשוק".

האדם שהביע את הכעס הקולני ביותר על גואטה ועל אנטרופי הוא כנראה דן פרופר, יו"ר אסם, סביב מה שקרה בעניין מיזוג אסם ונסטלה. "אני חושב שהיא עשתה דברים שלא ייעשו", אומר פרופר. "פנינו לאנטרופי שתמליץ לאשר את העסקה שלנו עם נסטלה. היא אמרה לאנשים שלנו, אם אתם רוצים שאכתוב דוח ואתייחס להצעה שהצעתם ואוכל לתת לה ציון חיובי, אצטרך להשקיע בדוח ולכן עליכם לשלם לי רבע מיליון שקל.

"לו אסם הייתה חלשה יותר, היא הייתה מפסיקה באותו רגע את הדיון ועומדת בפני שוקת שבורה. אנחנו יכולנו לעמוד בזה ובניגוד לעמדתנו הסכמנו לבקשה. אבל כאשר נאמר לנו מי האיש שיכתוב את הדוח (פרופ' אשר בלס) התברר לנו שהיו לו חיכוכים מקצועיים עם מי שכתב את הדוח שלנו (מומחה מדלויט). אנשינו אמרו לענת גואטה שהמשקעים ביניהם יותירו בלי ספק את אותותיהם על הדוח, ובמחיר שאת דורשת אפשר למצוא הרבה מומחים אחרים ראויים.

"אחרי מספר ימים היא אמרה, אם אני צריכה למצוא מומחה חדש, תצטרכו לדחות את יום האספה הכללית. ובזה לא יכולנו לעמוד. אין מקום שאנחנו, בגלל אנטרופי שהיא חברה פרטית עם גחמות משלה ובלי שום פיקוח הסבר והיגיון, נדחה. היה להם מספיק זמן למצוא מומחה אחר שיכתוב דוח, חודש שלם עד האספה. ראינו בזה סחטנות גרידא. בסוף הם כתבו דוח מלא טעויות שהמליץ להצביע נגד ההצעה שלנו. המזל היה שההיגיון הבריא פעל, ובניגוד לדעתם, רוב המוסדיים הצביעו בעד המיזוג, 98%".

"אסם לא שילמה בסוף על הדוח (כיוון שלא הוזמן)", מתייחסים לטענות גורמים בשוק ההון. "אנטרופי פרסמה חוות דעת עצמאית. מדוע זו סחטנות כשהמומחה מטעם אנטרופי, אבל בסדר כאשר המומחה מטעם אסם? להרגשת אנטרופי נמנע מבעלי המניות להעריך את שווי החברה. מאז 2012 אנטרופי פרסמה בתקנון שלה (מה שנכנס אחר כך למסמך ההסדרה של פעילות חברות ייעוץ לגופים מוסדיים) שהיא לא יכולה לקבל תשלומים חיצוניים אלא אם כן יש מומחה שמקבל את הכסף גב אל גב. כשהאינטרס של הציבור מונח על הכף, אין ברירה אלא לבצע בדיקה עצמאית.

"נכון שאנטרופי מעסיקה אנליסטים, אבל אי אפשר להשוות זאת להערכת שווי מסודרת. צריך כתפיים רחבות כדי לעשות דיון על שווי חברה כמו אסם, ודי ברור שהחברה עצמה לא תיקח מעריך שווי לעומתי. נכון שבסופו של דבר המיזוג אושר בניגוד לדעת אנטרופי, אבל יש כמה תביעות ייצוגיות שהוגשו ונראה מה יקרה".

"כחלון חשב מחוץ לקופסה"

את גואטה תפסה הצעת כחלון להחליף את האוזר, במעין "חופשת שחרור". היו לה כל מיני מחשבות מה לעשות, אומר גורם המקורב אליה, אבל שום דבר מאלה עוד לא התגבש למשהו קונקרטי. ההצעה של כחלון קסמה לה כי היא ראתה בה "סוג של התגייסות שמתאימה לתפקיד הקודם שלה, והיא גם רואה בשירות הציבורי סוג של שליחות".

- זה תפקיד שמחייב, לצד הרבה ידע והבנה, גם כישורים פוליטיים, והיא נחשבת לאדם שהוא מאוד לא פוליטיקאי. איך זה יעבוד?

"עד היום היא הצליחה גם בזכות זה שהיא לא פוליטיקאית", אומר אדם המכיר אותה היטב. "זה לא נכון להדביק את הצלחתם של אנשים לכך שהם 'פוליטיקאים'. נכון יותר לחשוב שהם מצליחים בזכות זה שהם נאמנים למה שהם. וענת בהחלט נאמנה למה שהיא".

למען האמת, מוסיף גורם בשוק ההון, "הופתעתי שהיא הסכימה ללכת לתפקיד הזה. כאשר היא עזבה את אנטרופי היה רושם שנמאס לה, שהיא רוצה לעשות דברים אחרים - היא חברה של חנה רדו (משנה ליו"ר מקאן) ושותפה למיזמים החברתיים שלה, אז חשבתי שתלך לכיוון פילנתרופי, או של העצמת נשים. היא אישה של עקרונות ברורים של צדק ואמת, אפילו צדקנית וסגפנית כזאת. העקרונות שלה ניכרים גם בחזות. בחזות שלה יש אמירה, אני לא נכנעת לתכתיבי החתירה לנעורים, לתכתיבי האופנה. היופי צריך להיות טבעי.

"היא מקשיבה לצד השני, מבינה, אבל לא זזה מדעתה. היא לא אדם כריזמטי או 'אישה של אנשים' שיוצרת קשרים. היא עוף מוזר קצת. קשה לי לראות אותה מתנהלת בפוליטיקה הדרושה מיו"ר רשות, או חושבת על מדיניות רחבה שבה יש איזונים בין עקרונות ואינטרסים. מצד שני, אולי המינוי הזה כל-כך מחוץ לקופסה, שהוא יפתיע את כולנו".

"המינוי מאוד מרענן ומעניין, היא יותר מראויה והלב שלה במקום הנכון", סבור גם גורם במשק שהיה מעורב בתהליכי חקיקה. "היא ראתה את שוק ההון מבפנים, ראתה איך הוא מתנהל, עם בעלי שליטה ומינופים ופירמידות, והפגינה אומץ למרות שניסו להגחיך אותה, ואפילו האוזר יצא נגד המוסד הזה ששמו אנטרופי (כיוון שסבר בתחילה שיש לו מעמד מונופוליסטי). לכן המינוי שלה הוא צדק פואטי".

"אני רואה במינוי הזה הברקה", אומר גורם בתחום ההשקעות. "כחלון חשב כאן מחוץ לקופסה. אני גם חושב שזה מרענן שיש רגולטור מסוג אחר. היא גם מכירה את שוק ההון וגם את הצד העסקי של החברות. נכון שלחברות הייתה לפעמים תחושה שהיא נוקשה בהתנהלות מולן, אבל היא דווקא אדם מאוד פתוח, מסתכלת על הדברים לגופם. אם היא חשבה, בתפקידה באנטרופי, שהחלטה מסוימת איננה נכונה, היא הייתה אומרת את זה גם אם זה לא היה הדבר הפופולרי לעשות. היא לא חשבה מה יגידו עליה, אלא קיבלה החלטות לגופו של עניין.

"מה שהיא עשתה באנטרופי זה דבר מדהים. אנטרופי ידעה להיכנס לנעלי המוסדיים ולעזור להם לקבוע את עמדתם. הם קיבלו מנדט מגופים מוסדיים לגבש מדיניות הצבעה, וזה נתן להם המון כוח. יכול להיות שבעלי שליטה בחברות ציבוריות לא אהבו את זה, וייתכן גם שהיו טעויות, כפי שקורה כשמקבלים המון החלטות, אבל היא הייתה מונעת מרצון לעשות את שוק ההון למקום טוב יותר.

"ברמה האישית, היא אדם מאוד נעים, ענייני ומקצועי, ומשיחות איתה התרשמתי שהיא מאוד מבינה את העמדות של החברות בשוק ההון. היא רוצה לאפשר שוק הון שבו שני הצדדים, בעלי השליטה מצד אחד ובעלי מניות המיעוט מצד שני, יוכלו לחיות יחד באופן בריא יותר, שגם בעלי השליטה לא ירגישו שבעלי מניות המיעוט קובעים להם את הדרך, וגם שהמיעוט, המשקיעים המוסדיים, לא ירגישו שבעלי השליטה עושים דברים שלא עולים בקנה אחד עם האינטרסים של שאר בעלי המניות".

בהנחה שהמועמדת של כחלון אכן תהפוך ליו"ר רשות ניירות ערך בינואר 2018, נותר רק לחכות לראות מי צודק: מי שחושב שאשת העקרונות הסגפנית היא האדם הנכון במקום הנכון, או מי שמאמין כי התפקיד גדול ממידתה.

וול סטריט פינת אחד העם - הביקורת של החברות הדואליות 

החברות הדואליות הן בעיה ששבה וצצה בכל הנוגע לאנטרופי. גורם שעבד עם הנסחרת במקביל בת"א ובארה"ב, טוען ש"הם קיצוניים יותר מהחברות האמריקאיות שייעצו למשקיעים האמריקניים שלהם, בנושאים כמו בחירת דירקטורים, הקצאת אופציות למנכ"ל ואישור שכר".

בשעתו, כאשר איל וולדמן מחק את מלאנוקס מהמסחר בתל-אביב, בין היתר כי לא התירו לו להיות מנכ"ל ויו"ר, הוא האשים בכך את אנטרופי, וגם מי שהייתה מנכ"ל הבורסה אז, אסתר לבנון, טענה כי "אנטרופי הפכה עריצה והיא תרתיע חברות זרות להירשם בתל-אביב".

גורם בשוק ההון טוען כי לפחות היום, המצב השתנה. "אנטרופי יזמה כמה פעמים הקלות לחברות דואליות נעדרות גרעין שליטה, וגואטה, לפני שסיימה את תפקידה, דאגה לחתום על הסכם עם חברת הייעוץ למוסדיים האמריקאית ISS וזה משנה דרמטית את המצב, כי כל חברה דואלית נעדרת גרעין שליטה יכולה להעדיף לקבל את המלצותיה מ-ISS. ולמרות זאת, לא כל החברות מעדיפות את ISS ומתוך 55 חברות דואליות, רק מעטות מנצלות את ההסכם".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מציאות הפוכה / צילום: Shutterstock

אם תסתכלו על הנתונים האלה תקבלו רושם שונה לחלוטין על מה שעומד לקרות בשווקים

בזמן שמחירי המניות מאותתים על צפי להורדת ריבית, תשואת השיא באג"ח הממשלתיות משקפת תחזית הפוכה ● בשוק הסחורות הבהלה לזהב שוברת שיאים, תרחיש השמור לחששות מפני גלישה למיתון, בעוד שהנפט משדר עסקים כרגיל ● אז מה ההסבר לנתונים הסותרים לכאורה, וכיצד ניתן להרוויח מכך

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים