גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה נשאר מהליכוד של בגין? דתי יותר, ימני יותר ופחות ליברלי

אחרי חוק ההמלצות וההדחה של ח"כ בני בגין כבר אי אפשר להסתיר את העובדה שהליכוד שינה את פניו ■  איפה הבוחרים הוותיקים, ואיך זה יתבטא בקלפי? ניתוח G

יור הליכוד בנימין נתניהו וברקע תמונתו של מנחם בגין / צילום:רויטרס Baz Ratne
יור הליכוד בנימין נתניהו וברקע תמונתו של מנחם בגין / צילום:רויטרס Baz Ratne

אחד האנשים ששוחחו עם ח"כ בני בגין, אחרי שסירב להצביע בעד חוק ההמלצות, אמר לו כי הוא בעיניו השריד האחרון לרוח הממלכתית שנשבה בליכוד בעבר. זו שכיבדה את מערכת אכיפת החוק ונתנה אמון במוסדות המדינה. "זו הגדרתך", הפטיר בגין ומיהר לנתק מגע. בגין העדיף לשדר שהוא מקבל בהכנעה את החלפתו בוועדת הפנים שדנה בחוק ההמלצות. את מקומו מילא יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, שנחקר השבוע באזהרה במשטרה במסגרת חקירת השחיתות בעיריית ראשל"צ. ביטן, מאדריכלי הצעת החוק, נחשב כמי שיודע תמיד איך להצביע באופן שישרת את ראש הממשלה. מבחינתו של בגין, מדובר בצעד לגיטימי כלפי ח"כ שחורג מהמשמעת הסיעתית. ומעבר לזה, לא היה כלום, כי אין כלום. לא איומים ולא רמיזות. שום דבר שמצריך את הצגתו כקדוש מעונה, כמו שבחרה להציג התקשורת.

בגין, שהוצנח לרשימת הכנסת כמינוי אישי של נתניהו, עלה תאנה שאולי נועד לקרוץ למצביעי הימין חובבי טוהר המידות, זכה אומנם בציבור הרחב לאהדה על צעדו הדון קישוטי, אבל בקרב מי שמקיפים את ראש הממשלה, הוא נתפס כמי שלא ידע להחזיר טובה תחת טובה. הרי לא היה לו שום סיכוי להגיע לכנסת לולא השריון של נתניהו. אז ככה גומלים לראש הממשלה? "בני בגין - איפה הבעיה שלו?", שואל ומשיב מישל בוסקילה, חבר מזכירות הליכוד מאשקלון, "שהוא לא נבחר על-ידי המתפקדים. ראש הממשלה הדביק אותו לכיסא, כי הוא היה טוב לו. ועכשיו הוא לא זורם עם ראש הממשלה. תזרום, זה חלק מהמשחק, אין מה לעשות".

על השאלה היותר מורכבת - בכמה מנדטים, אם בכלל, תעלה לליכוד ההתנכרות לגישה של דינוזאור כמו בגין - ימין מדיני שמקבל בהכנעה את תכתיבי הדמוקרטיה ושלטון החוק - היו הדעות חלוקות בקרב אנשי הליכוד שרואיינו לכתבה זו. חלק טענו שליכוד 2017 שמיוצג על-ידי ביטן-דודי אמסלם ואורן חזן, שינה פניו עד כדי כך, שהאלקטורט שתמך בבגין ושכמותו, כבר מזמן זלג למקומות אחרים. אחרים טענו, שהליכודניקים סותמים את האף ומצביעים לליכוד, למרות הכול. ובכלל, ככה זה תנועה פוליטית, תמיד יימצאו בה טיפוסים מכל הסוגים, ואין סיבה לחשוב שפעם היה יותר טוב. המינון השתנה? גם זה לא בטוח. פשוט פעם לא הייתה מצלמה בכל סלולרי ועמית סגל לא היה יושב לך על הווריד, אז הכול היה הרבה פחות מתועד, והרבה יותר מכובד. אבל רק למראית עין.

ותיקי הליכוד שירואיינו כאן בהמשך תומכים בדרכו של בגין, אבל גם הם מודים שהם עולם הולך ונעלם. למרבה ההפתעה, הם משליכים את יהבם על הליכודניקים החדשים, שיחזירו את רוח חירות של פעם לשורות התנועה. ואילו דור הביניים, כפי שמעיד בוסקילה, מאמין שאם אנשים כמו בגין היו יורדים לשטח, היו גם לדעות כמו שלהם חיילים נאמנים.

"יש תומכים לדעות כמו של בני בגין", מצהיר בוסקילה, "אבל מחנה שיעבוד בשבילו - אין לו, ולכן לא שומעים אותם. פוליטיקה זה 24/7. אתה לא יכול להיות בפוליטיקה בלי לשים בגדי עבודה ולרדת לשטח - ללכת לחתונות ולבר מצוות, לעשות מפקדים. אם אין לך כוח לזה, אז עזוב, לך תיהנה מהילדים והנכדים. הבעיה של פוליטיקאים מהסוג של בגין ומרידור היא שהם לא הכינו עתודה. הם כנראה חשבו שמספיק לרוץ על אדי הדלק של ההורים שלהם. אבל זה לא עובד יותר, בטח לא אצל צעירים שלא מכירים אותם ואת ההורים שלהם. הם צריכים להבין שנסיכים יש רק באנגליה ובאגדות. הילדים של דוד לוי הבינו את זה, כי הוא השריש לילדים שלו שאם הם רוצים פוליטיקה, הם צריכים לעבוד. זה גם לא מספיק שהתקשורת מביאה אותך לאייטמים, השטח צריך את תשומת הלב האישית שלו".

"קדימה הייתה רק קצה הקרחון"

אז כמה מנדטים שווים אנשי הליכוד שעדיין מתרפקים על רוח ז'בוטינסקי? האם הם מהווים כוח אלקטורלי שיגרום לנתניהו לשריין לתואמי בגין - בהנחה שיימצאו כאלה - מקום גם בבחירות הבאות? או שתם עידן, ובליכוד של היום, אנשים כאלה מהווים בעיקר נטל בשעת משבר? הפרסומאי גיל סמסונוב, שליווה כמה ממערכות הבחירות של הליכוד, מעריך שהליכוד אולי הפסיד שני מנדטים של אשכנזים מאוכזבים, אבל הרווח שהביא איתו השינוי הדמוגרפי בליכוד - שבעקבותיו מילאו את השורות מזרחיים, דתיים ועולים מחבר העמים לשעבר, גדול מההפסד. לדבריו, "הליכוד עדיין מייצג את פני העם, רק שהעם כבר לא מורכב מאשכנזים ותיקים".

סמסונוב, מחבר הספר "הנסיכים" (הוצאת דביר), שמשרטט את התהליכים שהביאו את הליכוד להנהגת המדינה, מתאר את התהליך שבעקבותיו נדדו המנדטים של "בני השבט הימני הלבן" למרכז ולשמאל. "פרישתם של רבים מנסיכי הליכוד לקדימה ב-2005, היוותה רק קצה קרחון של תופעה רחבה הרבה יותר, שעד אז נעלמה מן העין. הזליגה של השבט הימני הלבן למרכז, ובדורות הבאים גם לשמאל.

"נתחיל מזה, שהשבט הלבן הימני שהורכב מלוחמי המחתרות, ותיקי תנועת החירות, הצטמצם באופן טבעי עם השנים. אנשים הלכו לעולמם, ודור ההמשך של אותם פעילים גדל בסביבה מתונה הרבה יותר מהוריהם. אני לא מדבר בשלב הזה על חברי הכנסת הנסיכים, שחיו עדיין בצל הוריהם והיו תלויים בוותיקי המפלגה כדי להתקדם בחיים הפוליטיים, אלא לשכבה הרחבה יותר של אנשים שהוריהם היו פעילי ליכוד. אנשים שגדלו בשכונות של מעמד הביניים, שהתפתחו עם השנים להיות שכונות מבוססות כמו רחביה, שיכון ותיקים ושיכון דן. חברי הילדות שלהם, קבוצת ההתייחסות שלהם, הייתה אשכנזית, חילונית וליברלית, ובאופן טבעי הם הרגישו נוח להצטרף לשבט הלבן של המדינה. משם הדרך שלהם למפלגות המרכז והשמאל הלכה ונעשתה קצרה".

- והליכוד לא קרץ להם מספיק?

"זה תהליך שהתחיל בבחירות העדתיות והאלימות של 1981 עם נאום הצ'חצ'חים של דודו טופז. המזרחים הצטרפו בענק לליכוד והאשכנזים התחילו ללטוש עיניים למפלגות מרכז. ב-1984 קרץ להם עזר ויצמן. שיבוצם של ביבי נתניהו, דן מרידור, בני בגין, רוני מילוא ואהוד אולמרט בהנהגת הליכוד אחרי בחירות 1988 השאיר אותם בליכוד ומילא אותם תקווה. אבל מלחמת המחנאות הרחיקה אותם שוב, וכשהיה גנרל בראשות העבודה שנראה להם מספיק ביטחוניסט ופטריוט, כמו יצחק רבין ב-1992 או אהוד ברק ב-1999, הייתה גם זליגה שלהם לעבודה, שלא נראתה להם כמו בגידה".

- ואחריהם הגיעו גם חלק מהפוליטיקאים?

"נכון. תראי את אהוד אולמרט, ציפי לבני, רוני מילוא, דן מרידור. מתישהו בשנות החמישים לחייהם הם יצאו לעצמאות. ההורים שלהם מזדקנים והולכים לעולמם, מה שמאפשר להם לצאת מהצל שלהם ולהתחיל לפתח דעות עצמאיות. וכשההורים ומרכז הליכוד מאבדים מכוחם עליהם, הופכת התקשורת שמסקרת אותם להיות יותר ויותר דומיננטית בחיים שלהם. מי שהעלה את דן מרידור לגדולה זה נחום ברנע (עיתונאי ידיעות אחרונות), לא מרכז הליכוד. גם ההשפעה של בנות הזוג שלהם הייתה משמעותית. הם התחתנו עם נשים, כמו עליזה אולמרט וליאורה מרידור, שאתבטא בזהירות ואומר, שכנראה לא הצביעו ליכוד כל החיים. ייתכן שגם הם עצמם, אחרי שראו את המציאות בעיניים של ח"כים ושרים, פיתחו עמדה לכאורה יותר בוגרת וריאליסטית. ואם תקראי ראיונות עם הבנים שלהם, תראי שאלה הלכו עוד יותר שמאלה".

- השינויים הדמוגרפיים שאתה מתאר יצרו ליכוד אחר.

"בחירות 2015 מבטאות את התהליך היטב. הדתיים הלאומיים, הרוסים והקהל המזרחי הופכים להיות שלושת הקהלים המשמעותיים בליכוד. אתה נכנס למרכז הליכוד ורואה בעין בלתי מזוינת שזה מרכז דתי ומזרחי, אין כמעט אשכנזים במרכז, ואין ספק שגם הרשימה לכנסת מושפעת מזה".

לניתוח הזה שותף גם הסוציולוג ד"ר נסים ליאון מאוניברסיטת בר-אילן, שחקר יחד עם אורי כהן תהליכים שעברו על הליכוד: "כבר בשנים של לפני מהפך 77', החל גיוס של מזרחיים לליכוד, מתוך הבנה שבלעדיהם יהיה קשה להפוך למפלגת שלטון, וחירות תישאר כמו שניסח ד"ר יוחנן באדר, 'זרם של בני אדם מיוחד, דק ואציל, שתמיד הולך נגד הזרם, אבל לא מגיע להנהגת המדינה'. הגיוס הזה יצר קואליציות חדשות במרכז הליכוד. היטיב לבטא את השינוי הזה עזר ויצמן, שהתייחס (בתקופה שהיה בחירות) לדומיננטיות שצברו יוצאי עדות המזרח ועיירות הפיתוח במרכז המפלגה. 'פתאום אני רואה את השקמיסט שלי קובע לי מה לעשות ואיך להתנהג', הוא נשמע מתלונן פעם".

- גזעני משהו.

"'הליכוד הלבן' מגיב לא טוב לתהליכי המזרוח וההדתה שעברו על מרכז הליכוד עם השנים. איך זה מתבטא בקלפי? אני מניח שחלקו עדיין מצביע ליכוד, אבל בשקט. מי שיכולה ליהנות מהמצב הזה היא מפלגה כמו יש עתיד שממש בונה את עצמה כליכוד לבן. הליכוד, אם את זוכרת, הגדיר את עצמו תמיד כתנועה לאומית ליברלית, ובדיוק על הדגשים האלה מבססת עצמה יש עתיד. היא הולכת חזק על 'הלאומי' בעוד שהליכוד הקצין ימינה והחליף את הלאומי בלאומני".

"אולי הפריימריז לא מתאימים"

על סניף צפון-מזרח של הליכוד ברחוב יהודה מכבי שבתל אביב, מתלוצצים הצעירים ששם עוד מתווכחים באיזו מחתרת היה יותר טוב להיות. ותיקי הליכוד מצפון ומרכז תל אביב שמאיישים את הסניף, לא נשמעים כמי ששוקלים לפנות ליש עתיד בקרוב. מצד שני, הם מגלים פתיחות מפתיעה למציאות המשתנה. כמו שאומר יו"ר מועצת הסניף, הלל הרמן, כלכלן שפרש לגמלאות: "אף אחד מאיתנו לא כזה נאיבי כדי לחשוב שמה שהיה הוא שיהיה. פעם היו זמנים אחרים, עם אנשים כמו דן מרידור, בני בגין ועוזי לנדאו, אבל הזמנים האלה לא יחזרו. חלק גדול מנציגי הליכוד שנמצאים היום בכנסת שונים מהם, והתנועה הלכה ימינה יותר ובצורה קיצונית יותר".

- אז הרמת ידיים?

"מה פתאום. אני שייך לקבוצה בת אלף איש מכל הארץ, שנקראת המייסדים, שכשמם כן הם - ותיקי התנועה, מעל גיל 65, אידיאליסטים. אנחנו לא מחפשים ג'ובים, ולא כיסאות, לא תפקידים וכיבודים. אני לא מכיר אדם בגוף הזה, עד כמה שדעתי משגת, שעזב או שוקל לעזוב את התנועה. תשאלי אותי אם אנחנו חושבים שהכול בסדר? לא הכול בסדר. יש לנו חוש ביקורת עצמית ואנחנו מסתכלים ומשווים, ומנסים להיאבק על מה שחשוב לנו. אף אחד מאיתנו לא משלה את עצמו שנצליח להחזיר את הדברים למצב שהיה. אבל, וכאן בא האבל הגדול, נכנסו לתנועה מעל עשרת אלפים חברים שנקראים הליכודניקים החדשים. אנחנו בקשר איתם ומאמינים שהם רציניים ויכולים להביא שינוי".

- אתם באמת בונים על הליכודניקים החדשים? חלקם לפחות מבקש לעצב מחדש את הליכוד, בזמן שבקלפי הוא יצביע בכלל למפלגה אחרת.

"אין ספק שחלק מסוים מתוכם בא לליכוד כגיס חמישי, אבל אפשר לבדוק את זה. אני, למשל, מתנגד לצרוף חברים לליכוד דרך האינטרנט. אני רוצה להשתמש בטכניקה הישנה והטובה שבה צריך להחתים על טופס בקשת ההצטרפות שני חברי ליכוד מוכרים, שאומרים שהם מכירים את המבקש ושהוא מתאים לרוח התנועה. גם לא כולם גיס חמישי. יש אנשים ישרים והגונים בקרבם עם רוח חדשה ומודרנית, שמסוגלים להחזיר את הליכוד למצבו הקודם. חלק ניכר מהם ממוקם מהמרכז ימינה ויכול להוות קונטרה לגורמים קיצוניים שנכנסו לליכוד. אני אדם ימני, ערכי וריאלי. כואב לי מאוד היחס לבית המשפט ולמוסד הנשיאות ובכלל לדמוקרטיה. אנשים צריכים להבין שאם נלך בדרכים קיצוניות, זה רק יזיק".

גם חדוה שפיגל, מורה בפנסיה מאותו הסניף, תולה בליכודניקים החדשים תקוות. "גדלתי בבית רביזיוניסטי", היא מספרת, "מגיל עשר אני בליכוד. אחרי שביבי חזר מהאו"ם, את חוג הבית הראשון הוא עשה אצלי. הליכוד שלי זה הליכוד של בני בגין, דן מרידור ומיקי איתן. ואני בעד פתיחת השורות לליכודניקים החדשים - גם אם הם יצביעו בקלפי למפלגה אחרת - בשם הסיכוי שהם יכניסו רוח טובה יותר למפלגה וימתנו את הליכוד שהלך קצת יותר מדי ימינה. הם כבר הכניסו לכנסת את יואב קיש, שרן השכל, אמיר אוחנה ויהודה גליק, שהראו שהם פרלמנטרים מצוינים".

- מה דעתך על היחס שספג בני בגין בעקבות חוק ההמלצות?

"עצוב לי. אני בטוחה שביבי עדיין רוצה אותו, בתור נציג של הליכוד האמיתי והישן. אולי צריך שתהיה מסננת טובה יותר לבחירת הח"כים. אולי הפריימריז לא מתאימים לתקופה שלנו. תראי את יאיר לפיד, אז הוא לא דמוקרטי, אבל הוא בוחר את הרשימה שלו בפינצטה. אם ראש הממשלה יבחר את חברי הרשימה כמו לפיד, אז אולי יהיו לנו עוד כמה בני בגינים".

- יש במפלגה מי שתופסים אותו כמי שבגד בנתניהו, כך שספק אם בבחירות הבאות יהיה אפילו בני בגין אחד.

"בגין הוא לא הראשון ולא האחרון שהוחלף בגלל משמעת קואליציונית", מתנערת שפיגל, "אז כל הסיפור שזרקו אותו, הוא לא ממש נכון. הרבה פעמים מחליפים חברי ועדה כדי שיצביעו כמו שצריך".

- דוד ביטן ודודי אמסלם לא הגזימו באגרסיביות שבה קידמו את החוק?

"התקשורת עושה להם עוול. קחי את יריב לוין, אחד השרים הכי מוצלחים שיש. הוא הולך בכל הכוח נגד בית המשפט העליון, הרבה יותר מאמסלם ומביטן, אבל ממנו לא עושים צחוק. אולי כי אבא שלו זכה בפרס ישראל (פרופ' אריה לוין) ובגין היה הסנדק שלו. אז יכול להיות שיש כאן גם משהו גזעני".

- תסכימי איתי שרוחות חדשות מנשבות בליכוד.

"ואיזו רוח יש במפלגת העבודה? הייתה שלי יחימוביץ' ופתאום אבי גבאי, שהוא אחר לגמרי. למה את לא שואלת את חברי העבודה - אם אתם סוציאליסטים, איך זה שאתם מצביעים לאדם שהרוויח הרבה כסף ונהיה קשור לדת? הדור שלי נותר נאמן לליכוד. זה נכון שמפריע לי חוסר ההדר הז'בוטינסקאי שבא לידי ביטוי בדרך ארץ, בכבוד לאנשים ותיקים ממך, בכבוד למוסדות המדינה, לדגל. אבל אני לא מעלה בדעתי להצביע למפלגה אחרת".

"האמצע לא רלוונטי"

הליכודניקים החדשים אולי עוד ישנו פעם את פני המפלגה, אבל התחזית היותר ריאלית, להערכת בכירים לשעבר בליכוד, היא הקצנה של העמדות הקיימות. "מי שמביא את המנדטים לליכוד, זה לא הליכוד, אלא נתניהו, ולכן חלק מהח"כים מאמינים שבזה שהם עוזרים לביבי, הם עוזרים בעצם לעצמם להיבחר שוב", אומר אחד מהם. "גם בגלל שהמצביעים ירצו לעזור להם כי הם שמרו על נתניהו והיו נאמנים לו, וגם כי נתניהו חזק מביא לליכוד גדול וחזק ולסיכוי גבוה יותר להשתחל לכנסת".

- ולעזור לנתניהו פירושו להשתלח במערכת אכיפת החוק, הנשיאות והתקשורת?

"האסטרטגיה של ביבי היא לא לחפש את המרכז ואת המשותף. נתניהו מעדיף בסיס כוח שבנוי על הימין ועל והדתיים. אלה הבריתות שהוא מקיים ואלה בעיניו השותפים הטבעיים. יצחק שמיר, למרות שבא מהלח"י, רצה ללכת יחד עם המערך, כי הבין את משמעות האמצע. מבחינת נתניהו, האמצע לא רלוונטי. עבורו, התחרות היא לא על הנהגת המדינה אלא על הנהגת הימין. הוא מניח שהנהגת הימין תוביל בהכרח לראשות הממשלה, כי מבחינה דמוגרפית, ישראל נוטה יותר ויותר ימינה. הבעיה היא שבדרך הוא גם רומס ערכים שפעם היו של כולנו, בלי קשר לימין ושמאל.

"הדמוקרטיה, למשל, לא רשומה על שם השמאל. לכולנו יש אינטרס שתהיה פה מדינה דמוקרטית. פתאום הדמוקרטיה הפכה להיות מזוהה עם מרצ, זה אבסורדי. גם זכויות אדם ושלטון החוק הם נושאים שחשובים גם לאנשי ימין. בראש האגודה לזכויות האזרח ישבו גם אנשים כמו רות גביזון, שלא מזוהה עם השמאל, אבל נתניהו באמצעות מקורביו הפך אותה לסניף של מרצ".

- כנראה שזה משתלם לו.

"בוודאי. כמו שמשתלמת לו הכתישה היומית במהדורות החדשות בשמונה בערב. לא סתם הליכוד נשאר בסקרים עם 28-25 מנדטים, גם אחרי שנתיים של חקירות משטרה שחגות סביב נתניהו. הדיווחים האלה מציירים את נתניהו כקורבן ותומך בו כל מי שחש קורבן בעצמו. רבים מבוחרי הליכוד החדשים לא רוצים את הנבחרים שלהם מחובקים עם התקשורת ומדברים פוליטיקלי קורקט, אלא להיפך - הם רוצים אותם בעימות עם התקשורת ועם מוסדות המדינה. התקשורת נתפסת בעיניהם כשמאלנית וככל שלועגים לך יותר בתקשורת, אתה מרוויח אצל אותם בוחרים יותר קרדיט.

"פעם, אף אחד לא תקף את מערכת המשפט, היום זה בון-טון לגיוס קולות. זה הפך להיות דבר שחלק מהציבור אוהב. ואם צריך להמר מי לא יהיה ברשימה הבאה של הליכוד לכנסת, אז דווקא אלה שמפחדים לקלקל את היחסים עם התקשורת ושומרים על תרבות דיבור, עתידים למצוא את עצמם בחוץ, צופים בערוץ הכנסת מהסלון בבית".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"