גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלמת גיוס ראשוני בהיקף 100 מ' ד' לקרן ויולה פינטק

קבוצת ויולה מדווחת על השלמת הגיוס לקרן חדשה שתשקיע בחברות בשלב הצמיחה בישראל ובחו"ל ■ לדברי תומר מיכאלי, שותף בקרו, הייחוד של הקרן הוא בכך שקיבלה לראשונה כסף ממשקיעים זרים כדי להשקיע גם בחברות שאינן בישראל ■ "מבחינתנו זאת הבעת אמון חזקה למעמדה של ישראל כמעצמת פינטק"

קבוצת ויולה, המנהלת כ-2.8 מיליארד דולר, מדווחת על השלמת גיוס ראשוני בהיקף 100 מיליון דולר לקרן חדשה בשם ויולה פינטק, שתשקיע בחברות בשלב הצמיחה בישראל ובחו"ל. יותר ממחצית מכספי הגיוס הגיעו ממוסדות פיננסיים זרים, בהן בנק סקוטיה, השלישי בגודלו בקנדה, ותאגיד הביטוח האמריקאי The Travelers Companies. על המשקיעים הישראליים בקרן נמנים בנק הפועלים, מיטב-דש, בנק דיסקונט, קבוצת ביטוח ישיר ומימון ישיר.

פרופ' דני צידון, לשעבר משנה למנכ"לית בנק לאומי, הוא מייסד ושותף מנהל בקרן, ולצידו יפעל כשותף מנהל תומר מיכאלי, אחד ממייסדי Fundbox, סטארט-אפ שמסייע לעסקים קטנים לשמור על תזרים מזומנים שוטף. יו"ר ועדת ההשקעות של הקרן יהיה אבי זאבי, שותף מייסד בקבוצת ויולה. בקרן אומרים ששיתוף הפעולה בין הקרן למוסדות הפיננסיים המשקיעים בה מעניק יתרון כפול - הן באיתור פתרונות לבעיות שאיתן מתמודדים התאגידים, והם בסיוע לחברות שבהן תשקיע הקרן להיחשף למוסדות הפיננסיים ולצמוח במהירות.

בשיחה עם "גלובס" אמר מיכאלי כי הייחוד של הקרן הוא בכך שקיבלה לראשונה כסף ממשקיעים זרים כדי להשקיע גם בחברות שאינן בישראל. "מבחינתנו זאת הבעת אמון חזקה למעמדה של ישראל כמעצמת פינטק", הוא אומר. המיקוד של הקרן יהיה בחברות החל מסבב ראשון, בשונה ממרבית הגופים המשקיעים בתחום בישראל, העוסקים בעיקר בשלבים מוקדמים. בתחרות מול הבנקים על מימון חברות הוא מציין את החשש של חברות לקבל השקעות כאלה, שמשמעותן קושי לחתום על חוזים עם בנקים מתחרים.

- באילו תחומים בתוך עולם הפינטק תשקיעו?

מיכאלי: "אנחנו מאמינים שרוב החדשנות בתחום הפינטק לא תחליף את המוסדות הפיננסיים הקיימים אלא תשתלב בתוכם, ולכן זה סוג אחד של החברות שנשקיע בהן. חברות שאנחנו קוראים להן Enablers (מאפשרות). תחום הפינטק מאוד רחב ובחלקים ממנו החדשנות כבר קרתה, ולכן אלה דברים שפחות מעניין אותנו להשקיע בהם. אנחנו מחפשים אזורים שבהם הטכנולוגיה עדיין יכולה לייצר 'שיבוש' (Disruption), אזורים שבהם יש חוסר יעילות מאוד גדול - או כתוצאה מרגולציה, או מתווכים שהפכו מיותרים או בתהליכים שבהם יש הרבה עבודה ידנית במוסדות פיננסיים.

"יש הרבה אזורים כאלה. למשל, בתחום של ייעוץ השקעות, בדברים שקשורים להחלפת מערכות בעולם השירותים הפיננסיים במערכות טכנולוגיות חדשות, באזורים של ניהול נכסים שהם מאוד לא נזילים ובעזרת מטכנולוגיה אפשר להפוך אותם להרבה יותר נזילים. דוגמה כזאת היא נדל"ן מסחרי ונדל"ן למגורים".

- איך הופכים תחומים לא נזילים לנזילים באמצעות טכנולוגיה?

"יש מקרים שבהם האינפורמציה לא היתה קיימת או היתה קיימת רק אצל גופים מסוימים; או מקרים שבהם הערכות שווי או העברות בעלות דרשו הרבה עבודה ידנית, והיום בדרך טכנולוגית אתה יכול להפוך את התהליכים האלה להרבה יותר יעילים. יש כל מיני חברות שמנסות להשתמש בבלוקצ'יין להעברות בעלות; או בהערכות שווי, יש לך כל מיני חברות שמנסות להיעזר לצורך זה בביג דאטה. אלה רק שתי דוגמאות".


- האם השקעה בחברות שישתלבו במוסדות הפיננסיים המסורתיים לא שייכת לעבר, בעוד שהעתיד יהיה הרבה יותר מבוזר גם בתחום הזה?

"יש עדיין הרבה מאוד ידע ויתרונות משמעותיים למוסדות הפיננסיים. ראיתי את זה כיזם בפאנדבוקס. חיפשנו איך לגדול, ואחת הדרכים היתה שיתופי פעולה עם בנקים, כי הם מביאים את המטרייה הרגולטורית החזקה, את הגישה למיליוני לקוחות, את עלות ההון המאוד נמוכה; מצד שני, חברות כמו פאנדבוקס מביאות את החדשנות, את קשרי הלקוחות ואת האופי שלהן, וזה יוצר הרכב מנצח שאפשר לשכפל בהרבה אזורים אחרים.

"אם כבר, המלחמה של אתמול היא מצד חברות שאמרו 'אנחנו נחליף לגמרי את המוסדות הפיננסיים'. אם אתה בודק איזה חברות כאלה הצליחו עד היום, אתה מגלה שאין כאלה. התזה הזאת נכשלה במידה רבה, ואני חושב שהיום שחקנים בשני הצדדים מבינים שהאסטרטגיה המנצחת היא שיתוף פעולה, ולכן זאת האסטרטגיה של הקרן שלנו".

דני צידון: "בכנס הכי גדול של הפינטק, שנקרא Money 20/20, הוקדשו בשנתיים האחרונות ימים שלמים למודלים של שיתוף פעולה. זאת החוכמה המקובלת. כשאנחנו מדברים על סטארט-אפים 'מאפשרים' הכוונה היא לא בהכרח לזה שאתה מכניס אותם לתוך הבנק או חברת הביטוח. זה אומר שנוצר שיתוף פעולה, זה יכול להיות בווייט-לייבל ובעוד מיליון דרכים. בסופו של דבר המערכת הפיננסית תשתנה באמצעות הטכנולוגיה, אבל מנהלי הנכסים, הבנקים ןחברות הביטוח לא ייעלמו מהמפה.

"זה לא הסיפור של אובר, שהעיף במקומות שנתנו לו את נהגי המוניות מהשוק. לא כך רואים החזאים בעולם הפינטק את ההתפתחות הטכנולוגית, אבל זה לא אומר שהטכנולוגיות עצמן הן לא מדהימות וישנו לגמרי את חוויית המשתמש, את ניהול הסיכונים וגם את השירותים עצמם, כמו הדוגמה של הפיכת שווקים לא נזילים לנזילים".

- יכול להיות שתהיה פגיעה בעובדי המוסדות הפיננסיים, כלומר הגופים החזקים יישארו, אבל פחות עובדים ייהנו מהפירות שלהם?

"בהחלט. אנחנו רואים טכנולוגיות שמאפשרות ללא מגע יד אדם, או במגע יד אדם מועט, ואפילו בהעצמה של מעט אנשים - לקבל איכות וכמות הרבה יותר טובות. אם יש משהו שבטוח יקרה זה שמה שנקרא בז'רגון הכלכלי Labor intensiveness יירד מאוד (כלומר הצורך בעובדים, נ"י)".

מיכאלי: "בהקשר הזה המוסדות הפיננסיים הם לא חדשים, וצריך לומר באותה נשימה שכל טכנולוגיה כזאת גם יוצרת גם הזדמנויות חדשות - למדעני מידע, למעצבי מובייל. הרבה פעמים מה שראינו הוא שהשילוב המנצח הוא בין טכנולוגיה לאדם. ייעוץ השקעות זאת דוגמה נהדרת: אנחנו לא חושבים שהטכנולוגיה תחליף את מנהלי ההשקעות, אבל אנחנו חושבים שבמקום שמנהל השקעות יוכל לעבוד עם 200 לקוחות הטכנולוגיה תאפשר לו לעבוד עם אלפיים לקוחות ולהפוך את זה מלא רווחי לרווחי. אם יהיו פחות סניפי בנקים? כנראה, אבל אני חושב שבהקשר הזה הסיכון הוא גם הזדמנות".

- הזדמנות למי? אם הגופים החזקים נשארים אז התחרות לא גדלה, הם אלה שנהנים מהחיסכון בעלויות ולא ברור אם הצרכן נהנה.

צידון: "ברגע שהאינפורמציה מוצפת למעלה הצרכן מתחיל ליהנות. הכוח של הגופים הגדולים לא בא בהכרח מזה שהם גדולים. תסתכל על העולם, יש לך אלפי בנקים בארה"ב, ועדיין מידת התחרות שם כנראה לא יותר גדולה מבישראל על הלקוחות. למה? כי יש מגבלת אינפורמציה. ברגע שאתה עובר לעולם שבו האינפורמציה מונגשת, שאנשים מבינים מה הם רואים - לא שהם יכולים לראות, כי גם היום הם מסוגלים לראות אבל לא מסוגלים לעכל את זה - זה מה שיוצר את התחרות.

"מגבלות על תחרות, ביסודן, קיימות כאשר האינפורמציה הקיימת היא מאוד לא סימטרית ולא באמת מובנת, כי זה שכל אחד יכול לקרוא מיליון דפים של דוחות כספיים על נדל"ן מניב בניו יורק, זה לא בהכרח עוזר למי שמקבל החלטה אם לשים מיליון דולר או חצי מיליון דולר בהשקעה בבניין. אם תסדר את זה, תקבל ערך שמגיע לצרכנים, בין אם הם צרכני אשראי, בין אם לקוחות של מנהלי נכסים או של קרן פנסיה". 

בנק הפועלים מבצע השקעה אסטרטגית בקרן "ויולה פינטק" מקבוצת ויולה בשיתוף עם קבוצת מוסדות פיננסיים מובילה בעולם

בין השותפים הזרים המהותיים בקרן - הבנק הקנדי הגדול Scotiabank וענקית הביטוח האמריקנית The Travelers Companies

מנכ"ל בנק הפועלים, אריק פינטו, מסר בתגובה: "ההשקעה שלנו בויולה פינטק, לצד השקעות בקרנות היי טק נוספות ובחברות פינטק - מציבה אותנו בחזית הטכנולוגיה במגזר הפיננסי ומאפשרת לנו להציע ללקוחותינו פתרונות טכנולוגיים חדשניים". 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?