גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח המצרפי של חברות הביטוח זינק לכ-2.4 מיליארד שקל

הפניקס מובילה ברווח הכולל עם 672 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים, ואחריה מובילת הענף הראל, עם 601 מיליון שקל ■ כלל ביטוח מציגה שיפור למרות הפסד רבעוני

איזי כהן / צילום: תמר מצפי
איזי כהן / צילום: תמר מצפי

שש קבוצות הביטוח הגדולות, הראל, מגדל, הפניקס, כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואיי.די.איי ביטוח, רשמו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 רווח כולל מצרפי של קצת פחות מ-2.4 מיליארד שקל. מדובר בשיפור ניכר של כמעט פי 17 ברווח הכולל המצרפי של שש החברות הללו, שנובע משיפור חד בתוצאות כל החברות, וגם כתוצאה ממעבר מהפסד אשתקד לרווח השנה במגדל ובכלל ביטוח.

מאיפה הגיע השיפור? בין היתר, מגידול בהכנסות מהשקעות ומדמי הניהול, בעיקר המשתנים - שצמחו הודות לשוקי הון עולים, על רקע עלייה בהכנסות מפרמיות ובהיקפי הנכסים המנוהלים.

כמו כן, הדוחות של חברות הביטוח המשיכו להיות מושפעים מאוד משינויים חד-פעמיים, שנובעים בעיקר משינויים בעתודות בגלל הריביות חסרות סיכון, הנמוכות מאוד, ומגורמים נוספים. כך, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 נהנו החברות מירידה בהשפעה של הריביות הנמוכות על העתודות, במיוחד ביחס להפרשות הגדולות שהיו בתקופה המקבילה אשתקד. אגב, ברבעון השלישי לבדו התמונה הייתה שונה. כמו כן, בשלושת הרבעונים הראשונים אשתקד חוו החברות הכבדה נוספת על התוצאות, שלא הייתה כמותה השנה: השפעות המלצות ועדת וינוגרד על תחום החבויות, ובמיוחד הרכב חובה.

ההכנסות מפרמיות

החברות הבולטות

בכל אופן, את הרווח הגבוה בענף הביטוח הציגה, שוב, הפניקס - קבוצת הביטוח שבשליטת קבוצת דלק ושבניהול אייל לפידות, ושעומדת בימים אלה במרכזה של עסקת ענק למכירת השליטה בה לידי סיריוס האמריקאית שבשליטה סינית. הפניקס, שבין היתר מחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה רווח כולל של כ-672 מיליון שקל, הגבוה מחלקה היחסי בענף.

החברה השנייה במדד הרווחיות היא גם החברה אשר מובילה את הענף בישראל: הראל, שרשמה עד כה השנה רווח כולל של כ-601 מיליון שקל. הראל שמנוהלת על-ידי מישל סיבוני, מבססת את מעמדה כחברה הגדולה בענף לא רק במונחי שווי שוק (היחידה שנסחרת לפי שווי של יותר מ-5 מיליארד שקל), כי אם גם במונחי הכנסות מפרמיות ומדמי גמולים בגמל ובפנסיה.

ההכנסות מפרמיות של הראל הסתכמו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה בכ-9.7 מיליארד שקל (יותר משל מגדל ומשל הפניקס שבאות אחריה). בשקלול דמי הגמולים בפנסיה ובגמל, וביתר האפיקים, רשמה הראל הכנסות מפרמיות ומדמי גמולים בפנסיה ובגמל בהיקף מצטבר של כ-17.1 מיליארד שקל (יותר ממגדל וממנורה מבטחים, הבאות אחריה).

עוד חברה בולטת, שבעבר הייתה הגדולה במשק, היא מגדל שבשליטת שלמה אליהו, שלאחרונה הזיז את בנו עופר מניהול הקבוצה. החברה, שעדיין נהנית ממנוע רווחיות אדיר בתקופות גאות בשוקי ההון (כשאין מחיקות) - תיק ביטוח החיים הענק שלה - רשמה עד כה השנה רווח כולל של כ-512 מיליון שקל.

מנורה מבטחים, שמנוהלת על-ידי ארי קלמן, רשמה השנה רווח כולל של כ-243 מיליון שקל, בעוד שכלל ביטוח - פעם החברה השנייה בגודלה בשוק הביטוח, והיום הרחק מכך - רשמה רווח כולל של כ-182 מיליון שקל "בלבד".

ההצלחה מומשה

מבחינת כלל ביטוח, בניהולו של איזי כהן, מדובר בשיפור אדיר - ביחס להפסד גדול שרשמה בתקופה המקבילה אשתקד, ובהינתן מחיקות שביצעה, בדומה למתחרותיה. ואולם, נציין, כלל ביטוח היא היחידה שרשמה הפסד כולל ברבעון השלישי השנה. בהחלט לא ציון שמשקיעיה שמחו לראות בדוחות. לצד זאת, נדגיש, מתחילת השנה ניצבת כלל ביטוח במקום הרביעי בענף במונחי פרמיות ששולמו על-ידי המבוטחים, אחרי הראל, מגדל והפניקס. אשתקד כלל ביטוח עוד הייתה גדולה מהפניקס - עוד נתון שממחיש שמענף שנשלט לפני כעשור על-ידי מגדל וכלל ביטוח, הפך הביטוח לענף ששלוש הדומיננטיות בו הן הראל, מגדל והפניקס.

ואחרונה חביבה, שיכולה להיות גאה מאוד בתוצאותיה: איי.די.איי ביטוח. מדובר בחברת הביטוח הישירה שבשליטת משפחת שנידמן, שמנוהלת על-ידי רביב צולר. החברה מוכרת לציבור הרחב כ"ביטוח ישיר" והיא מציגה את שיעורי הרווחיות הגבוהים בענף הביטוח. זאת, תוך שהיא רושמת באופן קבוע שיפור בפעילותה, במונחי פרמיות ורווח אבסולוטי. בעלת העניין השנייה בגודלה בחברה - קרן באטרי האמריקאית - מימשה השנה את רוב השקעתה בחברת הביטוח הישראלית, וברווח גדול.

נמשכות המחיקות בגמל ובפנסיה

ועוד נקודה: קבוצות הביטוח ממשיכות למחוק בגמל ובפנסיה. במחצית הראשונה של השנה הייתה זאת כלל ביטוח, למשל, שמחקה סכום ניכר של 53 מיליון שקל בכלל פנסיה וגמל - בגין מחיקה של 53 מיליון שקל לאחר מס במוניטין של פעילות הגמל, כתוצאה מהירידה בדמי הניהול ומהיציאה של הכספים מניהול פעילויות הגמל וההשתלמות שלה. לאחר מכן, ברבעון השלישי, היה זה בית ההשקעות מיטב דש, שדיווח על כך שהערכת השווי שלו לחברת הגמל והפנסיה שלו נחתכה בכ-20%, תוך שהשווי שלה עודו גבוה מהשווי של הפעילות בספרי בית ההשקעות - מה שמנע מחיקה בגין הפחתת הערך.

אבל הסיפור של הערכת השווי של מיטב דש לא הסתכם "רק" בזה. החל מינואר השנה יש למיטב דש שותפת מיעוט בעסקי הגמל והפנסיה: איילון ביטוח. האחרונה הודיעה כי בדוחותיה היא "נאלצה לבצע בדוח הפחתה חד-פעמית גדולה וחריגה בסך 31 מיליון שקל בפעילות הגמל והפנסיה, לאור החלטת מיטב דש, שנסמכה על הערכת שווי מעודכנת, להפחית משווי הפעילות של החברה המשותפת". אגב, בתקופה מקבילה ב-2016 רשמה איילון ביטוח הפחתה של נכסים לא מוחשיים שיוחסו לפעילות הפנסיה, בסך של כ-14 מיליון שקל.

כך או כך, איילון אחזקות רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 הפסד כולל של כ-3 מיליון שקל, לעומת הפסד כולל של כ-31.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2016. איילון מנוהלת על-ידי אריק יוגב ונשלטת על-ידי לוי רחמני. החברה נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של כ-495 מיליון שקל.

תוצאות 6 הגדולות

עוד כתבות

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

המדינה האירופית שהותירה את אלביט מחוץ למכרז הגדול

הענקית הביטחונית הגרמנית קיבלה ממדינת נאט"ו הזמנה של חימושים משוטטים מסדרת הירו של UVISION הישראלית ● נורבגיה החליטה להשאיר בחוץ את המערכת הרקטית של אלביט, במסגרת מכרז שהיא מבצעת למערכות רקטיות ארוכות־טווח ● השקעת המיליארדים של טורקיה במערכות נשק חדשות ● וגם: במסגרת המלחמה עם רוסיה, אוקראינה צברה 100 אלף רחפנים במודל רכש ייחודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

פרידה עבאס-יוסף / צילום: ענבל מרמרי

"החברות המונפקות הן קטנות יחסית ועם גישה מוגבלת למימון": מנהלת מחלקת הנדל"ן ברשות ני"ע בראיון

ראש תחום נדל"ן ברשות ניירות ערך, פרידה עבאס־יוסף, מתארת כיצד מחנק המימון, המינוף הגבוה והעלאת הריבית הובילו לשנת שיא בהנפקות, ומבהירה כי הרשות תתעקש על גילוי מלא של המצב הפיננסי של החברות וצפויה אף להחמיר את ההנחיות

Rapidos. בחנוכה ייפתח הסניף החמישי בהיכל מנורה מבטחים בתל אביב / צילום: אסף לוי

"חווית אוכל לקהל הישראלי": המסעדה המקסיקנית שהופכת לרשת

קבוצת BBB הופכת את מסעדת Rapidos לרשת; הסניף החמישי ייפתח בהיכל מנורה מבטחים ● חברת הגיימינג הישראלית זכתה בפרס הכסף בתחרות נחשקת ● ומי נכח בכנס הדיקרטוריות בהייטק? ● אירועים ומינויים

''משתפים הכל וכל היום''. חייל צה''ל בשטח / צילום: AP- Lefteris Pitarakis

לוחות זמנים, תנועות כוחות ותיעודים מהשטח: צה"ל התמכר לוואטסאפ, וזה כל מה שחמאס צריך

בעוד צה"ל אוסף מקצינים כלי רכב סיניים ומגביל שימוש במכשירי אנדרואיד, דווקא וואטסאפ הפכה לזירה העיקרית להעברת מידע רגיש, בלי נהלים או בקרה ● מומחי סייבר ומודיעין מבהירים ש"הסודות הגדולים לא מעניינים את האויב כמו מידע טקטי חי" ● נראה שלא למדנו כלום מהאזהרות החוזרות ונשנות

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בבורסה: ת"א 35 מעל 3,500 נקודות; ארית צנחה בכ-20%

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.1% וננעל בשיא חדש, ומדד ת"א 90 איבד 1.1% ● מדד הבנייה נפל ב-1.8% ● ארית תעשיות צנחה אחר שהודיעה שמתכננת להנפיק את החברה הבת ● מחירי הנפט עולים על רקע דשדוש המגעים לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה ● וגם: המניה הקטנה בתחום ה-AI שמכה את השוק, עם עלייה של 180% מתחילת השנה

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

רקטת אקסטרא של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

התגובה לאיומי ארדואן: יוון מעוניינת לרכוש טילים בליסטיים מישראל

טילי לורה מיועדים לטווחים של כ־500-400 ק"מ, עם דיוק של עד פחות מעשרה מטרים – מה שהופך אותם למדוייקים במיוחד ● ההתעניינות ההתקפית היוונית לא מסתכמת בלורה. לפי הדיווחים, משרד ההגנה היווני מתעניין גם ברקטות "אקסטרא" מתוצרת אלביט והתעשייה האווירית ● העסקה הנרחבת נובעת מכך שאתונה לא השקיעה במשך רבות בטכנולוגיות הצבאיות שלה, ועתה מצאו עצמם היוונים בפער

עדי קיסר. גם בשירה וגם בספרות ילדים, אי אפשר לרמות את קהל / צילום: גנדי שקולניק

גלעד כהנא בשלושה סיפורים בועטים ועדי קיסר משכיבה לישון: המלצות קריאה לסופ"ש

ארבעה ספרים עבריים חדשים מביטים על הפצע הישראלי מזוויות שונות ● רון דהן המתמודד עם טראומה צבאית ב"אחרי הנעורים" ● גיבורת "סיום מדומה" של נועה סוזנה מורג - רווקה המחפשת משמעות בעולם של סרטונים מוזרים ● גלעד כהנא, סולן הג'ירפות, מציג שלושה סיפורים פרועים ובהם שחזור שיחה עם אביו רגע לפני מותו ● עדי קיסר חותמת בספר ילדים עדין על שיחה אינטימית בין אם לבתה רגע לפני השינה

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניית נטפליקס ירדה בכ-3%

נעילה מעורבת באירופה ● נטפליקס הודיעה על רכישת וורנר ברדרס דיסקברי בעסקה היסטורית שמאחדת בין שירות הסטרימינג המוביל בעולם לבין אחד האולפנים הוותיקים והמשפיעים ביותר בהוליווד ● פורסמו נתוני מדד המחירים לצריכה פרטית (PCE)

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

השטח שעליו תוקם תחנת ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

המחיר שהמדינה תקבל על הקרקע של תחנת הכוח קסם

תחנת הכוח "קסם" צפויה לשלם למדינה כ־300 מיליון שקל עבור הקרקע שעליה תוקם, על בסיס תעריף חכירה קבוע לפי הספק הייצור

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

757 מיליון דולר: עסקת הענק החדשה של אלביט

לפי דיווח ברויטרס, ועדת הביטחון של הפרלמנט היווני אישרה אמש רכישה של 36 מערכות PULS מתוצרת אלביט תמורת 650 מיליון אירו ● מדובר ברכישה יוונית משמעותית ראשונה מבין כמה שצפויות בקרוב, כחלק מתוכנית ההצטיידות של יוון שכוללת רכש בסך כ־32.66 מיליארד דולר עד 2036

התחדשות עירונית בתל אביב. להבטיח את הזכויות בחוזה / צילום: דיויד לוין

להגן על זכויות הדיירים: מה עושים כשיזם של פרויקט התחדשות עירונית נקלע לקשיים?

לאחרונה נקלעו כמה פרויקטים של התחדשות עירונית ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לקשיים שהובילו לעצירתם ● אילו סעיפים חשובים כדאי לדיירים להוסיף לחוזה ההתקשרות עם היזם כדי להגן על עצמם, ומה עושים כשהפרויקט נתקע?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

פחות מה-OECD: בבנק אוף אמריקה צופים לישראל צמיחה של 4.2% בשנת 2026

הבנק האמריקאי מעריך כי התאוששות הכלכלה הישראלית תימשך בשנתיים הקרובות, אך בשיעור נמוך מזה שצפו בארגון המדינות המפותחות ● בנוסף, בבנק צופים המשך שמירה על הסטטוס קוו, אך מציינים כי המתיחות בין ישראל לאיראן עשויה לשוב ולצוף

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

וואלה

עיתונאי וואלה במכתב קשה להנהלה: "לא יכולים להמשיך במסלול הנוכחי שמוביל אותנו אל התהום"

יותר מ־20 כתבים ועורכים מתריעים מפני שינוי עמוק באופי אתר החדשות בחודשים האחרונים, לחצים לעמידה ביעדים ו"כתבות מטעם" הפוגעות באמון הציבור ● המכתב מגיע על רקע תקופה סוערת במיוחד במערכת וואלה, שהתאפיינה בעזיבות רבות ומתוקשרות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

הנגיד מזהיר: "תקציב הביטחון עלול להקפיץ את החוב ל-80% תוצר"

נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הזהיר בישיבת הממשלה כי מסגרת התקציב ל־2026 עלולה להוביל לעלייה בחוב הציבורי, במיוחד על רקע דרישות מערכת הביטחון, הפחתות המס וחוק הגיוס המוצע ● ירון קרא לביטול תקציבים הפוגעים בתמריצי עבודה, התריע מפני שימוש יתר במילואים ומתח ביקורת על פגיעה בתוכנית לפיתוח החברה הערבית - אך תמך ברפורמות מבניות כמו בניית שכירות, דיגיטציה ומיסוי תיירות

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

שלוש תחנות כוח קיבלו אישורים לבנייה, למה חלקן עדיין תקועות?

מנהל התכנון הפיק היתר בנייה לתחנת הכוח "קסם", שצפויה לקום ליד גוש דן ● בנוסף ניתן אישור למתן היתר להרחבת "דוראד" באשקלון, אך זו נמצאת בקשיים משפטיים וסכסוך עמוק בין השותפים ● גם השדה הסולארי "דימונה דרום" קיבל אישור למתן היתר, וצפוי להפוך לשדה הסולארי הגדול בישראל