גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח המצרפי של חברות הביטוח זינק לכ-2.4 מיליארד שקל

הפניקס מובילה ברווח הכולל עם 672 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים, ואחריה מובילת הענף הראל, עם 601 מיליון שקל ■ כלל ביטוח מציגה שיפור למרות הפסד רבעוני

איזי כהן / צילום: תמר מצפי
איזי כהן / צילום: תמר מצפי

שש קבוצות הביטוח הגדולות, הראל, מגדל, הפניקס, כלל ביטוח, מנורה מבטחים ואיי.די.איי ביטוח, רשמו בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 רווח כולל מצרפי של קצת פחות מ-2.4 מיליארד שקל. מדובר בשיפור ניכר של כמעט פי 17 ברווח הכולל המצרפי של שש החברות הללו, שנובע משיפור חד בתוצאות כל החברות, וגם כתוצאה ממעבר מהפסד אשתקד לרווח השנה במגדל ובכלל ביטוח.

מאיפה הגיע השיפור? בין היתר, מגידול בהכנסות מהשקעות ומדמי הניהול, בעיקר המשתנים - שצמחו הודות לשוקי הון עולים, על רקע עלייה בהכנסות מפרמיות ובהיקפי הנכסים המנוהלים.

כמו כן, הדוחות של חברות הביטוח המשיכו להיות מושפעים מאוד משינויים חד-פעמיים, שנובעים בעיקר משינויים בעתודות בגלל הריביות חסרות סיכון, הנמוכות מאוד, ומגורמים נוספים. כך, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 נהנו החברות מירידה בהשפעה של הריביות הנמוכות על העתודות, במיוחד ביחס להפרשות הגדולות שהיו בתקופה המקבילה אשתקד. אגב, ברבעון השלישי לבדו התמונה הייתה שונה. כמו כן, בשלושת הרבעונים הראשונים אשתקד חוו החברות הכבדה נוספת על התוצאות, שלא הייתה כמותה השנה: השפעות המלצות ועדת וינוגרד על תחום החבויות, ובמיוחד הרכב חובה.

ההכנסות מפרמיות

החברות הבולטות

בכל אופן, את הרווח הגבוה בענף הביטוח הציגה, שוב, הפניקס - קבוצת הביטוח שבשליטת קבוצת דלק ושבניהול אייל לפידות, ושעומדת בימים אלה במרכזה של עסקת ענק למכירת השליטה בה לידי סיריוס האמריקאית שבשליטה סינית. הפניקס, שבין היתר מחזיקה בבית ההשקעות אקסלנס, רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה רווח כולל של כ-672 מיליון שקל, הגבוה מחלקה היחסי בענף.

החברה השנייה במדד הרווחיות היא גם החברה אשר מובילה את הענף בישראל: הראל, שרשמה עד כה השנה רווח כולל של כ-601 מיליון שקל. הראל שמנוהלת על-ידי מישל סיבוני, מבססת את מעמדה כחברה הגדולה בענף לא רק במונחי שווי שוק (היחידה שנסחרת לפי שווי של יותר מ-5 מיליארד שקל), כי אם גם במונחי הכנסות מפרמיות ומדמי גמולים בגמל ובפנסיה.

ההכנסות מפרמיות של הראל הסתכמו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה בכ-9.7 מיליארד שקל (יותר משל מגדל ומשל הפניקס שבאות אחריה). בשקלול דמי הגמולים בפנסיה ובגמל, וביתר האפיקים, רשמה הראל הכנסות מפרמיות ומדמי גמולים בפנסיה ובגמל בהיקף מצטבר של כ-17.1 מיליארד שקל (יותר ממגדל וממנורה מבטחים, הבאות אחריה).

עוד חברה בולטת, שבעבר הייתה הגדולה במשק, היא מגדל שבשליטת שלמה אליהו, שלאחרונה הזיז את בנו עופר מניהול הקבוצה. החברה, שעדיין נהנית ממנוע רווחיות אדיר בתקופות גאות בשוקי ההון (כשאין מחיקות) - תיק ביטוח החיים הענק שלה - רשמה עד כה השנה רווח כולל של כ-512 מיליון שקל.

מנורה מבטחים, שמנוהלת על-ידי ארי קלמן, רשמה השנה רווח כולל של כ-243 מיליון שקל, בעוד שכלל ביטוח - פעם החברה השנייה בגודלה בשוק הביטוח, והיום הרחק מכך - רשמה רווח כולל של כ-182 מיליון שקל "בלבד".

ההצלחה מומשה

מבחינת כלל ביטוח, בניהולו של איזי כהן, מדובר בשיפור אדיר - ביחס להפסד גדול שרשמה בתקופה המקבילה אשתקד, ובהינתן מחיקות שביצעה, בדומה למתחרותיה. ואולם, נציין, כלל ביטוח היא היחידה שרשמה הפסד כולל ברבעון השלישי השנה. בהחלט לא ציון שמשקיעיה שמחו לראות בדוחות. לצד זאת, נדגיש, מתחילת השנה ניצבת כלל ביטוח במקום הרביעי בענף במונחי פרמיות ששולמו על-ידי המבוטחים, אחרי הראל, מגדל והפניקס. אשתקד כלל ביטוח עוד הייתה גדולה מהפניקס - עוד נתון שממחיש שמענף שנשלט לפני כעשור על-ידי מגדל וכלל ביטוח, הפך הביטוח לענף ששלוש הדומיננטיות בו הן הראל, מגדל והפניקס.

ואחרונה חביבה, שיכולה להיות גאה מאוד בתוצאותיה: איי.די.איי ביטוח. מדובר בחברת הביטוח הישירה שבשליטת משפחת שנידמן, שמנוהלת על-ידי רביב צולר. החברה מוכרת לציבור הרחב כ"ביטוח ישיר" והיא מציגה את שיעורי הרווחיות הגבוהים בענף הביטוח. זאת, תוך שהיא רושמת באופן קבוע שיפור בפעילותה, במונחי פרמיות ורווח אבסולוטי. בעלת העניין השנייה בגודלה בחברה - קרן באטרי האמריקאית - מימשה השנה את רוב השקעתה בחברת הביטוח הישראלית, וברווח גדול.

נמשכות המחיקות בגמל ובפנסיה

ועוד נקודה: קבוצות הביטוח ממשיכות למחוק בגמל ובפנסיה. במחצית הראשונה של השנה הייתה זאת כלל ביטוח, למשל, שמחקה סכום ניכר של 53 מיליון שקל בכלל פנסיה וגמל - בגין מחיקה של 53 מיליון שקל לאחר מס במוניטין של פעילות הגמל, כתוצאה מהירידה בדמי הניהול ומהיציאה של הכספים מניהול פעילויות הגמל וההשתלמות שלה. לאחר מכן, ברבעון השלישי, היה זה בית ההשקעות מיטב דש, שדיווח על כך שהערכת השווי שלו לחברת הגמל והפנסיה שלו נחתכה בכ-20%, תוך שהשווי שלה עודו גבוה מהשווי של הפעילות בספרי בית ההשקעות - מה שמנע מחיקה בגין הפחתת הערך.

אבל הסיפור של הערכת השווי של מיטב דש לא הסתכם "רק" בזה. החל מינואר השנה יש למיטב דש שותפת מיעוט בעסקי הגמל והפנסיה: איילון ביטוח. האחרונה הודיעה כי בדוחותיה היא "נאלצה לבצע בדוח הפחתה חד-פעמית גדולה וחריגה בסך 31 מיליון שקל בפעילות הגמל והפנסיה, לאור החלטת מיטב דש, שנסמכה על הערכת שווי מעודכנת, להפחית משווי הפעילות של החברה המשותפת". אגב, בתקופה מקבילה ב-2016 רשמה איילון ביטוח הפחתה של נכסים לא מוחשיים שיוחסו לפעילות הפנסיה, בסך של כ-14 מיליון שקל.

כך או כך, איילון אחזקות רשמה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 הפסד כולל של כ-3 מיליון שקל, לעומת הפסד כולל של כ-31.4 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2016. איילון מנוהלת על-ידי אריק יוגב ונשלטת על-ידי לוי רחמני. החברה נסחרת בבורסה לפי שווי שוק של כ-495 מיליון שקל.

תוצאות 6 הגדולות

עוד כתבות

מפעל ''רשף טכנולוגיות'' בשדרות / צילום: דוברות משרד הביטחון

יצרנית המרעומים רשף תונפק לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל – גופים זרים ישתתפו

חברת ארית מערכות, בניהולו של חיים שטפלר, מנפיקה את חברת הבת שלה רשף טכנולוגיות לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל ● לגלובס נודע שגופים זרים צפויים להשתתף בהנפקה

חוות השרתים של אמזון בתנובות / צילום: ט. ג. הפקות

דוחות חדשים חושפים: אלה העובדים המבוקשים בעידן ה־AI באמריקה - ובישראל

לפי נתוני חברת המחקר Synergy Research Group, חוות השרתים הפכו לאחד ממוקדי התעסוקה הצומחים ביותר כיום ● כתוצאה מכך, הביקוש לעובדים טכניים מתרחב - מחשמלאים ועד רתכים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

האוצר נסוג: הגבלות יצוא הגז הוצאו מחוק ההסדרים בעקבות התנגדות משרד האנרגיה

המהלך הדרמטי של האוצר להגבלת יצוא הגז, שנועד לעודד תחרות מקומית ולהאריך את חיי המאגרים, ירד מחוק ההסדרים לאחר שמשרד האנרגיה סירב לקדם שינוי מחוץ לוועדת דיין ● כעת המשרדים יידרשו להגיע לפשרה בתוך הוועדה עצמה ולא במסגרת התקציב

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

בורסת טוקיו קפצה בכ-2.4%, בהובלת מניות הטכנולוגיה

העליות באות על רקע התגברות הציפיות להורדת ריבית בארה"ב בשבוע הבא ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, על אף דוח התעסוקה של ADP, שהצביע על ירידה חדה ומפתיעה בכמות המועסקים ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 93 אלף דולר ● מחירי הנפט רושמים עליות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

הארנונה תתייקר שוב? / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

הארנונה תתייקר שוב? הממשלה משנה כיוון - ומאשרת לעיריות להגיש בקשות להעלאת תעריפים

שר הפנים הקודם, משה ארבל, הצהיר באמצע השנה כי לא יאשר בקשות לחריגה מתעריף הארנונה הקיים ● אך מאז ארבל עזב – וכעת הממשלה מאפשרת הגשת בקשות חריגות ● איגוד לשכות המסחר: עד כה הוגשו כ-95 בקשות להעלאות חריגות, המסתכמות בכ־250 מיליון שקל

שר הכלכלה ניר ברקת פגוש את העיתונות, קשת 12, 22.11.25 / צילום: איל יצהר

ברקת אכן מממן לעצמו את כרטיסי הטיסה, אבל זה לא הכול

שר הכלכלה חוזר ואומר שהוא משלם על שלל טיסותיו לחו"ל • אבל העלויות לא מתמצות במושב במטוס • המשרוקית של גלובס 

17 מניות בת"א זינקו ביותר מ-100%. האם יגיע גל מימושים לפני סוף השנה?

סוף השנה האזרחית מייצר באופן מסורתי פעילות מוגברת בשוק ההון, כשמשקיעים מתאימים את התיק לקראת השנה הקרובה ● בבורסה בת"א העריכו השבוע כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר "למימוש רווחים", גם לצורך קיזוז מס ● בשוק חלוקים

משרד הפנים בירושלים / צילום: Shutterstock, shutterstock

חברות שיתמודדו במכרזי הרשויות המקומיות יחויבו להצהיר על עבר פלילי

משרד הפנים מבטיח מנגנון שיחסום התמודדות של חברות תחת חקירה במכרזים עירוניים, לאחר שנים שבהן הרשויות המקומיות נמנעו מבדיקת עבר פלילי – בניגוד לנעשה בשירות המדינה ● זאת על רקע מספר פרשיות שחיתות ובעקבות לחץ ציבורי

אוטובוס של אגד

בלי מקור תקציבי: מחירי התחבורה הציבורית לא יעלו בינואר הקרוב

נציג האוצר אמר הבוקר בוועדת הכלכלה שעליית מחיר התחבורה הציבורית ל-9 שקלים, שהייתה מתוכננת לינואר, תידחה ● באוצר יעדכנו בימים הקרובים לגבי המקור התקציבי לכך

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

רשות ני"ע אוסרת על שיווק פיקדון ה-S&P 500 של לאומי

בהמשך לחשיפת גלובס, בנק לאומי החליט לעצור את שיווק הפיקדון המובנה של לאומי, אשר עורר התנגדות עזה מצד קרנות הנאמנות ● ברשות צפויים לפרסם בתקופה הקרובה נייר עמדה המסדיר את המגבלות החלות על המוצרים המובנים

יו''ר בזק תומר ראבד, הפרזנטור אסי כהן והמנכ''ל ניר דוד / צילום: אלעד גוטמן

בתוך שלוש שנים בלבד: 92% מהישראלים משתמשים בכלי AI

מסקר שנערך, עולה כי בממוצע הישראלים מקדישים 1.5 שעות לכלי AI, על חשבון גלישה רגילה, צפייה טלוויזיונית ורשתות חברתיות ● כלי ה–AI שבו משתמשים הישראלים הכי הרבה הוא ChatGPT ובמקום השני נמצא ג'מיני

צורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יו"ר החברה הציבורית שיתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה בקליל, החליט להתמודד על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● זהו צעד מפתיע, משום שהציפייה הייתה שאברהם נובוגרוצקי, יו"ר איגוד המתכת החשמל והתשתיות, יהיה המועמד היחיד ● כעת יש לדבוש שבועיים לנסות להשיג 50 חתימות של תעשיינים תומכים

בורסות וול סטריט / צילום: Shutterstock

ענקית קרנות הסל מעריכה: ההזדמנויות הבאות - בבריאות ובשווקים המתעוררים

בסטייט סטריט, שמנהלת נכסים פיננסיים בסך 5.4 טריליון דולר, מאמינים ב־AI, כולל הזדמנויות השקעה במדינות אסיה, וממליצים גם על מניות הבריאות והפיננסים ● מנהל הפעילות בישראל: "ההשקעות בבינה מלאכותית עדיין נמוכות, בהשוואה למהפכות אחרות בהיסטוריה העולמית"

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

לראשונה: מינהל התכנון עוקף רשות מקומית ונותן היתר בנייה

רשות הרישוי הארצית הוציאה לראשונה היתר בנייה, לאחר שהמועצה האזורית הגלבוע סירבה לאשר הקמת שדה סולארי בתחומה למרות הוראות ועדת הערר ● מדובר בשימוש תקדימי בסמכויות שקיבלה הרשות השנה, במסגרת מהלך שמטרתו להסיר חסמים תכנוניים ● האם נראה בקרוב שינוי כיוון גם בתחום הבנייה למגורים?

אריאל בבלי / צילום: קבוצת בראל

1.5 מיליון שקל לשלוש שנים: איש העסקים שלוקח חסות על אצטדיון ילדותו

אריאל בבלי, שגדל כמה מאות מטרים מאצטדיון גרין בנוף הגליל, חוזר אליו כעת עם קבוצת הנדל"ן בראל ● טכנולוגיית הדפוס הדיגיטלי של HP Indigo הישראלית עומדת בלב קמפיין חג המולד בספרד למותג השוקולד Suchard ● וזה המינוי החדש של המפקח על הבנקים בבנק ישראל לשעבר ● אירועים ומינויים

מגדל אפשטיין / הדמיה: משרד האדריכלים AS+GG

בורג’ חליפה של ירושלים: התוכנית אושרה, המחלוקת נשארה

מגדל מתחם אפשטיין, המכונה "בורג' חליפה", אושר לאחרונה ע"י רוב חברי ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ● אולם אחד מהם, בדעת מיעוט, כתב כי מדובר במגדל שאינו תורם דבר לציבור ● שלוש הערות על השאלות שעולות מאישור הפרויקט