גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: כסף לרווחה? תקציב החינוך הוא הפתרון למעגל העוני

רואים את האור בקצה המנהרה: מדדי העוני מצביעים על שיפור איטי ועקבי, אבל זה עדיין לא מספיק

1. לממשלה הנוכחית יש את כל הסיבות הנכונות לנפנף בדוח העוני של הביטוח הלאומי שפורסם היום. בטובתה או שלא בטובתה, בזכותה או בגללה, בזכות נתניהו או למרות נתניהו, זה ממש לא משנה. עובדות הן עובדות, והמספרים מדברים בעד עצמם: יש שיפור במדדי העוני, שיפור שצפיתי כבר לפני כשבועיים ("מדדי העוני של ישראל משתפרים, והקרדיט מגיע גם להסתדרות", "גלובס", 20.11.2017).

השיפור הזה מתבטא בשורה של פרמטרים, כפי שבאו לידי ביטוי בדוח השנתי של הביטוח הלאומי - ירידה במרבית הפרמטרים שמודדים את העוני: ירידה בעוני של משפחות, ירידה בעומק העוני, ירידה בחומרת העוני, ירידה במדד ג'יני למדידת האי-שוויון באוכלוסייה, ואף ירידה במדדי העוני של ילדים (בנטרול האוכלוסייה הבדואית שנכנסה השנה לראשונה לאחר 5 שנים של חוסר הצלחה לאסוף מידע על הבדואים בדרום). הנקודה השלילית הבולטת לרעה היא עלייה בתחולת העוני של משפחות חד-הוריות שהביטוח הלאומי מגדיר אותה כ"תיקון סטטיסטי".

נתניהו, אם כן, יכול לנפנף בדוחות העוני כדי להצדיק את אמירתו לפני כשלושה שבועות שמדדי האי-שוויון בישראל יורדים בהתמדה מאז הקמת הממשלה בראשות הליכוד ב-2009. נתניהו אכן צודק, מדדי אי-שוויון, מדדי העוני ומצבם של השכבות החלשות אכן השתפרו בשתי הממשלות האחרונות של הליכוד. זו התוצאה, אלו העובדות, השאלה אם הקרדיט מגיע לנתניהו? לא ממש.

הוא אכן עמד ועומד בראש המערכת בשנות השיפור, אבל הקרדיט לשיפור מגיע הרבה יותר לשר האוצר כחלון, ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, ולארגוני המעסיקים שהיו שותפים לדחיפת השכר כלפי מעלה, בין אם מדובר על העלאת שכר המינימום ומענקי עבודה (מס הכנסה שלילי) או בהסכמי שכר בתחומים מסוימים, כמו למשל אצל עובדי השמירה והניקיון, עובדים סוציאליים ועוד.

2. מה הביא לשיפור? כל הצעדים שגרמו לגידול בהכנסה הפנויה של השכבות החלשות. ראשית, כאמור, דחיפת השכר כלפי מעלה, ובראשו עלייה של קרוב ל-7% בשכר המינימום ב-2016; שנית: העלאת קצבאות הילדים וקצבאות הקשישים - מדובר בתוספת בהשלמת הכנסה שהיא קצבה המיועדת לקשישים החיים בעוני; והגורם השלישי: יותר ויותר אנשים שנכנסים למעגל התעסוקה, בעיקר אוכלוסיות שהתקשו בכך בעבר כמו חרדים וערבים, צעירים ובעלי משפחות גדולות. כשיש יותר מפרנסים בבית, ההכנסה הפנויה גדלה וכך גדל הסיכוי לצאת ממעגל העוני.

כאמור, שילוב של פעולות ממשלתיות והסכמות בין המעסיקים לארגוני העובדים (בעיקר ההסתדרות), איפשרו את דחיפת השכר והקצבאות כלפי מעלה.

3. האם זה מספיק? האם אפשר להסתפק בשיפור הזה? בהחלט לא, נתוני העוני בישראל עדיין מדאיגים מאוד וחמורים מאוד, אבל אפשר לראות את האור החלש בקצה המנהרה. מצבן של המשפחות העניות משתפר בשנים האחרונות וצריך לקוות שהוא ימשיך להשתפר. למה זה לא מספיק? א. למרות שיותר ויותר אנשים נכנסים למעגל התעסוקה, יש עוד מקום לשיפור רב באיכות התעסוקה, כלומר באיכות השכר. העובדה שיותר מדי משפחות עובדים (כלומר, ששני בני הזוג עובדים) נחשבות עניות לפי הדוח, מדברת בעד עצמה; ב. למרות השיפור העקבי במדדי העוני בשנים האחרונות, ישראל ממשיכה "לככב" בצמרת העוני בדירוג מדינות ה-OECD, למרות שהיא התרחקה קמעא ממנו.

בסך הכול, במדדי האי-שוויון יש 7 מדינות הגרועות מישראל: מקסיקו, צ'ילה, טורקיה, ארה"ב, אנגליה, לטביה וניו-זילנד; ג. מצבן של משפחות חד-הוריות גרוע במיוחד: הן מתקשות להימנע ממצב של עוני או לצאת ממנו לנוכח פערי השכר בין נשים וגברים, עבודות במשרות חלקיות, ברובן לא מרצון, קצבת קיום נמוכה ומענק עבודה נמוך יחסית.

צריך לעזוב לרגע את כל המדדים וכל הסטטיסטיקות ולהתמקד בדוגמה שנותן פרופ' דניאל גוטליב, סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח הלאומי, בדברים שכתב בקדמת הדוח. הוא מתאר מצב שבו אם חד-הורית, שעובדת במשרה מלאה בשכר מינימום, אפילו אם יש לה רק ילד אחד - איננה יכולה להשתכר בכבוד. היא איננה יכולה להשתכר בכבוד גם היא מקבלת מענק עבודה, ופרופ' גוטליב כותב במפורש שמצב שבו אם עצמאית שעובדת במשרה מלאה ומקבלת שכר מינימום על-פי חוק אינה יכולה להשתכר בכבוד - אינו סביר ומחייב תיקון באמצעות שיפור משמעותי של מענקי העבודה.

4. האם השיפור במדדי העוני ובמדדי האי-שוויון יימשך גם בשנה הבאה? כן, בהחלט. והביטוח הלאומי בעצמו מפרט למה. ראשית, עוד דחיפה של שכר המינימום כלפי מעלה שהגיע השנה ל-5,300 שקל; ב. המשך העלייה בקצבאות הזקנה והשאירים בתוספת השלמת הכנסה; ג. תוכנית "נטו משפחה" של כחלון שתקל בצורה משמעותית על משפחות עובדות, בעיקר במעמד הביניים. על-פי הערכות הביטוח הלאומי הרחבת מנגנון נקודות הזיכוי בתוכנית והגדלת מענקי העבודה צפויים להקטין את תחולת העוני בעיקר בקרב משפחות עובדות עם ילדים.

5. האם אפשר לסמוך באופן מוחלט על נתוני העוני של הביטוח הלאומי? ממש לא, נהפוך הוא - חייבים וצריכים לגלות ספקנות בריאה מדי שנה לגבי שיטות המדידה ואיכות-אמינות הנתונים.

כזכור, קו העוני מתבסס על סקר ההכנסות של הלמ"ס שבו נשאלים ראשי משק הבית על הכנסותיהם החודשיות השוטפות הכוללות הכנסות משכר עבודה, הכנסות מנכסים, הכנסות מקצבאות או מכל הכנסה אחרת. כל מי שעיניו בראשו, כולל הלמ"ס שאוסף ומנתח את הנתונים והן הביטוח הלאומי שמשתמש ומעבד את הנתונים, מבין שמדידת עוני המתבססת על סקר איננה יכולה לייצג את המציאות כהווייתה. זאת ואף זאת, בסקר הספציפי הזה של הכנסות משק בית יש למסוקרים נטייה לא להסגיר את כל האמת ולא לספק לסוקרים את מספרי האמת (למשל, איש לא מעלה על דעתו שהכנסות ב"שחור" ידווחו במסגרת הסקרים).

לכן, לכולם ברור שנתוני העוני, כפי שהם משתקפים בדוח של הביטוח הלאומי, מחמירים עם המציאות. כלומר, יש כנראה פחות עניים מכפי שהדוח משקף - לא שזה צריך לנחם איש. זו עוד תוצאה של נפלאות הסטטיסטיקה ונפלאות הסקרים: הם נוטים לבלף, בדיוק כמו שמצביעים בסקרים פוליטיים גם נוטים לבלף.

6. מקובל מאוד לעשות השוואה של מדדי העוני לפני התערבות ממשלתית בתשלומי העברה ובמסים ישירים ואחרי התערבות כזו. הביטוח הלאומי עושה את ההשוואות הללו מדי שנה והמסקנה היא אותה מסקנה: תחולת העוני בישראל נמצאת אף מתחת לממוצע ב-OECD לפני תשלומי העברה, ובמקום הראשון המפוקפק בתחולת העוני אחרי תשלום הקצבאות ותשלומי חובה.

ההשוואות הללו תמיד מובילות לאותה מסקנה - שהוצאות הרווחה בישראל נמוכות מאוד יחסית לממוצע ב-OECD והן הגורם מס' אחד בממדי העוני ובמדדי האי-שוויון. זו כמובן מסקנה טבעית כי מדינות עם שיעורי עוני נמוכים כמו איסלנד, הולנד, דנמרק, שוודיה ונורבגיה מתאפיינות במערכת רווחה נדיבה, יחסי עבודה הוגנים שיעורי התאגדות גבוהים ושכר הוגן. מצד שני, מדינות עם שיעורי עוני גבוהים מתאפיינות במערכת רווחה מצומצמת או קצבאות ברמה נמוכה, יחסי עבודה לא ממש הוגנים, תרבות העסקה לא הוגנת ושיעורי התאגדות נמוכים - ומדובר במדינות כמו ישראל, טורקיה, מקסיקו, ארה"ב וקוריאה. לכן, שוב ושוב נשמעות הקריאות להגדלה משמעותית בתקציבי הרווחה.

7. בואו נעזוב שוב את האקסיומות: גידול בהוצאות הרווחה זו סיסמה טובה אבל איננה ממש ברת-ביצוע במבנה הפוליטי ובמבנה התקציבי כרגע בישראל. זו סיסמה טובה כי בשביל להגדיל הוצאות רווחה צריך להעלות מסים - ובשביל להעלות מסים צריך להגדיל עוד ועוד את הנטל על מעמד הביניים בישראל והעשירונים הגבוהים (שהם בעיקר מעמד ביניים), שכבר משלם היום את המס השולי מהגבוהים בעולם. הכסף, אם כן, לא יכול להגיע מהאשליה של גידול בהוצאות הרווחה ובהוצאות המסים, אלא הוא נמצא במקום אחר: בתקציב החינוך. שם הכסף הגדול, כי תקציב החינוך הוא המנוע מס' אחד בהרחבת הפערים החברתיים בישראל בעשרות השנים האחרונות. הוא זה שהשקיע בתלמיד במרכז הרבה יותר מתלמיד בפריפריה, והוא זה שהגדיל את הפערים החברתיים.

הדברים האלה אמנם השתנו מעט בשנים האחרונות, אבל אי-אפשר לתקן מערכת עיוותים כלכלית רבת-שנים בהוקוס-פוקס. צריך להבין: הסיכוי שילדים שנולדו למשפחות עניות ימשיכו במסלול העוני הוא מאוד גבוה. מדובר בעוני בין-דורי, שהוא המחלה הקשה ביותר של העוני, שמוביל עוד ועוד דורות במסלול שאין לו מוצא. והמוצא הוא בתשתית החינוכית שמעניקה השכלה, ועם ההשכלה בא התגמול והיציאה מהעוני.

כך גדל תקציב משרד החינוך

תקציב החינוך גדל משמעותית בשנים האחרונות והוא למעשה התקציב הגבוה ביותר בישראל יחד עם תקציב הביטחון (ראו טבלה). הפתרון נמצא אצלו - בהפניית יותר תקציבים לחלשים, בין אם בשימוש בעמותות פרטיות, או ביוזמות של משרד החינוך. זה נעשה, אבל לאט מדי ומעט מדי.

כסף יש ויש ממנו די והותר, רק צריך לדעת להפנות אותו לחלשים ולעניים.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים