גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שווי הקרקע של השגרירות בת"א מוערך ב-180 מיליון שקל

הקשישים שמתגוררים במלון דיפלומט בשכונת ארנונה בירושלים, שאליו עשויה לעבור השגרירות האמריקאית, חוששים מפינוי

שגרירות ארה``ב ת``א  / צלם: תמר מצפי
שגרירות ארה``ב ת``א / צלם: תמר מצפי

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע היום (ד') למנהיגי האזור כי החליט על העברת השגרירות האמריקאית לירושלים, אך תאריך למועד ההעברה עדיין אינו ידוע, וייתכן שבינתיים תסתפק ארה"ב בהכרזה כי היא מכירה בירושלים כבירת ישראל. בינתיים, יזמי נדל"ן לוטשים עין אל עבר הקרקע הנחשקת ברחוב הירקון 71 שממנה פועלת השגרירות עתה, למרות שלא ידוע האם פעילות זו תועתק ממקומה בשלמותה או בחלקה.

בעיריית תל-אביב הסבירו היום כי ייעוד המגרש שעליו פועלת השגרירות הוא ייעוד מיוחד המוגדר לשגרירות, ולהערכת גורמים בעירייה, גם אם תוקם שגרירות נוספת בירושלים, לא בהכרח תועתק ממקומה השגרירות בתל-אביב. אם יוחלט להקים משהו אחר על המגרש, יהיה צורך בהגשת תוכנית חדשה על מנת לשנות את ייעוד הקרקע. על פי בדיקה שעשה "גלובס" בסיוע שמאית המקרקעין נחמה בוגין, תוכנית המתאר של תל-אביב שאושרה לאחרונה (תא/5000) מאפשרת הגשת תוכנית לבנייה למגורים על המגרש. "מדובר במגרש בן 2 דונם, וזכויות הבנייה לפי תוכנית המתאר עומדות על 500% משטח המגרש, כלומר, בניכוי הפרשות לשטחי ציבור כמקובל, מדובר בסדר גודל של 6,000 מ"ר שטחי בנייה למגורים ששוויים נע סביב 180 מיליון שקל", ציינה בוגין.

כמו כן, בירושלים הרוחות סוערות לא פחות בעקבות הכרזת טראמפ, ויש גם מי שמודאגים ממימוש המהלך. בפברואר 2015 חשף "גלובס" כי משרד הקליטה והעלייה חידש חוזה שכירות בזבזני, שבמסגרתו משלם המשרד לשגרירות האמריקאית שכר דירה גבוה בגין שיכונם של 500 עולים במלון דיפלומט היוקרתי בירושלים, בדוח משנת 2009 מתח מבקר המדינה ביקורת חריפה על משרד הקליטה והעלייה שמשלם מאז 1991 סכומי עתק מקופת המדינה למקבץ דיור בבעלות השגרירות בשכונת ארנונה היוקרתית. זאת בניגוד למקבצי דיור באזורים אחרים בירושלים המשלמים דמי שכירות נמוכים משמעותית.

שכר דירה מופרז

בעבר פורסם כי משרד הקליטה משלם עבור כל דייר במקבץ 4,500 שקל לחודש, ובנוסף משלם כל דייר סך של 1,000 שקל שהוא מקבל ממשרד הקליטה כסיוע בשכר דירה. בסך הכול משלמת המדינה מקופתה 5,500 שקל בחודש על כל אחד מ-500 הדיירים במקבץ. זאת עבור חדרים בשטח של פחות מ-20 מ"ר. החוזה חודש עד שנת 2020, על פי הערכות בתנאים דומים, אך בכל שנה, חוששים הקשישים כי יפונו מהמקום בגלל דמי השכירות הגבוהים שנגבים מהמדינה. כעת, עם הכרזת טראמפ, מתחזקות החששות בקרב דיירי מלון דיפלומט, כי השגרירות האמריקאית תרצה בשנים הקרובות לפנות את העולים מהמקום, לטובת הרחבת הקונסוליה האמריקאית הבנויה בצמוד למלון דיפלומט.

אלכס טנצר, פעיל חברתי, המסייע לעולים חדשים מהמגזר הרוסי, מסר: "מאז 1991 שילמה המדינה מאות מיליונים במקום הכי יקר בירושלים בשביל לשכן קשישים בחדרים של 18 מ"ר. בכסף הזה היה אפשר לבנות אלף יחידות דיור לזכאי משרד הקליטה. אם היום מכריזים שמעבירים את השגרירות לירושלים, עוד שנה שנתיים מעיפים את הקשישים, כדי להרחיב את הקונסוליה שצמודה למלון דיפלומט. ברגע שזה יקרה הקשישים האלה יילכו לשוק החופשי ומחירי השכירות יזנקו. הקשישים נמצאים בלחץ כי הם לא יודעים מה יהיה איתם".

אלא שמנגד, יש אופק אחר להרחבת הקונסוליה הקיימת. "הנושא של העברת השגרירות האמריקאית לירושלים נמצא על הפרק לא מאתמול", אומרת רינת סילבסטר, מחזן נכסים. "לפני שנה נמכר לאיש עסקים אמריקאי מגרש פנוי הצמוד לקונסוליה הקיימת, שעל פי הערכות ממתין להחלטה קונקרטית להעביר את השגרירות לירושלים, אז תבקש השגרירות להרחיב את המבנה הקיים ותזדקק למגרש הזה. ללא קשר, ההשפעה של העברת או הרחבת השגרירות האמריקאית היא רחבה, וצפויה להשפיע על כל שכונת ארנונה. עובדי השגרירות יחפשו לשכור דירות בשכונה והביקושים בה צפויים לעלות".

משרדי הקונסוליה בירושלים מפוצלים כעת בין בית הקונסול ברחוב אגרון 18 שבמרכז העיר לבין הקונסוליה שהוקמה ברחוב פלוסר בשכונת ארנונה בשנת 2003. בשנת 2014 רכשה שגרירות ארה"ב את מלון "דיפלומט" הצמוד אליה.

עוד כתבות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?