גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חצה את הגבול?

האם מותר למעסיק לרמוז שעובדים שלו מתחזים לחולים?

עורך דין יוסי לוי
עורך דין יוסי לוי

בתחילת השבוע פורסם כי עו"ד יוסי לוי שלח לאחרונה מכתב לעשרות עובדי משרדו ובו הוא מבקש מהם לנסות שלא להוציא ימי מחלה בימי ראשון ולהגיע לעבודה.

"בוקר בריא לכולם. לצערי רבים החולים לאחר סוף השבוע, ואנו מקבלים מבול של חולים ביום א'. זה מאוד לא מוצא חן בעיניי. אני סבור שיש את סוף השבוע הארוך כדי לעשות הכול כדי להבריא. אבקש מכל אחד מכם שגם אם ביום א' הוא לא מרגיש כל כך טוב, שיתאמץ להגיע למשרד. תודה על ההתחשבות", כתב.

בעקבות הביקורת על המכתב, נמסר ממשרדו של לוי כי "בשונה ממקומות עבודה אחרים, משרדנו אינו דורש אישור רפואי עבור נטילת ימי מחלה, אינו 'מתחשבן' על ימים אלו ומסתפק בדיווחי העובדים המבוססים על האמון הרב שאנו רוחשים להם. עם זאת, לעתים, חלק מעובדינו, שהם מהטובים בתחומם בישראל, מקדימים ליישם, בטרם עת, את יוזמת משרד הכלכלה, לפיה כלל עובדי ישראל יקבלו 4-6 ימי חופשה נוספים בשנה בימי א'".

המקרה הזה נוגע לכמה סוגיות בתחום יחסי העבודה. אחת מהן היא השאלה אם מעסיק רשאי להגביל את העובד באופן ניצול יום המחלה.

עו"ד צחי לב, ממשרד אשר חלד ושות', המתמחה בדיני עבודה, אומר שמחלה במשמעות חוק דמי מחלה היא "אי-כושרו של עובד להגיע לעבודה עקב מצב בריאותי לקוי, הנתמך בממצאים רפואיים". בנסיבות אלה, אומר לב, "מעסיק אינו רשאי להגביל את זכות העובד לניצול יום מחלה הנתמך באישור מחלה, אף אם העיתוי פחות נוח לו. יתרה מכך, מעסיק שמחייב את העובד לעבוד אף שברשותו אישור מחלה, עשוי להיות חשוף לתביעה משפטית אם ייגרמו נזקים לאותו עובד או לאחרים כתוצאה מכך שהעובד אולץ לעבוד בזמן מחלה. לדוגמה, מלצרית או מלצר שאולצו להגיע לעבודה בעודם קודחים מחום, התעלפו בעודם מחזיקים מגש עמוס כל טוב אשר תכולתו הכבדה התפזרה אל עבר הסובבים וגרמה לנזקים לרכוש ולגוף".

עו"ד צחי לב  / צילום: מ. ברק

עם זאת, מציין לב, החוק אינו מקנה למעסיק כלים ממשיים להתמודד עם עובדים המתחזים לחולים. "ניתן להבין תסכול של מעסיקים בעניין, במיוחד אם ישנה תופעה רווחת של היעדרויות במועדים מסוימים או בתקופות שבהן לחץ העבודה גדול".

- האם מעסיק רשאי לרמוז לעובדיו שאסור להם להיות חולים ביום מסוים?

"החוק לא עוסק בכך אלא בזכות העובד להיעדר עקב מחלה. כמו כן, רמיזות הן עניין סובייקטיבי מאוד, ואמירה לגיטhמית של מנהל לכפיפו עשויה להתקבל על ידי הצד השני כרמיזה חוצת גבולות. כך, לדוגמה, כיצד נפרש אמירה של מנהל לעובדיו שהוא מצפה שדוח כזה או אחר יהיה מוכן עד סוף יום ד' הבא ויהי מה? מצד אחד ניתן לומר שזוהי רמיזה ברורה של המנהל לכך שהעובדים יעבדו גם אם הם על סף גסיסה. מצד אחר, המנהל מבחינתו רואה בדברים דרבון העובדים לתעדוף של המשימה, אך לא על חשבון בריאותם".

- האם מעסיק רשאי לומר לעובדים שהוא לא מאמין להם ולרמוז שהם מתחזים לחולים?

"כאמור, החוק אינו עוסק בכך. אולם ככלל, עדיף להימנע מרמיזות כאלה, אלא אם כן יש למעסיק הוכחות של ממש. רמיזות בדבר חוסר כנות על סיבת ההיעדרות שהציג העובד אינן תורמות ליחסי העבודה ומוסיפות מתח ליחסי העבודה שמעצם טיבם הם מתוחים ומורכבים. עם זאת, חשוב גם כאן להבין שצריך שניים לטנגו, ונתקלנו בלא מעט מקרים של עובדים שהוציאו אישורי מחלה אך הממונים עליהם גילו להפתעתם שהם רוחצים בחוף הים או מבלים בחו"ל, ונהנים מהחיים בזמן שטענו שהם חולים ולא מסוגלים לצאת מהבית".

גם זה פתרון: מענק למי שכן מגיע

לדברי לב, החוק והפסיקה אינם מתייחסים במפורש להגבלת חירות העובד ליטול ימי מחלה ולרמיזות על התחזות, אך "עשויה להישמע טענה שבנסיבות מסוימות (קיצוניות) התנהלות כזו תיחשב התעמרות בעובד".

- מתי מיילים ארגוניים בנושאי משמעת עלולים להיחשב התעמרות בעבודה?

"לא ניתן לקבוע מראש מתי הודעה לכלל העובדים שהמעסיק חושד בהם שהם נעדרים מטעמים שאינם אותנטיים תיחשב התעמרות. ידם של בתי הדין לעבודה אינה קלה על ההדק בעניינים אלו, והשאלה אם מדובר בהתעמרות אם לאו נבחנת בכל מקרה לגופו ועל פי מגוון של פרמטרים. לדוגמה, האם יש טענות על פגיעות נוספות (צעקות, ביקורת לא מוצדקת וכדומה) במקום העבודה; האם יש פגיעה במעמדם של העובדים ומתן משימות משפילות, ניטור יתר, בקרת יתר, דקדקנות יתר; האם קיים דפוס חוזר של הוראה מצד מעסיק לעבוד בשעות ובימים שאינם חוקיים; האם מנגד קיימת תופעה במקום העבודה של היעדרויות סרק והוצאת אישורי מחלה שלא לצורך באופן שיצר מצוקה אצל המעסיק".

- לאילו דברים המעסיקים צריכים לשים לב כאשר הם מבקשים להגדיר נושאי משמעת?

"חשוב שמעסיקים יפנימו שאנו נמצאים בעידן חדש בכל הנוגע לסוגיה המורכבת של 'התעמרות בעבודה'. פרשות מני נפתלי וגיא אליהו, עובדי מעון ראש הממשלה לשעבר שזכו בתביעותיהם נגד המעון, טרפה את הקלפים ויצרה מציאות שבה מוגשות חדשות לבקרים תביעות נגד מעסיקים על התעמרות, בגלל אמירות שונות והתנהגויות בסביבת העבודה. חשוב שמעסיקים יביאו זאת בחשבון ויידעו היכן עובר הגבול בין ביקורת לגיטימית לבין התנכלות שעשויה להשית עליהם בנסיבות מסוימות תשלום של פיצויים לעובד, במיוחד בעידן הרשתות החברתיות והוואטסאפ, שבהם הפרסום לכלל הציבור הוא נגיש ופשוט.

"בכל מקרה, כפי שקבעה הפסיקה בסוגיית ההתעמרות בעבודה, יחסי עבודה מעצם טיבם כרוכים בעימותים ובחיכוכים בין העובד לבין המעסיק ובין העובד לבין עמיתים לעבודה. במסגרת זו, יש פעולות שעשויות לגרום לפגיעה בעובד אף כי הן חלק בלתי נפרד מעולם העבודה ומהפררוגטיבה הניהולית של המעביד, כגון הערות על תפקודו וקבלת הערכה לא חיובית מהמעסיק. לכן חשוב להבדיל בין ביקורת לגיטימית וחיונית, הדרושה לצורך הניהול התקין של מקום העבודה, לבין התנהגות שחוצה את הקווים הללו".

- כיצד על מעסיק לנהוג כאשר הוא חושש שעובדיו נעדרים מסיבות לא מוצדקות, בטענה שהם חולים?

"אם מעסיק חושד שעובדיו נוטים להיעדר ביום מסוים ולטעון טענות סרק בדבר מחלה, הוא רשאי לחדד את נוהלי העבודה לעניין היעדרויות מהעבודה, דוגמת עדכון מראש מוקדם במידת האפשר כדי שניתן יהיה להיערך בהתאם, וכמובן חיוב העובד בהצגת אישורי מחלה כנדרש בדין - על פי תקנות דמי מחלה יש חובה להציג אישור מחלה בתוך שלושה ימים מיום ההיעדרות הראשון. בעבר, היו הסכמים קיבוציים שמצאו דרכים אחרות להתמודד עם התופעה באמצעות מתן מענק מיוחד בגין אי-היעדרות במהלך חודש העבודה, וישנם מעסיקים שנוהגים כך גם כיום, כלומר מעדיפים את שיטת הגזר על שיטת המקל.

"בכל מקרה, אם מעסיק גילה, ויש לו ראיות ברורות לכך, שעובד נפש בזמן שטען שהוא חולה, בהחלט יש מקום לקרוא אותו לסדר ולקבל את תגובתו. בנסיבות מסוימות, אם לא ניתן הסבר הולם, ניתן אף לשקול לנקוט בהליכי סיום העסקה".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות