גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו בחודש נובמבר: מפרש לבן באופק?

תיקי ההשקעות בארץ ובעולם עלו בחודש נובמבר, בציפייה לאישור רפורמת המס של טראמפ ■ האישור המיוחל אכן הגיע מיד לאחר סוף החודש והעניק לשווקים חיזוק חיובי, מה שהוביל להיפוך בגרף התשואה לסיכון - כך שתיקים מסוכנים יותר הניבו תשואה גבוהה יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

תיקי ההשקעות של ציבור המשקיעים בישראל עלו בחודש נובמבר בשיעורים נאים. בהנחה שאנו צופים כעת בתופעה של "ראלי סוף שנה", אזי מסתמן כי שנת 2017 כולה תהיה שנה נורמלית במונחים של תשואה וסיכון.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב דש, הראל, אלטשולר שחם, תפנית דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור, והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

בסיכומו של חודש נובמבר נרשמה תשואה נאה עד מאוד בכל מדדי התיקים, החל מתשואה של 0.43% במדד תיק האג"ח, ועד לתשואה של 1.37% במדד תיק המניות. מדדי התיקים המשלבים מניות ואג"ח בהרכביהם השונים, עלו גם הם כמובן בשיעורים נאים, כגון 0.63% בתיק ה-20:80 ו-0.72% בתיק המכיל 30% מניות ו-70% איגרות חוב.

היפוך בגרף התשואה-סיכון

חודש נובמבר הביא עימו היפוך, וחזרה למבנה נורמלי של עקום היעילות, כך שלראשונה מתחילת 2017, מדדי התיקים המכילים כמות גבוהה יותר של נכסים מסוכנים, בדגש על מניות, הניבו תשואה גבוהה יותר מתיקים שהסתפקו במעט מניות.

ראשית בתיקים הטהורים - תיק המכיל מניות בלבד עלה בשיעור של 5.27% מינואר ועד נובמבר, בעוד שמדד התיק המכיל אג"ח בלבד עלה בשיעור של 4.01% בתקופה זו. תיקי הביניים עלו בשיעורים נאים גם כן. תיק המכיל מניות בשיעור של עד 20% עלה בשיעור של 4.3% ותיק המכיל עד 30% מניות עלה בשיעור של 4.4%.

מדדי תיק האג"ח ממשיכים להפתיע את כל מנהלי ההשקעות בשוק המקומי, עם עלייה נוספת אשר אינה תואמת סביבה של ריבית ותשואה אפסיות, אלא דווקא כזו התואמת מצבי שוק שבהם הריבית גבוהה. באופן מפתיע, מנוע האג"ח בחודש האחרון היה האפיק צמוד המדד, אשר רשם עליות נאות.

מדד תל בונד 60 עלה בשיעור של 1.02%, ואילו הממשלתיות הצמודות סיפקו גם הן קרוב ל-1% לתיקים, זאת בהשפעת מדד מחירים שהיה גבוה במעט מהציפיות המוקדמות. התל בונד השקלי רשם עלייה של 0.26%, אולם הממשלתיות השקליות נותרו כמעט ללא שינוי.

למרות התשואה הנאה בתיקי האג"ח של הציבור, גם החודש היה זה אפיק המניות שהניב את התוצאות ומשך את התיקים. בישראל נרשמה עלייה בשיעור של כ-1.1% בתרומת המניות בישראל, על פי הרכבן במדדי אג'יו, בעוד שמניות התיקים המושקעים בחו"ל תרמו כ-1.9% על פי הרכבן במדדים, זאת למרות ייסוף קל שחל החודש בשקל ביחס למטבעות השונים.

ראוי לציין כי למרות התגמול הראוי שנוצר באפיקי המניות לעומת האג"ח, התנודתיות שנלוותה אליהם השנה הייתה עצומה, דבר המתבטא במדדי שארפ גבוהים משמעותית באפיקי האג"ח, לעומת מדדי השארפ של תיקי המניות. עוד נתעכב על כך בהרחבה בניתוח שיתפרסם בסיכום השנה, בעוד כחודש, אך לפי שעה ההובלה עברה באופן מובהק מאפיקי האג"ח אל אפיקי המניות.

רק המניות יכולות

הדבר נובע כמובן מהתחזקות ברורה של נטיית המשקיעים אל שוקי המניות. נטייה זו מבוססת על המחשבה כי אפיקי המניות ימשיכו לייצר עדיפות, ולעלות כמעט בכל מצב, הן על רקע תוכנית המיסוי של הנשיא טראמפ והן על רקע התקרבותו של המעבר למדיניות מוניטרית מצמצמת, בארה"ב, ואולי גם באירופה. הדעה הרווחת אם כן היא ששוקי המניות הם אפיק יציב מאוד, אשר ימשיך לספק יציבות גם בתקופה הקרובה, יציבות יחד עם תשואה.

לפי הערכת המשקיעים, גם אפיקי האג"ח בשוק המקומי אינם יוצרים איום. הסיבה לכך היא כמובן מדיניות הריבית של בנק ישראל, שלפיה הריבית השקלית לא תעלה בעקבות העלייה הצפויה בריבית בארה"ב, עקב הצורך של בנק ישראל לנסות ליצור מגמה של פיחות בשקל ביחס לדולר.

נראה כי צורך זה עומד להתממש בתקופה הקרובה, לאור שתי מגמות ברורות, אשר מאפשרות לבנק ישראל להיות האחרון להעלות את הריבית: המגמה הראשונה היא התקררות ברורה למדי בשוק הדיור והשנייה היא שיעור אינפלציה נמוך, אשר קיים בכלכלה המקומית למרות ביקושים ערים הקיימים בה. בתנאים אלו המשקיעים מעריכים כי בנק ישראל אכן יוכל להימנע מהעלאת הריבית עוד זמן לא קצר.

בכל זאת, ההערכה הרווחת בקרב מנהלי ההשקעות היא שרמת התשואות הנוכחית מהווה אתגר גדול, וכי מנועי התשואה לשנה הקרובה הם בתחום המניות.

חוסר מודעות או חוסר סיכון?

הגישה הליברלית כלפי שוקי המניות מעלה חששות רבים בקרב מנהלי השקעות, והשאלה הרווחת היא האם השווקים מראים מאפיינים של בועה, או במונחים מעשיים יותר, האם הם נעים לקראת נפילה?

חשוב לציין כי למרות החששות, אין בשווקים אווירה של פחד וגם לא תחושה של משבר מעבר לפינה. ההיפך הוא הנכון; התחושה היא כי "יש מפרש לבן באופק", לאמור - צפי חיובי הנובע מעלייה ברווחיות ומירידה בהוצאות החברות, בעיקר עקב רפורמת המס של טראמפ.

למרות תחושת הביטחון הרווחת בציבור, דווקא מנהלי ההשקעות הם אלו שחוששים מהבאות, מעליית הריבית בארה"ב ומהשפעה שלילית על שוקי המניות, ובכלל, הראלי מתחיל להפחיד אותם. נראה כי חששות אלו אינם מספיקים כדי לעצור את המגמות, וההסבר לכך נעוץ אולי בטכנולוגיית המידע. ציבור רחב של אנשים שאינם מקצועיים בתחום ההשקעות ברחבי העולם מעורב בשוקי המניות בעידן הנוכחי, שבו קיים מידע זמין על השווקים, על המחירים, על שערי המט"ח ועוד.

קיימות מערכות מסחר פתוחות ומידע הפתוח לכולם, ואכן, בכל העולם קיימים משתתפים רבים במשחקי ההשקעות האמיתיים, במסחר ובפעילות בשווקים.

אולם מידע אינו ידע והבנה עמוקים, כמו אלו המצויים בקרב מנהלי השקעות מקצועיים. האחרונים מבינים את השלכות המחירים והמכפילים הגבוהים, את סיכון עליית הריבית המשליך על שוקי המניות, את המשמעות של עליית מחירי הנפט, שיכולה להקשות על רווחיות החברות ועוד, ואת כללי המשחק הכלכליים. אלו פחות משפיעים על אותו ציבור ענק וגדול מתמיד, אשר מעורב בתחומי ההשקעות באמצעות טכנולוגיית המידע, ופשוט אינו חושש. הוא אולי צודק, אך הוא אינו רואה את הסיכונים בצורה בהירה, אלא את הרווחים היציבים ואת העובדה שהמניות "תמיד עולות".

לא ברור כיצד הציבור הרחב הזה ינהג בעת משבר ונפילה במחירים בשווקים, אולם ניסיון עבר ממשברים קודמים מראה כי הוא פועל בפאניקה מוחלטת, המחריפה ירידות שערים בעת התרחשותן.

בעיניים שכאלה, העליות הבלתי פוסקות בשוקי ההון נראות מאוד סבירות והגיוניות, אך ראוי להזכיר את הסיכון ההולך ומתגבר ככל שהעליות נמשכות.

*** הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי, ליווי ועדות השקעה ופיקוח על הנכסים הפיננסיים והריאליים של חברות, ארגונים וקיבוצים.ליועץ ו/או לחברה אין עניין אישי ואין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם