גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עודף משילות

השחיתות חוגגת ברשויות המקומיות? תשאלו את השרה שקד

איילת שקד  / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

בכל פעם ששרת המשפטים, איילת שקד, מנסה למכור לכם את "הגברת המשילות" כפתרון קסם לייעול עבודת הממשלה, דמיינו לרגע את הרשות המקומית בה אתם מתגוררים. עזבו את ראשון-לציון ואת דוד ביטן. דמיינו, ונוסו על נפשותיכם. ראש העיר שלכם אולי לא כוכב גדול, אבל כוכב של שריף יש לו בלי למצמץ. הוא יכול להעביר כל החלטה מפוקפקת בקלות בזכות אופוזיציה חסרת שיניים (אם יש כזו בכלל), עיתונות מקומית חלשה שאפשר להתחבב עליה תמורת כמה מודעות לרכישה, אבל מעל הכול: בזכות שומרי סף שעשויים ממרגרינה. זה לא שהם נולדו ככה - מבנה ההעסקה והתלות שלהם בראש הרשות הופך אותם לכאלה.

מנהל הכספים הוא לא יותר מגזבר, היועץ המשפטי פחות או יותר סנגור ומבקר הפנים, איך נאמר, לא טורח אפילו לבדוק את מה שבאמת מצריך בדיקה.

זו כמובן לא תחושת בטן: דוח מבקר המדינה משנת 2011 מצא כי רק 3% מהנושאים שהופיעו בדוחות הביקורת של מבקרי הפנים ברשויות עסקו בענייני תכנון ובנייה - תחום שהוגדר על-ידי המבקר כ"נושא ליבה" ברשויות. מספיק לקרוא כל שני וחמישי על פרשיית שחיתות חדשה באחת מהרשויות המקומיות כדי להבין שכמעט תמיד מדובר בחשד לשוחד שנטלו בכירים בעירייה מקבלנים.

למעשה, מבקר המדינה מצא כי 19% מהרשויות המקומיות ו-54% מהמועצות האזוריות בכלל לא מינו מבקר פנים, זאת למרות שהן מחויבות לכך על-פי חוק. בחלק מהרשויות מבקר הפנים מועסק במשרה חלקית - גם זה בניגוד גמור לנהלים ולדין.

ככה מוצא את עצמו ראש הרשות שלכם עם מקסימום כוח, מינימום "הפרעות", ומול הרבה מאוד פיתויים. אישור קטן פה, חריגה קלה שם, והופ - יום בהיר אחד קמה לה אשתו ולא מבינה מה עושים בחשבון הבנק שלה 2 מיליון שקל. קצת כמו במונופול, רק בנייר אמיתי עם הריח והכול.

את הקלות הבלתי נסבלת הזו של השחיתות, שרת המשפטים רוצה להביא אל שולחן הממשלה. היא משתמשת בסיסמאות אלגנטיות שנועדו להסתיר את אותה רטוריקה מתלהמת שהדביקה לרגולציה ולפקידות הבכירה תארים כמו "כנופיית שלטון החוק" או אפילו "פקידותיסתן", כלשונם של השר אופיר אקוניס ונשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין.

"מהות המשילות היא אחת - קביעת כיוון התקדמות והצבת יעדים", כתבה איילת שקד במאמרה החריף והשנוי במחלוקת "מסילות אל המשילות" שפרסמה בכתב העת "השילוח". "המשילות דורשת מנבחרי הציבור להניח פסי מסילה חדשים רק אחרי שקבעו בעצמם לאן הם מבקשים להוביל את הרכבת", היא הסבירה.

כדי שאף אחד לא יפריע לרכבת של שקד, היא מובילה מספר תוכניות במקביל שמחלישות בפועל את נציבות שירות המדינה, מגדילות את מספר המינויים הפוליטיים ומאפשרות לשרים למנות בעצמם (הלכה למעשה) את היועצים המשפטיים של משרדיהם. גם החוק להשתקת המשטרה ("חוק ההמלצות") מקובל עליה, הכול כדי להשאיר את הרכבת על המסילה ולהעמיס עליה את כל מה שרע בשלטון המקומי. רכבת השחיתות.

בין העוני הגבוה לשכר הנמוך

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, משה כחלון, מרבים להתגאות בשיעור האבטלה הנמוך בישראל תוך שימוש במושג המוגזם למדי "משק בתעסוקה מלאה". אבל אז מגיע הזמן הזה בשנה של הנודניקים מהמוסד לביטוח לאומי שמתעקשים לשלוף את דוח העוני. השד יודע למה לערבב עניינים של כלכלה וצמיחה עם נושאים "חברתיים" ולא קשורים כמו שיעור העניים וממדי האי-שוויון, אבל גם אצל "החמוצים" בתקשורת זה תופס לכמה שעות ומייצר כותרות.

אם נניח את הציניות בצד, הרי שגם הפעם מיהרו בממשלה להזכיר את השיפור בגובה קצבאות הזקנה ואת התוכנית להעלאת קצבאות הנכים, אבל הבעיה המהדהדת גם בדוח הנוכחי נותרה שיעור הישראלים שקמים כל בוקר לעבודה ועדיין נשארים עניים. זה קורה גם כששני בני הזוג עובדים במשרה מלאה על-פי שכר המינימום הקבוע בחוק, לפחות ברגע שיש להם ילד שלישי - רחמנא ליצלן.

אפשר לדבר עד מחר על הצורך לחנך ל"תכנון ילודה" (משהו שלא צפוי לקרות כנראה בחברה הישראלית בעשרים השנים הקרובות); אפשר להמשיך לברבר על הפחתת יוקר המחיה ולפתוח סניף של "עלי באבא" בכל רחוב שני כדי שעם ישראל יקנה יותר בזול פרטי לבוש שלא באמת צריך; ואפשר גם לדבר על השכר. כן, השכר, שעלה אמנם ריאלית, בין היתר, בזכות מאבק ההסתדרות להעלאת שכר המינימום - אבל נותר עדיין נמוך, נמוך מדי.

זה כבר לא משהו שאפשר לפתור בקמפיין קצר, גם לא בשביתה - אלא רק באמצעות תוכנית משולבת וארוכת-טווח שכוללת השקעה בחינוך, תמרוץ מעסיקים לביצוע הכשרות מקצועיות, התאמה שוטפת של האקדמיה למגמות ולצפי בשוק העבודה, עידוד הסכמי שכר קיבוציים שמעניקים שכר התחלתי גבוה עם עקומת גידול מתונה יותר (כך העובד ייהנה מהכנסה יפה בשנים שהוא הכי זקוק לה, ומנגד לא ייתפס כמשקולת בגיל מבוגר יותר); וחיזוק מגמת ההתאגדות של עובדים בענפים לא מאוגדים.

רגע לפני הנר הראשון של חנוכה, זמן טוב להזכיר שכל אחד הוא אור קטן וכולנו (יחד) אור איתן. מקום עבודה עם עובדים מאוגדים הוא בדרך-כלל מקום בו העובדים מרוויחים שכר הוגן בלי פערי ענק, או לפחות לא נכללים בדוח העוני העגום. אבל מעל הכול, כאמור, קודם חשוב לדבר על השכר. פשוט לדבר. על השורה התחתונה בתלוש, זו שהעובדים הורגלו שהיא סודית ואין לשתף בה. שכר דיפרנציאלי בהתאם לכישרון הוא לגיטימי ונכון, לפחות בחלק מהמקרים, אבל הסודיות הגדולה היא חלק מהפרקטיקה שנועדה להשתיק את השיח סביב התגמול ולהשאיר את השכר פחות או יותר במקומו עבור החלק הארי של העובדים.

אם היו מדברים על השכר לפחות חצי מהזמן שמדברים על יוקר המחיה, גם דוח העוני היה נראה אחרת. כי שיח יוצר תודעה והתודעה, אתם יודעים, יוצרת מציאות.

על ראש שמחתנו

אחרי שנשיאנו הנערץ דונלד טראמפ הכריז על ירושלים כבירת הנצח של ישראל, אולי עכשיו ניזכר אנחנו לנהוג בה כך. דוח העוני, זה מהסעיף הקודם, מספק תמונה עגומה גם בהיבט הזה. נתוני הדוח מראים כי שיעור העוני במחוז ירושלים הוא הגבוה ביותר בארץ, כאשר ירושלים עצמה מובילה את תחתית הרשימה של הערים הגדולות עם שיעור עוני של 38.4% בקרב משפחות ו-55.4% בקרב ילדים. כן, מעל מחצית מילדי הבירה, זו שעל ראש שמחתנו, עניים.

אולי יום אחד, מי יודע, הם יתנחמו בזה שהדגל האמריקאי מתנוסס ממש שם לידם, על גבי בוטקה מפלדה משוריינת שהגיע כל הדרך מארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות אל העיר שחוברה לה יחדיו. אמריקה.

דוח העוני 2016

עוד כתבות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים