גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברק כהן לחופשי!

בקשת המאסר לעו"ד ברק כהן, מנהיג "באים לבנקאים", מתאימה למדינות חשוכות

עורך דין ברק כהן / צילום: שלומי יוסף
עורך דין ברק כהן / צילום: שלומי יוסף

הפער בין התיאוריה המשפטית הנלמדת בבתי הספר למשפטים לבין הפרקטיקה והמציאות בבתי המשפט תמיד היה קיים ויתקיים. ככה זה בחיים. כמעט תמיד יש פער בין אידאה למימושה.

אבל לפעמים הפער הזה הוא גדול מדי ובלתי סביר. אחד המקרים האקטואליים להמחשת המרחק הזה הוא משפטו של הפעיל החברתי, עו"ד ברק כהן, שמואשם בהעלבת עובד ציבור. כהן, ממייסדי תנועת "באים לבנקאים" ופעיל חברתי רדיקלי ושנוי במחלוקת, הצליח לגייס בשנים האחרונות כמות נכבדה של אוהדים ומעריצים - וכמות נכבדה לא פחות של שונאים ואויבים בשל פעילותו.

עו"ד כהן הועמד לדין פלילי בגין שירים בוטים שכתב ופרסם ברשת ב-2013 על שוטר מתחנת מוריה בירושלים בשם אלון חמדני. בשירים הלעגניים, האשים כהן את חמדני, רכז המודיעין של התחנה לשעבר, ביחס לא הולם לפעילי מחאה ובשימוש בשיטות פסולות.

החלטת המדינה להעמיד את כהן לדין באה על אף שחופש הביטוי של האזרחים בישראל הדמוקרטית הוא עיקרון יסוד, שהמדינה אמורה להגן עליו מכל משמר. כפי שאמרה השופטת דנה אמיר מבית משפט השלום בתל-אביב, שהרשיעה את כהן. השופטת לא התעלמה כמובן מחופש הביטוי של כהן, אך הגיעה למסקנה כי ההגנה על חמדני היא חשובה יותר, וכתבה ש"חופש הביטוי אינו חופש השיסוי".

אמיר קיבלה את טענות התביעה והרשיעה את כהן בעבירה שמאחוריה עומדת גישת המחוקק, שלפיה עובד ציבור חשוף יותר מאחרים לביקורת על מעשיו, ולכן זקוק להגנה מיוחדת מפני גלישתה של הביקורת להעלבה, ולא די לו בהגנה הניתנת לכל אדם, למשל, באמצעות דיני לשון הרע.

השופטת דחתה גם את טענת כהן כי האמירות שלו היו ביקורת פוליטית על התנהגותו של עובד הציבור; ופסקה כי "אין המדובר בביקורת אלא במסע עלבונות".

אם ניתן היה להבין בדוחק את החלטת השופטת להרשיע את כהן, למרות הפגיעה בעיקרון חופש הביטוי הטמונה בבסיס ההחלטה הזו, הרי שמה שקרה השבוע (ד') באולמה של אמיר, הוא כבר באמת קשה להבנה. התובע, עו"ד ארז ריכטנברג, ביקש מהשופטת לשלוח את כהן לעד שנת מאסר בפועל בגין הרשעתו! הבקשה של הפרקליטות, המדינה, להטיל על אדם עונש כה קשה בגלל ביטויים, פוגעניים ככל שיהיו, מוטב היה שלא הייתה באה לעולם. היא מתאימה למדינות חשוכות ולא למדינת ישראל.

למזלו של כהן, בחודש שעבר, ב-2 בנובמבר, נתן בית המשפט העליון פסק דין חשוב בנוגע לעבירה של העלבת עובד ציבור, שעשוי לשחק לטובתו של כהן בבוא השופטת לגזור את עונשו. הרכב מורחב של 9 שופטי בית המשפט העליון זיכה את הרב אליצור סגל מהרשעה בעבירה של העלבת עובד ציבור, הרב הצבאי לשעבר ישראל וייס, בכך שסגל תקף אותו (את וייס) בחריפות וכינה אותו, בין היתר, "רב מטעם המלכות".

בפסק הדין דנו שופטי העליון בשאלות עקרוניות הנוגעות לפרשנותה ולגבולותיה של העבירה של העלבת עובד ציבור. השופטים קבעו, בין היתר, כי "ביטויים פוליטיים יהיו מוגנים כמעט תמיד מפני תחולתה של עבירת ההעלבה".

עוד נקבע כי "פגיעתה הקשה של עבירת ההעלבה של עובד ציבור בחופש הביטוי מחייבת ריסון וזהירות רבה, לא רק במסגרת פרשנות העבירה עצמה, אלא גם במסגרת המנגנונים החיצוניים לה ובמיוחד בגדרי מדיניות ההעמדה לדין".

בפסק הדין צוין כי עבירת ההעלבה נועדה להגן על עובד הציבור כאורגן של השירות הציבורי, כאמצעי לשמירה על תפקודו התקין של השירות - ולא על אינטרס פרטי של העובד. כל שופטי ההרכב עמדו על פגיעתה הקשה של העבירה בחופש הביטוי והדגישו את חשיבותה של חירות זו.

יחד עם זאת, הובהר כי לא ניתן להפוך את העבירה ל"אות מתה", בהיותה עבירה מוגנת לנוכח הכלל בדבר שמירת הדינים ובשל החשש מפני פגיעת יתר בערך המוגן שביסודה. הנשיאה היוצאת מרים נאור, שאליה הצטרפו כל שופטי ההרכב, קבעה כי במסגרת המבחן התוכני בעבירה יש לתת משקל לעוצמת הפגיעה הנגרמת בחופש הביטוי.

נאור עמדה בפרט על חשיבותו של הביטוי הפוליטי, העומד בראש הפירמידה של הביטויים. לדעתה של נאור, ביטויים פוליטיים יהיו מוגנים כמעט תמיד מפני תחולתה של עבירת ההעלבה, בשל חשיבותם היתרה, ולאור הצורך החיוני להגן על חירות זו, שבלעדיה לא תיתכן דמוקרטיה.

לפיכך, יש לקוות שבחודש הבא, שבגזר הדין שתפרסם השופטת דנה אמיר בתיק עו"ד ברק כהן ב-18 בינואר, היא תביא בחשבון את המסר הטרי של שופטי העליון.

כישלונם של "שומרי הסף" (בתי המשפט) הניצבים בפתח חומות בתי המעצר

אפרופו תיק דוד ביטן: הקלות שבה מקבלים היום בתי המשפט בקשות מעצר של המשטרה לגבי חשודים, ללא הנד עפעף, עומדת בניגוד לאחת מהתכליות החשובות של "חוק המעצרים"

תחום נוסף שבו ניתן לראות פער גדול בין התיאוריה המשפטית לבין המציאות בשטח, הוא נושא המעצרים של חשודים לצורך חקירתם. בכל פעם שפורצת לחיינו חקירת פרשת שחיתות, כמו פרשת השחיתות לכאורה שנחשפה כעת בראשון-לציון, אנחנו עדים לאותה תופעה שבה חוקרי המשטרה מתייצבים בבית המשפט ומבקשים מהשופטים להאריך, פעם אחר פעם, את מעצרי החשודים. ברוב המקרים, השופטים מאריכים את המעצר כמעט ללא הנד עפעף, על סמך חומר סודי שמציגים להם החוקרים ושאינו חשוף לחשודים או לסנגוריהם.

חשוב להבהיר - לעתים אין ברירה אלא לעצור חשוד כדי לאפשר את החקירה ללא חשש משיבוש שלה, או במקרים שבהם החשוד עלול להוות סכנה לציבור. אבל הקלות שבה מקבלים בתי המשפט היום בקשות מעצר של המשטרה, עומדת בניגוד לאחת מהתכליות החשובות של "חוק המעצרים", שחוקק בשנת 1996 על רקע חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. גם ממצאי דוח מבקר המדינה הציגו נתונים קשים על מעצרם של חשודים בשלב החקירה.

אחת ממטרותיו של החוק הייתה לתת לבתי המשפט כלים לצורך פיקוח משפטי הדוק על מעצר חשודים. אולם המציאות מראה כי בתי המשפט נכשלו לא מעט פעמים הן בהצבת רף חדש לשמירה על כבודם וחירותם של חשודים, והן בתפקידם כ"שומרי הסף" הניצבים בפתח חומות בתי המעצר.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?