גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו צריכים לקום לעבודה, והם עושים פארטיות ממול"

תושבי תל-אביב מרגישים ששטף התיירים הזרים "גונב" להם את העיר ומעלה את המחירים ■ עיריית ת"א מכירה בבעיה, אך מגלגלת אותה אל המדינה

תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף
תיירים בתל אביב./ צילום: שלומי יוסף

לאחרונה נפתח בפייסבוק דף חדש של תושבים המוחים כנגד ריבוי התיירים במרכז העיר תל-אביב. תוך פחות משבוע הצטרפו לקבוצה 300 איש והדיון שמתקיים שם אינטנסיבי ומבטא בעיקר מצוקה ותסכול. כבר אי-אפשר להתעלם מכך שאזור מסוים בתל-אביב משנה את אופיו, וכי יש לכך השלכות אורבניות, נדל"ניות, חברתיות ותרבותיות.

במשרד התיירות, ברשות המסים ובעיריית ת"א-יפו מודעים לעניין, אבל כמו תמיד, אף אחד לא באמת לוקח אחריות על המצב.

חגית אוריין, פעילה חברתית ותיקה ומי שהקימה את הדף "מרכז ת"א ו-AIRBNB - שכונת תושבים או שכונת משקיעי חוץ", מתגוררת בקצה הדרומי של רחוב בן יהודה ומתלוננת על השינוי שעובר האזור: "איכות האוכלוסיה פה משתנה. עוזבים זוגות צעירים. אז מי נשאר? כאלה שיכולים לממן את הוצאות הדירה, בדרך כלל ממקצועות חופשיים, וגם הם נאבקים להישאר כאן כי הקירבה נוחה".

- מה הבעיה שיהיה אזור בעיר שיהיה יותר תיירותי?

"לא מדובר באזור קטן: זה לב העיר, וכרם התימנים ונווה צדק וחלק מיפו. זה משנה את כל המרקם פה. יש כאן אנשים ותיקים שרוצים לשמור על איכות חייהם. אין לי כבר שכנים בבניין, וזה בניין אחר בניין".

עינת, המתגוררת ברחוב קטן באזור ארלוזורוב-בן יהודה, מספרת על מטרדים רבים הנובעים מתחלופה של דיירים זרים: "אני מרגישה שאנחנו כמו ברולטה רוסית. אתה אף פעם לא יודע מי יגיע. מגיעים אנשים זרים, בשעות לא שעות, מרעישים, לא מתנהגים בהתאם לקודים של הבניין, של המרחב. מצאנו סיגריות, לכלוך. הילד שלי לומד לבגרויות, אנחנו צריכים לקום לעבודה, והם עושים פארטיות בדירה ממול. אף אחד מאיתנו, השכנים, לא יודע מי מחר מגיע. אפילו אם עשינו קודן, בכניסה לבניין, אתה אף פעם לא יודע למי הקוד יגיע".

אורית עמית התגוררה במשך שנים ברחוב הכרם, לא הרחק מרחוב הירקון, עד שהחליטה למכור את דירתה ולעבור למקום אחר בעיר: "ברחתי בגלל שהרחובות הכרם, רופין, ארנון, של"ג והסביבה הפכו לבלתי נסבלים. אי-אפשר לחיות שם. זה עושה רעש נוראי, זה מקלקל את הבניין. הביוב שלנו נסתם בכל שני וחמישי".

עמית רכשה דירה בבניין לשימור שעובר בימים אלה שיפוץ והרחבה במתחם החשמל, אך לדבריה, הבעיה רודפת אותה גם לשם: "הבנו שרבים קנו בבניין החדש דירות להשקעה ורוצים להפוך אותן לדירות נופש ולעשות כסף קל. באסיפת בעלי הדירות שהתקיימה לאחרונה, הבהרנו בתוקף שאנחנו נלחם בכל דרך על כך שהבניין יישאר בית מגורים. בתום הבנייה אנחנו אמורים לקבל הסכם בניין משותף ואנחנו נדאג שהעניין זה יוסדר בצורה חוקית".

אייל נמר, שמתגורר ברחוב שינקין, מספר שכשהוא הולך על המדרכה ליד הבית כולם סביבו מדברים בעיקר צרפתית או אנגלית: "הדירות שהעירייה מאפשרת שיהיו ל-AIRBNB היו אמורות להיות להשכרה. אין היצע, המחירים עולים. אולי חסרים בתי מלון ויכול להיות שהתחרות חשובה, אבל זה לא צריך להיות על חשבון התושבים. צריך להחזיר את העיר לתושבים".

רפאל רוז, מנהל דירות נופש מטבריה, שהיה גם זה שהקים את הדף "AIRBNB ישראל", מסביר שמי שחושב שהבעיה היא עם AIRBNB טועה: "יש היום אתרים נוספים שמאפשרים השכרה של דירות (Booking, Expedia). לעבור מבתי מלון לדירות, זו מגמה כלל עולמית. הרבה יותר קל וזול לטייל ככה בעולם. זו תיירות הלואו קוסט. התייר של היום לא צריך את הווג’רס של המלון, שיסחבו לו את המזוודות ויבשלו לו".

- גם בטבריה יש תלונות על העניינים האלה?

"בטבריה רק מקווים שיבואו תיירים".

השפעה זניחה

מדוברות עיריית ת"א-יפו נמסר שבשנה האחרונה (2017) לנו כמיליון תיירים בבתי המלון בעיר. AIRBNB אינה חושפת את מספר יחידות האיכסון שלה, אך ההערכה היא שישנן בעיר כ-11 אלף יחידות נופש. על פי המצב המשפטי הקיים, יחידות נופש, כדוגמת AIRBNB, אינן עונות על ההגדרה של עסק טעון רישוי, ולכן העירייה אינה יכולה לטפל בהן.

איתן שוורץ, מנכ"ל "מנהלת עיר עולם ותיירות" בעיריית ת"א-יפו, מספר שבימים אלה מכינה המחלקה לתכנון אסטרטגי בעירייה תוכנית אב לתיירות. בין היתר מתבצע מחקר מעמיק שיבדוק סוף סוף את מספר יחידות הנופש. שוורץ מודע היטב לבעיות שעליהן מתלוננים התושבים, אך הוא מטיל את אחריות ההסדרה על המדינה: "מדובר בנושא לאומי שמצריך רגולציה ברמה הארצית. עיריית תל-אביב-יפו אינה יכולה לקבוע את החקיקה בנושא".

- איזה שיטות רגולציה אתה מכיר?

"ל-AIRBNB יש הסכם עם עיריית אמסטרדם על מקסימום 60 ימי השכרה בשנה לדירה. ברור שאפשר לשים את הדירה באתר אחר, אבל זה מעיד שהחברה משתפת פעולה עם האינטרס העירוני של יציבות מגורים. במקומות אחרים מותר להשכיר רק חדר בתוך דירה. פתרון אחר שמנסים עכשיו בלונדון זה לעודד פעילות באזורים שבהם אין בתי מלון. כך דוחפים את הרווחה למקומות הפחות מתויירים, וכך גם לא פוגעים במלונות".

ומה בנוגע לרשות המסים, שמפסידה סכום לא מבוטל מהכנסות אותן דירות נופש (עסק לכל דבר)? דוברת רשות המסים מציינת שהעניין מטופל, ושהרשות נסמכת על מקורות מידע מגוונים שאינה מעוניינת לחשוף. לדבריה, רשות המסים פחות מתעניינת בהשכרות חד פעמיות לזמן קצר ויותר בכאלה שהופכים את העניין לפעילות עסקית.

ממשרד התיירות לא נמסרה תגובה בעניין. 

"דירות נופש זה שלילי אם לא מאוזן טוב"

יוגב שרביט, המנהל את אתר "המדד המוניציפלי", טוען שהדירות המושכרות המשמשות ל-AIRBNB תוספות כיום נתח זעום בעיר: לא הרבה יותר מ-2%-4% דירות מתוך כלל הדירות. המסקנה שלו היא שההשפעה על שוק השכירות זניחה. מצד שני, שרביט מודע לכך ששוק חדרי הנופש כולל דירות רבות שאינן במאגר AIRBNB. "יש בעיה אמיתית, כי אין מידע על היקף כלל דירות וחדרי הנופש. זו תופעה שיש לה השלכות רבות. אם בניין הופך לבית מלון אז הוא לא כפוף לרגולציה. העיר צריכה לדעת את הדברים האלה על בסיס נתונים. שלא לדבר על כך שהעירייה מאבדת כסף כי תשלום הארנונה לא מתייחס לשינוי הייעוד".

בשבוע הקרוב יתקיימו כנס עכו לעירוניות ויום עיון במכללה האקדמית ת"א-יפו, ובשניהם ייערך דיון בנושא הזיקה שבין "כלכלה שיתופית" לעיר. האחים אייל בלוך וד"ר צפריר דוד בלוך הם חלק מצוות קבוצת WEconomize, קבוצה של חוקרים ויועצים מדיסציפלינות שונות שהוקמה במטרה לקדם את הכלכלה המשתפת בישראל ובעולם.

- איזה בשורה יש לכלכלה השיתופית לעיר?

אייל: "זה כלי רב עוצמה והשאלה היא איך עובדים איתו. הוא יכול לפתור בעיות שאנחנו לא יודעים איך לפתור אותן - עסקים קטנים ובינוניים, אנשים עם מוגבלויות, אוכלוסיות מוחלשות, זקנים. אלה נושאים שאפשר לפתור על ידי זה שלוקחים משאבים עם תת שימוש ומחבר עם צרכים ללא מענה. הצד הרע של הדבר הזה הוא שאני מפרק את המארג החברתי הקיים. אם הכלכלה השיתופית מונעת רק מבצע כסף אז היא סופר מסוכנת. ההבדל הוא מה מניע את הכלכלה המשותפת".

- אתה יכול לתת דוגמה לכלכלה שיתופית שמזיקה?

אייל: "Airbnb ו-uber. מה הבעיה עם דירות הנופש? זה שלילי אם זה לא מאוזן טוב. לא מזמן יצא מאמר שאמר שלמעלה מחצי הלינות היא בדירות נופש Airbnb. לעיריית ת"א אין שום רגולציה, לעומת עיריית לונדון שקובעת שלאדם מותר להשכיר את דירתו רק 90 יום בשנה. אפשר לעשות את זה בכל מיני צורות שגם האינטרס של התושבים יובא בחשבון ולא רק האלמנט הכלכלי. יש עיריות שרק מגיבות, כמו ת"א, שזה הכי גרוע. יש עיריות שמסבירות, כמו לונדון, ויש עיריות כמו סיאול, שהיא פרואקטיבית, זאת אומרת שהיא תייצר את Airbnb לפי התנאים שלה. אם עושים את זה כמו שצריך זה כלי יוצא מן הכלל".

- איך קרה שכלכלה משתפת הפכה למושג מוכר ומקובל?

צפריר: "חוץ מייצור בטון מצאנו שממש שכל תחום הוא אפשרי. הלוגיקה אומרת שלא מעניין מי הבעלים של המשאב, אלא שצריך לבנות את הרשת ואז להזרים פנימה משאבים ויכולות שהם לא בשימוש. יש פה תהליכים של משבר כלכלי וגידול של הפערים החברתיים. גרף היוזמות של הכלכלה המשתפת קפץ ב-2008, כשדור שלם של מעמד ביניים, אנשים עם יכולות טכנולוגיות,שמודע לרשתות החברתיות הבין שהלוגיקה הזאת יכולה לעבוד בעוד דברים".

צפריר: "כלכלה שיתופית היא כלי עבודה. עם פטיש אתה יכול לבנות רהיט וגם לשבור קיר. עם הכלי הזה אפשר לעשות דברים מדהימים וגם דברים הרסניים. הרגולטורים צריכים להבין שיש משאבים פנויים שניתן לרתום לטובת הציבור".

- כשאנחנו נוסעים בכבישים הבינעירוניים אנחנו רואים במכוניות אדם אחד בלבד. למה שאנשים ירצו פתאום שיתוף?

צפריר: "אני לא מסכים איתך. עשית טעות ייחוס בסיסית. הסביבה משפיעה על ההתנהגות. אם האלטרנטיבה היא טובה ומושכת, וזה לא קורה ביום אחד, אז אנשים יהיו מוכנים לשקול אלטרנטיבה. זה נחמד שכל אחד רוצה לנסוע באוטו, אבל זה נובע בגלל שהפתרונות האחרים גרועים. מצד שני, גם האוטו כבר לא פתרון מיטבי כי אתה תקוע בפקק. בשביל להתחרות ברכב הפרטי אתה צריך להציע כמה פרמטרים: גמישות, זמינות גבוהה, הבטחת נסיעה חזרה וגם מחיר אטרקטיבי. ברגע שפתרת את המכלול תראה שאנשים יסכימו לשקול אלטרנטיבה".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת