גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי: זוגות צעירים מתייאשים מההמתנה למחיר למשתכן

האוצר: במצטבר, בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה נרכשו 12.1 אלף דירות במחירי שוק, ירידה של 13% לעומת ספטמבר-אוקטובר אשתקד ● איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

פרויקט מחיר למשתכן בלוד /  צילום: איל יצהר
פרויקט מחיר למשתכן בלוד / צילום: איל יצהר

"בחודש אוקטובר, במהלכו חל חג הסוכות, נרכשו 6,200 דירות, מזה כ-500 דירות במסגרת מחיר למשתכן. בהשוואה לחודש הקודם ירד סך העסקאות במחירי שוק בשיעור של 9%. בהשוואה לרמת השפל שנרשמה באוקטובר אשתקד, בו חלו כל חגי תשרי, נרשם גידול של 25% במספר העסקאות. במצטבר, בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה נרכשו 12.1 אלף דירות במחירי שוק, ירידה של 13% לעומת ספטמבר-אוקטובר אשתקד. שיעור ירידה זה דומה לקצב הירידה שנרשם בשמונת החודשים הראשונים של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד" - כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר שהתפרסמה היום (א').

נזכיר כי בעוד החגים השנה "התפזרו" בין חודש ספטמבר וחודש אוקטובר, בשנה שעברה החגים ואיתם גם ימי החופש התרכזו כולם בחודש אוקטובר. מסיבה זו מנסים במשרד האוצר לנטרל השפעת החופשות על-ידי השוואה דו-חודשית, אולם חשוב לציין כי עדיין קשה להסיק על מצב השוק בחודשים אלה כמו על חודשים רגילים ללא חגים.

חשוב להדגיש כי באוצר מציינים את השונות בין מועדי החגים בעיקר בשביל לנטרל את הנתון החריג לכאורה המתייחס להשוואה בין אוקטובר 2017 לאוקטובר 2016 ומעיד על עלייה בהיקף העסקאות. המשך בחינת החודשים הבאים יאפשר לראות האם מגמת ההתקררות אכן ממשיכה ביתר שאת, או שמא הנתונים מתחילים להשתנות.

במקביל, נתוני הסקירה הנוכחית מעידים במקביל כי משפרי הדיור ממהרים יותר למכור את הדירה הישנה שלהם מאשר בעבר, עוד טרם רכישת הדירה החדשה, ושחלק גדול יותר מרוכשי דירה ראשונה בוחרים לרכוש דירה בשוק החופשי, ייתכן בשל התייאשות מההמתנה להגרלות של מחיר למשתכן.

על-פי הסקירה, באוקטובר 2017 נמכרו 1,900 דירות חדשות, 500 מהן דירות מוזלות במחיר למשתכן והשאר במחירי שוק חופשי. בהשוואה לחודש הקודם מדובר בירידה בשיעור 6% אולם בהשוואה לאוקטובר אשתקד מדובר בגידול של 24%.

גם כאן מדגישים באוצר כי באוקטובר אשתקד נרשמה אחת הרמות הנמוכות במכירת דירות חדשות, לפחות מאז תחילת העשור הקודם, ונזכיר שוב שבאוקטובר 2016 חלו כל חגי תשרי. בפילוח גיאוגרפי ניתן לראות שבאזור תל-אביב נרשמה עלייה של לא פחות מ-72% ברכישת הדירות החדשות בהשוואה לאוקטובר אשתקד, ובאזור ירושלים עלייה בשיעור 50%. מנגד, באזור באר-שבע הוסיף לרדת מספר הדירות החדשות שנרכשו באוקטובר השנה.

"בהקשר זה יש לציין כי עדות נוספת לביקוש הנמוך לדירות חדשות באזור באר-שבע ניתן למצוא בעובדה לפיה מספר הדירות שעמדו להגרלה במסגרת "ההגרלה הגדולה השנייה" במחיר למשתכן בעיר באר-שבע עצמה, היה גבוה ממספר הנרשמים להגרלה בעיר זו".

עם זאת, חשוב גם להזכיר כי להגרלה הגדולה השנייה יכלו להירשם רק זכאי סדרה א', בעוד שלהגרלת ההמשך, שנפתחה גם לזכאי סדרה ב' נרשם ביקוש קשיח לדירות המוזלות בבירת הנגב כאשר כ-3,000 משקי-בית נרשמו להגרלה ל-837 דירות מוזלות.

עוד על-פי הסקירה, גם רכישות המשקיעים הוסיפו לרדת בחודש אוקטובר, והסתכמו בפחות מאלף דירות. מדובר בירידה של 18% בהשוואה לחודש הקודם. "בכך ירד משקל המשקיעים בשוק ל-16% בלבד, ירידה של 3 נקודות אחוז בהשוואה לאוקטובר אשתקד". עם זאת, באוצר מציינים כי מספר הדירות שרכשו המשקיעים בחודש הנסקר (לעומת שיעור המשקיעים בקרב רוכשי הדירות) דווקא עלה, בעיקר באזור תל-אביב, כאשר באזור המרכז רכישות המשקיעים הוסיפו לרדת ו"הסתכמו בכ-70 דירות בלבד, הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה באזור זה לפחות מאז תחילת העשור הקודם".

נציין כי בעוד שיעור המשקיעים עדיין נמוך מאוד, העובדה שמספר הדירות שנרכשו על-ידם גבוה יותר בהשוואה לחודש המקביל מעידה כי ייתכן והמשקיעים מתחילים לשוב ולרכוש דירות ואולי לעובדה שמס דירה שלישית לא מקודם נכון להיום בכנסת יש השפעה על כך.

במקביל, גם בחודש אוקטובר נראה שהמשקיעים לא ממהרים למכור את הדירות שבבעלותם וזאת למרות ההנחה במשרד האוצר ששינוי הציפיות בענף לצד הכבדת המיסוי על המשקיעים תוביל אותם גם למכור יותר דירות. כך, מכירות המשקיעים בחודש אוקטובר ירדו בשיעור של 17% לעומת החודש הקודם. "קרוב לרבע מהדירות שמכרו משקיעים בחודש אוקטובר היה למשקיעים אחרים", כך בסקירה, "זאת כאשר רק 14% מהדירות שמכרו משפרי הדיור היו למשקיעים".

עוד עולה מהסקירה כי בעוד המשקיעים מוכרים פחות דירות, דווקא משפרי הדיור מכרו יותר דירות בחודש הנסקר. באוצר מסבירים את העלייה במכירת דירות על-ידי משפרי דיור בכך שהמשפרים החלו למכור יותר דירות עוד בטרם רכשו דירה חדשה. מדובר בשינוי בהתנהגות משפרי הדיור בהשוואה לתקופות קודמות אז היו המשפרים מעדיפים להמתין עם המכירה כדי להמשיך וליהנות מעליית מחיר אפשרית בנכס.

"ניתוח הממצאים מלמד כי בחודש אוקטובר התרחב, ב-15%, הפער השלילי בין רכישות משפרי הדיור למספר הדירות שנמכרו על-ידם. דהיינו, משפרי הדיור מכרו יותר דירות מאלה שהם רכשו. ממצא זה בולט במיוחד באזור המרכז... קרוב לשני-שלישים ממי שמכרו "דירה יחידה" בחודש אוקטובר, המוגדרים לפיכך כ"משפרי דיור" טרם רכשו דירה חלופית. לשם השוואה, בינואר השנה עמד שיעור זה על שליש בלבד".

באוצר מנתחים את הנתונים הללו וסבורים כי "יש בממצאים לעיל כדי להצביע על עלייה בשיעור משפרי הדיור המקדימים למכור את דירתם "הישנה" קודם רכישת דירה חלופית, אם בכלל. הממצאים מלמדים כי רמות השכר של משפרי הדיור שמכרו את דירתם וטרם רכשו דירה חלופית נמוכות משמעותית (פער ממוצע של 43%) מאלה של משפרי הדיור שכבר רכשו דירה חלופית. פערי שכר אלה עשויים להיות מוסברים במספר גורמים, בכלל זה פערים בציפיות לגבי ירידת מחירים בין בעלי השכר הגבוה לנמוך".

במקביל, ניתוח נוסף של משפרי הדיור ומועד מכירת הדירה מעיד על התארכות פרק הזמן בו דירה הייתה "על המדף" (פרק הזמן שחלף בין המועד בו בעלי "דירות בהמתנה" רכשו את דירתם החדשה לבין המועד בו מכרו את דירתם "הישנה"). כך, "בעוד שבחודש ינואר עמד פרק זמן זה באזור המרכז על ממוצע של שבעה חודשים, עלה ממוצע זה ל-8.3 חודשים באוקטובר. בכך באה לידי ביטוי הציפיה גם של חלק מהרוכשים הפוטנציאליים לירידת מחירים".

בכל הנוגע לרכישת דירה על-ידי מחוסרי דיור, נתוני אוקטובר מעידים אומנם על ירידה מתונה בהשוואה לחודש הקודם (3% ירידה) אולם בהשוואה לאוקטובר אשתקד מדובר בעלייה משמעותית ברכישות, עלייה בשיעור 39%. בפילוח גאוגרפי בולט אזור המרכז, בו גדלו רכישות הזוגות הצעירים בשיעור 36% לעומת החודש הקודם, והכפילו את רמתם בהשוואה לאוקטובר אשתקד. "ממצאים אלה יש בהם כדי להפתיע במידה מסוימת", מודים באוצר, "לאור העובדה שבמהלך חודש ספטמבר הוכרז על פתיחת הגרלה גדולה נוספת, שהפעם, בניגוד לפעמיים הקודמות, נפתחה גם בפני הזכאים הנמנים על סדרה ב' במסגרת תוכנית מחיר למשתכן".

נתון זה עשוי להעיד כי חלק מזכאי מחיר למשתכן מתחילים להתייאש מההמתנה להגרלות לדירות המוזלות וחוזרים לרכוש דירות בשוק החופשי. "לא ניתן לשלול על הסף את האפשרות לפיה עצם פתיחת ההגרלות לסדרה ב', הביאה לכך שזכאי סדרה א' הבינו כי פחתו סיכויי הזכייה שלהם לדירה במרכז הארץ, ובכך נוצר תמריץ עבור חלקם לרכוש דירה באזור זה "במחירי שוק".

ניתוח מאפייני רוכשים אלה מצביע על שיעור גבוה (25%) המתגוררים בתל-אביב. כמו כן מדובר באוכלוסייה בעלת שכר גבוה יחסית (לקבוצת גיל זו), כאשר השכר הממוצע למשק-בית עומד 18 אלף שקל (ברוטו, לחודש). עוד נמצא כי מחצית מהדירות שרכשו היו דירות חדשות, מרביתם בישובים בהם אין כמות משמעותית של דירות במסגרת מחיר למשתכן, למעט ראש העין, בה קיימות מספר אינדיקציות לירידת מחירים. הגידול ברכישות הזוגות הצעירים, שמחציתו התנקז לפלח השוק של דירות יד שנייה באזור זה, יש בו כדי להסביר בין היתר את הגידול במכירת דירות על-ידי משפרי הדיור". 

אזור נוסף בו נרשם גידול ברכישות של דירה ראשונה "במחירי שוק" הוא באר-שבע. על-פי הסקירה, כ-7% מרכישות אלה בוצעו על-ידי זכאי סדרה ב', תוך שמרביתם רכשו דירות יד שנייה. "לא מן הנמנע כי העובדה לפיה ההנחה במונחים כספיים בפריפריה נמוכה יחסית, כמו גם היתרון ברכישת דירה שכבר קיימת או שהשלמת בנייתה קרובה, היה בהם כדי לתמרץ את רכישות הזוגות הצעירים באזור זה, בפרט אם המחיר נתפס כאטרקטיבי מבחינתם", כך באוצר.

במילים אחרות: היכן שההנחה על הדירה המוזלת פחות מהותית, מעדיפים חלק מהזכאים לרכוש דירה מוכנה (יד שנייה) או אפילו חדשה, בידיעה שלמרות שלא מדובר בדירות מוזלות, משך זמן ההמתנה לדירות יהיה קצר יותר.

איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות