גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגובות לחשיפת "גלובס": "מפלגה מתגייסת לעצור עסקה?"

ד"ר דודי תדמור, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, מתנגד להצעת החוק לפיה מיזוג בנקים יוכפף לאישור שרי האוצר והכלכלה ■ "פגיעה חמורה בשומרי הסף; לא כך נוהגים במדינה מתוקנת"

דוד תדמור  / צילום: איל יצהר
דוד תדמור / צילום: איל יצהר

"אני מאוד מקווה שהצעת החוק בנושא אישור מיזוג בנקים לא תתקבל. כולנו צריכים לקוות לכך. אם היא תתקבל - צריך לעתור נגדה לבית המשפט העליון", כך אומר בראיון ל"גלובס" ד"ר דודי תדמור, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים וכיום שותף מנהל במשרד עורכי הדין תדמור לוי ושות'.

בשבוע שעבר חשף "גלובס" כי שר הכלכלה, אלי כהן, וח"כ רועי פולקמן ממפלגת "כולנו", הגישו הצעת חוק לפיה בנקים בעלי נתח שוק מצטבר של מעל ל-10% יוכלו להתמזג רק באישור שר האוצר ושר הכלכלה. הצעת החוק נועדה למעשה להפיל את עסקת המיזוג הנרקמת בין בנק אגוד למזרחי-טפחות. בנק ישראל הודיע כי יתמוך בעסקה, ואילו במערכת הפוליטית מתנגדים לה בטענה שהדבר יגביר את הריכוזיות במערכת הבנקאית בעקבות היעלמותו של שחקן מהמפה.

תדמור מתנגד בחריפות להצעת החוק הזו. הוא אמנם מרבה לעבוד עם בנקים שונים, אך מדגיש כי אין לו עניין ישיר בעסקה. "לפני שאענה על השאלות, גילוי נאות: אני ומשרדי לא מעורבים במיזוג מזרחי-איגוד, ומה שאגיד הוא עמדתי האישית כמי שהיה ממונה על הגבלים עסקיים. אבל צריך לדעת שאנחנו מייצגים הרבה מאוד גופים בעולם הבנקאי והעסקי, כולל גופים שיש להם עניין ישיר, לכאן או לכאן, בעסקה הזו. מי שחושב שלכן אין משמעות לדבריי, עדיף שידלג על הראיון הזה", הוא אומר.

- מה בעצם רע בהצעת החוק הזו?

"מדובר בפגיעה חמורה מאוד בשומרי הסף. קבלת החוק תפגע קשות בעצמאות הממונה על ההגבלים העסקיים. גם אם היא לא תתקבל, היא כבר מפעילה לחץ פוליטי פסול לחלוטין. שר הכלכלה, שהוא השר הממונה על רשות ההגבלים, היה חייב להגן על הרשות ולהתייצב בראש המתנגדים להצעת החוק. אז דווקא הוא יוזם ותומך? אי-אפשר להבין את זה".

- אבל להרבה דברים צריך אישור של שרים.

"לא לכאלה דברים. המחוקק קבע שעובדי מדינה מקצועיים - הממונה על ההגבלים, ומעליו שופטי המחוזי והעליון - יחליטו אם לאשר עסקאות במשק או להתנגד להן. יש לכך סיבות טובות מאוד. החלטות על עסקאות משפיעות במישרין על כיסם של אנשים ספציפיים, לפעמים בסכומים אדירים. לא טוב שפוליטיקאים יהיו מעורבים באישורן".

- הכנסת הנוכחית סימנה את מגזר הבנקאות כריכוזי והעסקה הנוכחית מגדילה את הריכוזיות ומקטינה את כמות השחקנים. זו לא זכותה של הכנסת לקדם הצעת חוק כדי למנוע ריכוזיות ופגיעה בתחרות?

"זה לא עניין של זכות, אלא של תבונה ותקינות. על תחרות וריכוזיות כבר מפקחים. כל מיזוג משמעותי, גם בין בנקים, חייב כבר היום לקבל את אישור הממונה על ההגבלים, מיכל הלפרין. יש לה כלכלנים, עורכי דין, עצמאות ומומחיות מקצועית. שופט בית המשפט המחוזי בירושלים בודק את ההחלטות שלה. שופטי בית המשפט העליון בודקים את ההחלטות שלה. גם אישור בנק ישראל, שהוא גוף מקצועי, נדרש למיזוגי בנקים. אין שום חסר, שיצריך או יצדיק, הענקת סמכויות פיקוח לגורמים נוספים - בוודאי שלא לגורמים פוליטיים.

"ולגבי האמירה שהעסקה הנוכחית מקטינה את כמות השחקנים ולכן צריך להתערב בה - לא כך בודקים מיזוגים. בהגדרה, כל מיזוג מעלים שחקן מהשוק, ובכל זאת יש מיזוגים שטובים לתחרות ואחרים שפוגעים בתחרות. ניתוח תחרותי הוא ממש לא ספירה אריתמטית של מספר המתחרים. אם המבחן היה אריתמטי, שום מיזוג לעולם לא היה מאושר".

- אז למה להערכתך במפלגת כולנו התגייסו להציע את הצעת החוק הזו?

"אין לי מושג, אבל את צודקת. זו באמת הצעת חוק מפלגתית מובהקת. שר האוצר הוא יו*ר מפלגת כולנו. שר הכלכלה הוא ממפלגת כולנו. את ההצעה הגיש יו*ר סיעת מפלגת כולנו בכנסת. מפלגה אחת מתגייסת לעצור עסקה שרגולטורים מקצועיים בוחנים? באמצע העבודה שלהם? זה חסר תקדים ומאוד משונה".

- מה הבעיה ששר הכלכלה יהיה מעורב? הוא הרי השר האחראי על רשות ההגבלים.

"הסמכות לאשר או לדחות עסקאות ספציפיות לא ניתנה בשום אופן לשר הכלכלה. היא ניתנה לממונה על ההגבלים, לבית המשפט המחוזי ולבית המשפט העליון. לתת סמכות לשרים לאשר מיזוגים? זה כמו לתת לשר האוצר סמכות לקבוע בעצמו שומה של אזרח ספציפי מעל ראשו של נגיד מס הכנסה.

"נניח לרגע ששר הכלכלה היה מקבל את הסמכות שמציעים כאן. איך בדיוק הוא יחליט? הוא יעשה ניתוח הגבלי כדי לראות אם המיזוג פוגע בתחרות? הוא יבדוק האם הפגיעה בתחרות כתוצאה מהיעלמות בנק קטן ודי זניח מבחינה תחרותית גדולה או קטנה ביחס להשפעה על התחרות, לטוב או לרע, שתהיה לחיזוקו של בנק בינוני בשוק שיש בו שני בנקים גדולים ועוד שלושה בינוניים? הוא יבחן את בסיסי הלקוחות של הבנקים המתמזגים במגזרי פעילותם השונים ויעריך את ההשלכות התחרותיות הנובעות משילובם? הוא יקבע את הגדרת השוק? הוא יאסוף מידע משפטי, פיננסי וחשבונאי מורכב ביותר וינתח אותו? ברור שלא.

"אז מה יעשה שר הכלכלה? ישכור מומחים פרטיים? יתייעץ עם חברים? אני מקווה שאת מבינה את גודל התקלה. במקרה הטוב, השר יחליט לפי תחושת הבטן שלו. עם כל הכבוד לבטן המיניסטריאלית, לא כך נוהגים במדינה מתוקנת".

- מתווה הגז אושר בהחלטה של שר הכלכלה. למה הפעם זה לא בסדר?

"בחוק ההגבלים יש שני מסלולים: מסלול מקצועי ומסלול פוליטי. המסלול המקצועי עוסק בשיקולי תחרות. מופקדים עליו צוות רשות ההגבלים, הממונה, בית הדין להגבלים ובית המשפט העליון. מיזוגי בנקים נבחנים רק במסלול המקצועי. בחוק ההגבלים יש גם מסלול פוליטי שבו מחליט שר הכלכלה, אבל המסלול הזה מוגבל לשיקולי חוץ וביטחון שאין להם שום קשר למיזוגי בנקים. במתווה הגז עשו שימוש במסלול הפוליטי. כאן באים לבטל את המסלול המקצועי של חוק ההגבלים לגבי מיזוגי בנקים. מבחינת הפגיעה ברשות ההגבלים זה הרבה יותר חמור".

- כל הביקורת שלך היא לא בעצם חלק מהוויכוח על "משילות" שמובילה שרת המשפטים, איילת שקד?

"יש בארץ ויכוח על משילות, אבל הוא לא קשור להצעת החוק הזו. אפילו שרת המשפטים לא חלמה לבקש לעצמה את הסמכות להחליט בתיקים ספציפיים של הפרקליטות מעל ראשו של היועץ המשפטי לממשלה ומעל ראשם של בתי המשפט. אבל זו בדיוק המשמעות של הצעת החוק: היא באה להסמיך שרים לאשר או לפסול עסקאות ספציפיות, מעל ראשם של הממונה על הגבלים עסקיים, בית הדין להגבלים עסקיים ובית המשפט העליון. אז לא, אנחנו ממש לא בדיון על משילות".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה