גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכונו ל-2018: גם בשנה הבאה לא יהיה לנו ביטקוין בארנק

התחלת המסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין מבטיחה שהלהיט של 2017 ימשיך כנראה להיות אחד הנושאים החמים גם ב-2018 ■ הנה 5 שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם לפני שצוללים לתחום

ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטקוין / צילום: צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אחרי עלייה של יותר מ-1,500% בשנה החולפת, הביטקוין הוא הנושא החם של 2017. התחלת המסחר בחוזים העתידיים עליו בשתי בורסות החוזים העתידיים בשיקגו השבוע, מבטיחה שהביטקוין יהיה ככל הנראה אחד הנושאים החמים גם בתחילת 2018. כל מי שחושב על השקעה בתחום חייב לפני כן לענות על 5 שאלות:

1. למה דווקא ביטקוין?

מאז פותח הביטקוין ב-2009, הונפקו מעל 1,300 מטבעות דיגיטליים, שחלקם זוכים לעניין רב. למשל האת'ריום, בעל שווי השוק השני בגודלו אחרי הביטקוין, שזינק השנה ביותר מ-5,000%, כלומר, מי שהשקיע באתריום בתחילת השנה הרוויח פי 5 ממשקיע הביטקוין.

אבל עוד לפני השאלה מי מהמטבעות הווירטואליים מעניין יותר (אם בכלל), השאלה היא אם הם ממלאים את הייעוד שלשמו קמו. כמו שהדברים נראים כעת, למעט השינויים הקיצוניים במחיר שמרכזים עניין רב - השימוש הכלכלי בביטקוין מזערי. העמלות על השימוש במטבע מאוד גבוהות כרגע. עסקאות בשווי נמוך לוקחות לעתים ימים ארוכים כדי לזכות באישור וגם קצב ייצור המטבע אינו עומד בתוכנית. בנוסף, מעט מאוד מהחברות הגלובליות הגדולות שמוכרות דרך האינטרנט, מקבלות ביטקוין כאמצעי תשלום (מיקרוסופט היא אחת מהן). הטכנולוגיה ודאי תפתור רבות מהבעיות הטכניות, אך כרגע זה עוד נראה רחוק מדי.

2. מה השווי האמיתי של מטבע וירטואלי?

950 דולר היה מחיר הביטקוין בתחילת 2017, לעומת יותר מ-16 אלף דולר כיום. לאיש אין מושג מה מחירו "הנכון". בניגוד למניה, שניתן לנתח באמצעות הערכת שווי ובחינת מגוון פרמטרים כלכליים, כולל תזרים מזומנים עתידי צפוי, לביטקוין אין שום ערכים כאלה. גם אם נשווה את המטבע למכשיר השקעה דוגמת סחורות, שמשקיעים רואים בהן מוצר פיננסי, הרי שבעוד שלסחורות לרוב יש שימושים בסיסיים - אלה נתונים שאיש אינו יודע לגבי הביטקוין.

יתר על כן, בהשקעה במניות יודע כל משקיע שיש סיכוי להפסיד, אך גם שעל סמך היסטוריה ארוכת שנים, מי שהמתין מספיק זמן בשוק המניות ראה תשואה נאה. גם משקיעי האג"ח יודעים בדיוק איזו תשואה יקבלו אם ימתינו עד מועד הפדיון. במקרה של הביטקוין, לא מקבלים ריבית על ההחזקה ולאף אחד אין מושג אם התשואה תהיה חיובית או שלילית, גם אם תקופת ההשקעה תהיה ארוכה. במובן הזה, השקעה במטבע וירטואלי דומה יותר להשתתפות בהגרלה - תוחלת תשואה שלילית.

למה בכל זאת מחיר המטבעות הוירטואליים עולה? יש הטוענים שיותר מתופעה כלכלית מדובר כאן בתופעה פסיכולוגית, בדיוק כפי שמשקיעים רבים ממהרים לרכוש מניה שלא מפסיקה לעלות.

אפשר ללמוד על כך מסקרים שנערכו בשנה האחרונה. במאי, כשמחיר הביטקוין היה "רק" 2,200 דולר, נשאלו משקיעים האם הביטקוין נסחר מתחת לערכו ורק 15% השיבו בחיוב. כשהסקר נערך בחודש שעבר, אחרי עלייה של 270%, השיבו 34% כי המחיר נמוך מדי.

3. אפקט החוזים העתידיים

השקת החוזים העתידיים על הביטקוין מרחיבה את אפשרויות החשיפה למטבע. למעט רכישה ישירה של המטבע דרך הפלטפורמה של הביטקוין בארה"ב, שבה נפתחו כבר 13 מיליון חשבונות (יותר ממספר החשבונות הכולל אצל ברוקרים כמו צ'רלס שוואב, למשל), ניתן להיחשף למטבע דרך קרן סל אחת בשבדיה (COINXBE SS) או דרך קרן אמריקאית בשם GBTC, המציעה חשיפה אך בפרמיה של 40%-80%. התחלת המסחר בחוזים העתידיים גם עשויה לשכנע את רשות ניירות ערך האמריקאית לאשר ETF על מטבעות וירטואלים, לאחר שכבר דחתה בקשות של חברות להשקת מוצר כזה.

עם זאת, השקת החוזים העתידיים גם תגדיל משמעותית את התנודתיות במחיר הביטקוין, מאחר שהיא תאפשר למשקיעים לבצע שורט על המטבע הוירטואלי. אפשרות כזו נוצרה לראשונה בחודש האחרון, כאשר שני בתי השקעות בשווייץ החלו לשווק מוצרים מובנים שהמשקיעים בהם ירוויחו מירידה במחיר המטבע הוירטואלי, אך חוזים עתידיים בבורסות הסחורות הגדולות בארה"ב הם כבר סיפור ברמה אחרת.

כבר כיום התנודתיות של הביטקוין מרקיעת שחקים. הביטקוין אמנם עלה פי 10 מתחילת 2017, אבל היו גם מספר תקופות של 5 ימים שהביטקוין ירד ב-25% מול הדולר.

4. האם אנו עדים לבועה חדשה?

זו סוגיה שכמעט כל משקיע שמחשיב את עצמו, התבטא בגינה. וורן באפט אמר שהביטקוין לא עומד במבחן הבסיסי של מטבע, ולא יופתע אם הביטקוין לא יהיה פה בעוד 10-20 שנה. ג'ימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, כינה את המטבע "חסר ערך".

מספר מטבעות הביטקוין הוגבל ל-21 מיליון יחידות וכרגע הופקה כשני שליש מהכמות, כך שבשלב זה עדיין לא ניתן לומר שיש מחסור. עם זאת, המסחר בביטקוין מונע כרגע פחות מגורמים כלכליים, כך שלא ניתן לקבוע בבירור שמדובר בבועה וייתכן שהמחיר יעלה עוד הרבה, או לחילופין יתחיל לרדת כבר מחר.

בינתיים, נראה שהסטטיסטיקה עובדת נגד השקעה בביטקוין. בארה"ב יש מי שמשווה את טירוף הביטקוין כיום לבהלת הכסף (Silver) בתחילת שנות ה-80. כמו הביטקוין, גם אז זינק מחיר הכסף באלפי אחוזים לפני שקרס ולא באמת התאושש מאז.

מחקר באוניברסיטת הארוורד בחן את כל עליות המחירים בנכסים שונים ברחבי העולם מאז 1926 וגילה שבכל פעם שהייתה עליית מחיר של 150% או יותר במחיר הנכס בתוך שנתיים או פחות, ב-80% מהמקרים נרשמה צניחה במחיר של 40% או יותר לאחר מכן. אם כן, מה יהיה גורל הביטקוין, שמחירו עלה בשנתיים האחרונות ב-2,500%?

5. רק סיבוב קצר, או יותר מזה?

הפופולריות של הביטקוין ויתר המטבעות הווירטואליים לא הולכת להיעלם. להיפך, לא רק שהעליות מציתות את הדמיון של יותר ויותר משקיעים, גם העובדה שיהיו בשנה הקרובה יותר מכשירים להשקיע בתחום, עשויה לתרום לביקוש. האם זה לכשעצמו לא מעודד השקעה?

ייתכן שהעתיד שייך לביטקוין, או לאחיו המטבעות הדיגיטליים האחרים. אבל לפחות בשלב הזה, כשמדובר בנכס ללא תוחלת תשואה חיובית וללא יכולת להעריך את שוויו הכלכלי האמיתי, במחיר שנראה כבר עכשיו גבוה - לקנות אותו מתוך מחשבה שיבוא מישהו שיהיה מוכן לקנות ממני במחיר עוד יותר גבוה ונדע לצאת בזמן, נשמע כמו תוכנית השקעה הדומה יותר לפירמידה.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

10 המטבעות הווירטואליים הגדולים ביותר

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?