גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: עסקים חברתיים ואחריות תאגידית הם הבון-טון החדש

בעולם של היום, שבו הגבולות בין המגזרים מתעמעמים, חלק מהיזמות החברתית מונבטת ומתפתחת בתוך חברות עסקיות רגילות

מיזמים חברתיים וסביבתיים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מיזמים חברתיים וסביבתיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מה המשותף למנכ"ל SAP, ליזמת חברתית מלבנון, למנכ"לית חברת טכנולוגיה ממוסקבה, ולמנכ"ל ישראלי? ובכן, כולם הגיעו החודש לשבוע של היכרות עם עולם ה-IMPACT , יזמות עסקית-חברתית, שנערך בפונטנבלו, צרפת, בבית-הספר הבינלאומי למנהל עסקים INSEAD (אינסאד).

כמי שעוסק שנים רבות באחריות תאגידית, הוזמנתי להשתתף בשבוע ה-impact, ב"תוכנית ליזמים עסקיים-חברתיים מכל העולם". תוכנית אשר נועדה לנסות ולהבין טוב יותר את הממשקים בין העסקי לחברתי, ובשפה המקצועית "תעשיית ה-impact". מגמות משלימות הביאו להדגשת הממד החברתי (impact) דווקא בתוך בית-הספר היוקרתי למנהל עסקים INSEAD, אחד מהטובים בעולם.

ככלל, מיזם אימפקט = social enterprise. הוא שם למיזמים עם מטרה כפולה גם להרוויח כסף וגם לסייע לקידום מטרות חברתיות וסביבתיות.

קיים היום עמעום מסוים של הגבולות המסורתיים בין המגזר העסקי לחברתי. תאגידים רבים מחפשים ומוצאים היום חזון ומשימה חברתית או סביבתית לפעילותם; וגם מלכ"רים עושים שימוש בטכניקות עסקיות ואף מייצרים רווחים בפעילותם. כמו כן, קיים גידול מואץ בתעשיית ההשקעות החברתיות והסביבתיות ויצירת תעשייה שלמה של פתרונות אשראי, מימון והשקעות בנושאים אלו.

מיזמים עסקיים-חברתיים מוגדרים ככאלה שנותנים מענה ל"בעיות יתום", שהשוק החופשי לא נותן להן מענה ספונטני, בגלל השכיחות הנמוכה של הבעיה או בגלל חוסר היכולת של הסגמנט הרלבנטי לרכוש את השירותים והמוצרים המדוברים. זאת, בלי לוותר על הצורך להשיא תשואה על ההון.

מבחינת האקוסיסטם של האימפקט, בעולם נוצרה כיום תעשייה שלמה, בשווי של כ-100 מיליארד דולר, של כלים, פלטפורמות, ארגונים, קרנות מימון ועוד, המאפשרים למיזמים עסקיים-חברתיים לגדול ולהתפתח בקצב מהיר. נוסף ליזמי האימפקט נוצרת שכבה של אינטרה-פרנרס (יזמים מבפנים) המנביטים יזמות חברתית בתוך התאגידים ע"י ניצול הפלטפורמות והמינופים הקיימים במרחב העסקי.

בין המיזמים הרבים שהוצגו בהשתלמות היו חברת נעליים בריטית שמייצבת רעידות של חולי פרקינסון; חברה שמשלבת פיתוחים ננוטכנולוגיים בטקסטיל כדי להקטין את הצורך בכביסה ובגיהוץ ובכך לחסוך במשאבים; מיזם פורטוגלי בשם viarco, שמסייע לעיוורי צבעים, כ-5% מהאוכלוסייה, להבדיל בין צבעים - https://www.viarco.pt/produtos-coloradd.

בעולם של היום, שבו הגבולות בין המגזרים מתעמעמים, חלק מהיזמות החברתית מונבטת ומתפתחת בתוך חברות עסקיות רגילות אשר נותנות ערך מוסף ללקוחותיהן ולציבור בכלל, כמו לדוגמה חברת ציוד הטיולים פטגוניה אשר ממחזרת מוצרים ישנים, או חברת נעלי toms אשר מעניקה זוג נעליים חינם לאנשים בעולם המתפתח על כל קנייה של זוג במדינות המפותחות, ובכך גם פותרת בעיית מצוקה, וגם מעניקה חוויית משתמש ללקוחותיה - www.toms.com. דוגמה נוספת היא של חברת המלט cemex אשר מנגישה שירותי בנייה לעניים ע"י פריסה חודשית של חנויות קטנות של מלט וחומרי בנייה אחרים למשפחות מעוטות יכולת, אשר בונות לבדן את הבתים, ובכך מרחיבה מאוד את בסיס לקוחותיה.

מיזם נוסף שצמח מתוך תאגיד, הוא northstar, להקטנת תחלואת האיידס של נהגי המשאיות באפריקה. המיזם הוקם ע"י חברת השילוח TNT, בשיתוף תוכנית המזון של האו"ם WFP, כדי להגן על אלפי נהגי המשאיות שלה, שסבלו מתחלואה גבוהה ופגעו בעסקים.

קרנות אימפקט: כחלק מהבניית האקוסיסטם של עסקים-חברתיים, הוקמו גם קרנות השקעות אשר מחפשות לצד התשואה הכספית גם ערך מוסף חברתי או סביבתי. ביניהן, קרנות פרטיות כגון acumen fund, שהקימה ז'קלין נובוסגז, בנקאית מוול-סטריט לפני 15 שנה. זוהי קרן אימפקט, שהעניקה כבר 100 מיליון דולר כאשראי למיזמים חברתיים וסביבתיים. עוד קרנות אימפקט הוקמו בבנקים כמו credit Suisse ו-BNP Paribas המעניקים כמיליארד יורו בשנה למיזמים חברתיים-עסקיים, דרך הסניפים שלהם ברחבי העולם.

הדבר המעניין הוא, ששיעור החזר ההלוואות עומד על שיעור דומה לערוצי האשראי האחרים. גם קרנות פנסיה והשקעות רבות פיתחו שורה של מכשירי השקעה באימפקט, כדי לקלוע לצרכים של המשקיעים והחוסכים שלהם.

מאפיין נוסף לעולם העסקים החברתיים מכונה "בסיס הפירמידה" (basis of the pyramid bop). אחד הטרנדים החזקים כיום, עם כניסתן של הודו, סין ואפריקה לשוקי הצריכה, הוא הנגשת מוצרים ושירותים לאנשים ששכרם פחות מ-100 דולר לחודש, וליצור בכך גלי ביקוש נוספים לצד מתן תנאי מחיה הולמים. הפתרונות לאנשים אלה ניתנים ע"י מימון מיוחד או ע"י מתן שירותים ומוצרים בסיסיים במחירים נמוכים במיוחד.

ומה קורה בישראל

גם בארץ הולכת ומתפתחת קהילה של מיזמי אימפקט, בעיקר במגזר הטכנולוגי, כיאה לסטארט-אפ ניישן. האימפקט מכונה כאן tech for good. מדובר במיזמים שעושים שימוש בטכנולוגיות וברשתות, כדי לקדם נושאים חברתיים וסביבתיים.

כמו כן, בשנים האחרונות התפתח בארץ "המגזר הרביעי" לעסקים חברתיים (רווחים בצד תועלת לחברה). זאת, בדרך של העסקת אנשים עם מוגבלות. כיום ישנם כבר כ-200 מיזמים כאלו בתחום המימון. אבל אנו עדיין רחוקים ממה שקורה בעולם המערבי (פחות מפרומיל), מבחינת היקפי ההשקעה, ויש רק מספר מועט של מכשירי מימון, כגון קרנות מתמחות, בהן דואליס ו ivn, וכן קרן האג"ח החברתית social finance שהקים איל-ההון הבריטי רונלד כהן עפ"י המודל הבריטי.

לסיכום, הגבולות מתעמעמים, היצירתיות חוברת לערכים, ונראה שעולם העסקים יהיה שונה הרבה יותר מהיום בעוד עשר שנים.

■ הכותב הוא מנכ"ל good vision מקבוצת פאהן קנה

עוד כתבות

גבי ויסמן, יורם זלינגר, אורן הולצמן / צילום: נובה, ולנס סמיקונדקטור, יח''צ

חברת השבבים הישראלית שזינקה בכ-60% ביום אחד בוול סטריט

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● חברת השבבים הישראלית ולנס קפצה בכ-60% ביום שישי, ייתכן שבעקבות ציוץ שהצביע על פרסום שגוי לגביה באחד האתרים הכלכליים ● נובה עלתה לשיא כל הזמנים ● ואודיטי טק ירדה לשפל של מעל שנה, אך האנליסטים חיוביים לגביה

בניין ידיעות אחרונות בראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הקיצוצים במערכות החדשות: פיטורים בידיעות אחרונות, 46 פורשים מרצון ב-i24NEWS

בידיעות אחרונות עוברים לשלב השני בהסכם שנחתם לפני כשנה וחצי ומתכוונים לקצץ כ-18 עובדים ● 46 עובדים ב-i24NEWS החליטו לפרוש מרצון לאחר שבערוץ הודיעו על החלפת הבעלים ● האירועים האחרונים מעידים: שינויים עמוקים עוברים על שוק התקשורת בישראל

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

הפגנות באיראן / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

גורם ישראלי בכיר: "גם אם ייקח זמן - הסיפור של המשטר האיראני גמור"

במשטר האיראני הוחלט: מעלים את רמת העימות עם המפגינים ● ישראל וארה"ב דנות על הסכם סיוע ביטחוני חדש, נתניהו ביקש לקצץ את הסיוע ● ברויטרס מדווחים כי בישראל העלו כבר כוננות בעקבות דברי טראמפ ● צה"ל: לוחם דובדבן נפצע בינוני בהיתקלות עם מחבלים בשכם ● סנאטור רפובליקאי לאיראנים: "הסיוט שלכם עומד להיגמר" ● גורם אמריקאי לאל-ערבייה: הותקפו יותר מ-35 מטרות של דאעש בסוריה ● עדכונים שוטפים

משרדי וויקס / צילום: איל יצהר

"קורה פה משהו עמוק יותר": ההחלטה של וויקס מעוררת סערה בעולם ההייטק

וויקס הודיעה בשבוע שעבר לעובדים על חזרה לעבודה מהמשרד במשך חמישה ימים בשבוע ● "הפטנט שוויקס בנתה עליו אימפריה, נהיה פתאום קל הרבה יותר לשכפול", אומרת הפסיכולוגית וחוקרת ההתנהגות לירז מרגלית. "היתרון התחרותי נשחק, והאיום הוא קיומי" ● עוד נכתב כי החלטת החברה עשויה לעלות לה בטאלנטים ● לצד הביקורות, היו גם מי שהגנו על החלטת החברה

יאיר פינס / צילום: גבע טלמור

בדרך להנפקה? אגד השלימה את המהלך להפרדת זרוע הנדל"ן מפעילות התחבורה

לגלובס נודע כי באגד השלימו את ההפרדה המבנית של פעילות הנדל"ן - כך שתהפוך לזרוע של בעלת השליטה, קרן קיסטון ● לאגד עשרות נכסים, בהם בין היתר התחנה המרכזית בחוף הכרמל בחיפה ושטח באזור התעשייה עטרות, המוערכים בכ־1.3 מיליארד שקל

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

חד קרן חדש בסייבר: טורק מגייסת לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר מתל אביב מגייסת 140 מיליון דולר לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר בהובלת קרן ההון סיכון האמריקאית מרלין ונצ'רס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

מנכ"ל ענקית הנפט אקסון לטראמפ: "ונצואלה לא ראויה להשקעה"

בפגישה בבית הלבן עם מנכ״לי ענקיות האנרגיה האמריקאיות ביקש טראמפ להזרים כ-100 מיליארד דולר לתעשיית הנפט של ונצואלה ● אולם הבכירים הגיבו בספקנות: למרות רזרבות הנפט העצומות, בעיני התעשייה ונצואלה עדיין מחייבת שינויי עומק לפני שיוזרמו אליה מיליארדים ● מנכ״ל אקסון אמר: "חזרה נוספת לונצואלה מחייבת שינויים משמעותיים"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

מול יקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

הנתונים שמצפים להם בישראל ובארה"ב, ומה צפוי מחר במניות הדואליות?

שבוע המסחר החדש שנפתח מחר יושפע מהמתיחות הגיאו-פוליטית ברחבי העולם, מונצואלה ועד איראן ● המניות הביטחוניות בלטו בעליות בשבוע החלף, והמדד קפץ במעל 11% בת"א ● מדדי המחירים לצרכן יעמדו במוקד בישראל ובארה"ב ● אלביט ונובה צפויות לחזור עם פערי ארביטראז' חיוביים, ומה יקרה לטבע? ● וגם: המדדים המובילים בוול סטריט • כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ: "איראן רוצה חירות, ארה"ב ערוכה ומוכנה לעזור"

גורמים בממשל טראמפ ערכו דיון ראשוני בנוגע לאפשרות של תקיפה באיראן ● ח'אמנאי הורה על העלאת הכוננות באיראן ● רופא בטהרן אמר לטיים כי בשישה בתי חולים בעיר נרשמו לפחות 217 מפגינים הרוגים ● רזא פהלווי יורש העצר הגולה של איראן: "אני מתכוון לחזור למולדת כאשר המהפכה תנצח" ● ניתוק האינטרנט באיראן נמשך כבר 48 שעות ● דיווח: בישראל ובחמאס נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה ברצועת עזה ● ראש עיריית ניו יורק ממדאני גינה קריאות בעד חמאס בהפגנה נגד ישראל בעיר ● שר החוץ של איראן עראקצ'י נפגש אתמול בלבנון עם מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם ● עדכונים שוטפים

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

67% עברו את בחינות לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה. מי האוניברסיטה המובילה?

בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסתיימו עם ממוצע הצלחה של כ-52.3% בקרב הניגשים ● המכללה למנהל התמקמה במקום גבוה ומאיפה המתמחים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצלחה?