גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המחצית השנייה של 2018 תתאפיין בבעיות בצמיחה"

יאנווילאם אקט, הכלכלן הראשי של בנק יוליוס בר השווייצרי, צופה צמיחה עולמית חזקה במחצית 2018, אבל מודאג מסימני השאלה בנוגע להמשכה ובעיקר ל-2019

"המשק העולמי נמצא במהלך של הגברת קצב הצמיחה. מדינות מובילות רבות צומחות בקצב גבוה מהפוטנציאל שלהן.

"זה כמובן מצב טוב מאוד לשוק המניות, כל עוד האינפלציה נשארת ברמה סבירה, והבנקים המרכזיים מסביב לעולם יכולים לשמור על רמות ריבית נמוכות יחסית", כך אומר יאנווילאם אקט (Janwillem Acket), הכלכלן הראשי של בנקיוליוס בר השווייצרי, בריאיון ל"גלובס".

אקט (59) הצטרף ליוליוס בר בשנת 2000, לאחר שכיהן לפני כן בתפקידים בכירים בבנק המרכזי של שווייץ ובחברת ההשקעות Warburg Dillon Read שנרכשה על-ידי UBS. הוא ביקר בישראל בסוף החודש שעבר, וקיים סבב פגישות ומצגות עם משקיעים מוסדיים מובילים.

אקט וצוות הכלכלנים של הבנק מעריכים שהחצי הראשון של 2018 אמנם צפוי להיות חיובי ביותר מבחינתה של הכלכלה העולמית, עם צמיחה חזקה של קרוב ל-4%, אבל המחצית השנייה של השנה, ובעיקר 2019, עלולים להיראות שונים לגמרי, עם האטה משמעותית בקצב הצמיחה.

"מדדי מנהלי הרכש מסביב לעולם, ובעיקר בכלכלות הגדולות והחשובות כמו ארה"ב וגוש האירו, נמצאים כולם גבוה מעל קו ה-50 נק', המפריד בין האטה לצמיחה.

אלה מדדים שמצביעים על קצב הצמיחה הצפוי בעוד 3-6 חודשים, כך שיש כאן סימן ברור שהכלכלה העולמית במצב בריא מאוד וקצב הצמיחה מתגבר. לא היו לנו כאלה נתונים טובים מאז שנת 2011".

"אירופה צומחת מעל הפוטנציאל"

- אילו כלכלות הכי חזקות כיום?

"לפי הקריאה של מדד מנהלי הרכש - צפון אירופה, כלומר קנדה וארה"ב, לצד אירופה. וגם ישראל בפנים, בקבוצת המדינות הצומחות הכי מהר, לצד שווייץ ודנמרק.

"כיום ארה"ב ואירופה צומחות בקצב שנתי של 2.3%. צריך לזכור שהפוטנציאל ארוך-הטווח של אירופה עומד על 1%-1.5%, כך שהקצב הנוכחי גבוה בהרבה מהפוטנציאל. נראה שבשנה הבאה ארה"ב תצמח בקצב קצת יותר גבוה מאירופה".

- אפילו כשהפד ימשיך להעלות ריבית?

"כן. לא רואים בינתיים השפעה שלילית של העלאת הריבית בארה"ב על הכלכלה, אולי להיפך. בפד מאוד רוצים להגיע למצב של ריבית נורמלית, וצופים עלייה עד לכמעט 3% ב-2020, אולם אנחנו מעריכים שהריבית תגיע עד ל-2% בלבד".

- למה?

"כי האינפלציה צפויה להישאר נמוכה, סביב 1.5% עד 2% בלבד, ובשאר העולם, בעיקר במקומות כמו אירופה ויפן, הריבית עדיין מאוד מאוד נמוכה, אפילו שלילית, ולא צפויה לעלות בחדות. כך שלפד אין למעשה סיבה אמיתית להעלות ריבית מעבר ל-2%, בין השאר מכיוון שהשיפור ברמת השכר הוא מאוד מתון. בשלב הזה של ההתאוששות הכלכלה הייתה צריכה לצמוח ב-3.5%-4% והצמיחה למעשה נמוכה בהרבה".

- וזה עוד לאחר הירידה הדרמטית בשכר הממוצע בארה"ב, בעקבות המשבר הגדול של 2008-2009.

"נכון. עוד תופעה שאנחנו רואים היא ההשפעה הגדולה שיש לאמזון, עליבאבא והמסחר האלקטרוני בכלל על ענף הקמעונות בארה"ב ובעולם כולו, על הצרכנים מצד אחד אבל גם על משכורות העובדים בתחום מהצד השני. היום יש למעשה מבצעי מכירות כל השנה, ולא רק בחודשי הקיץ או בנובמבר, עד ינואר למשל, כמו שהיה בעבר".

- מה אתה חושב על רפורמת המסים של טראמפ?

"טראמפ ירש מאובמה כלכלה במצב טוב מאוד, אפילו מצוין. הוא מנסה לעשות דברים לטובת אמריקה, אבל הצעדים שלו בעיקר מכוונים לטווח הקצר, ולא בטוח שהם יתרמו לארה"ב בטווח הארוך. ההתאוששות מהמשבר שם התחילה הרבה יותר מוקדם מאשר באירופה".

- בעיקר בגלל הפעולות של הפד והגמישות של הכלכלה האמריקאית.

"נכון. נגיד ה-ECB שקדם לדראגי, טרישה, עשה טעויות קשות במדיניות המוניטרית שלו, וזה השפיע על הכלכלה האירופית. כשדראגי נכנס לתפקיד הוא החל במדיניות מוניטרית מרחיבה בדומה לפד, ולאחר מכן כלכלת גוש האירו החלה בצמיחה מואצת באופן יחסי.

"טראמפ היה נחוש מאוד להעביר איזושהי החלטה משמעותית מאז שהתמנה, והוא הצליח סוף סוף עם רפורמת המס, אבל צריך לחכות ולראות איזו צורה היא תלבש לבסוף.

"צריך לזכור גם שאנחנו מתקרבים לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, והרפובליקנים צריכים להגיע לשם עם הישגים, אחרת הם עלולים לאבד את הרוב בסנאט וגם בקונגרס".

- אתם מעריכים שהדולר יתחזק בשנה הבאה מול האירו?

"האירו הפתיע ב-2017 עם התחזקות די דרמטית מול הדולר, אבל זה לא צפוי להימשך בשנה הבאה, בעיקר מכיוון שהריבית בארה"ב בקו עלייה, ואירופה תלויה הרבה יותר מארה"ב בהמשך עלייה בביקוש לסחורות שלה בעולם.

"סין הפתיעה לאחרונה לטובה בקצב צמיחה גבוה, יחסית אולם לדעתנו המשק הסיני יתקרר בשנה הבאה, וזה ישפיע יותר על האירו לעומת הדולר".

- למה אתה מתכוון כשאתה אומר יתקרר?

"ירידה מקצב צמיחה של 6.8% למשהו כמו 6.3% בשנה. גם ארה"ב וגם אירופה מייבאות הרבה מוצרים מסין, אבל אירופה מייצאת יותר לשם מאשר מייבאת מהם, אז אם תהיה ירידה בביקושים בסין זה ישפיע יותר על אירופה".

"ישראל - מעצמת על בתאים אפורים"

- אז בסך הכל אתם מעריכים שסין תמשיך לצמוח בקצב בריא?

"כן. הם רוצים ללכת בדרכה של אמריקה ולהרחיב את המעמד הבינוני. ולא רק הם, אגב, גם הודו ומדינות נוספות באסיה. אנחנו מעריכים שהמעמד הבינוני באסיה יגדל עד ליותר מ-3 מיליארד איש ב-2030, וכ-3.5 מיליארד איש בשנת 2050. זה מספר עצום ובלתי נתפס שישפיע במידה מאוד מאוד דרמטית לחיוב על כלכלת העולם, וכמובן על הכלכלות באזור דרום מזרח אסיה.

"עיקר הצמיחה שם תגיע, אגב, מהודו ולא מסין, מכיוון שבסין האוכלוסיה מזדקנת ומצטמקת, ובהודו יש המון צעירים והאוכלוסייה צומחת וגדלה".

- אז איפה כדאי להשקיע בשנה הבאה?

"מובן שקשה מאוד לדעת מה יקרה בטווח הקצר, אבל אנחנו אומרים ללקוחות שלנו שכדאי להם להיות מושקעים בקטרים של העולם המפותח כיום, שזה צפון אמריקה ואירופה, לצד השקעות במדינות הצומחות ביותר בטווח הארוך - מדינות דרום מזרח אסיה, כמו סין והודו.

"אפשר כמובן גם להתמקד בחברות אמריקאיות או אירופיות שיש להן פעילות נרחבת גם בשוקי אסיה, לא חייבים להשקיע ישירות בכלכלות האזור. בנקודת הזמן הזאת אני לא מודאג כל כך בנוגע לצמיחה העולמית בחצי הראשון של 2018, אולם יש הרבה סימני שאלה לגבי החצי השני, ובעיקר לגבי 2019".

- למה?

"בעיקר בגלל המשך העלאת ריבית בארה"ב, צמצום המאזן האדיר של הפד, רמות חוב גבוהות מאוד בסין, באירופה ובעוד מדינות, וגם בגלל שהסייקל הנוכחי נמשך כבר הרבה שנים, ומתישהו הוא צפוי להסתיים.

"כמובן שיש מתחים גיאופוליטיים במקומות שונים בעולם, שעלולים להתפרץ".

בכל הנוגע לכלכלת ישראל, אקט נשמע מאוד אופטימי. "אני מכנה את ישראל 'מעצמת על בתחום התאים האפורים'. יש לכם כאן הרבה מאוד מוחות מעולים, שמשפיעים לא רק על סקטור ההיי-טק אלא על תחומים רבים אחרים, ולמעשה אתם משפיעים בצורה מאוד חיובית על הכלכלה העולמית".

- ומה אתה חושב על הכלכלה המקומית?

"המצב של כלכלת ישראל מצוין, והייתי אומר שאחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה הגלובלית נמצא בישראל.

"ישראל היא הכלכלה עם מספר ההמצאות והחידושים הגבוה ביותר בעולם ביחס לגודלה, ואנחנו צופים שהצמיחה הבריאה כאן תימשך גם בשנים הבאות".

המחזור הכלכלי העולמי

עוד כתבות

מגדל בין ערים / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

מגדל של 100 קומות על גבול ת"א: פרויקט חסר תקדים יוצא מהקפאה

הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ת"א תביא לאישור מהלך שיאפשר להקים את הפרויקט גם ללא השלמת גשר סמוך - שהיה עד כה תנאי לבנייה ● המטרה: לאפשר את שחרור המכרז לפרסום

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מבטיח שהמחירים לא יעלו ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה