גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

בוטל פסק בורר של גורן שאישר לחברות שכר בעשרות מליוני ש'

ההחלטה הדרמטית הפחיתה בעשרות אחוזים את שכר העבודה של לנדקו ומילומור שבשליטת פרדי רובינסון בגין ביצוע עבודות פיתוח ותשתית בתחומי באר יעקב ■ ביהמ"ש קבע כי החברות זכאיות לשכר בסך 7.2 מיליון שקל בלבד - ולא לשכר הנדיב שהעניק להן הבורר אורי גורן

אורי גורן  / צילום: שלומי יוסף
אורי גורן / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט המחוזי מרכז ביטל אתמול (ד') פסק בוררות של השופט בדימוס אורי גורן, שהעניק לחברות לנדקו ומילומור שבשליטת איש העסקים פרדי רובינסון שכר בסך של כ-66 מיליון שקל עבור עבודה שביצעו בהיקף של 84.7 מיליון שקל. בית המשפט קבע: החברות זכאיות לשכר בסך 7.2 מיליון שקל בלבד.

ההחלטה הדרמטית, המבטלת את פסק הבוררות של השופט המחוזי בדימוס אורי גורן ומפחיתה את שכר העבודה בעשרות אחוזים, ניתנה על-ידי שופטת בית המשפט המחוזי בלהה טולקובסקי, במסגרת הכרעתה בסכסוך כספי שנתגלע בין המועצה המקומית באר יעקב לבין חברות לנדקו ומילומור שבשליטת רובינסון.

עניינה של הבוררות במחלוקות שונות שהתעוררו בין המועצה לבין החברות, סביב שאלת התמורה שלה זכאיות החברות של רובינסון מהמועצה, בגין ביצוע עבודות פיתוח ותשתית בתחומי באר יעקב.

בשנת 1995 נחתם הסכם בין המועצה המקומית באר יעקב לבין לור"ם - החברה לפיתוח לוד ורמלה, שהייתה באותה עת חברה ממשלתית, לתכנון ולביצוע של עבודות פיתוח בתחום המועצה. זמן קצר לאחר מכן, לור"ם הופרטה, נמכרה לפרדי רובינסון ושינתה את שמה לחברת "לנדקו". לאחר שהתברר כי היקף עבודות הפיתוח הנדרשות גדול משהצדדים צפו מלכתחילה, נחתם ביוני 2004 הסכם נוסף בין המועצה לבין לור"ם, ובמקביל נחתם הסכם בין לור"ם לבין חברת מילומור. על-פי הסכמים אלה, מילומור קיבלה על עצמה לבצע את ניהול, תכנון וביצוע עבודות הפיתוח על-פי הוראות לנדקו.

שכר של 66 מיליון שקל

במהלך השנים, ועם התמשכות עבודות התכנון והפיתוח, נתגלעו בין הצדדים מחלוקות שהובילו להליכים משפטיים מסועפים, אשר הסתיימו בהסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין. אותו הסכם פשרה כלל סעיף בוררות, וכך התגלגלה המחלוקת אל פתחו של השופט בדימוס אורי גורן, כבורר.

השאלה שסביבה סבב הליך הבוררות הייתה אופן חישוב התמורה המגיעה לחברות בהתאם למערכת ההסכמים שבין הצדדים. במסגרת ההליך, טענה המועצה כי יש לחשב את התמורה המגיעה לחברות, כשכר מוגדר בשיעור 8.5% מעלות עבודות הפיתוח כהגדרתן בהסכמים. מנגד, טענו החברות כי התמורה המגיעה להן היא בשיעור של 92% מהסכום שייגבה על-ידי המועצה כאגרות וכהיטלים בקשר לעבודות הפיתוח.

בנובמבר אשתקד נתן גורן את פסק הבוררות אשר קיבל את עמדת החברות וקבע, כי התמורה המגיעה להן על-פי ההסכמים בין הצדדים היא בשיעור 92% מהאגרות ומההיטלים שגבתה המועצה בגין עבודות הפיתוח. הסכום שבו חויבה המועצה היה כ-66 מיליון שקל. השופט בדימ' גורן דחה את טענת המועצה שלפיה התמורה המגיעה לחברות עומדת על-סך של 8.5% מסכום עלות העבודות, תוך שהוא קובע כי זו אינה מתיישבת עם לשונו הברורה והמפורשת של הסכם 2004.

עוד קבע גורן, בין היתר, כי הסכם הפשרה שנחתם לאחר שבין הצדדים התנהלו הליכים משפטיים שונים, מחזק את המסקנה שיש לקבל את עמדת החברות, כי התמורה המגיעה להן עומדת על 92% מהאגרות ומההיטלים שנגבו או ייגבו על-ידי המועצה בגין עבודות הפיתוח; וכי אם הסכומים שנגבו כהיטלי פיתוח היו אמורים לשמש כ"קופה" שמתוכה ישולם שיעור כלשהו כ"שכר" לחברות, הצדדים היו קובעים זאת במפורש.

על פסק הבוררות האמור הגישה המועצה בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי, באמצעות עורכי הדין אילן שרקון, יואב קוק ומאיר אלזם ממשרד שרקון, בן-עמי, אשר & נאמן, קינן. 

אילן שרקון / צילום: איל יצהר

בערעור טענה המועצה, כי הטעות העיקרית בפסק הבוררות היא בפירוש המונח "תמורה" בהסכמים בין הצדדים כ"שכר גלובלי" של החברות. לטענתה, המונח "תמורה" בהסכמים אינו מתייחס ל"שכר" המגיע לחברות, אלא לקופה שתהווה מקור למימון מלוא העלויות הכרוכות בתכנון ובביצוע עבודות הפיתוח, ובכלל זה גם את שכר טרחת החברות הקבוע בהסכם, בשיעור 8.5% מעלות ביצוע העבודות.

עוד הוסיפה המועצה וטענה, כי הפסלות ואי-החוקיות הטמונות בפרשנות שניתנה למונח "תמורה" מודגמת בכך שהחברות מבקשות לקבל שכר בסך של כ-66 מיליון שקל, עבור עבודה בהיקף של 84.7 מיליון שקל, בעוד שלפי מערכת ההסכמים בין הצדדים, הן זכאיות לקבל לכל היותר 7.2 מיליון שקל, המהווים כ-8.5% מהיקף העבודות הנטען.

לטענתה, פרשנות זו תוביל לכך שכספים המיועדים על-פי דין לביצוע עבודות פיתוח נוספות עבור התושבים, במסגרת התב"עות, יגיעו על-פי פסק הבוררות, לכיסן של החברות, כך שהן צפויות להותיר בכיסן בגין שלוש התב"עות נשוא המערכת ההסכמית בין הצדדים, יותר מ-200 מיליון שקל.

החברות טענו מנגד, באמצעות עו"ד שולי גולדבלט, כי המועצה מבקשת להתנער מהתחייבויותיה בטענות שאינן מסייעות לאינטרס ציבורי כלשהו, אלא מזיקות לו. לטענתן, האינטרס הציבורי מחייב את המועצה לקיים הסכמים על מנת להשלים את ביצוע עבודות הפיתוח בעבור התושבים.

ניגוד עניינים מובנה

השופטת טולקובסקי קיבלה את עמדת המועצה, וביטלה את פסק הבורר, תוך שהיא קובעת כי "הקביעה שלפיה החברות זכאיות לתמורה גלובלית בשיעור של 92% מסכום היטלי הפיתוח שייגבו בגין המקרקעין, ללא קשר לעלות ביצוע העבודות בפועל, אינה עולה מפרשנות מערכת ההסכמים בין הצדדים על-פי לשונם ותכליתם, ואינה מתיישבת עם עקרונות של מינהל תקין בהתקשרויות מסוג זה".

השופטת ציינה, כי פרשנות ההסכם על-פי לשונו מחייבת מתן תוקף ומשמעות להגדרה המפורשת של "שכר טרחת החברה" בשיעור של 8.5% מעלות ביצוע העבודות, מה שאינו מתיישב עם קביעה שלפיה החברות זכאיות לתמורה כוללת בשיעור של 92% מסכום היטלי הפיתוח, כך ששכרן מתבטא למעשה בהפרש שייוותר ב"קופה" של 92% מסכום היטלי הפיתוח לאחר ביצוע העבודות, תהא עלותן אשר תהא.

עוד הוסיפה טולקובסקי, כי נראה שלגבי פרשנות 'הסכם 2004' על-פי התכלית הסובייקטיבית - כוונתם המשותפת של הצדדים, כפי שהיא משתקפת מלשון ההסכם ומהנסיבות החיצוניות - מתיישבת עם עמדת המועצה.

עוד נקבע בפסק הדין, כי קבלת עמדת החברות שהן זכאיות לתמורה גלובלית בשיעור של 92% מסכום היטלי הפיתוח, וזאת ללא קשר לעלות עבודות הפיתוח בפועל, תכניס את ההסכם לגדר "אי-חוקיות". השופטת כתבה על כך, כי "אמנם לא מדובר בהסכם המקנה לחברות את הזכות לגבות היטלי פיתוח ואין בו משום ויתור של המועצה על זכותה וסמכותה לגבות היטלי פיתוח. עם זאת, טענת החברות כי הן זכאיות לקבל 92% מסכום היטלי הפיתוח שנגבו על-ידי המועצה, מובילה לכרסום ביכולתה ובחובתה החוקית של המועצה לבצע את עבודות הפיתוח (גם אם באמצעות קבלן שעמו היא התקשרה), ולפקח על קופת התב"ע והשימוש שנעשה בכספים המצויים בה, למטרה שלה הם יועדו.

"זאת ועוד, פרשנות שלפיה החברות זכאיות לקבל 92% מסכום היטלי הפיתוח, יוצרת ניגוד עניינים מובנה של החברות המופקדות מחד גיסא על ביצוע עבודות הפיתוח, ומאידך גיסא, לשיטתן, שכרן נגזר למעשה מהיתרה שתיוותר בקופת התב"ע לאחר ביצוע העבודות, כך שיש להן אינטרס ברור להפחית את עלות העבודות, כדי להותיר בקופת התב"ע סכום גבוה ככל האפשר".

אורי גורן

גיל: 78

מגורים: נולד וגדל בגבעתיים; מתגורר כיום בתל-אביב

תפקיד: אחד הבוררים המבוקשים והיקרים בארץ. "שעת עבודת בורר" מתומחרת במחירים שנעים בין 1,600 שקל לשעה ל-2,500 שקל לשעה

תפקיד קודם: נשיא המחוזי בתל-אביב

תיקים שבהן דן כשופט: פרשת מניות סלקום של יגאל ארנון-שלמה פיוטרקובסקי; מעצרה המינהלי של פעילת השמאל הקיצוני, טלי פחימה

עוד כתבות

יו''ר בזק, תומר ראב''ד / צילום: רמי זרנגר

בפעם הרביעית בשנה: בזק מעלה תחזיות. וגם האנליסטים חיוביים

לאחר שני רבעונים חזקים, וכשבועיים לאחר הדוחות, חברת התקשורת בזק, המחזיקה גם בפלאפון, בזק בינלאומי ו- yes - מעלה שוב תחזיות ● צופה רווח שנתי השוואתי בטווח של 1.15-1.2 מיליארד שקל, עליה של 12% באמצע הטווח ביחס לתחזית הקודמת

אילוסטרציה: Shutterstock

כמה כסף באמת מותר להפקיד מדי שנה לקרן השתלמות?

באיזה מניה השקיעה ברקשייר האת'ווי 17 מיליארד דולר ברבעון השני של השנה? ● וגם: זכיין זארה ישראל הפסיד לרשות המסים. כמה מס ישלם? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

רוכשי דירות / צילום: Shutterstock

הרוכשים שמשלמים עשרות אלפי שקלים רק כדי להיפטר מהדירה שקנו על הנייר

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו • מהנתונים שנחשפו עולה כי רבים מרוכשי הדירות שביטלו עסקאות נקלעו לקשיי מימון, ולעתים לא שילמו דבר עד למועד הביטול • אף שחוזי המכר כוללים לרוב פיצוי של 10% ממחיר הדירה, במקרים רבים המוכרים ויתרו על הסכום המלא והסתפקו בפיצוי חלקי

, מנכ''ל yes / צילום: רמי זרנגר

אירוע שובר שוק? מודל הפרסומות של yes יצא רשמית לדרך

yes משיקה מודל פרסום חדש ב־VOD, עם פרסומות לפני התוכן ובחלק מהמקרים גם בעת עצירה • פרטנר חושפת את שיאני צריכת החשמל, פיירבלוקס מגייסת בכיר לשעבר ברשות ניירות ערך האמריקאית, וגם: מי נכנס להיכל התהילה החדש של הכדורסל הישראלי? ● אירועים ומינויים

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

נתניהו מדיח מהליכוד את האחראי לשביתה בנתב"ג

על רקע השיבושים בנתב"ג, ראש הממשלה נתניהו הנחה להדיח את יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה פנחס עידן מחברותו בליכוד ● במפלגה טוענים כי השביתה הייתה "פרועה ולא חוקית"

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

יו״ר ועד העובדים בנתב״ג בתגובה ראשונה: ״לא היתה שביתה״

פנחס עידן בתגובה ראשונה: "לא הייתה אתמול שביתה...מדובר במצוקה פיזית, בריאותית ואנושית של עובדים" ● הוא מזהיר את ראש הממשלה: "אם בעיית המחסור החמור בכוח אדם לא תיפתר בהקדם, תעמוד בפנינו מכשלה אמיתית לעבור את תקופת עומסי חגי תשרי"

למה כל חברות כרטיסי האשראי רודפות אחרי מועדוני התעופה?

מועדון הנוסע המגהץ: הקרב על הטסים ממריא לשיאים חדשים - ויש לכך סיבה טובה

מועדוני התעופה, המבטיחים למחזיקים בהם כרטיסי טיסה מוזלים, הפכו למנוע רווח חזק בשוק האשראי בישראל, ומספרם זינק לכמעט 800 אלף כרטיסים ● הערכות: בכרטיסי פליי קארד, FlyAll ו־SkyMAX מוציאים המחזיקים כפול מאשר בכרטיס רגיל ● המטרה: להוציא אתכם מהכרטיס הבנקאי ולגרום לכם לבזבז יותר, רצוי בחו"ל ● וגם: האם זה בכלל כדאי?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן וראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

במערכת הביטחון מזהירים: המתקפות על ארדואן עלולות להסלים את המתיחות בין המדינות

"שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל ● פורעים יהודים ריססו גרפיטי והציתו כלים כבדים ● רצף חיסולים דרמטי בעזה ובג'נין  ● במערכת הביטחון מזהים כי חיזבאללה מרחיב את ניסיונותיו לפגוע בכוחות צה"ל בין היתר באמצעות הנחת מטענים, זאת על רקע פעילות הכוחות ברכס עלי טאהר ● עדכונים שוטפים

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק ייפתח ביום שישי ויחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

פיאט גרנדה פנדה 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-119 אלף שקל: מאחורי הגימיק מסתתרת מכונית חסכונית ונעימה

העיצוב הנוסטלגי ושובר השגרה של פיאט גרנדה פנדה הקומפקטית הוא הגימיק העיקרי שלה, אבל מאחוריו מסתתרת מכונית סופר־מיני אירופית מהונדסת היטב, חסכונית ונעימה במחיר נגיש

אבקת חלבון / צילום: Reuters,  IMAGO/Ulrich Roth

לצרוך חלבון אחרי אימון? מה מגלים המחקרים

תעשיית המזון מציפה את המדפים במוצרים שמבטיחים יותר חלבון, והטרנד כבר הגיע אפילו לדונאטס ● איך הוא השתלט על השיח התזונתי, והאם אנחנו באמת צריכים כל כך הרבה? ● מומחים מפרקים כמה מיתוסים ומבחינים בין טרנד שיווקי לתפריט בריא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה, אך סיימה שבוע שלילי; הביטקוין זינק ב־23% השבוע

נאסד"ק ו-S&P 500 עלו היום ב-0.5% אך קטעו שלושה שבועות של עליות ● דליו: 15% מהתיק בזהב - כך תתגוננו ממשבר החוב האמריקאי ● סיטאדל צמצמה ביותר מ־80% את הסיכון בתיק שרכשה מהקרן של אשנברנר ● הביטקוין רשם את העלייה השבועית החדה ביותר שלו מאז מרץ 2023 ● שוק המטבע: הדולר ירד לשפל של כ-3 חודשים והזניק את מחירי המתכות היקרות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בבניין עם אופק לפינוי־בינוי: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בנהריה?

הדירה מתפרשת על פני שטח של 68 מ"ר ונמצאת בקומה הראשונה מתוך שבע ● המתווכת שייצגה את הרוכשים בעסקה: "בנהריה יש כרגע פעילות ונסגרות לא מעט עסקאות. אנשים התרגלו למצב הביטחוני וחזרו לשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אילו מדינות הן השיאניות בזמן הגלישה הממוצע באינטרנט?

לפי האקדמיה ללשון, מהי המילה העברית לבָּאז, מה הקשר בין הסרט "בוב ספוג" (משנת 2004) ל"אודיסיאה" של הומרוס ומי צייר את הציור הנודע "סעודת השייטים"? ● הטריוויה השבועית

מנכ''ל גט, מארק און / צילום: רמי זרנגר

"אי אפשר לגדול בלי לעשות טעויות": מנכ"ל גט חושף את הנתיב החדש

אחרי 14 שנה בחברה מארק און מונה למנכ"ל הגלובלי של Gett - ומשיק שירות חדש לישראלים מעבר לים ● בראיון בלעדי הוא מספר על האסטרטגיה והמודל הכלכלי, כמה מהתשלום של הלקוח מגיע לנהגים, למה האפשרות של כניסת אובר היא רק יתרון ועל התחביב שהפך לדיפלומה: מורה ליוגה

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ: "האיראנים לא מוכנים לעשות את העסקה הנכונה"

שר האוצר של טראמפ הכריז על "הסנקציות הקשות בהיסטוריה" במטרה למוטט את המשטר האיראני ● צבא ארה"ב הודיע כי הסיט את מסלולם של 68 כלי שיט, השבית 3 ועלה על סיפונם של 2 כדי להבטיח ציות למצור הימי נגד איראן ● במערכת הביטחון מזהירים: ההתבטאויות הפומביות נגד ארדואן עלולות להביא להסלמה מיותרת מול טורקיה ● "שקט מתעתע": חיזבאללה שוקל להחריף את פעולותיו נגד צה"ל ● עדכונים שוטפים

פנחס עידן, יו''ר ועד עובדי רשות שדות התעופה / צילום: דוברות ההסתדרות

האיש שמחזיק בשאלטר של נתב"ג: מי אתה פנחס עידן

שביתת הפתע בנתב"ג מפנה את הזרקור ליו"ר הוועד החזק שמכהן בתפקיד כבר ארבעה עשורים וסוגר בפועל את השמיים לא בפעם הראשונה

פרופ' אורי אלון / צילום: כפיר זיו

מובילי הלונג'ביטי: שני ישראלים ברשימה של הטיים

ניר ברזילי ואורי אלון נבחרו ע"י מגזין TIME לרשימת 12 החוקרים פורצי הדרך שמגלים את הדרך לחיים ארוכים ובריאים יותר • ברזילי בודק אם תרופות קיימות יכולות לדחות מחלות הקשורות לגיל, ואלון מצא כי לגנטיקה עשוי להיות משקל גדול משחשבו עד כה בקביעת אורך החיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; התשואות זינקו לאחר שההקלה של בסנט התפוגגה

נאסד"ק ירד ב-1% ● ההקלה בשוק האג"ח התפוגגה לאחר הרכישה החוזרת של האג"ח הארוכות של הממשל האמריקאי, באופנהיימר אומרים: זו הזדמנות ● טראמפ דוחק בקונגרס להעביר את חוק הקריפטו, הביטקוין זינק ● מחירי הנפט עלו ● וולמארט נפלה לאחר שהמכירות בחנויות הזהות בארה"ב האטו ● ירידה מפתיעה במספר המובטלים בארה"ב

נתב''ג, היום / צילום: Ken Whitman

מי עצר את נתב"ג, מה עומד מאחורי השיבושים ולמה דווקא ביום העמוס בשנה?

שביתה ושיבושי עבודה יצרו היום כאוס בנתב״ג, ביום שבו היו צפויים לעבור כ־105 אלף נוסעים ● רשות שדות התעופה טענה שהשיבושים נבעו מהנחיית ועד העובדים, על רקע מחסור בכוח אדם ● ועד העובדים וההסתדרות הכחישו שהורו על שביתה וטענו שהבעיה היא היערכות לקויה ומחסור מתמשך בעובדים ● מה הנזק שנגרם וממי אפשר לתבוע פיצוי? ● גלובס עושה סדר